Copland CTA 405 bias βοήθεια

tasosefr

New member
13 October 2008
38
Καλησπέρα σε όλους. Αποφάσισα στον Copland CTA 405 μετά από αρκετές ώρες ακρόασης να αλλάξω τις ΚΤ88 Electro Harmonics με ΚΤ88 Genalex Gold Lion. Θα ευχαριστούσα όποιον φίλο μου έδινε τα φώτα του για την σωστή ρύθμιση του Bias. Ευχαριστώ. -bye-

Καλησπέρα και καλώς ήρθες.

Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι κάνεις, δεν είσαι εξοικειωμένος με το πολύμετρο ή δεν έχεις σταθερό χέρι, σταμάτα το διάβασμα και τρέχα στην αντιπροσωπεία...

Αν έφτασες ως εδώ, να ξέρεις ότι δεν έχουμε ευθύνη αν σου γλιστρήσει η ακίδα του πολύμετρου και ακουμπήσει τίποτα περίεργο... :smile:
Από εκεί και πέρα..

Συνήθως η μέτρηση είναι καλό να γίνεται αφού ζεσταθούν οι λυχνίες, οπότε άσε τον 2-3 λεπτά να φουντώσει πριν προσπαθήσεις να τις ρυθμίσεις.

Όπως βλέπεις τον ενισχυτή, κάτω από κάθε λυχνία έχει ένα trimmer.
Δίπλα σε κάθε trimmer υπάρχει ένα test point.
Βγάζεις τα ηχεία από τον ενισχυτή και βάζεις το αρνητικό του πολύμετρου στο - της εξόδου που αντιστοιχεί στη λυχνία που θες να ρυθμίσεις και το + στο test point της.
Για το - καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο κροκοδειλάκι, εκτός αν σε βοηθάει κάποιος.
Μία μία λοιπόν, ρυθμίζεις τις λυχνίες μεταξύ 0.3 VDC και 0.45 VDC.
Δεν έχει σημασία το ποια τάση θα επιλέξεις, αλλά έχει μεγάλη σημασία να είναι όλες οι λυχνίες στην ίδια τάση!
Αν έχεις όρεξη για πειραματισμούς, κάτσε άκου τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν. :smile:

Σε ευχαριστώ πολύ. Έχω κάποια μικρή εμπειρία σε ορισμένους τομείς με τα ηλεκτρονικά (τα ηχεία που ακούω είναι η τρίτη ιδιοκατασκευή που έχω κάνει ).

Μου λείπει θεωρία στου λαμπάτους . Ψάχνοντας στο internet όμως για την ρύθμιση bias διάβασα κάπου ότι το σωστό είναι να συνδέσουμε βολτόμετρο και αμπερόμετρο και αντίσταση του 1 Ωμ με την λάμπα και αφού μετρήσουμε το ρεύμα καθόδου σε σχέση με την τάξη του ενισχυτή (ΑΒ,Α) και τον τύπο της λάμπας υπολογίσουμε τα mA.Υπάρχουν κάπου και διαγράμματα σχετικά με κατασκευή bypass για την λάμπα.
Είναι σωστότερα έτσι ; (αν και πιο περίπλοκα!!).

Ευχαριστώ!-bye-

Attachments

• b7.jpg
    b7.jpg
    96 KB · Views: 75
  • biasmeter.jpg
    biasmeter.jpg
    27.8 KB · Views: 71
Όταν η ίδια η εταιρία σου έχει έτοιμο το check point και σου λέει πως να ρυθμίσεις το bias γιατί να το κάνεις πιο πολύπλοκο;

Γιατί αυτό που λες σίγουρα είναι πιο πολύπλοκο, χωρίς όμως να το κάνει απαραίτητα και πιο σωστό... :smile:

Απάντηση: Re: Copland CTA 405 bias βοήθεια

Καλησπέρα και καλώς ήρθες.

Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι κάνεις, δεν είσαι εξοικειωμένος με το πολύμετρο ή δεν έχεις σταθερό χέρι, σταμάτα το διάβασμα και τρέχα στην αντιπροσωπεία...

Αν έφτασες ως εδώ, να ξέρεις ότι δεν έχουμε ευθύνη αν σου γλιστρήσει η ακίδα του πολύμετρου και ακουμπήσει τίποτα περίεργο... :smile:
Από εκεί και πέρα..

Συνήθως η μέτρηση είναι καλό να γίνεται αφού ζεσταθούν οι λυχνίες, οπότε άσε τον 2-3 λεπτά να φουντώσει πριν προσπαθήσεις να τις ρυθμίσεις.

Όπως βλέπεις τον ενισχυτή, κάτω από κάθε λυχνία έχει ένα trimmer.
Δίπλα σε κάθε trimmer υπάρχει ένα test point.
Βγάζεις τα ηχεία από τον ενισχυτή και βάζεις το αρνητικό του πολύμετρου στο - της εξόδου που αντιστοιχεί στη λυχνία που θες να ρυθμίσεις και το + στο test point της.
Για το - καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο κροκοδειλάκι, εκτός αν σε βοηθάει κάποιος.
Μία μία λοιπόν, ρυθμίζεις τις λυχνίες μεταξύ 0.3 VDC και 0.45 VDC.
Δεν έχει σημασία το ποια τάση θα επιλέξεις, αλλά έχει μεγάλη σημασία να είναι όλες οι λυχνίες στην ίδια τάση!
Αν έχεις όρεξη για πειραματισμούς, κάτσε άκου τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν. :smile:

Είσαι σίγουρος ότι πρέπει να κάνει την ρύθμιση με τα ηχεία αποσυνδεδεμένα από τον ενισχυτή? Μιλάμε γιά λαμπάτο . . .

I know...
Αλλά ο κατασκευασταράς έτσι λέει και εγώ δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω...

Εκτός και αν η κουφάλα έχει κάνει συμβόλαιο με εργοστάσια που πουλάνε λάμπες... :rofl:

I know...
Αλλά ο κατασκευασταράς έτσι λέει και εγώ δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω...

Εκτός και αν η κουφάλα έχει κάνει συμβόλαιο με εργοστάσια που πουλάνε λάμπες... :rofl:

Και μετασχηματιστές εξόδου... Άστον να λέει. Εσύ βάζε αντί για ηχεία 2 αντιστάσεις περίπου 8 ωμ. Ποτέ δεν ξέρεις...

Αν το κάνεις με ανοιχτή την έξοδο, τουλάχιστον γείωνε τις εισόδους.

Τι να σε πω... Και εγώ ξέρω ότι οι λαμπάτοι έχουν θέμα αν δεν έχουν φορτίο, σε αντίθεση με τους τρανζιστοράτους αλλά αφού το έλεγε ο κόπλαντας υπέθεσα ότι έχει κάποια δικλείδα ασφαλείας... :p

Καλά, μπορώ να φτιάξω ένα dummy load στην τελική... Κάπου έχω κάτι τουβλοαντιστάσεις... :smile:

Αν ρυθμίσει η αντιπροσωπία το bias θα το ρυθμίσει στη ταση του δικτυου της.
Καλύτερα ειναι στη ταση του σπίτιου με δεηση :worshippy: στη δεη να μεινει σταθερη
Βρε τον Κοπλαντα εμπιστοσυνη χωρις φορτίο...

Last edited:
Παιδιά για να μην παιδεύεστε μετά από τέσσερις μέρες διαπίστωσα τα εξής:
Ανάλογα την μέρα ,την ώρα, την συννεφιά ή εάν η γυναίκα μου έφτιαχνε γλυκό στο φούρνο κτλ, είχα και διαφορετικές μετρήσεις που κειμένονταν από 0,39 έως 0,43 με τα τρίμερ στην ίδια θέση. Έτσι με ένα τρελαμένο πολύμετρο είσαι αναγκασμένος να έχεις σπουδάσει στατιστική. Τέλος πάντων κάπου στο 0,42 νομίζω ότι στο σύστημα μου έχω τον καλύτερο ήχο. Όσο για τα ηχεία συνδεμένα ή όχι επειδή και εγώ αναρωτήθηκα και έψαξα στο ιντερνέτ μάλλον με συνδεδεμένα το κάνουν. Και εκτός από αυτό είτε με ή χωρίς είχα την ίδια μέτρηση έτσι νομίζω ότι για τον φόβο των ιουδαίων δεν είναι άσχημα να τα έχεις επάνω. Κατά τα άλλα οι Genalex KT88 gold lion έχουν πολύ ευχάριστο ήχο με καλά εκτεταμένα πρίμα ζεστές μεσαίες και καλό ογκώδες χαμηλό.
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την βοήθεια. -bye-

Πως συμπεράνατε ότι έχω εύκολα ηχεία η ότι ακούω χαμηλά;
icon5.gif

Εμπειρικά, μου φαίνεται ότι ο Copland έχει καλύτερο ήχο σε χαμηλές εντάσεις όταν έχει υψηλό bias (κάπου κοντά στα 0.45) ενώ φαίνεται να οδηγεί καλύτερα σε υψηλές εντάσεις όταν το Bias βρίσκεται κάπου στο 0.3...

Για το αν αυτό ισχύει (παίζει να είναι και placebo, για αυτό και τα bold), μάλλον είναι πιο σωστό να το αναλύσει κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία στα ηλεκτρονικά... Όλο και κάποιος DIΥούης διαβάζει... :smile:

Εμπειρικά, μου φαίνεται ότι ο Copland έχει καλύτερο ήχο σε χαμηλές εντάσεις όταν έχει υψηλό bias (κάπου κοντά στα 0.45) ενώ φαίνεται να οδηγεί καλύτερα σε υψηλές εντάσεις όταν το Bias βρίσκεται κάπου στο 0.3...

Για το αν αυτό ισχύει (παίζει να είναι και placebo, για αυτό και τα bold), μάλλον είναι πιο σωστό να το αναλύσει κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία στα ηλεκτρονικά... Όλο και κάποιος DIΥούης διαβάζει... :smile:

Όχι δεν είναι placebo, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Περισσότερο ρεύμα - δηλ ψηλότερο bias = πιο κοντά σε τάξη Α. Λιγότερο ρεύμα = πιο πολύ ΑΒ, ανάλογα και με τα υπόλοιπα - τάση λειτουργίας, driver - θα βγάζει έως και 50% παραπάνω βατ.
Μπαίνει όμως ΑΒ νωρίτερα από την περίπτωση περισσότερο ρεύμα (αν υποθέσουμε ότι ούτε εκεί είναι καθαρή Α).

Ακόμα περισσότερα βαττ, σχεδόν καθόλου τάξη Α: Ακόμα χαμηλότερο bias. "Μπακάλικα", χωρίς να έχω δει κύκλωμα, θα έλεγα 0,15-0,2.

Thanks!
Βασικά αυτό ήξερα ότι κάνει μέσες άκρες αλλά προτιμώ να τα γράφει κάποιος που ξέρει παραπάνω... :smile: