Croft Vitale λαμπάτος προενισχυτής, το "τσόφλι"

mipi

Senior Member
30 June 2006
655
Χίος
Χθες ζήτησα να πάρω και να ακούσω για λίγες μέρες από ένα καλό φίλο τον λαμπάτο προενισχυτή Croft Vitale, (τον αποκαλεί "το τσόφλι" μιας και εσωτερικά είναι σχεδόν ...άδειος - hardwired με 3 λαμπίτσες, μία για το στάδιο line και 2 για το phono - και ελάχιστα υλικά) τον οποίο μου είχε ξαναδώσει και παλαιότερα να ακούσω.
Τον ζήτησα γιατί όπως θα δείτε στην κατηγορία "Πηγές" αναζητώ καλύτερες μεσαίες στο σύστημά μου που περιλαμβάνει Michel Gyro SE / Technoarm / Grado Reference Signature ή Sonata, Rotel RC 1070 / 991 και Audio Spectrum Artemis TLS αρκετά βελτιωμένα.
Χθες μεσημέρι λοιπόν και βράδυ τον άκουσα για 2-3 ώρες συνολικά και σε συνδυασμό με τον τελικό μου τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά και με κάτι να λείπει.
Η φυσικότητα και το γέμισμα σε μεσαίες και χαμηλές από τα καλύτερα. Το χαμηλό απόκτησε επιπλέον δύναμη και όγκο χωρίς να στερείται σε ταχύτητα και έγινε πολύ φυσικό. Τα χτυπήματα της κάσας στο Kojiki του Kitaro μεγαλειώδη και όσο πιό φυσικά έχω ακούσει. Οι μεσαίες ότι αναζητούσα. Ακούς το κλαρίνο του Βασίλη Σαλέα στο Όραμα και λες ότι έτσι ακούγεται και στην πραγματικότητα. Το βιολί και το φλάουτο στα διάφορα έργα του Kitaro πραγματικά αληθοφανή. Τίποτα δεν σε κουράζει και τίποτα δεν σου ξυρίζει τα αυτιά. Μπορείς να ακούς ώρες ωρών χωρίς να κουράζεσαι (μόνο ο ύπνος αν σε πάρει στο τέλος αλλά κι αυτός σίγουρα θα είναι γλυκός) και όντως χαίρεσαι τη φυσικότητα και αληθοφάνεια του βινυλίου.

Ψηλά όμως μειώθηκε η ανάλυση και οι αρμονικές σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει μέχρι τώρα, και είναι κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα μιας και ο αέρας και οι αρμονικές στις ψηλές συχνότητες αναπλάθουν την τρισδιάστατη ψευδαίσθηση. Ακούστηκε κάπως φιμωμένος, όχι σαν μείωση στα πρίμα αλλά σαν μάζεμα του τρισδιάστατου.

Συνολικά όμως πραγματική απόλαυση το μηχανάκι με το στάδιο phono πράγματι εκπληκτικό.
Άν χαρακτήριζα τον Croft Vitale θα έλεγα απλά ότι "παίζει εκπληκτικά μουσική". Δεν ασχολείσαι με τα μηχανήματα αλλά απλά ακούς πολύ καλά μουσική.

Και ερωτώ εδώ, το παραπάνω "ελλάτωμα" είναι χαρακτηριστικό των λυχνιών ή μήπως ο συγκεκριμένος έχει φθορά στις λάμπες του και στερείται πρίμων, δηλ. με αλλαγή λαμπών θα αποκτούσε περαιτέρω ανάλυση ψηλά;

Ά, και κάτι ακόμη.
Το gain που έχει είναι το κάτι άλλο. Μόνο-μόνο αγγίζεις τα ποτενσιόμετρα στάθμης (δύο, ένα για κάθε κανάλι, παραξενιά αλλά δουλεύει άριστα) και ξετινάζει τα ηχεία.
Εδώ τα χαλάμε πάλι με το volume, μιας και έχω συνηθίσει στον τηλεχειρισμό και όποτε θέλω να αλλάξω στάθμη πρέπει να σηκωθώ και να πάω στο ράκ.
Αλλά μπρός στα κάλλη....

Μιχάλη, τη λάμπα στο phono τη θεωρώ προσωπικά καταστροφή.

Το S/N που έχει, δεν ενδείκνυται για ανόρθωση τόσο χαμηλών σημάτων, όπως μιας φωνογραφικής κεφαλής.

Έχω την εντύπωση ότι θα πάρεις ιδανικά αποτελέσματα με τρανζιστοράτο phono και λαμπάτο προενισχυτή. Αν υπάρχει δυνατότητα, δοκίμασέ το.

Υπάρχουν λάμπες με χαμηλό S/N ειδικά για phono stage...
Απλά χρειάζονται πολλές για να πάρεις τα 40 DB που χρειάζεσαι για MM και ένα στρατό λάμπες για τα 60 DB της MC...

Μιχάλη, τη λάμπα στο phono τη θεωρώ προσωπικά καταστροφή.

Το S/N που έχει, δεν ενδείκνυται για ανόρθωση τόσο χαμηλών σημάτων, όπως μιας φωνογραφικής κεφαλής.

Έχω την εντύπωση ότι θα πάρεις ιδανικά αποτελέσματα με τρανζιστοράτο phono και λαμπάτο προενισχυτή. Αν υπάρχει δυνατότητα, δοκίμασέ το.

Δηλαδή Στέργιο με αυτό που λες εννοείς ότι οφείλεται η σχετική έλλειψη διαφάνειας - αναλυτικότητας στις ψηλές συχνότητες; (γιατί κατά τα άλλα το μηχανάκι παίζει υπέροχα). Πάντως ψάχνοντάς το σε διάφορα forum είδα ότι και σε αυτά αναφέρουν αυτά που άκουσα και εγώ, δηλαδή ότι ναι μεν ψηλά δεν αναπνέει τόσο καλά, αλλά από την άλλη πρόκειται για καθαρά μουσικό μηχανάκι αν σε ενδιαφέρει να ακούς ξεκούραστα μουσική. Για όλους τους άλλους που ακούνε μηχανήματα, δεν κάνει.

Αυτό το έχουν γενικώς οι λάμπες, κατά τη γνώμη μου.

Με το λαμπάτο του Σπέρτου ενθουσιάστηκα, ακριβώς επειδή είχε απρόσμενη έκταση στις ψηλές για λάμπα.

Πιστεύω ότι με ένα άλλο phono και τον Croft, θα πετύχεις χρυσή τομή.

Αυτο το προβλημα που λες με τις υψηλες το εχει μονο στο πικαπ ή και σε αλλες πηγες ?

Σχεδιο υπαρχει ?

το είχα το μηχανάκι γιά κανά δυό χρόνια γύρω στο 2003-2005.
Τίμιο και καλό.
Δεν ασχολιόσουν μαζί του και το ξεχνούσες.
μειονεκτήματα ?
ακριβώς αυτά που αναφέρθηκαν.
ιδίως εκείνο το σήκω κάτσε και ρύθμισε 2 ποτς, σκέτο ξέσκισμα

Επωλήθη γιά τα μειονεκτήματα, καθώς και γιά το ότι το phono ήταν mm.
Πάντως ο νέος κάτοχος που δεν είναι τόσο ψείρας το χαίρεται.

επειδη το ειχα δοκιμασει και εγω τα μειονεκτηματα του ειναι
1.σχετικα στενη στερεοφωνικη εικονα με μετριο βαθος
2.μειωμενη εκταση ψηλα
3.παχαινε τις νοτες με αποτελεσμα πιο μελωδικο και ξεκουραστο ηχο, αλλα με ελειψη καθαροτητας λογω αυτου του φαινομενου και
4.τα δυο πονυεσιομετρα εντασης -ενα για καθε καναλι- που ποτε δεν ησουν σιγουρος οτι τα ρυθμισες και τα δυο ακριβως στην ιδια σταθμη.

Αυτο το προβλημα που λες με τις υψηλες το εχει μονο στο πικαπ ή και σε αλλες πηγες ?

Σχεδιο υπαρχει ?

Μόνο βινύλιο δοκίμασα (που με ενδιαφέρει κιόλας) οπότε δεν ξέρω με CD πως παίζει.

Re: Απάντηση: Croft Vitale λαμπάτος προενισχυτής, το "τσόφλι"

επειδη το ειχα δοκιμασει και εγω τα μειονεκτηματα του ειναι
1.σχετικα στενη στερεοφωνικη εικονα με μετριο βαθος
2.μειωμενη εκταση ψηλα
3.παχαινε τις νοτες με αποτελεσμα πιο μελωδικο και ξεκουραστο ηχο, αλλα με ελειψη καθαροτητας λογω αυτου του φαινομενου και
4.τα δυο πονυεσιομετρα εντασης -ενα για καθε καναλι- που ποτε δεν ησουν σιγουρος οτι τα ρυθμισες και τα δυο ακριβως στην ιδια σταθμη.

100% ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που ανέφερες. (και στα 4 έπεσες κέντρο!!!)
Συμφωνώ απόλυτα.
Οπότε... το δίνω πίσω (ευχαριστώ Μιχάλη) και αναζητώ phono... Όμως τα καλά του ήταν πραγματική απόλαυση.

Μόνο βινύλιο δοκίμασα (που με ενδιαφέρει κιόλας) οπότε δεν ξέρω με CD πως παίζει.

Ενδεχομενως ενα μερος των μειονεκτηματων να οφειλεται σε οχι ιδιαιτερα επιτυχημενο φιλτρο RIAA (Phono stage), και να διορθωνεται με αλλαγη τιμης καποιων εξαρτηματων. Πραγμα βεβαια που θελει ψαξιμο και μετρησεις.

Οσο για το θεμα των δυο ποτενσιομετρων, λυνεται ανετα με αντικατασταση των δυο απλων απο ενα στερεοφωνικο Τηλεχειριζομενο ποτενσιομετρο.

Εχεις ΡΜ.

Last edited:
Ενδεχομενως ενα μερος των μειονεκτηματων να οφειλεται σε οχι ιδιαιτερα επιτυχημενο φιλτρο RIAA (Phono stage), και να διορθωνεται με αλλαγη τιμης καποιων εξαρτηματων. Πραγμα βεβαια που θελει ψαξιμο και μετρησεις.

Οσο για το θεμα των δυο ποτενσιομετρων, λυνεται ανετα με αντικατασταση των δυο απλων απο ενα στερεοφωνικο Τηλεχειριζομενο ποτενσιομετρο.

Εχεις ΡΜ.

Δεν αξίζει το κόπο το εν λόγο μηχάνημα είναι μια υπερτιμημένη φούσκα για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Ken Kessler.

Χθες έδωσα στον φίλο μου πίσω τον Croft και μου έδωσε να ακούσω έναν Audio Research LS2B που τον είχε αγοράσει μεταχειρισμένο σε σχετικά ταλαιπωρημένη κατάσταση και τώρα δεν τον χρησιμοποιεί μιας και ακούει φουλ Quad στα ηλεκτροστατικά 989.
Τον σύνδεσα χθες βράδυ αργά και στη λίγη ώρα που τον άκουσα, αν και μόνο με CD κι αυτό ένα ταπεινό Pioneer CLD-D925, ξεχώρισα το πόσο καλά διαχωρίζει τα επίπεδα τοποθέτησης φωνών και οργάνων στο βάθος. Επίσης νομίζω ότι ακούστηκε αρκετά ταχύς,ισορροπημένος και ξεκούραστος. Η ποιότητα κατασκεύης του αν και ταλαιπωρημένος, εξαιρετική (δεν είχα ξαναπιάσει στα χέρια μου Audio Research).
Έχω το ελεύθερο να τον κρατήσω όσο θέλω, μέχρι να βρώ και εξωτερικό phono για να δώ με το βινύλιο που με ενδιαφέρει πως θα πάει.
Πάντως για αρχή μου άρεσε.
Ίδωμεν....