D40 εναντίον Ε-400...η τελική ευθεία

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Εδω και 2 μήνες ψάχνω για DSLR και με τα πολλά έχω καταλήξει στις δυο του θέματος. Η Canon απεκλείσθη λόγω προϋπολογισμού που στην καλύτερη
είναι στα 500+ Euros. Περισσότερο έκλινα προς τη Nikon, λόγω (και) του rebate, αλλά πλέον σκέφτομαι αρκετά και την Olympus λόγω του anti-dust. Aυτά που με απασχολούν είναι:

- το anti-dust της Οlympus ειναι αποτελεσματικό ή οχι;
- ποιά από τις δύο έχει καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας, ανεξάρτητα από την ανάλυση;

Επίσης δεκτές είναι και οι προτάσεις για το ποιά από τις δυο να διαλέξω. Την θέλω για ερασιτεχνικη χρήση πέραν της compact(Powershot A85), και με ενδιαφέρει το γρήγορο focus(στο οποίο, απ' όσο δοκίμασα στα καταστήματα δεν χωλαίνει καμια από τις δυο) και η καλή συμπεριφορά σε υψηλά ISO.

Δεν ξερω πολλα για την olympus.
Εδω ενα review λεει καλα λογια http://www.photographyblog.com/reviews_olympus_e400.php

Eπισης καλα λογια εχω διαβασει και για το anti dust της olympus παρολο που δεν εχω σιγουρευτει αν ειναι τελικα περισσοτερο marketing ολο αυτο το anti dust που παιζει παντου στα νεα μοντελα, και λιγοτερο ουσια.

Εγω πηρα πριν 2 εβδομαδες την nikon d40 αλλα λογω δουλειας δεν εχω βρει χρονο να την χρησιμοποιησω πολυ. Αυτο που εχω να πω ειναι οτι τραβαει φωτο στα 1600iso και δεν το πιστευω το αποτελεσμα. Τοσο καλο.

Αγαπητέ Busoni, ένας απ´τους πιο σημαντικούς παράγωντες κατα τη λήψη μιας φωτογραφίας είναι ένα μεγάλο & φωτεινό σκόπευτρο (αγγλιστί viewfinder) . Πολλοί φωτογράφοι, παραγνωρίζουν την αξία ενός καλού σκοπεύτρου και κακώς! Σημαντικός παράγων επίσης στις ψφμ είναι το shuter lag, δηλ. η ταχύτητα απόκρισης της μηχανής στο πάτημα του μπουτόν. Πχ, στη δικιά μου, πατάς το κουμπί και αυτή τραβάει το επόμενο καρέ :furious3:
Βέβαια, στις dslr, έχει σχεδόν εξαλειφθεί το φαινόμενο, αλλά στη χαμηλή κατηγορία τιμής, όλο και κάποιο ''κουσουράκι'' θα´χει μείνει!
Επίσης ο ''φηφιακός θόρυβος'' είναι ενοχλητικός (δεν είναι όπως με τον κόκο στο φίλμ, ο οποίος σε μερικούς αρέσει κιόλας). Διάλεξε το μοντέλο με την καλύτερη συμπεριφορά σ' αυτόν και δη στα υψηλά iso 800+ .
Τέλος, ζύγησε τις ανάγκες σου σε φακούς και διάλεξε τη μάρκα με την καλύτερη γκάμα.
Όσον αφορά το auto focus για μένα είναι παντελώς άχρηστο και σχεδόν δεν το' χω χρησιμοποιήσει, αφού, σε σκηνές δράσης, έχω συνηθήσει την προεστίαση σε συνδιασμό με ικανό βάθος πεδίου!
Ένα καλό ενημερωτικό site για μηχανές είναι και το http://www.dpreview.com/, όπου θα βρείς πολλές πληροφορίες για τις μηχανές που ζητάς.

Last edited:
Όλα αυτα τα έχω ψάξει, και κυρίως το dpreview. Το καλό viewfinder είναι και για μένα σημαντικός παράγοντας, και σε αυτό η Nikon υπερτερεί καθαρά. Το viewfinder της ειναι μεγάλο και ευανάγνωστο οσο αφορά τις παραμέτρους λήψης.

Shutter lag δεν έχει καμία από τις δυο. Ειδικά η Nikon εστιάζει και τραβάει πολύ γρηγορα. Σε υψηλά ISO η Olympus μου φαίνεται λίγο καλύτερη, αλλά δεν είμαι σίγουρος μια και δεν εχω δει ευθεία σύγκριση των δυο.

Τι μηχανή έχεις Demol;

Έχω μια fujifilm s7000 (απ´αυτές που τα κάνουν όλα (μισά) και (δεν)συμφέρουν)
Από φιλμάτες, αρκετές με πιο αγαπημένη ετούτη http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/leica_m6.shtml

Διακαής μου πόθος βέβαια είναι αυτή εδώ:http://www.dpreview.com/articles/leicam8/

Υ.Γ Η Nikon που ανέφερες μου αρέσει αρκετά για τα χρήματα που ζητάει και με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση της Canon στη χώρα μας χωλαίνει...δεν ξέρω δική σου η επιλογή!

Τι τραβάς συνήθως;

Για τα σκόπευτρά της φημίζεται πάντως η πενταξ. Ακόμη και στις εισαγωγικής κατηγορίας που δεν χρησιμοποιείται πεντάπρισμα. Θέλει πάντως προσοχή η επιλογή, γιατί διαλέγεις σύστημα. Εάν είναι να μείνεις με ένα φακό του κιτ, καλύτερα να πάρεις μια καλή κόμπακτ, αρκετές έχουν πιο αξιόλογους φακούς.

'Hδη έχω μια Powershot A85.

Ο λόγος που αλλάζω σε DSLR είναι η φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό, σε εσωτερικούς χώρους, ή τη νύχτα. Με την Canon δυσκολεύομαι να εστιάσω ακόμα και στο σούρουπο. Πάντως έχεις δίκιο send. Eίναι επιλογή συστήματος, και μάλιστα του βασικότερου κομματιού: του σώματος. Σκοπεύω αργότερα να ασχοληθώ με φακούς, είτε με wide είτε με παλιούς φακούς και μοντάρισμα στην καινούρια μηχανή.

Το βασικότερο στο σύστημα είναι η οικογένεια φακών από την οποία καλείσαι να επιλέξεις αργότερα. Αυτή είναι που σε δεσμεύει, γιατί το σώμα είναι ένα, και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τους φακούς. Ένας καλός φακός κρατάει δεκαετίες. Δύσκολα θα αλλάξεις σύστημα εάν καταλήξεις και μαζέψεις 3-4 αξιόλογους φακούς.

Απάντηση: Re: D40 εναντίον Ε-400...η τελική ευθεία

Για τα σκόπευτρά της φημίζεται πάντως η πενταξ. Ακόμη και στις εισαγωγικής κατηγορίας που δεν χρησιμοποιείται πεντάπρισμα. Θέλει πάντως προσοχή η επιλογή, γιατί διαλέγεις σύστημα. Εάν είναι να μείνεις με ένα φακό του κιτ, καλύτερα να πάρεις μια καλή κόμπακτ, αρκετές έχουν πιο αξιόλογους φακούς.

ΟΝΤΩΣ !!!!!!!:grandpa:

σε συγκριση ενος φιλου μου του φακου του κιτ ΣΕΤ της CANON EOS 400 D 18-55 με τον φακο της δικιας μου 9600 κομπακτ .. εχασε κατα πολυ στα εξης σημεια :
ευκρινεια φωτεινοτητα Βινιεταρισμα (εκει και αν εχασε...) και χρησιμο μεγεθος εστιακης αποστασης .

τα μονα καλυτερα σημεια του οτι δεν ειχε τοσο μεγαλη παραμορφωση στην τερμα ευρυγωνια θεση .....και πιο θερμα χρωματα ελαφρως !

Αγαπητέ Busoni, ένας απ´τους πιο σημαντικούς παράγωντες κατα τη λήψη μιας φωτογραφίας είναι ένα μεγάλο & φωτεινό σκόπευτρο (αγγλιστί viewfinder) . Πολλοί φωτογράφοι, παραγνωρίζουν την αξία ενός καλού σκοπεύτρου και κακώς! Σημαντικός παράγων επίσης στις ψφμ είναι το shuter lag, δηλ. η ταχύτητα απόκρισης της μηχανής στο πάτημα του μπουτόν. Πχ, στη δικιά μου, πατάς το κουμπί και αυτή τραβάει το επόμενο καρέ :furious3:
Βέβαια, στις dslr, έχει σχεδόν εξαλειφθεί το φαινόμενο, αλλά στη χαμηλή κατηγορία τιμής, όλο και κάποιο ''κουσουράκι'' θα´χει μείνει!
Επίσης ο ''φηφιακός θόρυβος'' είναι ενοχλητικός (δεν είναι όπως με τον κόκο στο φίλμ, ο οποίος σε μερικούς αρέσει κιόλας). Διάλεξε το μοντέλο με την καλύτερη συμπεριφορά σ' αυτόν και δη στα υψηλά iso 800+ .
Τέλος, ζύγησε τις ανάγκες σου σε φακούς και διάλεξε τη μάρκα με την καλύτερη γκάμα.
Όσον αφορά το auto focus για μένα είναι παντελώς άχρηστο και σχεδόν δεν το' χω χρησιμοποιήσει, αφού, σε σκηνές δράσης, έχω συνηθήσει την προεστίαση σε συνδιασμό με ικανό βάθος πεδίου!
Ένα καλό ενημερωτικό site για μηχανές είναι και το http://www.dpreview.com/, όπου θα βρείς πολλές πληροφορίες για τις μηχανές που ζητάς.

το ΑΥΤΟ ΦΟΚΟΥΣ ειναι σημαντικο για καποιον που φωτογραφιζει γρηγορα κινουμενα θεματα !!:grandpa:

οποτε ειναι ενα + να υπαρχει !!! χαμενο δεν παει ......

Το βασικότερο στο σύστημα είναι η οικογένεια φακών από την οποία καλείσαι να επιλέξεις αργότερα. Αυτή είναι που σε δεσμεύει, γιατί το σώμα είναι ένα, και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τους φακούς. Ένας καλός φακός κρατάει δεκαετίες. Δύσκολα θα αλλάξεις σύστημα εάν καταλήξεις και μαζέψεις 3-4 αξιόλογους φακούς.

αυτα που λεει ο ΣΕΝΤ εδω πρεπει να τα προσεξουμε ολοι μας στο μελον !!!!!:SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: Re: D40 εναντίον Ε-400...η τελική ευθεία

το ΑΥΤΟ ΦΟΚΟΥΣ ειναι σημαντικο για καποιον που φωτογραφιζει γρηγορα κινουμενα θεματα !!:grandpa:

οποτε ειναι ενα + να υπαρχει !!! χαμενο δεν παει ......

Μπα, μη νομίζεις! Συνήθως καταφέρνουν να εστιάσουν μετά το καρέ που πραγματικά θέλεις όταν οι συνθήκες το απαιτούν (βλ. σπόρ, γρήγορη δράση κλπ). Εκεί, η πλειοψηφία των επαγγελματιών χρησημοποιεί την προεστίαση.

Ερώτηση: βλέπω ότι έχεις την φουτζιφιλμ 9600. Ο φακός της πως είναι από βαρελοειδή παραμόρφωση; Γιατί ο δικός μου (S7000) είναι φριχτός!