Dali Spector 1 vs Polk ES10

george_av

AVClub Enthusiast
6 February 2012
803
Καλησπέρα σε όλους,

Σε νέο χώρο, με σαλόνι περίπου 35 τετραγωνικά θέλω να κάνω μια entry εγκατάσταση 2.1 με σκοπό αργότερα να την ολοκληρώσω σε 5.1

Είμαι μεταξύ 2 κατασκευαστών DALI και POLK, συγκεκριμένα (θα βάλω link από Skroutz ώστε να μην υπάρχει υποψία διαφήμισης):

Δορυφόροι: Dali Spektor 1 vs Polk ES10
Subwoofer: Dali Sub C-8 D vs Polk HTS 10
Ενισχυτής υπάρχει και την ώρα θα παραμείνει ο Pioneer VSX-819H

Τα Dali τα έχω ακούσει και σε μουσική μου άρεσαν πολύ, τα Polk δεν τα έχω ακούσει. Τα συγκεκριμένα ηχεία που έχω καταλήξει τα έχει εγκρίνει και η γυναίκα μου για το σαλόνι, έχει λατρέψει (εμφανισιακά) τα Polk, εγώ θέλω ένα κλικ παραπάνω τα Dali.

70% - Ταινίες
30% - Μουσική

Θα χαρώ πολύ να ακούσω οποιονδήποτε έχει να προτείνει κάτι η να πει την άποψη του.

Ευχαριστώ

Πως και η επιλογή των μικρότερων μοντέλων στα ηχεία; Δεν χωράνε μεγαλύτερα;

Πως και η επιλογή των μικρότερων μοντέλων στα ηχεία; Δεν χωράνε μεγαλύτερα;

Ευχαριστώ για το χρόνο.

Δυστυχώς για την ώρα όχι. Αργοτερα θα αγοραστεί νέο σύνθετο για να υποδεχτεί μεγαλύτερα. Η λογική είναι να αγοράσουμε τώρα τους surround δορυφόρους (που στην ουσία θα είναι προσωρινά main) και αργότερα τα main L-R.

Πως σας φαίνονται οι επιλογές μας;

Το HTS10 είναι καλύτερο από το Sub C-8 D, αν και επί της ουσίας έχει αντικατασταθεί από το ES10 Subwoofer.

Τα ES10 τα ηχεία, η Polk τα προτείνει για χρήση surround. Γι' αυτό και είναι το μόνο της σειράς που έχει σπείρωμα στην πλάτη. Για main ξεκινάς από τα ES15 δηλαδή.

Για ταινίες περισσότερο θα σου αρέσουν τα Elite Signature.

Προσωπικά δεν θα έβαζα τόσο μικρά ηχεία για main. Θα προτιμούσα και στη μία και στην άλλη περίπτωση να ξεκινήσω από τα μεγαλύτερα και μετά ή θα έπαιρνα τα μικρότερα για surround, ή θα πήγαινα στα ακόμα μεγαλύτερα κατόπιν και θα έβαζα για surround εκείνα που είχα στην αρχή. Στο δεύτερο σενάριο βέβαια η σειρά Spektor δεν έχει μεγαλύτερο.

Κοίταξε τώρα πως μπορεί να ανατραπεί το σενάριο.

Στα κεντρικά ηχεία, στη σειρά ES έχει το ES30 που είναι καλύτερο από το Spektor Vokal, αλλά έχει και το λεπτό ES35 που είναι χειρότερο από το Vokal.

Θέλω να πω ότι πρέπει να σκεφτείς τη συνέχεια κατόπιν, πριν επιλέξεις το ένα ή το άλλο ηχείο από την ίδια σειρά (δηλαδή ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις). Όταν λοιπόν θα πάρεις το σύνθετο, να έχεις προβλέψει ότι θα χωράει το κεντρικό, κάτω ή πάνω από την TV.
Πρέπει να το σκεφτείς σαν σύστημα ολόκληρο χωροταξικά με όλα του τα κομμάτια και να δεις που μπορείς και αν γίνεται να ξοδέψεις λίγο παραπάνω footprint για καλύτερη απόδοση σε ηχεία και sub. Εφόσον γίνεται βέβαια.

• Like
Reactions: george_av
Σίγουρα, σε πρώτη φάση θα επενδύσω σε ένα καλό SUB. Είτε είναι το HTS10 είτε το ES10 Sub.

Τώρα, όσον αφορά τα ES10, ναι είναι πολύ μικρά όμως δυστυχώς μετά τη μετακόμιση είμαι πολύ περιορισμένος σε χώρο, επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να βάλουμε βάσεις ηχειων. Δε με νοιάζει να επενδύσω ένα max €1000 για την ώρα όμως θα πρέπει να απορρίψω ηχεια δαπέδου λόγο χώρου.

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα τα ηχεία να τοποθετηθούν στο πλάι αλλά και πάλι ο χώρος είναι περιορισμένος.

Το πλάνο είναι:
HTS 10 Sub (το ES δε βγαίνει σε άσπρο...)
ES15 L + R (αργοτερα)
ES30 C
ES 10 SL + SB (που τώρα θα παίζουν main)

Για κάποιο λόγο ήδη μιλάω μόνο για τα polk
( γυναικες...😝 )

Last edited:
Βλέποντας ξανά το χωρο, θα μπορούσα να πάω από τώρα στα ES15 αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια και όχι κάθετα, θα επηρέαζε κάπου αυτο;

Βλέποντας ξανά το χωρο, θα μπορούσα να πάω από τώρα στα ES15 αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν οριζόντια και όχι κάθετα, θα επηρέαζε κάπου αυτο;

Ναι. Τα κλασικά δίδρομα ηχεία έχουν μικρή διασπορά κατακόρυφα. Επομένως αν τα γυρίσεις στο πλάι θα είναι σαν να μεταφέρεις τη μικρή διασπορά στο οριζόντιο πεδίο. Θα ακούς πολύ λάθος.

• Like
BTW, ο ενισχυτής σου δεν έχει δυνατότητα διαφορετικού crossover ανά ομάδα ηχείων. Δηλαδή όσα θα δηλωθούν small θα έχουν όλα κοινό σημείο που θα ξεκινά η συχνότητα να πηγαίνει στο sub.
Έχει μια ρύθμιση plus για να παίζει η εμπρός τριάδα και όλο το μπάσο που παίρνει και να πηγαίνει το μπάσο και στο sub από την οριζόμενη συχνότητα και κάτω βέβαια.

• Like
@Pleo ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές. Θα επανέλθω σύντομα, να είσαι καλά!