Δεν γνωριζω και ενδιαφερομαι για αγορα dac

8 June 2007
1,009
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Καλησπέρα σας.

όπως γράφει και ο τίτλος λόγο που ακουω αρκετα μουσικη , με παροτρηνε φιλος να κοιταξω για αγορα dac ,οπου δεν γνωριζα και τι ακριβως κάνει ,για καλύτερη ποιοτητα.

Τα μηχανηματα που ακουω ειναι ενας ενυσχητης ο Yamaha rx-v 2500 (εχει dac αυτος επάνω?) οπου τον εχω σαν προ και για τελικο δικάναλο εχω τον Rotel rb-1090 και cd player Sony CDP XE500 ,ηχεια εχω της Crystal Audio TX-T3 Special Edition (ΤΗΧ Ultra2) και επίσεις ακούω mp3 και flac μεσα απο το netGear mp NTV 500.

Δεν γνωριζω τι πρέπει να επιλεξω και ΑΝ πρεπει να προχωρήσω στην αγορα dac με τα μηχανηματα που εχω....που πρέπει να κοιταξω ωστε να μην ''πεταξω'' ασκοπα χρηματα για το τιποτα....σε γενικες γραμμες σε αυτο το κομματι ειμαι ασχετος!!!

Τα χρηματα που μπωρο να δωσω ειναι περιπου στα 200-250 χονδρικα +-.

όπως ''χαζευα'' στο ebay βρηκα και αυτο http://www.ebay.com/itm/24bit-192KH..._Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item3cd1a3771f για DIY αν ειναι να αγοραζα και ενα κουτι και με την βοήθεια ηλεκτρονικου φιλου να το φτιαχναμε.....(δεν ξερω αν ειναι χαζομαρα αυτο που λεω... :) σας ειπα ειμαι ασχετος γύρο απο το dac)

όποια βοήθεια ή γνωμη υπάρχη ειναι καλοδεχούμενη...

Σας ευχαριστώ πολυ

Αντώνης

Νομίζω πως αν ανοιξεις ενα θεμα στην diy θα πάρεις πιο πολλες απαντήσεις... εκει τα παιδιά εχουν φτιάξει πολλά αντιστοιχα μηχανακια και απο διάφορες εταιριες!!

Απάντηση: Re: Δεν γνωριζω και ενδιαφερομαι για αγορα dac

Καλησπέρα Domie και σε ευχαριστω...απλά έβαλα μεσα και την μικρή περιπτωση της κατασκευης εαν αξιζει...απλα το ειδα αυτο με λάμπες και λεω μήπως ειναι ποιο ''μουσικο''.... και αξίζει την ''βαβουρα'' για την κατασκευη ,αλλιως σε ετοιμο να ξεμπερδέυω..

Ο Yamaha είναι και DAC.
Ποιός DAC είναι καλύτερος; Του Yamaha ή ο ενσωματωμένος στο CD Player; Δεν έχεις παρά να συνδέσεις το CD Player σου και ψηφιακά με το Yamaha (από την αντίστοιχη ομοαξονική έξοδο/είσοδο) παράλληλα με την αναλογική (RCA) σύνδεση για να το διαπιστώσεις.

Το πιο αδύναμο σημείο όμως στο σύστημα σου είναι επίσης ο Yamaha ως προενισχυτής. Το ξέρω, διότι έχω επίσης Yamaha στο δικό μου Home Cinema της ίδιας γενιάς και οικογένειας (τον RX-V7500) και γνωρίζω πως οι προενισχύσεις του είναι το αδύνατο του σημείο.

Ένας προενισχυτής -ίσως κάποιος μεταχειρισμένος σε καλή τιμή- θα είναι η καλύτερη αναβάθμιση στο σύστημα σου. Ο υπάρχων Yamaha θα παραμείνει ως πηγή, χρησιμοποιούμενος και ως router για τις ψηφιακές πηγές.

Ένας DAC θα βελτιώσει τα πράγματα, αλλά όχι τώρα, στην επόμενη φάση. Αυτή είναι η άποψη μου για τη δεδομένη σύνθεση.

Για το Lampucera+Lampizator μπορείς να παίξεις αν θέλεις και πολύ σωστά σου προτείνεται να απευθυνθείς στα παιδιά της DIY κατηγορίας, όμως άλλο το (εκπαιδευτικό) παιχνίδι και άλλο η σοβαρή αναβάθμιση, για την οποία ενδιαφέρεσαι. Άλλωστε ο ίδιος αναρωτιέσαι, αν χρειάζεσαι DAC ή όχι.
Εξάλλου η όποια σοβαρή αναβάθμιση μπορεί να προσφέρει ένας DAC θα φανεί μόνο μετά την αλλαγή της προενίσχυσης. -bye-

Ο Yamaha είναι και DAC.
Ποιός DAC είναι καλύτερος; Του Yamaha ή ο ενσωματωμένος στο CD Player; Δεν έχεις παρά να συνδέσεις το CD Player σου και ψηφιακά με το Yamaha (από την αντίστοιχη ομοαξονική έξοδο/είσοδο) παράλληλα με την αναλογική (RCA) σύνδεση για να το διαπιστώσεις.

Το πιο αδύναμο σημείο όμως στο σύστημα σου είναι επίσης ο Yamaha ως προενισχυτής. Το ξέρω, διότι έχω επίσης Yamaha στο δικό μου Home Cinema της ίδιας γενιάς και οικογένειας (τον RX-V7500) και γνωρίζω πως οι προενισχύσεις του είναι το αδύνατο του σημείο.

Ένας προενισχυτής -ίσως κάποιος μεταχειρισμένος σε καλή τιμή- θα είναι η καλύτερη αναβάθμιση στο σύστημα σου. Ο υπάρχων Yamaha θα παραμείνει ως πηγή, χρησιμοποιούμενος και ως router για τις ψηφιακές πηγές.

Ένας DAC θα βελτιώσει τα πράγματα, αλλά όχι τώρα, στην επόμενη φάση. Αυτή είναι η άποψη μου για τη δεδομένη σύνθεση.

Για το Lampucera+Lampizator μπορείς να παίξεις αν θέλεις και πολύ σωστά σου προτείνεται να απευθυνθείς στα παιδιά της DIY κατηγορίας, όμως άλλο το (εκπαιδευτικό) παιχνίδι και άλλο η σοβαρή αναβάθμιση, για την οποία ενδιαφέρεσαι. Άλλωστε ο ίδιος αναρωτιέσαι, αν χρειάζεσαι DAC ή όχι.
Εξάλλου η όποια σοβαρή αναβάθμιση μπορεί να προσφέρει ένας DAC θα φανεί μόνο μετά την αλλαγή της προενίσχυσης. -bye-

Καταρχας σε ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια.... :)

Για να καταλαβω καλύτερα γιατι ''χαθηκα'' (lol) για τι προ λέμε δλδ....?

να τον εχω σαν ρουτερ...? (Βοήθαμε λιγο γιατι μπερδευτηκα..., δεν μπωρω να πιασω την σκέψη σου....!!!! :( )

Re: Απάντηση: Re: Δεν γνωριζω και ενδιαφερομαι για αγορα dac

Καταρχας σε ευχαριστώ πολυ για την βοήθεια.... :)

Για να καταλαβω καλύτερα γιατι ''χαθηκα'' (lol) για τι προ λέμε δλδ....?

να τον εχω σαν ρουτερ...? (Βοήθαμε λιγο γιατι μπερδευτηκα..., δεν μπωρω να πιασω την σκέψη σου....!!!! :( )
Ποιός προενισχυτής (εταιρεία, μοντέλο κλπ) ταιριάζει και θ' αναδείξει το σύστημα σου είναι άλλο θέμα. Το ζήτημα είναι να κατανοήσεις πως όντως αυτό είναι που χρειάζεσαι.

Όταν λέω να χρησιμοποιήσεις τον Yamaha ως router, εννοώ να τον χρησιμοποιήσεις ως DAC (μόνο) και να συνδέσεις ψηφιακά πάνω του τις δευτερεύουσες ή μέτριες ως προς τον ήχο ψηφιακές πηγές (πχ. δορυφορικό δέκτη, κάποιο Blu-ray Player, την έξοδο οπτικής ίνας -Toslink- της On Board κάρτας ήχου υπολογιστή, κάποιο Media Player, κάποια παιγνιδοκονσόλα κλπ).Την αναλογική έξοδο του Yamaha (από κάποια Tape-out) θα συνδέσεις σε κάποια από τις εισόδους του προενισχυτή.

Εντάξει τώρα; :smile:

Καλησπέρα Domie και σε ευχαριστω...απλά έβαλα μεσα και την μικρή περιπτωση της κατασκευης εαν αξιζει...απλα το ειδα αυτο με λάμπες και λεω μήπως ειναι ποιο ''μουσικο''.... και αξίζει την ''βαβουρα'' για την κατασκευη ,αλλιως σε ετοιμο να ξεμπερδέυω..

Τελικα οι λαμπες αρχισαν να αποκτουν μαγικη υποσταση,και δημιουργηθηκε η εντυπωση οτι οπου μπαινει λαμπα διορθωνονται τα στραβα ενος συστηματος.
Επι του ερωτηματος σου τωρα ,αν αξιζει η αποκτηση ενος dac, ειναι μαλλον ρητορικη η απαντηση,δηλαδη ενα καλο dac σιγουρα θα σου δωσει καλλιτερο ηχο απο τις ψηφιακες πηγες που εχεις ηδη,αλλα το ζητουμενο και ουσιαστικο ειναι α)αν θελεις να διαθεσεις τα χρηματα για την αποκτηση του και β) και ουσιαστικοτερο αν η προσθηκη του καλου dac θα επιφερει αλλαγες αναλογες της αξιας του
Επειδη ορισες και ενα ποσό για την αποκτηση του dac καλο ειναι πρωτιστως να ακολουθησεις την συμβουλη του Sonus και επειτα τα ξαναλεμε

Για να καταλαβω και να μην σας κουράζω....(συγνώμη ρε παιδια... :) αλλα δεν το ξερω και θέλω να μαθω... )

μηλωντας για προ ,λεμε για δικάναλο δλδ.? ή και καποιον καλο av?

Και για να δω αν το ''εχω'' σωστα....συνδέοντας το Sony CDP XE500 απο τις αναλογικές εξόδους στον ενισχυτη ,γινεται χρηση στο dac του cd player και συνδέοντας το cd player ψηφιακα (coax ή οπτικη) γινεται χρηση στο dac του ενισχυτη μου....(το χω...???? :) )

Επίσεις να γραψω και δυο λογια σαν ποιο ολοκληρωμένη εικονα ,γύρο απο το συστημα που εχω μηπως μπωρω να βοηθήσω....

Ειπαμε τον Yamaha RX-V 2500 σαν προ

Τελικο για τα δυο L/R TX-T3 se της crystal τον Rotel RB 1090

τα υπόλοιπα ηχεία....

-Speakers center : THX-CT Special Edition (THX SELECT)
-Surround Speac.:2χ THX-D Special Edition (THX SELECT)
-Subwoofer : 2x THX-12SUB Special Edition (THX ULTRA 2)
-Preseance speac: TX-B1 Special Edition

οπου και αυτα οδηγούντε απο τελικο τον Rotel RMB 1075

και τo cd της sony που αναφερω και ποιο πάνω...

Last edited:
Η ταπεινή μου γνωμη:
μην μπλέκεις 2καναλο και πολυκάναλο
για να το κάνεις αυτο θα χρειαστεις εναν 2καναλο προ (ιδανικά rotel αφου εχεις και rotel τελικό) οποιος ιδανικά θα εχει th pass trough ωστε να μπορεις να χρησιμοποιεις και το πολυκάναλο σου σετ-απ χωρις βαζε βγαζε καλωδια!
Απο κει και πέρα καλό -μαλλον- θα ειναι να πάρεις και εναν dac αλλα, πάλι κατα την ταπεινη μου γνωμη, μονο αν εχεις την θεληση να ασχοληθεις και με το computer audio. Αν τελικά αυτος ο dac εχει εισόδους ωστε να μπορεις να συνδέσεις και τα υπάρχοντα players σου καλως, θα εχεις την δυνατότητα να πειραματιστεις. Για μενα, ειδικά μιλώντας για μεσοχαμηλής κατηγορίας συσκευες οπως εδω (no offence), δεν εχει νοημα να ασχοληθεις με dac αν δεν το χρησιμοποησεις κυριως με πηγη καποιον υπολογιστή!
Αν εχω χασει κατι απο την κουβεντα συμπαθατε με, ομολογω πως δεν το διαβασα πολύ προσεκτικα το νημα...

Για να καταλαβω και να μην σας κουράζω....(συγνώμη ρε παιδια... :) αλλα δεν το ξερω και θέλω να μαθω... ),

μηλωντας για προ ,λεμε για δικάναλο δλδ.? ή και καποιον καλο av?
Μιλάμε για δικάναλο. Κατά προτίμηση HT Passthrough, όπως πολύ σωστά προτείνει παρακάτω ο έτερος Μιχάλης (DomieMic65).

Και για να δω αν το ''εχω'' σωστα....συνδέοντας το Sony CDP XE500 απο τις αναλογικές εξόδους στον ενισχυτη ,γινεται χρηση στο dac του cd player και συνδέοντας το cd player ψηφιακα (coax ή οπτικη) γινεται χρηση στο dac του ενισχυτη μου....(το χω...???? :) )
Ναι, το'χεις. Σωστά το έχεις καταλάβει και σωστά πράττεις.

Επίσεις να γραψω και δυο λογια σαν ποιο ολοκληρωμένη εικονα ,γύρο απο το συστημα που εχω μηπως μπωρω να βοηθήσω....

Ειπαμε τον Yamaha RX-V 2500 σαν προ

Τελικο για τα δυο L/R TX-T3 se της crystal τον Rotel RB 1090

τα υπόλοιπα ηχεία....

-Speakers center : THX-CT Special Edition (THX SELECT)
-Surround Speac.:2χ THX-D Special Edition (THX SELECT)
-Subwoofer : 2x THX-12SUB Special Edition (THX ULTRA 2)
-Preseance speac: TX-B1 Special Edition

οπου και αυτα οδηγούντε απο τελικο τον Rotel RMB 1075

και τo cd της sony που αναφερω και ποιο πάνω...
Το σύστημα δεν είναι άσχημο. Ως πολυκάναλο αρκετά καλό θα έλεγα. Με τις αδυναμίες στην προενίσχυση που είπαμε.

Η ταπεινή μου γνωμη:
μην μπλέκεις 2καναλο και πολυκάναλο
για να το κάνεις αυτο θα χρειαστεις εναν 2καναλο προ (ιδανικά rotel αφου εχεις και rotel τελικό) οποιος ιδανικά θα εχει th pass trough ωστε να μπορεις να χρησιμοποιεις και το πολυκάναλο σου σετ-απ χωρις βαζε βγαζε καλωδια!
Απο κει και πέρα καλό -μαλλον- θα ειναι να πάρεις και εναν dac αλλα, πάλι κατα την ταπεινη μου γνωμη, μονο αν εχεις την θεληση να ασχοληθεις και με το computer audio. Αν τελικά αυτος ο dac εχει εισόδους ωστε να μπορεις να συνδέσεις και τα υπάρχοντα players σου καλως, θα εχεις την δυνατότητα να πειραματιστεις. Για μενα, ειδικά μιλώντας για μεσοχαμηλής κατηγορίας συσκευες οπως εδω (no offence), δεν εχει νοημα να ασχοληθεις με dac αν δεν το χρησιμοποησεις κυριως με πηγη καποιον υπολογιστή!
Αν εχω χασει κατι απο την κουβεντα συμπαθατε με, ομολογω πως δεν το διαβασα πολύ προσεκτικα το νημα...
Προσωπικά τοποθετώ το σύστημα μάλλον στη μεσαία, παρά στη μεσοχαμηλή κατηγορία. Το σημαντικό είναι άλλο: Ποιά είναι η καλύτερη αναβάθμιση στο υπάρχον, δεδομένο σύστημα κι' εκεί πιστεύω, χρειάζεται να δοθεί το βάρος. Ο DAC θα βοηθήσει, αλλά στην επόμενη φάση. Ακόμα κι' αν δεν υπάρχει υπολογιστής θα βελτιώσει την αποόδοση των ψηφιακών πηγών.

Για τον HT Passthrough προενισχυτή ταυτιζόμαστε πλήρως.

Συμφωνώ με τους προγράψαντες.
Το dac το αντικαθιστάς σε δεύτερη φάση,σε πρώτη φάση θα έλεγα ότι επιβάλλεται η αγορά προενισχυτή!

καλημερα παίδες....να εχετε μια όμορφη και ξεκούραστη Κυριακη...!!!! :)

Λοιπών...οκ ,τα πραγματα μπαινουν σε μια σειρα....

Αφηνω την αγορα dac στην ακρη και κοιταω για προ...να πω την αλήθεια ,ποτε δεν ειχα δει την περιπτωση αγορας ενος προ...δεν ξερω γιατι ,ίσως οι λίγες γνωσεις που εχω επανω στο θεμα προ-τελικου ,ίσως ειχα την εντυπωση πως ενας av εχει περισότερες δυνατοτητες απο εναν προ και δεν εβλεπα και το θεμα ηχιτικής ποιότητας ? τι να πω...? Ειχα τον σκοπο κάποια στιγμη επειδη ο Yamaha ναι μεν ενα καλος av αλλα πίσω στην εποχη ,να κοιταγα για μια αγορα ενος πχ av Onkyo 818 (αυτος μου ειχαι κάνει το ''κλικ'') με όλα τα καινουρια φορμα και τα μπιχλιμπίδια του hc.

Σας ευχαριστώ πάντως που τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρα...

Rotel λοιπών.....και για ποιον πρεπει να κοιτάξω ?

Να ρωτησω και κατι άλλο?

....σε πρίπτωση που δεν βρω αυτο που θέλω 'κ πρέπει σε αγορα Rotel (αν και ψαχνω και στο e-bay αλλα δεν ξερω τι να επιλέξω)...μπωρούμε να προχωρήσουμε σε αγορα ενος προ μουσικου (με την βοήθειά σας) και με την προσθήκη ποιωτικων Y-Adapter RCA Male-to-2-Female στον δικάναλο τελικο Rotel , να του εχω επάνω και τον ενισχυτη av για τις προβολές ταινιων και τον προ για την μουσικη ,ετσι ωστε με τον ίδιο τελικο να εχω την επιλογη για δυο ''διαφορετικες'' λειτουργίες.

καλημερα παίδες....να εχετε μια όμορφη και ξεκούραστη Κυριακη...!!!! :)

Λοιπών...οκ ,τα πραγματα μπαινουν σε μια σειρα....

Αφηνω την αγορα dac στην ακρη και κοιταω για προ...να πω την αλήθεια ,ποτε δεν ειχα δει την περιπτωση αγορας ενος προ...δεν ξερω γιατι ,ίσως οι λίγες γνωσεις που εχω επανω στο θεμα προ-τελικου ,ίσως ειχα την εντυπωση πως ενας av εχει περισότερες δυνατοτητες απο εναν προ και δεν εβλεπα και το θεμα ηχιτικής ποιότητας ? τι να πω...? Ειχα τον σκοπο κάποια στιγμη επειδη ο Yamaha ναι μεν ενα καλος av αλλα πίσω στην εποχη ,να κοιταγα για μια αγορα ενος πχ av Onkyo 818 (αυτος μου ειχαι κάνει το ''κλικ'') με όλα τα καινουρια φορμα και τα μπιχλιμπίδια του hc.

Σας ευχαριστώ πάντως που τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρα...

Rotel λοιπών.....και για ποιον πρεπει να κοιτάξω ?

Να ρωτησω και κατι άλλο?

....σε πρίπτωση που δεν βρω αυτο που θέλω 'κ πρέπει σε αγορα Rotel (αν και ψαχνω και στο e-bay αλλα δεν ξερω τι να επιλέξω)...μπωρούμε να προχωρήσουμε σε αγορα ενος προ μουσικου (με την βοήθειά σας) και με την προσθήκη ποιωτικων Y-Adapter RCA Male-to-2-Female στον δικάναλο τελικο Rotel , να του εχω επάνω και τον ενισχυτη av για τις προβολές ταινιων και τον προ για την μουσικη ,ετσι ωστε με τον ίδιο τελικο να εχω την επιλογη για δυο ''διαφορετικες'' λειτουργίες.

Αν ο προ που θα βρεις έχει HT Passthrough,δεν χρειάζονται Y adapters,σε καλύπτει ως έχει.