Denon 4306 σταμάτησε την αναπαραγωγή 24/192

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Προσφατως με την νεα εκδοση του foobar2000 ανακαλυψα οτι δεν ακουγα ηχο απο τον denon κατα τη διαρκεια αναπαραγωγης με resampling με τον sox σε 24/192.
Αν και το θεωρησα bug του foobar, με εβαλε σε υποψιες και δοκιμασα να παιξω με το upsampling της καρτας ηχου (asus xonar D1). Tζιφος, ουτε εκει ακουσα τιποτε.

Κατοπιν κατεβασα ενα αμιγως aρχειο ηχου flac 24/192. Kαι παλι δεν ακουγεται τιποτα απο τον ενισχυτη.
Παιζει πλεον μεχρι 24/96. To καλωδιο οπτικης δεν εχει κανενα προβλημα.
Δοκιμασα και reset στον denon μηπως ειχε φαει καποιο κολλημα.

Δεν εχω δοκιμασει να του στειλω ηχο απο την καρτα γραφικων αυτη τη φορα με hdmi, αλλα δεν μπορω να σκεφτω τι αλλο να φταιει.
Οι ρυθμισεις ειναι ολες οκ , τοσο απο το htpc, τοσο και στον denon.
Καμια ιδεα.

Λοιπον αυτη τη στιγμη που ποσταρω, το προβλημα χειροτερεψε.
Τωρα πλεον απο την οπτικη του pc δεν βγαινει κανενας ηχος. Ουτε μουσικη, ουτε στις ταινιες (dts/ac3)
O ενισχυτης ακομα και στις ταινιες, δεν παιζει τιποτα, ουτε δειχνει στην οθονη του οτι δεχεται σημα dts/dd.

Τωρα κοντευω να τρελαθω. Προβλημα ενισχυτη ειναι ή της καρτας ηχου. ? Στην οπτικη βλεπω το κοκκινο φως αναμμενο. Υπαρχει περιπτωση να βγαζει κοκκινο φως η οπτικη, αλλα να μην μεταδιδει ηχο η καρτα ηχου. ?

Ναι δοκιμασα και στις 4 εισοδους οπτικης ινας που εχει, αλλαζοντας βεβαια και τη ρυθμιση εισοδου ηχου. Τιποτα.
Το κακο ειναι οτι αυτη τη στιγμη δεν εχω προχειρη καποια αλλη πηγη με εξοδο οπτικης να κουμπωσω στον av.
Οποτε θα με βρει το ξημερωμα αυπνο να σκεφτομαι μηπως το προβλημα το εχει ο ενισχυτης και οχι η καρτα ηχου.
Ευτυχως θυμηθηκα οτι η motherboard εχει ενσωματωμενη καρτα ηχου με οπτικη.
Αμεσως τωρα θα αφαιρεσω την asus xonar , θα ενεργοποιησω απο το biow την ενσωματωμενη, και θα τη δοκιμασω.

Last edited:
Δοκιμαζοντας την ενσωματωμενη καρτα ηχου, ο ηχος (ευτυχως) παιζει απο τον ενισχυτη, αρα η asus xonar d1 ειναι αυτη με το προβλημα.

Οποτε τωρα μενει να βρω εναν αξιο vfm αξιο αντικαταστατη της asus xonar d1.
Υπαρχει ομως περιπτωση το προβλημα να ειναι καπου στην motherboard και να παει στραφι η αγορα μιας νεας καρτας ηχου. ?

η οπτικη της μητρικης σου μεχρι ποσο παει?αν φτανει 24/192 δεν εχεις αναγκη την xonar d1.μπορει να φταινε και οι drivers.να ειναι θεμα software και οχι hardware.

κι εγώ αυτό θα έκανα σε πρώτη φάση. θα περνούσα ξανά drivers στην κάρτα ήχου και θα έβαζα ξανά το ffdshow ή cccp όποιο έχεις. Αν και πάλι δε γίνεται θα έβαζα drivers στη μητρική. Μετά το βλέπεις για αντικατάσταση εκτός αν ψήνεσαι ούτως ή άλλως για αναβάθμιση

Οχι παιδια η καρτα σταματησε χωρις να εχει προηγηθει καμια αλλαγη (ουτε καν σβησιμο του pc)
Εκει που δοκιμαζα με τη νεα εκδοση του foobar κατι κομματια 96/24 διαπιστωσα οτι οταν εβαλα κομματι 192/24 δεν ακουγα τιποτα.
Το θεωρησα καποιο bug του foobar με wasapi. Οταν απο περιεργεια δοκιμασα και να κανω upsamplig και με την xonar (το κανει αυτο) διαπιστωσα οτι ουτε απο εκει ακουγεται κατι. Στα επομενα λεπτα δοκιμων ξαφνικα σταματησε να δινει ηχο γενικα απο την οπτικη, με οτι κι αν την τροφοδοτουσα.

Προφανως επειδη στην pci που την ειχα, ηταν κολλητα με την καρτα ati και η ατι την ζεσταινε συνεχως, δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο.

Ναι η ενσωματωμενη καρτα realtek στη μητρικη, δινει 24/192 ηχο απο την οπτικη ινα, αλλα δυστυχως ο ηχος ουδεμια σχεση εχει.
Και εγω πιστευα στις αρχες οτι αφου παιρνω απο οπτικη, δεν εχει σημασια. Δυστυχως ομως ο ηχος ειναι πιο μουντος, θολος .
Προφανως, ακομα και πριν απο τα dac της καρτας, πρεπει να παιζει ρολο ο χρονισμος/jitter και δεν ξερω και εγω τι αλλο για να υπαρχουν ακουστες διαφορες.
Και μην νομιζετε οτι ειναι placebo.

Tωρα προς αντικατασταση σκεφτομουν την asus xonar dx οπου ειναι pci-express. Εχω ενα τεοιο slot στη μητρικη μου μακρια απο την καρτα γραφικων, οποτε μαλλον θα χρησιμοποιησω αυτη για να ξανα αποφυγω στο μελλον τις οποιες υπερ θερμανσεις. (Ασε που φευγοντας η καρτα ηχου, το ανεμιστηρι της καρτας γραφικων τραβαει καλυτερα αερα και εριξε 20 βαθμους στην ati)

Απλα μιας και ειμαι σιγουρος οτι ο ηχος απο οπτικη δεν ειναι ιδιος με την xonar και την ενσωματωμενη, με εχει βαλει σε σκεψεις και εχω καταλαβει οτι και η καρτα ηχου παιζει τελικα το ρολο της. Αυτο που κανει ομως τη διαφορα στην ποιοτητα (δεν ειμαι ειδημων για να ξερω ακριβως τι) δεν ξερω αν ειναι κοινο σε οποιαδηποτε xonar (ακομα και φθηνοτερη) ή αν μπορω με τα ιδια χρηματα μιας xonar να παω σε αλλη μαρκα (σαν αναβαθμιση) για να παρω ακομα καλυτερο ηχο απο την οπτικη.

Μπορει τελικα για την διαφορα ποιοτητας του ηχου απο την οπτικη, (αρα καποιο σταδιο πριν ακομα και απο το dac της καρτας) να ευθυνεται μονο το jitter και καπου διαβασα οτι στις ενσωματωμενες καρτες ο χρονισμος γινεται απο το ρολοι του pc και αυτο ειναι που κανει τη διαφορα με μια καρτα ηχου.

Αν ειναι μονο αυτο, τοτε μια οποιαδηποτε καρτα ηχου, απο την οπτικη της θα ακουγεται το ιδιο με ολες τις καρτες ηχου (αρκει να παρακαμφθει το jitter απο το pc)

Aπλα για τους λογους που προανεφερα, καλο θα ηταν να αλλαξω slot και να παω σε καρτα pci-e.

Last edited:
Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο έχεις απορρίψει την ιδέα αγοράς usb dac το οποίο να υποστηρίζει τις αναλύσεις που θέλεις?

Αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι αν υποστηρίζει ο Denon 192/24 από την οπτική. Πολλοί receivers δεν υποστηρίζουν τέτοιες αναλύσεις από εκεί.

O denon υποστηριζει 192/24 στον δικαναλο, και 24/96 σε ολα τα καναλια.
Panoramius, δεν εχω απορριψει την ιδεα usb dac, αλλα επειδη δεν εχω ψαχτει καθολου με αυτα, (ουτε ειμαι ιδιαιτερων απαιτησεων λογω υπολοιπης αλυσιδας)
δεν εχω στραφει προς τα εκει. Δεν ξερω καν, αν με αυτα υπαρχει η συμβατοτητα σε ολα οπως με την καρτα ηχου. (παιχνιδια, μουσικη, ταινιες)
Επισης μιας και ολα ειναι λιγο ψιλο χαλι ασυμμαζευτα, η ιδεα ενος εξτρα εξωτερικου κουτιου με αποθαρρυνε.
Τελος ειχα την εντυπωση οτι για να δεις διαφορες, θα πρεπει να βαλεις το χερι στην τσεπη βαθια.

Ημουν ευχαριστημενος με τον ηχο την xonar d1 απο την οπτικη της. το κακο ειναι οτι η ενσωματωμενη δεν παλευεται. Ακομα και στα δικα μου αρχαρια αυτια ο ηχος εχει διαφορα. (μουντος, θολος, ασαφες σωμα, ακομα και δυο κλικ μικροτερη σταθμη)

Θα μπορουσα προσωρινα, να χρησιμοποιησω ηχο απο την hdmi της ati που ειναι καλυτερος απο το realtek, αλλα δεν θελω να στειλω εικονα στον denon.
Υποστηριζει στην εξοδο του μονο 1080i, και τωρα με τον προβολεα δεν το θελω αυτο.

Με την οπτικη, ειχα βολευτει. (ειχα προθεση καποια στιγμη με την αγορα bluray να κανω χρηση αυτου και να παιρνω και το dts-ma αποκωδικοποιημενη απο την hdmi του) αλλα, ουδεν μονιμοτερο του προσωρινου.

Σκεφτομουν σαν πιο φθηνη λυση μια asus xonar dgx που εχει τα μισα χρηματα μιας d1/dx, αλλα ειναι και αυτη pci (ειπα να το αποφυγω τωρα) και δεν ξερω αν σαν υπολοποιηση θα δωσει τα ιδια αποτελεσματα απο την οπτικη της.

Re: Απάντηση: Denon 4306 σταμάτησε την αναπαραγωγή 24/192

O denon υποστηριζει 192/24 στον δικαναλο, και 24/96 σε ολα τα καναλια.

Ναι, αλλά εγώ είπα ότι από την οπτική ή ομοαξονική μάλλον δεν μπορεί να δεχτεί 192/24 σε δύο, ούτε 24/96 σε πολλά κανάλια (για σκέτο PCM πάντα γιατί ας πούμε DTS 96/24 γίνεται). Και το λέω αυτό γιατί στην πράξη όλοι οι A/V δεν μπορούν να δεχτούν τέτοια ανάλυση από αυτές τις εισόδους. Από την HDMI μπορούν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Denon 4306 σταμάτησε την αναπαραγωγή 24/192

Ναι, αλλά εγώ είπα ότι από την οπτική ή ομοαξονική μάλλον δεν μπορεί να δεχτεί 192/24 σε δύο, ούτε 24/96 σε πολλά κανάλια (για σκέτο PCM πάντα γιατί ας πούμε DTS 96/24 γίνεται). Και το λέω αυτό γιατί στην πράξη όλοι οι A/V δεν μπορούν να δεχτούν τέτοια ανάλυση από αυτές τις εισόδους. Από την HDMI μπορούν.

Ειναι δοκιμασμενο απο την οπτικη του. 24/192 lpcm σε δικαναλο και 24/96 lpcm 6channel. To εδειχνε μαλιστα και στην οθονη του οταν λαμβανε το αντιστοιχο σημα.
Απλα, οταν τα εφτυσε η καρτα ηχου, τη στιγμη της αναπαραγωγης δεν ακουγοταν τιποτε, και στην οθονη του εδειχνε μονιμα την ενδειξη stereo (ως συνηθως στην idle κατασταση) και οχι pcm 192, καθως επισης αναβοσβηνε γρηγορα μια η ενδειξη digital, και μια η ενδειξη analog, που σημαινει οτι κατι γινοταν εκεινη τη στιγμη με την καρτα ηχου.
Οπως στην τελικη διαπιστωσα, οταν του εδωσα οπτικη απο την ενσωματωμενη καρτα ηχου (ακομη και στην ιδια εισοδο spdif οπως πριν) επαιξε (και παιζει) τα παντα.
24/96, 24/192 κλπ.

Οποτε σιγουρα η καρτα ηχου επαθε ζημια μαλλον απο overheating επειδη ηταν σχεδον αγκαλια με την καρτα γραφικων διπλα-διπλα.
Απλα τωρα πλεον, δεν μου αρεσει ο ηχος της ενσωματωμενης realtek οσο της xonar. Για αυτο και ψαχνω να κινηθω σε μια καρτα pci-e ωστε να τη βαλω σε μια ελευθερη θυρα μακρια απο την καρτα γραφικων, ωστε να μην αντιμετωπισω μελλοντικα το ιδιο προβλημα.

Δεν ξερω αν στην τελικη εφταιξε καποια υπερθερμανση (η καρτα εξακολουθει να βγαζει κοκκινο φως απο την οπτικη) και τι ειναι ακριβως αυτο που τα εφτυσε στην καρτα. Απο τις αναλογικες εξοδους της δεν μπηκα στον κοπο να δω αν δουλευουν, δεν με ενδιαφερουν εξ'αλλου.

Δυστυχως βλεπω τις τιμες στις xonar d1/dx στα ιδια επιπεδα με πριν απο 2 χρονια. Οποτε καποια στιγμη με βλεπω αναγκαστικα να βαζω παλι xonar, αλλα σε pci-e (xonar dx) για να ξαναπαρω τον ηχο που ειχα ποιοτικα.

δοκιμασε τις αναλογικες εξοδους.μπορει η καρτα να παιζει καλυτερα απο τα dac του denon.

Απάντηση: Re: Denon 4306 σταμάτησε την αναπαραγωγή 24/192

δοκιμασε τις αναλογικες εξοδους.μπορει η καρτα να παιζει καλυτερα απο τα dac του denon.

Οσον αφορα τον denon :

"The AVR-4306 uses highly accurate Burr Brown PCM-1791 Digital-to-Analog converters, two for each channel, for a total of 16."

Και η καρτα xonar d1:

24-bit D-A Converter of Digital Sources: Cirrus-Logic CS4398*1 for Front-Out (120dB SNR, Max. 192kHz/24bit),
Cirrus-Logic CS4362A*1 for other 6 channels (114dB SNR, Max. 192kHz/24bit.

Το τι ειναι καλυτερο δεν ξερω. Ισως καποιος που γνωριζει απο αυτα να πει τη γνωμη του.

Απο την αλλη ομως αν συνδεθω αναλογικα, θα χασω καποια πραγματα απο τον denon. Ισοσταθμιση μικροφωνου κλπ.

Δεν εχω δοκιμασει ακομα την καρτα αν δουλευει στα αναλογικα, θα τη δοκιμασω. (δεν την εχω πεταξει ακομα)

Να συμπληρωσω στα παραπανω.

Burr-Brown PCM1791 (SNR 113dB / THD 0.001%)
Cirrus Logic CS4398 (SNR 120dB / THD 0.0007%)

Στα χαρακτηριστικα λοιπον το CS4398 υπερεχει, αλλα ειναι μονο για τα δυο μπροστινα καναλια της καρτας.
Επισης, ο denon φοραει 2 pcm1791 σε καθε καναλι, ενω η xonar, 1 cs4398/καναλι.

Τελος, στα υπολοιπα καναλια η xonar φοραει το Cirrus-Logic CS4362A*1 (114dB SNR)

Δεν ξερω αν κανει καποια διαφορα το γεγονος οτι ο denon φοραει 2/καναλι, ενω η xonar 1/καναλι.