Denon 4308 - Part 2 Αναλυτική παρουσίαση και εντυπώσεις

emperor

Senior Member
2 February 2008
685
Main Listening Position NYC
Όπως σας είχα υποσχεθεί, μετά από 2 μέρες παραμετροποίηση και αρκετή κουβέντα με κάποιους συμφορουμίτες, σας παρουσιάζω τις εντυπώσεις μου από τον Denon 4308, συνοδευόμενες με κάποιες φωτογραφίες από το χώρο που το εγκαταστήσαμε.

homecin1.jpg


homecin2.jpg

homecin3.jpg

homecin4.jpg


Όσο αφορά τη σύνθεση που διαθέτω είναι η παρακάτω:

  • Projector Epson TW700 σύνδεση με Denon ΗDMI καλώδιο φτηνιάρικο 15m και με HTPC σύνδεση VGA μέτριο καλώδιο 25μ.
  • Tηλεόραση Rear back projection SONY KDF 50E-2000 (ΗDMI 1.2) LCD σύνδεση με Denon HDMI φτηνιάρικο.
  • Hχεία 7+1 Tanoy Dencys DC-2 Main, Tanoy Dencys DC-1 κεντρικό, Tanoy Saturn DC-15 Sub, Roister 2000 series πλαινά και πίσω B&W 80W δορυφόροι. Σύνδεση με denon με monstercable μεσαίας αξίας.
  • PS3 σύνδεση με HDMI
  • Τecview 2050 Σύνδεση RCA για ήχο και οptical , εικόνα από RCA RGB
  • SONY DVD-R GX3, σύνδεση με συνιστώσες και component για ήχο
  • DVD - Audio/CD 7030 Kenwood σύνδεση με συνιστώσες και component για ήχο
  • ΗΤPC H&M Noemon server (έχει 4 οutput οθονών), σύνδεση με component για ήχο μόνο.
Kαταρχήν να τονίσω ότι η σημαντικότερη διαδικασία για τον συγκεκριμένο ενισχυτή είτανε η σωστή παραμετροποίηση του Audyssey. Για να πετύχει, αναγκάστηκα να διαβάσω μία σειρά από άρθρα, τα οποία τα βρήκα από τον JL9 στο προηγούμενο post μου. Σημαντικό: Για να γίνει σωστή παραμετροποίηση χρειάζεται τρίποδο. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί λάθος αποτέλεσμα. Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά:

Ήχος στέρεο από απλό CD. Ως CD Player χρησιμοποιώ το Kenwood το οποίο είναι και DVD-Audio (5 disk).

Aυθεντικό CD (όχι εγγραφή από Υπολογιστή ΜP3--> Audio CD)
Mε όλες τις ρυθμίσεις στον ενισχυτή Flat, και το Audysey ανενεργό, είχα ένα πολύ καθαρό και στιλπνό αποτέλεσμα. Σε σχέση με τον 3805 ο οποίος με συντρόφευε για 2 χρόνια μπορώ να πω ότι είδα μια ελάχιστη διαφορά προς το θετικό. Με ενεργό το Αudysey, η διαφορά αυτή έγινε κατά πολύ μεγαλύτερη. Βάθος του μπάσου σε όλο το χώρο, πεντακάθαρες χαμηλές, μεσαίες συχνότητες ζωντανές όσο σε συστήματα πολλαπλάσιας αξίας (έχω ακούσει πολλά) και ψιλές που θυμίζουν κόρνα. Τοποθετώντας DSP εφέ το Prologic IIx - Music, με Αudyssey ενεργό, είχα ακόμα καλύτερη τοποθέτηση στο κέντρο του ήχου, όμως η αλλίωση είτανε αρκετά έντονη ειδικά σε μουσικά CD όπως Laura Branigham, κονσέρτα κλπ. Με Αudyssey off είχα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα.

CD από υπολογιστή (ΜP3 --> Audio CD)
Διαθέτω μια πολύ μεγάλη συλλογή από εγγραφές CD με download. Κυρίως παλιά κομμάτια που δεν βρίσκονται σήμερα στο εμπόριο με ακούσματα ροκ, αλλά και ρεμπέτικα. Ο ήχος σε γενικές γραμμές για τέτοιου είδους CD με οποιαδήποτε από τις παραπάνω παραμετροποιήσεις είτανε αντίστοιχος. Η τεράστια έκπληξή μου, είτανε όταν ενεργοποίησα την λειτουργία Restore. Σύμφωνα με αυτή, ο Denon αναλαμβάνει όταν ένα κομμάτι είναι π.χ. από MP3 να ανεβάσει τη δειγματοληψία του εώς και 3 σκάλες. Πράγματι, το αποτέλεσμα που πήρα ακόμα και από εγγραφές στα 192Κbps, είτανε το λιγότερο που μπορώ να πω απίστευτο. Εξαφανίστηκαν εντελώς οι περιορισμένες μπάντες της μετατροπής. Καθάρισαν όλες οι συχνότητες και ειδικά οι ψιλές θύμιζαν CD αναφοράς. Δοκίμασα και Ελληνικά τραγούδια δεκαετίας 50, παλιές εγγραφές από MP3 -> CD πάλι. Σοκ. Απόλυτη ποιότητα λες και η εγγραφή έγινε πριν 2 μέρες.

DVD Audio. Καλά εδώ κάνεις πάρτυ. Ούτως η αλλιώς ο ήχος του DVD Audio είναι πράγματι γεμάτος. Ε, με το Αudyssey οn, ξεχνάς τα πάντα. Άπειρο βάθος χώρου, γεμάτος ήχος, πεντακάθαρος και το κυριότερο χωρίς καμμία αλλοίωση από το χώρο. Πρώτη φορά έβαλα jazz χωρίς να τρίζει ο νεροχύτης μας και τα ποτήρια! Δεν γνωρίζω τι ακριβώς παίζει, πάντως η αίσθηση που μου δημιούργησε ειδικά με το DVD Audio, είναι ότι αναβάθμησα όλο το σύστημα.

DVD. Πλέον κύρια πηγή που τα παίζω είναι το PS3. Audyssey off, DTS και Dolby Digital πεντακάθαρα. Αudyssey on, πολύ μεγαλύτερο βάθος στο χώρο, όμως σε ορισμένες σκηνές με μεγάλο όγκο ήχου όπως στη γνωστή μάχη του Gladiator ή στο ΧΜen3 γέφυρα San Francisco, "μπούκωνε" ελαφρώς τα πλαϊνά και τα surround. To πρόβλημα ψιλολύθηκε όταν ανέβασα το crossover στα πλαϊνά στα 80, αλλά παρόλα αυτά υφίσταται ορισμένες φορές.

Βluray. Απόλυτος ήχος. Είτε με κανονικό DTS/DD, είτε με HD , με Αudyssey on ξεχνάς το καλύτερο σινεμά. Απόλυτη απόλαυση, μοναδική εμπειρία, βρισκόμουνα κυριολεκτικά στη μέση μιας φούσκας από ήχο (έτσι το περιγράφει η Audyssey). Kαμμία απολύτως αλλίωση, με μόνο δικό μου πρόβλημα λόγω των φτηνών HDMI ότι καμμιά φορά χανόταν ο ήχος και η εικόνα λόγω πολύ Data.

ΗΤPC. O Denon συνδέθηκε για να παίζει MP3 ελεγχόμενα από το PC μου, αλλά και από τον εξωτερικό δίσκο μου σε USB. Και στις 2 περιπτώσεις με ενεργό τον Restorer σε HQ mode, είτανε άψογος. Τρομερή αναβάθμιση για τα χιλιάδες MP3. Σε επίπεδο ταινιών-σειρών όπως lost, heroes κλπ. Μεγάλη διαφορά με πριν. Audyssey οn, και οι σειρές μετατράπηκαν σε ακριβές κινηματογραφικές παραγωγές. Βάθος σε όποια εφέ είχαν, καθαρότητα στο χώρο, α π ί σ τ ε υ τ ο ι διάλογοι από το κεντρικό, ακόμα και μπάσο απέκτησαν αρχεία .kmv Σε ΗD υλικό δε, όπως το Gladiator και το Τerminator είτανε όλα τα λεφτά. Μεγάλη, πολύ μεγάλη διαφορά με τον παλιό μου Denon.

Eικόνα. Με εξαίρεση το HTPC όλες οι πηγές μου περνάνε από τον Denon για εικόνα. Η αναβάθμιση που είδα τόσο στην τηλεόραση όσο και στον projector είτανε πολύ παραπάνω από αισθητή. Οι ρυθμίσεις μου είτανε παντού 720p, και ειδικά σε bluray και DVD ένιωσα την rear projection τηλεορασούλα μου, να μετατρέπεται σε plasma. Μαύρο κατράμι, φωτεινές σκηνές που γέμιζε φως το δωμάτιο, πανδαισία χρωμάτων. Ακόμα και η κατεστραμμένη εικόνα του Filmnet βελτιώθηκε κατά τουλάχιστον 20%.

Τέλος, να πω ότι βρήκα καταπληκτικό το internet radio. Διαθέτει χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς απ'όλο τον κόσμο, και πέρα από τις άπειρες ακουστικές επιλογές, έχει και πολύ ενδιαφέρον να ακούς π.χ. διαφήμιση βλαχοαμερικάνου από το Κάνσας που πουλάει λάστιχα χεχε. (από ποιότητα ήχου δεν το σχολιάζω καν, είναι χάλια).

Αυτά λοιπόν σχετικά με τον Denon. Ελπίζω να σας ενημέρωσα όσο καλύτερα μπορούσα. Εκτιμώ ότι σαν αξία αγοράς, εάν διαθέτετε αντίστοιχα υποσυστήματα αξίζει τα λεφτά του (2000), και σίγουρα αναβαθμίζει με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα το συνολικό σας home theater τόσο ακουστικά όσο και σε εικόνα.
 
Καλορίζικος και καλά ακούσματα.Από που τον πήρες 2000 ? Εγώ είμαι ανάμεσα στον lx60 και τον onkyo 875.Αν καταφέρω να διαθέσω 2000 για ενισχυτή σίγουρα είναι πρώτη επιλογή.Το πρόβλημα είναι ότι μετά θα πρέπει να κόψω budget από τα ηχεία,μια και το budget μου είναι 2000 με ηχεία 5.1,άντε να φθάσει με πολύ ζόρι 2500.
 
Εγώ είμουνα τυχερός και τον πήρα από κάποιον συμφορουμίτη μεταχειρισμένο λιγότερο. Στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας κυμαίνεται από 1910-2100 η τιμή για μετρητά.
Τώρα, για το θέμα του ενισχυτή που λες, νομίζω ότι και οι 2 είναι ισάξιοι. Εκτιμώ ότι για πιο πολύ όγκο ήχου πας στον pioneer για πιο πολύ ποιότητα στον οnkyo. Πάλι όμως, με βάση το σύνολο των χρημάτων που διαθέτεις θα πρέπει να προσέξεις αρκετά την επιλογή ηχείων με βάση τη χρήση. Αν ακούς μουσική θα έλεγα καλά κεντρικά ηχεία καλό sub και τα υπόλοιπα πιο φτηνά, αλλιώς πάρε καλύτερα "πακετάκι" να ησυχάσεις.
 
Καλορίζικος!
Εξιρετική παρουσίαση, και έχεις "κεντήσει" ένα υπερπλήρες σύστημα!
 
Εγώ είμουνα τυχερός και τον πήρα από κάποιον συμφορουμίτη μεταχειρισμένο λιγότερο. Στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας κυμαίνεται από 1910-2100 η τιμή για μετρητά.
Τώρα, για το θέμα του ενισχυτή που λες, νομίζω ότι και οι 2 είναι ισάξιοι. Εκτιμώ ότι για πιο πολύ όγκο ήχου πας στον pioneer για πιο πολύ ποιότητα στον οnkyo. Πάλι όμως, με βάση το σύνολο των χρημάτων που διαθέτεις θα πρέπει να προσέξεις αρκετά την επιλογή ηχείων με βάση τη χρήση. Αν ακούς μουσική θα έλεγα καλά κεντρικά ηχεία καλό sub και τα υπόλοιπα πιο φτηνά, αλλιώς πάρε καλύτερα "πακετάκι" να ησυχάσεις.

Δεν μου στέλνεις κι εμένα ένα pm που βρήκες αυτές τις τιμές κι αν έχεις και καμιά πρόταση για 5.1 Η χρήση του θα είναι ταινίες 70%,μουσική 30%.
 
Σχετικά με τις τιμούλες για τον Denon,
Τον βρήκα σε 2 μαγαζιά με παραγγελία στο ένα, κάποιο υπόγειο δίπλα στην Κάνιγγος απέναντι από τα goodies 1910, και το άλλο χωμένο απέναντι από την εκκλησία στην πλατεία κοραή από πίσω (κοντά στην ΔΕΗ Αριστείδου). Στην αρχή και οι 2 ξεκίνησαν από 2100-2150, αλλά όταν τους είπα για κασεράκι (μετρητά), λύγισαν και κατέβασαν τιμή. Ο φτηνός με τα 1910 είναι αυτός στην Κάνιγγος, ο οποίος όμως το κάνει δικιά του εισαγωγή. Ο άλλος είναι Κινοτεχνική.
Όσο αφορά για το φίλο που θέλει πρόταση για 5.1 δεν νομίζω ότι μπορώ να προτείνω ειδικά εγώ κάτι, θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά αδαή σε σχέση με τα άλλα παιδιά εδώ μέσα. Καλύτερα κάνε ενα ξεχωριστό thread κι εκτιμώ ότι πολύς κόσμος θα σε βοηθήσει. Εάν θέλεις πάντως οικονομική λύση, έχω έναν Denon 3805 μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση στις αγγελίες ρίξε μια ματιά.