Denon DL-304. Από 'κεί και πάνω ποιά;

mipi

Senior Member
30 June 2006
652
Χίος
Κάποιος κάτοχος της κεφαλής Denon DL-304 που την άλλαξε με κάποια ανώτερης (και ίσως πολύ ανώτερης) κατηγορίας τιμής θα μπορούσε να μας μεταφέρει τα συμπεράσματα της αναβάθμισης;
Ρωτάω μάλλον υποθετικά μια και τη σήμερον ημέρα οικονομικά μάλλον δεν τίθεται θέμα αγοράς νέας κεφαλής, αλλά αν με έπαιρνε θα προσανατολιζόμουν σε κάποια από τη γκάμα των Lyra που είναι και όνειρο από τότε που άρχισα να παίρνω στα σοβαρά το βινύλιο.
Ο λόγος που ρωτάω είναι καθαρά η περιέργεια, μιας και δεν μπορώ να φανταστώ τι παραπάνω θα μου δώσει μια ακριβότερη κεφαλή, αφού ήδη είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση της φοβερής αυτής κεφαλής πάνω σε ένα βραχίονα Michell Technoarm και πρόσφατα σε ένα Jelco. Βέβαια παίζει στο Audio Craftworks Phono One του (δυστυχώς) συγχωρεμένου μάστορα Μιχάλη Σπέρτου, που και πολύ ήσυχο είναι και μπόλικο gain έχει. Πάνω του κυριολεκτικά κελαϊδάει.
Υπόλοιπα:
Michell Orbe SE / παθητικός με ALPS Blue Velvet / Rotel RB991 / Audio Spectrum Artemis TLS ή Athena TLS.

Για λέτε....

Ποτε δεν με ενθουσιασε η παραπανω κεφαλη σε δυο συστηματα φιλων που ετυχε να ακουσω.
Ευχαριστως θα την αλλαζα με μια 103.

103 σκετη.
οχι στο ιδιο.
Το προβλημα ειναι κυρια η χαμηλη εξοδος και ο αδιαφορος χαρακτηρας.

Από όσο μπορώ να θυμάμαι η Audio Technica OC-9 (την οποία και έχω ακόμα αλλά δεν την πάιζω πια) ήταν ανώτερη από την DL-304, τουλάχιστον στο τότε σύστημα μου.

Δες και το νήμα που υπαρχει για κεφαλές και έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όμως όπως ξεκίνησα παραπάνω, είπα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την 304 τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Χωρίς να προσβάλλω κανέναν, ζήτησα από όποιον είναι-ήταν ευχαριστημένος από αυτή την κεφαλή και την άλλαξε με ανώτερης αξίας να μας έλεγε τις διαφορές. Δεν ήθελα να ξεκινήσουμε απόψεις για το αν είναι καλή ή κακή κεφαλή η 304.
Να επαναλάβω, χωρίς παρεξήγηση στα παιδιά που απάντησαν.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όμως όπως ξεκίνησα παραπάνω, είπα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την 304 τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Χωρίς να προσβάλλω κανέναν, ζήτησα από όποιον είναι-ήταν ευχαριστημένος από αυτή την κεφαλή και την άλλαξε με ανώτερης αξίας να μας έλεγε τις διαφορές. Δεν ήθελα να ξεκινήσουμε απόψεις για το αν είναι καλή ή κακή κεφαλή η 304.
Να επαναλάβω, χωρίς παρεξήγηση στα παιδιά που απάντησαν.
Για να μη σου "υποτιμήσω" την κεφαλή, την οποία είχα κι εγώ, θεωρώ καλύτερες κεφαλές τόσο την 103 την απλή (η οποία θα σου βγει και αρκετά πιο οικονομικά) και τις ZYX 50-100 που είναι επίσης καλύτερες. Η ΖΥΧ 50 είναι ελαφρώς καλύτερη από την DL103 ενώ η 100άρα είναι πολύ καλύτερη (σε άλλη τιμή βέβαια).

Απάντηση: Re: Denon DL-304. Από 'κεί και πάνω ποιά;

Για να μη σου "υποτιμήσω" την κεφαλή, την οποία είχα κι εγώ, θεωρώ καλύτερες κεφαλές τόσο την 103 την απλή (η οποία θα σου βγει και αρκετά πιο οικονομικά) και τις ZYX 50-100 που είναι επίσης καλύτερες. Η ΖΥΧ 50 είναι ελαφρώς καλύτερη από την DL103 ενώ η 100άρα είναι πολύ καλύτερη (σε άλλη τιμή βέβαια).

+1 για την dl103

Το κακό με την Denon DL-304 είναι ότι λόγω πολύ χαμηλής εξόδου απαιτεί πολύ καλό Phono ή step up για να παίξει σωστά και να μην αδικηθεί, οπότε το κόστος αυτόματα ανεβαίνει.
Κι εγώ μάλλον για ZYX Θα έλεγα.

Last edited:
Προσωπικη εκτιμηση μεταξυ 103-103R -304 σαφως η 103,πολυ πιο ισορροπημενη κεφαλη ,εκτος απο την τιμολογιακη ανισορροπια της denon που εκτοξευσε την τιμη της κοντα στα 200 ευρω,περιπου 70-80% αυξηση

Σε παραπάνω κόστος από την 304 (αλλά όχι πάρα πολύ) θα δοκίμαζα (εκτός της ZYX 100) την Dynavector 17D3 αν ήθελα αχρωμάτιστο ήχο ή την Benz Micro Ace SL αν ήθελα περισσότερη μουσικότητα ή την Shelter 501 II για κάτι ανάμεσα.

Συμφωνω με τα σχολια ολων για τα καλα της 103 (οχι ομως και πολλα), αλλα, η 304 ειναι σαφως καλυτερη σε θεματα tracking, διαφανειας, λεπτομερειας,refinement,resolution, ολα στοιχεια μιας ακριβοτερης κεφαλης/βελονας.

Ειναι και καλυτερα ταιριαστη για τον βραχιωνα (rega etc.... ) apo thn 103 η οποια χρειαζεται εξτρα βαρη για να ταιριαξει σωστα με τους βραχιωνες αυτους αλλα και πολλους αλλους.

Θελει οντως καλο phono ,αθορυβο και με καλο gain.

Re: Απάντηση: Re: Denon DL-304. Από 'κεί και πάνω ποιά;

Ποιά είναι τα υπέρ της 103;
Σε σχέση με την 304;
Κατ' αρχήν η 103 έχει καλύτερες δυναμικές. Με την 304 είχα δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς αντίστασης και χωρητικότητας στο phono stage, και πουθενά δεν έφτασα την 103.

Μετά είναι εξαιρετική για ξένη μουσική 60s-80s, soul, classic rock κλπ,, που η 304 βρίσκεται έξω από τα νερά της. Η 103 βάζει ψυχή στη μουσική.

Παίζει πολύ καλά πνευστά, ο μόνος τομέας που οι ZYX δεν εμφανίζουν ουσιαστικό πλεονέκτημα.

Όσο ασαφές κι αν ακούγεται, είναι πολύ μουσική κεφαλή, χτυπάει στο κεφάλι όλες τις Clearaudio τετραπλάσιας τιμής και είναι πολύ πιο καθαρή και αναλυτική από τις μικρές ξύλινες Grado οι οποίες ακούγονται μουντές μπροστά της, σα να έχουν φαγωμένη βελόνα.

Πρόσεχε μόνο ότι θέλει ζυγαριά ειδική για κεφαλές για να την ρυθμίσεις, λόγω ισχυρού μαγνήτη κολλάει σε μεταλλικά στοιχεία της ζυγαριάς αν δεν είναι ειδική (αντιμαγνητική).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Denon DL-304. Από 'κεί και πάνω ποιά;

Σε σχέση με την 304;
Κατ' αρχήν η 103 έχει καλύτερες δυναμικές. Με την 304 είχα δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς αντίστασης και χωρητικότητας στο phono stage, και πουθενά δεν έφτασα την 103.

Μετά είναι εξαιρετική για ξένη μουσική 60s-80s, soul, classic rock κλπ,, που η 304 βρίσκεται έξω από τα νερά της. Η 103 βάζει ψυχή στη μουσική.

Παίζει πολύ καλά πνευστά, ο μόνος τομέας που οι ZYX δεν εμφανίζουν ουσιαστικό πλεονέκτημα.

Όσο ασαφές κι αν ακούγεται, είναι πολύ μουσική κεφαλή, χτυπάει στο κεφάλι όλες τις Clearaudio τετραπλάσιας τιμής και είναι πολύ πιο καθαρή και αναλυτική από τις μικρές ξύλινες Grado οι οποίες ακούγονται μουντές μπροστά της, σα να έχουν φαγωμένη βελόνα.

Πρόσεχε μόνο ότι θέλει ζυγαριά ειδική για κεφαλές για να την ρυθμίσεις, λόγω ισχυρού μαγνήτη κολλάει σε μεταλλικά στοιχεία της ζυγαριάς αν δεν είναι ειδική (αντιμαγνητική).

Συμφωνώ στην τοποθέτηση σου για τις Clearaudio!!

Συμφωνω με τα σχολια ολων για τα καλα της 103 (οχι ομως και πολλα), αλλα, η 304 ειναι σαφως καλυτερη σε θεματα tracking, διαφανειας, λεπτομερειας,refinement,resolution, ολα στοιχεια μιας ακριβοτερης κεφαλης/βελονας.

Ειναι και καλυτερα ταιριαστη για τον βραχιωνα (rega etc.... ) apo thn 103 η οποια χρειαζεται εξτρα βαρη για να ταιριαξει σωστα με τους βραχιωνες αυτους αλλα και πολλους αλλους.

Θελει οντως καλο phono ,αθορυβο και με καλο gain.
Όταν την είχα, την έπαιζα με το phono της audio analogue, που δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά η κεφαλή δεν έπαιξε ποτέ σωστά. Αντίθετα η 103 ήταν εξαιρετική.
Όσον αφορά στο tracking, την είχα μετρήσει χειρότερα από τις 103 που είχα μετά από αυτήν. Με το δίσκο του HFNR.
Τι να πω, έπεσα στην περίπτωση της ζαβής κεφαλής;

Όταν την είχα, την έπαιζα με το phono της audio analogue, που δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά η κεφαλή δεν έπαιξε ποτέ σωστά. Αντίθετα η 103 ήταν εξαιρετική.
Όσον αφορά στο tracking, την είχα μετρήσει χειρότερα από τις 103 που είχα μετά από αυτήν. Με το δίσκο του HFNR.
Τι να πω, έπεσα στην περίπτωση της ζαβής κεφαλής;

Τα καλα που περιεγραψα στην 304 δεν την καθιστουν σε καμια περιπτωση και προτιμοτερη.
Δεν ειχα ποτε μου την 304,αλλα εχω μια 103 παραδοσιακα ανκαι τελευταια δεν την ακουω τακτικα :ernaehrung004:

Η 103 γι αυτα που κανει ειναι πολυ καλη.

Υπαρχουν πολλες καλυτερες σε σημεια κεφαλες που σε πολλους απο μας δεν κανουν για μονιμες στα συστηματα μας.

Πιστευω οτι οσον αφορα το tracking, μαλλον θα ειχες κακο δειγμα της 304.