Dersu Uzala (1975)

17 June 2009
3,594
Να με σκεπάζεις…. Σαν ένα απαλό κουκούλι, να με προστατεύεις, σαν ένα ζεστό πάπλωμα, να μην κρυώσω…

Να με διδάσκεις….. να παρατηρώ, να ακούω, να χρησιμοποιώ όλες μου τις αισθήσεις, να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου.

Να με κάνεις καλύτερο….. να σκέφτομαι αυτόν που θα χρειασθεί ότι εγώ βρήκα έτοιμο, αυτόν που θα σταθεί πεινασμένος εδώ που εγώ κόρεσα την πείνα μου, αυτόν που θα ψάξει μια γωνιά να ζεσταθεί εδώ που εγώ βρήκα προσάναμμα…

Να με συμφιλιώσεις ξανά με τη μεγάλη μητέρα, τη μητέρα όλων μας…. τη γη. Να με μάθεις να σέβομαι τα αδέλφια μου…. άγρια πλάσματα, άκακα πλάσματα, έντομα ή ερπετά, ποτάμια, θάλασσες, την κάθε ρίζα και το κάθε λουλούδι…

Κι εγώ, θα σταθώ δίπλα σου.
Δεν ξέρω αν θα σε καταλάβω ή αν θα προσπαθήσω άθελά μου, να σε κάνω σαν έναν από εμάς.
Ξέρω μόνο πως σε θεωρώ, σε θεώρησα από τις πρώτες κι όλας στιγμές, αδελφό.
Σε σεβάστηκα, περισσότερο από τους συντρόφους μου σ’ αυτήν την περιπέτεια. Μοιράστηκα τους φόβους σου, τις αγωνίες σου, σε θαύμασα. Έμαθα να πιστεύω τις αρχέγονες προλήψεις σου, τις βαθιά κρυμένες στο ασυνείδητό σου, γεννημένες και ριζωμένες μέσα σου από πριν γεννηθεί η μνήμη…..

Κατάλαβα το γιατί έπρεπε να χωρίσουν οι δρόμοι μας, μα έκανα σαν παιδί όταν σε ξαναβρήκα.
Και σε αναζητώ ξανά, τώρα. Για όσα σου οφείλω…..

Λένε, πως μόνο αν τα χάσεις όλα μπορεί να ξανασηκωθείς και να επιβιώσεις.
Ο Akira Kurosawa, είχε φθάσει σ’ αυτό το σημείο ήδη πέντε, ίσως και παραπάνω χρόνια πριν γυρίσει την - αριστουργηματική μέσα στην απλότητά της – ταινία που του χάρισε το βραβείο της γνωστής Ακαδημίας.
Ακόμα και στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου η εμπορική επιτυχία ήδη έπαιζε σημαντικό ρόλο από τα τέλη του ’60, το Dodes’kaden είχε εμπορικά αποτύχει και κανείς δεν του εμπιστευόταν ταινία του.
Στον τραγικό αντίποδα, ένας Αμερικάνος παραγωγός, τον θεώρησε πολύ «Ιάπωνα», πολύ ανεξάρτητο και άμαθο στο δυτικότροπο σινεμά και δεν του εμπιστεύθηκε το Tora!Tora!Tora!
Είναι αυτό το φοβερό συναίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι ξένος σε κάθε πατρίδα, που τον οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Και, όπως συμβαίνει συχνά, πάλι κάποιος «ξένος» αναγνωρίζει το μεγαλείο σου, και έτσι, η Ρωσική Mosfilm ζητά από τον ίδιο τον παραγωγό του Dodes’kaden να γυρίσει σε ταινία με σκηνοθέτη τον Kurosawa, το Dersu Uzala, βασισμένο στο αφηγηματικό βιβλίο του Vladimir Arseniev.
Έχουμε εδώ μια ταινία για την οποία μπορείς να γεμίσεις σελίδες, και ταυτόχρονα μπορείς να περικλείσεις το νόημά της σε λίγες μόνο λέξεις:
Αγνότητα. Απλότητα. Αγάπη. Συμπόνοια. Σεβασμός.
Στο Dersu Uzala, τίποτα δεν μπορείς να απομονώσεις.
Δεν μπορείς να μιλήσεις για εκπληκτικές ερμηνείες, ίσως γιατί ο Maksim Munzuk ήταν σχεδόν ένας άνθρωπος προερχόμενος από την taiga, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τις έξοχες λήψεις, έξοχες χάρη στον σκηνοθέτη, αλλά και το πρωτόγονα μεγαλειώδες, υπνωτιστικά παγωμένο Σιβηριανό τοπίο, δεν μπορείς να απομονώσεις μηνύματα, αφού όλη η ταινία είναι ένας αλληγορικός ύμνος στην φιλία, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και την φύση, και ένας προάγγελος των κακών που η πρόοδος θα επιφέρει σ’ αυτήν. Μήπως, αναρωτιέσαι, ο πολιτισμός είναι η ‛κατάρα’ της τίγρης; Μήπως αυτός, σκότωσε εν τέλει τον Dersu;

Γκρίζες είναι οι μέρες για όλους μας και δεν θέλω να προσθέσω γκρίζες προτάσεις.

Θέλω μόνο να κρατήσω την αγωνία της φωνής του Dersu, όταν φώναζε ανήσυχος, γεμάτος έγνοια: Capitan, Capitan!! Την αγωνία του Arseniev όταν φώναζε: Dersu, Dersu!!

Θέλω μόνο να μας σκεπάσει όλους η ζεστασιά απ’ τα στάχια που στοίβαξε σαν απαλή κουβέρτα ολόγυρά του, για να μην φοβάται, και να μην κρυώνει.

dersu_uzala_1975_10.jpg

Dersu Uzala (1975)
Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa
Σενάριο: Akira Kurosawa, Yuriy Nagibin, βασισμένο στο βιβλίο του Vladimir Arseniev
Dersu: Maksim Munzuk
Arseniev: Yiuriy Solomin
Μουσική: Isaak Shvarts

Re: Απάντηση: Dersu Uzala (1975)

10 χρόνια...3 ταινίες (Dodes'kaden, Dersu Uzala, Kagemusha).
Ουκ εν το πολλώ το ευ.
Χάρηκα πολύ που σε ξαναείδα σε αυτήν την κατηγορία Κάλλη.

Re: Απάντηση: Dersu Uzala (1975)

10 χρόνια...3 ταινίες (Dodes'kaden, Dersu Uzala, Kagemusha).
Ουκ εν το πολλώ το ευ.
Χάρηκα πολύ που σε ξαναείδα σε αυτήν την κατηγορία Κάλλη.

Σκέψου Πάνο μου, εκτός από τον χρόνο που απαιτεί και πόση ενέργεια (ψυχική και πνευματική κυρίως) σου απορροφά η δημιουργία μιας τέτοιας ταινίας!
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν ξαναέγραψε το σενάριο, αφήνοντας εντελώς απ' έξω ή αλλάζοντας σκηνές που του φάνηκαν πολύ σκοτεινές, μακάβριες ίσως.
Αναλογιζόμενη την ωμή δύναμη που υπάρχει στην ταινία στην μορφή που κυκλοφόρησε, θα ήθελα πραγματικά να την δω και βασιζόμενη στο αρχικό της script.
Όπως αυτήν την σκηνή που περιγράφεται στην σελίδα της criterion: In a powerful unfilmed sequence, Dersu and Arseniev find the corpse of a Chinese, the eyes of which crows have pecked away. The Russian says, under this scene: “In looking at this lonely corpse, Dersu was seeing the face of his own future, alone, helpless on the steppes. He had looked into the face of his own death, and knew terror. Thereafter, he wrapped himself more tightly in his habitual silence.”

:ernaehrung004:

Που πήγες και το ξέθαψες τώρα αυτό βρε Κάλλη; :worshippy:

Με γύρισες πίσω στο ξεκίνημα του Avclub, to 2006, τότε θυμάμαι που το συζητούσαμε.

Απ´τις ταινίες που σε σημαδεύουν.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.