Διαφορές τιμής Ελλάδα - Γερμανία

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Ανοίγω αυτό το νήμα γιατί το κακό έχει παραγίνει με τους Έλληνες "εισαγωγείς". Κάθε νέος δέκτης παίρνει καπέλο 50 τουλάχιστον ευρώ. Μια ματιά σε skroutz.gr και idealo.de αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Μερικά παραδείγματα:
Dreambox 7080HD, 749 ευρώ Ελλάδα, 639 ευρώ Γερμανία
Xtrend ET7000: 199 ευρώ Ελλάδα, 149 ευρώ Γερμανία
Xtrend ET7500 (1 DVB-S2 + 1 DVB-C/T2) : 299 ευρώ Ελλάδα, 249 ευρώ Γερμανία
VU+ Solo SE: 229 ευρώ Ελλάδα, 191 ευρώ Γερμανία

και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ώρα. Ακόμα και άλλα ηλεκτρονικά, όπως μία Dell οθόνη που έτυχε να με ενδιαφέρει αυτή την περίοδο, η U2415, 339 ευρώ Ελλάδα, 259 ευρώ Γερμανία.

Έτσι κάνω κι εγώ τον εισαγωγέα και "αποκλειστικό" αντιπρόσωπο ...

Δυστυχως,

γαι μεμονομενες αγορες βεβαια πρεπει να υπολογιζεις τα μεταφορικα απο Γερμανια, αναλογως το καταστημα!
Παντως εαν εχεις γνωστο να σου κανει την αγορα η παραλαβη απο εκει και σου τα μεταφερει εδω, ειναι οτι καλυτερο, ιδιως εαν παρεις για παραδειγμα ενα καινουργιο υπολογιστη σε κομματια της αρεσκειας σοου!

Πράγματι οι διαφορες στις τιμές μεταξύ των δυο χορών είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες.
Αλλα...πάω σε έναν τομέα που δεν έχει σχέση με τις ηλεκτρονικές η ηλεκτρικές συσκευές...αλλα επίσης οι τιμές ανταλλακτικών ειδικά αυτοκινήτων είναι επίσης χαοτικές!!
Μια καλή περίπτωση για αγορές από Γερμανία είναι και η ιστοσελίδα https://www.meinpaket.de/de/home.html
Σε οτιδήποτε αγοράσει κάποιος από την παραπάνω σελίδα (αν φυσικά βρει κάτι που συμφέρει) έχει έκπτωση 7% με τη χρήση του κουπονιού 7SPAREN
Πάντως από τους έλληνες εισαγωγείς θα ήθελα την άποψη τους για ποιο λόγο αυτή η διαφορα στις τιμές.
Μια αιτία ας πούμε που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι εκεί ο ΦΠΑ εναι 19% και στη Ελλαδα 23%. Αλλα δικαιολογεί αυτό τις διαφορες στις τιμές??

Αν και δεν υπολογίζεις τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα (μικρή η διαφορά αλλά υπαρκτή (4%)) και τα μεταφορικά που πολλές φορές εκτοξεύουν την τιμή ενός προϊόντος, δε νομίζω να υπάρχει άλλο κράτος με φορολογία 26%...!!!!

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ισχύουν ταυτόχρονα δυο πράγματα:

1. Είμαστε γενικότερα ακριβότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη.
2. Δεν μπορείς να τους βάλεις όλους στο ίδιο τσουβάλι.

Τα μεταφορικά για έναν πραγματικό αποκλειστικό εισαγωγέα τίνουν σε κάτω από 5 ευρώ το κομμάτι. Για έναν εισαγωγέα που θα φέρει μια παλέτα με δέκτες και όχι ένα κομμάτι, απλώς για να λέει πως φέρνει δέκτες. Η διαφορά στο ΦΠΑ πχ για το δέκτη των 149 ευρώ, είναι 149 / 1,19 * 1,23 = 154, δηλαδή 5 ευρώ. Να δεχθώ η τιμή των 149 στην Ελλάδα να είναι 159 ή 169. Όχι όμως 199.

Το επιχείρημα για την φορολογία είναι άκυρο. Δηλαδή εμείς θα πληρώσουμε τον φόρο του κάθε επαγγελματία; Ο φόρος είναι στα κέρδη του. Αν έχει κέρδη θα φορολογηθεί, αν δεν έχει δε θα φορολογηθεί. Άλλωστε οι περισσότεροι κρύβουν τα κέρδη τους, με τον έναν ή άλλον τρόπο. Και η τιμή της Γερμανίας έχει κι αυτή κάποιο κέρδος, δε πουλάνε χωρίς κέρδος τα γερμανικά καταστήματα.

Οι Α.Ε. Φαντάζομαι οι εισαγωγικές εταιρείες ούτε ατομικές είναι ούτε ΕΠΕ.

Τα μεταφορικά για έναν πραγματικό αποκλειστικό εισαγωγέα τίνουν σε κάτω από 5 ευρώ το κομμάτι. Για έναν εισαγωγέα που θα φέρει μια παλέτα με δέκτες και όχι ένα κομμάτι, απλώς για να λέει πως φέρνει δέκτες. Η διαφορά στο ΦΠΑ πχ για το δέκτη των 149 ευρώ, είναι 149 / 1,19 * 1,23 = 154, δηλαδή 5 ευρώ. Να δεχθώ η τιμή των 149 στην Ελλάδα να είναι 159 ή 169. Όχι όμως 199.

Δεκτόν και συμφωνούμε απόλυτα, αν και δεν είναι πάντα τόσο απλά τα πράγματα.

Το επιχείρημα για την φορολογία είναι άκυρο. Δηλαδή εμείς θα πληρώσουμε τον φόρο του κάθε επαγγελματία; Ο φόρος είναι στα κέρδη του. Αν έχει κέρδη θα φορολογηθεί, αν δεν έχει δε θα φορολογηθεί. Άλλωστε οι περισσότεροι κρύβουν τα κέρδη τους, με τον έναν ή άλλον τρόπο. Και η τιμή της Γερμανίας έχει κι αυτή κάποιο κέρδος, δε πουλάνε χωρίς κέρδος τα γερμανικά καταστήματα.

Δε σου ζήτησε κανείς να πληρώσεις το φόρο κανενός. Απλό είναι νομίζω ότι αναλόγως το πόσο κοστίζει κάτι στον έμπορο, από την λιανική τιμή αν αφαιρέσεις ΦΠΑ και φόρο βλέπεις τι μένει....αν είναι αρνητικό το πρόσημο θες δε θες θα πουλήσεις ακριβότερα. Λογικό είναι λοιπόν αν απο την ίδια λιανική τιμή αφαιρείς μεγαλύτερα ποσοστά φόρου και ΦΠΑ, προκύπτει "χασούρα" και όχι κέρδος.

Η σύγκριση με τα Γερμανικά μαγαζιά είναι άκυρη γιατί δεν ξέρεις πόσο αγοράζει ο ένας και πόσο ο άλλος.

Το αν κρύβει κέρδη και ποιός κρύβει δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά δεν είναι λογική αυτή να παίρνουμε αυτούς ως βάση για τους όποιους υπολογισμούς κάνουμε!!! Αυτό το κάνει μόνο η κυβέρνηση!!!

Φυσικά δεν πάω να δικαιολογήσω κανέναν έτσι....κουβέντα κάνουμε! ο καθένας κρίνεται από τις.....τιμές του!