Διαφορές τιμών σε σχέση με ΕΕ (Γερμανία)

TR-909

New member
27 October 2012
66
Καλησπέρα,

είμαι εδώ και καιρό σε φάση αναμονής για αγορά νέας τηλεόρασης αναμένοντας κάποια "προσφορά" σε λογικά πλαίσια. Κάνω συχνά πυκνά αντιπαραβολή με τιμές από Γερμανία (Ο.Κ. μεγαλύτερη αγορά, ανταγωνισμός, κτλπ) όμως βλέπω ότι εκτός του ότι διατίθενται στο πλείστο των περιπτώσεων λίγο "παλαιότερα" μοντέλα οι τιμές σε όλους (ακόμη και στους "μικρόυς") είναι σχεδόν πάντα η προτεινόμενη λιανική.

Για παράδειγμα:

- Η UE55H7000 ξεκινάει από 1350 Γερμανία. Εδώ είναι "καρφωμένη" στα 1799 σε όλους!

- Η UE55H6270 με DVB-S δέκτη επιπλεον, από 785 (!) στο Amazon.de και η regular UE55H6200 εδώ από ...1050 η φθηνότερη τιμή.

- Η UE55H6470 επίσης με DVB-S δέκτη από 895 και εδώ η γνωστή σε όλους μας UE55H6400 στα 1130 η φθηνότερη.

Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα - το αυτό δεν συμβαίνει σε μοντέλα της LG αλλά κυρίως στην SAMSUNG.

Από τα παραπάνω και με τη λογική ότι ναι μεν είμαστε μικρότερη (και σε ενδιαφέρον) αγορά, όμως φαίνεται σαν να υπάρχει ένα κλίμα παντελούς έλλειψης ανταγωνισμού για να μην το πάω στο άλλο άκρο και μιλήσω για πρακτικές καρτέλ - δεν μπορεί η Media Markt (που στο γερμανικο της e-shop βγάζει πολύ καλές προσφορές κατά καιρούς) ή o Κωτσόβολος (και τα ElectroWorld) με την DIXONS από πίσω να μην μπορούν να βγάλουν εξίσου καλές προσφορές.

Θα μου πείτε ποιος έχει να πληρώσει μετρητά να πάρει τιμη... όμως εγώ που έκανα μια απόπειρα διαπραγμάτευσης στη βαση αυτή πέτυχα την εξωπραγματική έκπτωση των 60 επί της επίσημης λιανικής (1199 ) σε προϊόν που το e-shop το πουλάει ήδη 1099 .

Απόψεις?

Απλά να προσθέσω ότι από το Γερμανικό Mediamarkt είχα αγοράσει την φωτογραφική μηχανή Canon 1100d πριν 2-3 χρόνια εκατό ευρώ πιο φτηνά από όσο είχε στα Mediamarkt στην Ελλάδα. Διαφορά που αντιστοιχεί στο 1/4 της τιμής... :(

Αγορα απο media markt γερμανιας το lg l7, 165 ευρω.
Και εδω ειχε 240ευρω πριν ενα χρονο ακριβως.

Αποσμητικα adidas 1.23 σε σουπερ μαρκετ γερμανιας.
Και στα δικα μας σουπερ μαρκετ 3.62. Ακριβως το ιδιο αποσμητικο!

Το θέμα είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε εδώ στην Ελλάδα την δυνάμη του μποϊκοτάζ. Και να πάψουμε να λέμε συνέχεια ότι "εγώ μόνος μου θα λύσω το πρόβλημα"? Ναι, αν ο καθένας μας μποϊκοτάρει ένα προϊόν τότε μόνο θα καταλάβουν ότι ο κόσμος έχει ξυπνήσει. Βέβαια, από την άλλη έχω να πω ότι και σε πολλές χώρες την Ευρώπης οι τιμές στα ηλεκτρονικά είναι πιο ακριβές σε σχέση με την Ελλάδα.

Το θέμα είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε εδώ στην Ελλάδα την δυνάμη του μποϊκοτάζ. Και να πάψουμε να λέμε συνέχεια ότι "εγώ μόνος μου θα λύσω το πρόβλημα"? Ναι, αν ο καθένας μας μποϊκοτάρει ένα προϊόν τότε μόνο θα καταλάβουν ότι ο κόσμος έχει ξυπνήσει. Βέβαια, από την άλλη έχω να πω ότι και σε πολλές χώρες την Ευρώπης οι τιμές στα ηλεκτρονικά είναι πιο ακριβές σε σχέση με την Ελλάδα.

Πολυ απλα μιας και σαν καταναλωτές έχουμε την δύναμη,να μην αγοράζουμε απο τις αλυσίδες που τα πουλάνε πιο ακριβά και αδικαιολόγητα και στρεφόμαστε ειτε σε εξωτερικό ειτε σε αλλα μικρότερα αλλα αξιόπιστα μαγαζιά όπου βρούμε πιο συμφέρουσες τιμές για το συγκεκριμένο που μας ενδιαφέρει.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Είμαστε μια μικρή αγορα με μικρές εταιρίες-αντιπροσώπους προιόντων οι οποίες για να πληρώσουν τα έξοδα τους και να βγάλουν και το όποιο κέρδος θεωρούν θεμιτό, πρέπει να βάλουν "καπέλο" στις τιμές. Ποσες τηλεοράσεις πουλάει η Samsung Γερμανίας και πόσες η Ελλάδας? Αυτή η αναλογία δεν ισχύει για τα έξοδα ενοίκια μισθούς κλπ σύν την "αβεβαιότητα" της ελληνικής κρατικής μηχανής. Επιπλέον τα μικρά μαγαζιά καλύπτονται από ένα πλαίσιο αναξιοπιστίας το οποίο ωφείλεται αφενός στις παραεισαγωγές και την όποια υποστήριξη αυτές έχουν, αφετέρου στις διάφορες "μαιμουδιές" που κάποια απο αυτά (λίγα) κάνουν και σε συνδυασμό με την πιθανότητα να κλείσουν ανα πάσα στιγμή δημιουργούν ανασφάλεια.
Να προσθέσω εδώ ότι ως λαός δεν έχουμε καταναλωτική παιδεία και δεν διεκδικούμε τα δικαιώματα μας οπότε όταν μια εταιρία (μεγάλη ή μικρή) μπορεί στα 100 προιόντα της που χάλασαν μετά τον 1 και πρίν τα 2 έτη, να πουλήσει παπά στους 70 απ τους 100 πελάτες και να μήν τα αντικαταστήσει, το κάνει. Δεν υπάρχει αρκετά ισχυρή και δραστήρια οργάνωση προστασίας καταναλωτή για να κυνηγήσει πχ κάποια απ τα πιό γνωστά σκρουτζομάγαζα που θρασύτατα αναγράφουν στο site τους "εγγύηση 1 έτος" σε όλα τα προιόντα που πωλούν.

Για δείτε και μερικές τιμές από φυσικά καταστήματα της Βιέννης (Αυστρία, πληθυσμός ~8,5 εκ):

(Δεν είναι τιμή για την εκθεσιακή, έχουν κάποια τελευταία κομμάτια και στις αποθήκες τους)

(Πρόκειται για την LG 55EA970 OLED)

(Περσινό μοντέλο μεν, 75 επώνυμες ίντσες με 2499 ευρώ δε...)