ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΣΚΟΥ ΒΙΝΥΛΙΟΥ

vlkr

Senior Member
21 August 2010
329
Μόλις ανακάλυψα οτί έχω δύο δίσκους βινυλίου με τα ίδια έργα(δύο σονάτες του μπετόβεν).Ο πρώτος έχει χωρέσει και τις δύο στη μια πλευρά,είναι της deutsce grammophon,παραγωγής 1965.Ο δεύτερος μια σε κάθε πλευρά και λέει ''gold award classics'' αλλά δεν λέει χρονολογία είναι παλιός πάντως,και οι δύο made in england.Η διάρκεια της σονάτας είναι ίδια σε κάθε δίσκο,οπότε να υποθέσω οτί στον πρώτο είναι πιο στενό το αυλάκι?

Ναι. Για την ακρίβεια, είναι μικρότερο το εύρος πλάτους και βάθους των αυλακιών από τα σιγανά στα δυνατά περάσματα. Δηλαδή αναμένεται να είναι χειρότερη η δυναμική περιοχή και πιο έντονος ο θόρυβος επιφανείας.

Δεν τον έχω ακούσει ακόμα με προσοχή αλλά κατάλαβα οτί η δυναμική περιοχή είναι καλύτερη στο δίσκο με το πιο φαρδύ αυλάκι.Οπότε λέμε το ίδιο πράγμα.Το ίδιο γίνεται και με τους δίσκους των 45 στροφών που χωράνε 2-3 τραγούδια στη πλευρά?θεωρούνται καλύτεροι σε ήχο αν δεν κάνω λάθος..

Λ.Σ.καλησπέρα.Μια και σε πέτυχα και έχοντας διαβάσει ατελείωτες συζητήσεις θεώρω οτί είσαι κατάλληλος να μου εξηγήσεις και κάτι ακόμα.Γίνεται το ίδιο και με τους μικρούς δίσκους(45αρια)?Έχω κάτι προπολεμικά με ένα τραγούδι σε κάθε πλευρά και ενώ είναι ταλαιπωρημένα και ακούω πολλά κρατς νομίζω ότι η δυναμική περιοχή τους είναι πολύ καλή.Ίσως καλύτερη και από τους μεγάλους δίσκους.Φυσικά η άποψη όλων είναι ευπρόσδεκτη.Ευχαριστώ προκαταβολικά..

Λ.Σ.καλησπέρα.Μια και σε πέτυχα και έχοντας διαβάσει ατελείωτες συζητήσεις θεώρω οτί είσαι κατάλληλος να μου εξηγήσεις και κάτι ακόμα.Γίνεται το ίδιο και με τους μικρούς δίσκους(45αρια)?Έχω κάτι προπολεμικά με ένα τραγούδι σε κάθε πλευρά και ενώ είναι ταλαιπωρημένα και ακούω πολλά κρατς νομίζω ότι η δυναμική περιοχή τους είναι πολύ καλή.Ίσως καλύτερη και από τους μεγάλους δίσκους.Φυσικά η άποψη όλων είναι ευπρόσδεκτη.Ευχαριστώ προκαταβολικά..
Γενικά οι 45 στροφές έχουν καλύτερο ήχο λόγω ταχύτητας κλπ. Επιπλέον οι παλιοί δίσκοι της αναλογικής και λαμπάτης εποχής έχουν τον καλύτερο. Αυτός είναι και ο λόγος που ακούγοντας τέτοιους δίσκους εμπλεκόμαστε συναισθηματικά περισσότερο στο μουσικό έργο.Λ.Σ.

Το βάθος και το πλάτος του αυλακιού όπως επισημάνθηκε, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο και από αυτό εξαρτάται η διάρκεια της πλευράς ενός δίσκου βινυλίου, ΑΛΛΑ και η ποιότητα.
Στην ψηφιακή εποχή των δίσκων βινυλίου της δεκαετίας του 1980 εφαρμόστηκε η περιβόητη χάραξη μήτρας DMM [Direct Metal Mastering] όπου η μήτρα χαράζονταν απευθείας σε μέταλλο και όχι σε πλαστικό. Οι δίσκοι DMM δεν έχουν βαθειά και πλατειά αυλάκια γιστί είναι αδύνατο, ακόμη και με χρήση μεγάλων ενισχυτών, να γίνει κάτι τέτοιο. Οι δίσκοι αυτοί στερούνται πραγματικών δυναμικών συγκριτικά με τους άλλους παραδοσιακής χάραξης.
Φυσικά χωρούν περισσότερη μουσική!! Στη στείρα ψηφιακή εποχή δυστυχώς η ποσότητα μετράει!!!!
Θυμάμαι τα σχόλια των κριτικών των Βρετανικών περιοδικών που εκθείαζαν τα 60 λεπτά του cd. Ένας δικός μας που παρουσίασε έναν από τους δικούς μου audiophile δίσκους Τζαζ, πριν από χρόνια, δεν κρατήθηκε και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το βινύλιο ήταν μόνο 38 λεπτών!!!! Τί να πεις!!!! Λ.Σ.

και με τη λογική αυτή Λουκά, σε 45άρηδες δίσκους οντιοφίλ μιά όπερα μπορεί να χωρέσει σε 34 δίσκους.

Καλό είναι κάποτε να συνηθίζουμε ότι ορισμένες τεχνολογίες είναι αντιοικονομικές.
Με την άνοδο της συχνότητας δειγματοληψίας η στείρα ψηφιακή εποχή κάποια στιγμή θα γίνει παραγωγική.

Το βάθος και το πλάτος του αυλακιού όπως επισημάνθηκε, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο και από αυτό εξαρτάται η διάρκεια της πλευράς ενός δίσκου βινυλίου, ΑΛΛΑ και η ποιότητα.
Στην ψηφιακή εποχή των δίσκων βινυλίου της δεκαετίας του 1980 εφαρμόστηκε η περιβόητη χάραξη μήτρας DMM [Direct Metal Mastering] όπου η μήτρα χαράζονταν απευθείας σε μέταλλο και όχι σε πλαστικό. Οι δίσκοι DMM δεν έχουν βαθειά και πλατειά αυλάκια γιστί είναι αδύνατο, ακόμη και με χρήση μεγάλων ενισχυτών, να γίνει κάτι τέτοιο. Οι δίσκοι αυτοί στερούνται πραγματικών δυναμικών συγκριτικά με τους άλλους παραδοσιακής χάραξης.
Φυσικά χωρούν περισσότερη μουσική!! Στη στείρα ψηφιακή εποχή δυστυχώς η ποσότητα μετράει!!!!
Θυμάμαι τα σχόλια των κριτικών των Βρετανικών περιοδικών που εκθείαζαν τα 60 λεπτά του cd. Ένας δικός μας που παρουσίασε έναν από τους δικούς μου audiophile δίσκους Τζαζ, πριν από χρόνια, δεν κρατήθηκε και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το βινύλιο ήταν μόνο 38 λεπτών!!!! Τί να πεις!!!! Λ.Σ.

Είναι φαινόμενο της εποχής μας Λουκά:Ταχύτητα και ποσότητα χωρίς συναίσθημα.Αυτό γίνεται παντού,ακόμα και στο φαγητό που τρώμε δεν θα γινόταν στη μουσική?Ακούγωντας κυρίως βινύλιο καμμιά φορά αναρωτιέμαι αν οι διαφορές που ακούω(σε καλές παραγωγές) είναι στη σφαίρα της ψυχοακουστικής..Πάντως και μόνο για τη διαδικασία πιστεύω ότι δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τα LP's μου

και εμένα μου αρέσει το βινύλιο αλλά σίγουρα ένας ποιοτικός 33άρης παίζει καλύτερα από έναν 33άρη παραγωγής.
Και φυσικά ο ίδιος σε 45άρη διπλό ακόμα καλύτερα.
Αν είχαμε και τις master tapes στο σπίτι θα ήταν λίγο καλύτερα.
Φυσικά αν φέρναμε και την ίδια την ορχήστρα ακόμα πιό καλά.

Σίγουρα πιό καλά είναι όταν καθόμαστε στο τραπέζι να φάμε να έχουμε παρατεταγμένα
μιά αγελάδα και κάποιον να την αρμέγει
έναν φούρναρη να μας φέρει το ψωμί από φούρνο με ξύλα και αλεύρι που το αλέσαμε χτες
έναν μελισσοκόμο να μας βγάζει φρέσκο μέλι από την κερύθρα
και πάει λέγοντας.

Η μουσική δεν είναι να ακούμε μόνο νότες, αλλά να μπορούμε κάθε φορά μέσα από την ακρόαση ενός ηχογραφημένου έργου να βιώνουμε όλα τα συναισθήματα των συντελεστών/ερμηνευτών που εσωκλείει.
Αυτό αποτελεί τον ουσιώδη λόγω που μετά από 18 χρόνια και παρά τα *μέσα* που χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφιακα δεν εκτόπισαν τα αναλογικά.
Στην αντίθετη περίπτωση μέσα σε 3-5 χρόνια τα βινύλια είχαν εκτοπίσει τους δίσκους 78 στροφών και αναγκάστηκαν οι δισκογραφικές εταιρείες να τους καταργήσουν. Λ.Σ.

και εμένα μου αρέσει το βινύλιο αλλά σίγουρα ένας ποιοτικός 33άρης παίζει καλύτερα από έναν 33άρη παραγωγής.
Και φυσικά ο ίδιος σε 45άρη διπλό ακόμα καλύτερα.
Αν είχαμε και τις master tapes στο σπίτι θα ήταν λίγο καλύτερα.
Φυσικά αν φέρναμε και την ίδια την ορχήστρα ακόμα πιό καλά.

Σίγουρα πιό καλά είναι όταν καθόμαστε στο τραπέζι να φάμε να έχουμε παρατεταγμένα
μιά αγελάδα και κάποιον να την αρμέγει
έναν φούρναρη να μας φέρει το ψωμί από φούρνο με ξύλα και αλεύρι που το αλέσαμε χτες
έναν μελισσοκόμο να μας βγάζει φρέσκο μέλι από την κερύθρα
και πάει λέγοντας.
Είσαι υπερβολικός Δημήτρη.Λ.Σ.

το θέμα δεν είναι μόνο να ακούς και να ζεις αλλά να έχεις και ένα βαθμό απλότητας στην ζωή σου.
όταν πρωτοβγήκαν οι δίσκοι (οι όποιοι δίσκοι) ακριβώς την απλότητα διαφήμισαν.
Την απλότητα να έχεις τη μουσική στο σπίτι σου.
Το ίδιο και το ράδιο.
Και από τότε που βγήκαν οι δίσκοι, ακόμα και οι 33άρης το 49 (αν θυμάμαι καλά?) πέρασαν κάπου 30 χρόνια γιά να φτάσει το βινύλιο σ αυτό που λέγεται hifi hiend....όπως σας αρέσει.
Τον πρώτο καιρό οι 33άρηδες παίζαν σχεδόν με χωνιά.

Αυτή η απλότης πλέον είναι πιό κοντά.
όταν νοσταλγώ τα παλιά βάζω βινύλια.
μιά Κυριακή στις 3,4
Τις άλλες ώρες προτιμώ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ την ευκολία μου.

Με την άνοδο της συχνότητας δειγματοληψίας η στείρα ψηφιακή εποχή κάποια στιγμή θα γίνει παραγωγική.
Δεν ξέρω πότε και αν θα φτάσει τα αναλογικά η στείρα, προς το παρόν, ψηφιακή εποχή, όμως ένα είναι σίγουρο: Η ζημιά που έχει κάνει.
Εδώ και 20 χρόνια σπουδαίες ερμηνείες έχουν καταδικαστεί από την στείρα αυτή τεχνολογία και δεν επιδέχονται καμία βελτίωση, ενώ οι παλιές αναλογικές ταινίες εξακολουθούν και είναι μία καλή πηγή από την οποία μπορείς κάθε φορά να παράγεις καλύτερα ψηφιακά δισκάκια, ανάλογα με την ψηφιακή πρόοδο.
Μιλάμε για έγκλημα. Λ.Σ.

Δεν χρειαζόμαστε Χάι-εντ βινύλια για να ακούσουμε καλά. Οι παλιοί στερεοφωνικοί δίσκοι από τον Οκτώβρη του 1958 είναι θαυμάσιοι, αχτύπητοι!!!
Απλά οι καλές audiophile εταιρείες επανεκδόσεων έδειξαν το τι μπορούν να κάνουν. Έβαλαν τα γυαλιά στις παλιές εταιρείες. Λ.Σ.

Δεν χρειαζόμαστε Χάι-εντ βινύλια για να ακούσουμε καλά. Οι παλιοί στερεοφωνικοί δίσκοι από τον Οκτώβρη του 1958 είναι θαυμάσιοι, αχτύπητοι!!!
Απλά οι καλές audiophile εταιρείες επανεκδόσεων έδειξαν το τι μπορούν να κάνουν. Έβαλαν τα γυαλιά στις παλιές εταιρείες. Λ.Σ.

Υπάρχουν μεταχειρισμένοι που πωλούνται προς 4-5 ευρώ και παίζουν πολύ καλά(παραγωγές του 60 και 70)

Μερικοι δισκοι που δεν ακουγονται καλα δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλοι.Μπορει οι ιδιοι δισκοι να ακουγονται καταπληκτικα αναλογα με την βελονα.Αυτο εχει να κανει με τον τροπο που επελεξαν οι εταιρειες κατα καιρους να τυπωνουν τους δισκους.Αλλοι θα παιξουν σωστα με σφαιρικες βελονες διαφορων μεγεθων,αλλοι με ελλειπτικες 0.2χ0.7μm η 0.4χ0.8μm,οι πιο νεοι δισκοι με Line contact.......