Διενίσχυση ή ηχεία ύψους;

silisab

New member
17 April 2013
99
ΑΘΗΝΑ
Καλημέρα σε όλους. Κάτοχος του pioneer 921 (7.1) έκανα χρήση των 2 back καναλιών ήχου είτε αμιγώς από ταινίες που είχαν την πληροφορία είτε εικονικά μέσω του ενισχυτή. Και φυσικά ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Μέχρι πρότινος όπου δυστυχώς άλλαξα διαμέρισμα και δεν υπάρχει χώρος για back ηχεία. Τώρα έχω 2 επιλογές. Ή θα κάνω διενίσχυση στις κολόνες (crystal audio T2SE), ή θα προσθέσω 2 κανάλια σε ύψος. Την δεύτερη περίπτωση την έχω δοκιμάσει και το εφέ ήταν χλιαρό, όσο για την πρώτη περίπτωση δεν γνωρίζω αν θα κέρδιζα κάτι σημαντικό σε ποιότητα. Όπως και να έχει όμως δεν θέλω να αφήσω ανεκμετάλλευτες τις εξόδους του ενισχυτή. Γνωρίζω ότι πρέπει να δοκιμάσω και τα δύο και να δω τι μου ακούγεται εμένα καλύτερα, όμως πριν μπω στη διαδικασία (αγορά καλωδίου, τοποθέτηση βάσεων στον τοίχο κ.α.) θα εκτιμούσα αν κάποιος μοιραζόταν την εμπειρία του.

Παλιότερα είχα διενισχύσει τα μπροστινά L/R, αξιοποιώντας τα 2 surround back κανάλια που δεν είχα ποτέ (7.1 σε 5.1), ούτε έχω...
Υπήρχε κάποια αισθητή διαφορά στην οδήγηση των main, η οποία φαινόταν περισσότερο στη μουσική. Μη φανταστείς όμως τίποτα τραγικό...
Όλα αυτά μέχρι να βάλω τελικό, οπότε και ο ενισχυτής μετετράπη σε προ κι έτσι τέλειωσα με το θέμα ενίσχυση!

Από την άλλη, μη νομίζεις ότι αν δεν κάνεις χρήση των δύο back καναλιών αυτά θα μείνουν ανεκμετάλλευτα. Ο 7κάναλος ενισχυτής σου θα παίζει πιο ξεκούραστα ως 5κάναλος και θα δώσει κάποιο μέρος από την ισχύ των surround back στα υπόλοιπα. Σκέψου και αυτή την περίπτωση καθώς ο 921 δεν είναι πολύ δυνατός απ' ότι βλέπω...

Για μένα καλύτερα κανάλια ύψους. Έχεις περισσότερα οφέλη, μεγαλύτερο εμπρός πεδίο σε όλες τις περιπτώσεις και καθ' ύψος αλλά και πλάτος, αφού τα FH μπαίνουν όχι απλά εμπρός ψηλά αλλά και λίγο πιο πλάι. Η διενίσχυση έχει περισσότερο νόημα στη μουσική σε στέρεο καταστάσεις και το αποτέλεσμα εξαρτάται από το crossover του κάθε ηχείου.
Το θέμα της περισσότερης ισχύος σε λιγότερα κανάλια δεν θα πρέπει να σε απασχολεί, αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου τα απενεργοποιείς τα κανάλια FH.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κατέληξα στην επιλογή που μου πρότεινε ο Pleo. Καμμία σχέση με ότι άκουγα όταν παλιότερα τα είχα back όμως, αφού ο χώρος δεν το επιτρέπει πλέον και έτσι μια χαρούλα είναι.

Re: Απάντηση: Re: Διενίσχυση ή ηχεία ύψους;

Ένα ζεύγος ηχείων που τοποθετείται 1 μέτρο πάνω από τα δύο μπροστινά με σκοπό να διευρυνθεί το ακουστικό πεδίο. Υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης τους σε πλάτος (wide). Η πληροφορία δημιουργείται από την τεχνολογία του ενισχυτή και προυποθέτει δύο επιπλέον εξόδους δηλαδή 7.1. Είναι μια εναλλακτική εάν δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν τα δύο κανάλια ως back που είναι και το καλύτερο μιας που και το εφέ είναι αρκετά πιο πειστικό και υπάρχουν αρκετές ταινίες που περιέχουν αυτή την ηχητική πληροφορία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διενίσχυση ή ηχεία ύψους;

Ευχαριστώ για την απάντηση! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αναπαραγωγή μουσικής αυτός ο τρόπος; Αν ναι, έχει αισθητό αποτέλεσμα;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διενίσχυση ή ηχεία ύψους;

Ναι, εις βάρος όμως της ποιότητας, σίγουρα όμως εξαρτάται από την τεχνολογία του ενισχυτή. Ειδικά αν κινείσαι μέσα στο σπίτι νοιώθεις ότι ακούς μουσική σε όλο το δωμάτιο. Μην περιμένεις όμως να ακούς διαφορετικά όργανα από αυτά τα ηχεία. Απλά ακούς την μουσική πιο ''απλωμένη'' στην χώρο σαν να χρησιμοποιείς την επιλογή extended stereo. Στην αρχή με εντυπωσίασε όμως όταν γύριζα σε direct mode αντιλαμβανόμουν την διαφορά στην ποιότητα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διενίσχυση ή ηχεία ύψους;

Ευχαριστώ! Μοιάζει δηλαδή σαν τον ήχο που βγαίνει όταν ακούμε τη μουσική πεντακάναλα αντί για στεροφωνικά;