Δικτύωση Σπιτιού & HTPC

NEAS

New member
2 November 2014
26
Heraklion
Καλησπέρα στη παρέα.

Τη περίοδο αυτή ξεκινάω το χτίσιμο ενός διαμερίσματος και ψάχνομαι για το πως θα στήσω κάποιες ευκολίες που φαντάζομαι.

Στο σπίτι θα περαστεί δομημένη καλωδίωση με καλώδιο Cat6a όσον αφορά το κομμάτι των data τα οποία θα τερματίζουν σε ένα patch panel και με τη σειρά τους σε ένα 12αρι switch.

Σκέφτομαι και για το κομμάτι της φωνής να περάσω καλώδιο utp με πριζάκια rj45. Ποια η άποψη σας σε αυτό; Θα χρειαστώ και ένα μικρό patch panel για αυτό. Από τη στιγμή που και ο ΟΤΕ γυρνάει σε voip τότε νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο να στηθεί έτσι και όχι με το κλασσικό τρόπο με δισύρματο χάλκινο καλώδιο.

Και τώρα πάμε στο δύσκολο κομμάτι. Έχω σκοπό να στήσω και ένα NAS όπως και το Kodi στο κεντρικό pc του σπιτιού. Ο στόχος είναι όλα να περνάνε από το pc αυτό (πολυμεσικό περιεχόμενο).

Θα ήθελα να μπορώ να ακούω διαφορετική μουσική σε κάθε δωμάτιο, την οποία να streamάρω από το pc μέσω του NAS. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό οικονομικά; Οκ ηχειάκια στα δωμάτια μπορούν να μπουν αυτοενισχυόμενα αλλά πως θα γίνεται η διαχείριση του περιεχομένου, από που θα ξεκινάει η καλωδίωση;
Γνωρίζω λύσεις όπως το sonos πχ αλλά κοστίζουν αρκετά.

Τέλος πως θα μπορούσα να έχω δορυφορική τηλεόραση και σε κάθε δωμάτιο να βλέπω ότι κανάλι θέλω με ένα αποκωδικοποιητή ; Έχετε κάποιο link να με κατευθύνεται;

Προτάσεις για patch panel, switch & NAS?

Σας ευχαριστώ.

Εννοείται θα περάσεις cat6a και για δίκτυο και για τηλέφωνο με rj45 παντού.

Όλα θα τα συγκεντρώνεις σε ένα κουτί/χώρο όπου εκεί θα μπει το patch panel, το switch, το ρουτερ, κτλ (συγκεκριμένα μοντέλα ίσως είναι νωρίς να σου πούμε). Επίσης εκεί θα φέρεις και το καλώδιο του ΟΤΕ, από τον κεντρικό κατανεμητή του κτηρίου. Στο κουτί αυτό θες και ρεύμα... μην το ξεχάσεις.

Επίσης, ίσως σε ενδιαφέρει να περάσεις και καλώδια ethernet στο ταβάνι για να βάλεις κάποιο access point εκεί.

Για τα άλλα δεν ξέρω...

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όσον αφορά τη φωνή θα χρειαστώ 2ο patch panel, αφού δε θα περάσει από switch ? Συν ότι το modem/router θα δίνει έξοδο για τη φωνή απλό rj11. Εκεί τι κάνω;

Κάποια πρόταση για το NAS το οποίο να μπορεί να το βλέπουν οι συσκευές του σπιτιού (pcs, android smartphones, tv). Θα ήθελα να κινηθώ σε σχετικά low budget , γύρω στα 200 euros ταβάνι. Το θέμα μουσική;

Ευχαριστώ.

Μπορείς όλα τα καλώδια να τα τερματίσεις στο ίδιο patch panel. Το patch panel ουσιαστικά βοηθάει να είναι πιο τακτοποιημένα τα καλώδια μέσα στο κουτί σου και να μην κρέμονται χύμα. Δεν έχει κάποιον άλλο λειτουργικό ρόλο. Μπορείς και να μην βάλεις καθόλου, και όπως έρχονται τα καλώδια να τα κουμπώσεις κατ' ευθείαν πάνω στο switch (όσα είναι για δίκτυο).

Από κει και πέρα, στην τηλεφωνική γραμμή, όπως έρχεται από τον κεντρικό κατανεμητή του κτηρίου, θα βάλεις το adsl splitter. Η μία έξοδός του με το adsl θα πάει στο modem/router και η άλλη με το τηλέφωνο θα πρέπει να συνδεθεί με όλες τις θύρες του patch panel (ή τα καλώδια αν δεν τα τερματίσεις σε patch panel) που θες να έχουν τηλέφωνο. Άρα ουσιαστικά θες ένα διακλαδωτή (αντίστοιχο με το πολύπριζο στα ρεύματα), όπως αυτά:

https://www.skroutz.gr/s/445956/OEM-SUN-TEL-0030.html
http://www.ebay.com/itm/1pc-RJ11-Ja...20?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item1c3f17095c

Ύστερα, θα πρέπει να φτιάξεις custom καλώδια που στη μια άκρη να έχουν rj11 (για να συνδεθούν στο splitter) και στην άλλη rj45 (για να συνδεθούν στο patch panel). Ακόμα και καλώδια rj11 σε rj11 μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αφού το αρσενικό βύσμα rj11 κουμπώνει (με λίγη προσοχή) στο θηλυκό rj45.

Όλα τα nas τα βλέπουν όλες οι συσκευές. Το nas είναι ένας υπολογιστής. Από τη στιγμή που είναι συνδεδεμένα όλα στο ίδιο δίκτυο, θα βλέπει το ένα το άλλο. Αν ψάξεις και εδώ, αλλά και σε άλλα εξειδικευμένα forums θα βρεις πολλές πληροφορίες.

Για το θέμα του ήχου/ηχείων που ρωτάς, όπως σου έγραψα και πριν, δε γνωρίζω.

Και εγώ κάπως έτσι τα έχω. Όλα τα καλώδια στο σπίτι είναι Cat6 και όλα τα πριζάκια RJ45. Όλα καταλήγουν σε patch panel. Και στην συνέχεια έχω ένα 24άρι switch. Επίσης τα τηλέφωνά μου περνάνε από voip adapter. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες φορές έχω αλλάξει τις πρίζες για να μεταφέρω κάπου δίκτυο κυρίως ή τηλέφωνο.

Για NAS έχω ένα HP Microserver που τρέχει 24/7. Το καλό με το να έχεις έναν υπολογιστή για NAS είναι πως μπορεί να κάνει πολλές δουλειές ταυτόχρονα και παρέχει ευελιξία. Για το θέμα των πολυμέσων μπορείς να χρησιμοποιείς την τηλεόραση πχ για να παιζεις μουσική, η οποία να τραβάει τα αρχεία απο το ΝΑΣ.

Εγώ που έχω παλιές τηλεοράσεις που δεν εχουν πολυμεσικές ιδιότητες, χρησιμοποιώ 2 HTPC, ένα WDTV Live και τους υπολογιστές μου και το Ipad που τραβάνε βίντεο, φώτο και μουσική από το Microserver.

Έχοντας έναν σχετικά δυνατό υπολογιστή κεντρικά για ΝΑΣ μπορείς να τον έχεις και για παιχνιδομηχανή με ένα τέτοιο http://store.steampowered.com/app/353380 ή με ένα εντελώς απλό και φτηνό pc όπως το pipo x7 στα 100 . Γενικώς ο υπολογιστής για σερβερ σου ανοίγει άλλους ορίζοντες. Τον υπολογιστή/σερβερ δεν χρειάζεται να τον έχεις καταχωνιασμένο. Εγώ τον έχω στο σαλόνι για HTPC.

Για δορυφορική δεν έχω ιδέα. Ότι λεπτομέρεια θέλεις ξαναρώτα.