Δίλημμα για Oθόνη

Alexandros_Wallace

Supreme Member
3 June 2007
4,106
Dystopia
μπορεί να μην είναι η κατάλληλη κατηγορία να μπεί αυτό το θέμα

αλλά αν θες μια οθόνη για υπνοδωμάτιο 23"-26" την οποία να συνδέεις στο Laptop για να βλέπεις ταινίες κυρίως 720p .mkv είναι καλύτερα να πάρεις μια τηλεόραση κανονική ή μια οθόνη για pc καλή?
αν το budget είναι ~400 ευρώ τι αγορά θα κάνατε?

επειδή είχα δει (σε imac oθόνες) με ips πάνελ και μου άρεσαν πάρα πολύ αξίζει η αγορά μιας τέτοιας οθόνης?

Απάντηση: Δίλλημα για Oθόνη

θα μου το κανεις λίγο πενηνταράκι αυτο?

Επειδή αναφέρεις πως θέλεις να βλέπεις HD με ανάλυση 720p, το να πάρεις κάτι γύρω στις 24'' είναι σαν να βλέπεις από "θυροτηλεόραση"...
Η υψηλή ανάλυση υπάρχει στις ταινίες, αλλά για να τη δούμε πρέπει να διατηρούμε μια καλή αναλογία διαγώνιος οθόνης/απόσταση θέασης.
Διαφορετικά είναι σαν να βλέπεις το παλιό καλό τηλεοπτικό σήμα σε συμβατική CRT τηλεορασούλα. Για να δεις πραγματικό 720p από ~24'' πρέπει να βλέπεις την οθόνη από απόσταση λιγότερο από 1 μέτρο, όπως όταν κάθεσαι στο γραφείο σου μπροστά στον υπολογιστή.

σε τέτοια περίπου απόσταση αναφέρομαι. δε θέλω να ανέβω ίντσες.
θέλω μια οθόνη μικρή για να βλέπω ταινίες πριν κοιμηθώ, δεν είναι για σαλόνι. Tο δίλλημα είναι να πάρω μια τηλεόραση η μια οθόνη για Pc?
Απλά οι 15" του λάπτοπ είναι υπερβολικά μικρές κι έχω πρόβλημα με τη γωνία θέασης

συγνώμη αν ρωτάω συνέχεια τα ίδια πράγματα, αυτό που θέλετε να μου πείτε είναι ότι δεν αξίζει να κατεβάζει κανείς .mkv αν δεν έχει σκοπό να πάει σε <32"

για τη χρήση που προανέφερα τι θα μου προτείνατε?
απο τη στιγμή που δεν θέλω να ανέβω ίντσες λογω απόστασης

Αν είσαι σίγουρος πως θα βλέπεις σε απόσταση κάτω από 1 μέτρο, έχει νόημα ίσως μια 22-24'' οθόνη υπολογιστή (με ηχεία αν είναι δυνατόν) και HDMI, θα είναι μάλλον φθηνότερη και με καλύτερα χαρακτηριστικά, οι τόσο μικρές τηλεοράσεις συνήθως είναι κάτω του μετρίου και αρκετά ακριβότερες. Χάνεις βέβαια τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης. Επίσης δεν καταλαβαίνω πως-που θα στηρίξεις την οθόνη για να βλέπεις στο κρεβάτι σε λιγότερο από 1 μέτρο ολόκληρη ταινία χωρίς να χρειαστείς ορθοπεδικό, αλλά αυτό είναι δικό σου θέμα... :chinscratch:
(εκτός αν κάνεις κάτι πολύ εξεζητημένο όπως βάση τοίχου με βραχίονα που θα τη φέρνει μπροστά στα μάτια σου... όπως έχω δει σε κάποιες ταινίες με διαστημόπλοια... δεν είναι κι άσχημη ιδέα :a0210: )

Re: Απάντηση: Δίλλημα για Oθόνη

Αν είσαι σίγουρος πως θα βλέπεις σε απόσταση κάτω από 1 μέτρο, έχει νόημα ίσως μια 22-24'' οθόνη υπολογιστή (με ηχεία αν είναι δυνατόν) και HDMI, θα είναι μάλλον φθηνότερη και με καλύτερα χαρακτηριστικά, οι τόσο μικρές τηλεοράσεις συνήθως είναι κάτω του μετρίου και αρκετά ακριβότερες. Χάνεις βέβαια τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης. Επίσης δεν καταλαβαίνω πως-που θα στηρίξεις την οθόνη για να βλέπεις στο κρεβάτι σε λιγότερο από 1 μέτρο ολόκληρη ταινία χωρίς να χρειαστείς ορθοπεδικό, αλλά αυτό είναι δικό σου θέμα... :chinscratch:
(εκτός αν κάνεις κάτι πολύ εξεζητημένο όπως βάση τοίχου με βραχίονα που θα τη φέρνει μπροστά στα μάτια σου... όπως έχω δει σε κάποιες ταινίες με διαστημόπλοια... δεν είναι κι άσχημη ιδέα :a0210: )

Σωστά, γιατί ξαπλωμένος και υποθέτοντας τη τηλεόραση μετά τα πόδια σου, η απόσταση θα είναι minimum 2.20m, εκτός κι άν μιλάμε για Σαρκοζί.
Οπότε 32+
Εγώ πήρα πριν 2 χρόνια 27" και το έχω μετανιώσει.

Re: Δίλλημα για Oθόνη

αν και ειμαστε εκτος subforum και καλο ειναι να μεταφερθει εδω
http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php?f=130

ωστοσο η αποσταση ειναι υποκειμενη και πολυ περισσοτερο στο υπνοδωματιο.
ο Portioli θελει μια TV για πριν κοιμηθει και οχι για να κανει το υ/δ cinema.
Σκεψου να εχεις μια tv 42"....δεν προκειται να κοιμηθεις!(παντα υποκειμενικα).
Επισης για να δεις σωστα σε 720 ή 1080 δεν πρεπει να ειναι mkv αλλα σε προτυπο φορμα.
Προσωπικα στο υ/δ εχω μια 32" HDReady και βλεπω, αναλογικα καναλια, δορυφορικη μεσω transmitter AV, dvix και mkv στα 220 cm. Ειμαι αρκετα ικανοποιημενος.

Απάντηση: Re: Δίλλημα για Oθόνη

Επισης για να δεις σωστα σε 720 ή 1080 δεν πρεπει να ειναι mkv αλλα σε προτυπο φορμα.

Τι ακριβώς εννοείς ;

Re: Δίλλημα για Oθόνη

Εννοω οτι για να δει καποιος καθαρα σε 720 ή 1080, θα πρεπει το αρχειο βιντεο να ειναι σε πρωτοτυπη μορφη 720 ή 1080 (πχ blue-ray) και οχι mkv (συμπιεσμενο αρχειο).
Ειναι σαν να δω σε CRT, dvd και dvix στα 576. Το βιντεο θα ειναι το ιδιο καθαρο?
Προσωπικα, η tv ειναι υποκειμενικο θεμα. Απλα, ο υποψηφιος αγοραστης θα πρεπει να γνωριζει οτι αν δεν προκειται να δει ποτε blueray, δεν χρειαζεται να αγορασει fullHD. Ειναι σαν να αγορασει καποιος HTcinema 5.1 χωρις να εχει σκοπο να δει/ακουσει κατι σε 5.1.

Για να βάλουμε μερικά πράγματα σε τάξη, για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις.

Για αρχή, και το BluRay είναι ένα συμπιεσμένο φορμά, του οποίου ο τρόπος συμπίεσης διαφέρει ελάχιστα από τα αρχεία τύπου MKV, η πλειοψηφία των οποίων είναι συμπιεσμένη με το codec x264. Υπήρχαν μάλιστα στο παρελθόν δισκάκια BluRay τα οποία ήταν συμπιεσμένα σε MPEG-2, codec σαφώς υποδεέστερο του x264.

Αυτό που αλλάζει (για ανάλυση 1080p) είναι το bitrate, δηλαδή ουσιαστικά ο βαθμός συμπίεσης. Έτσι υπάρχουν αρχεία MKV σε αναλύσεις 720p και 1080p, και σε σχετικά χαμηλό ή υψηλό bitrate, σε σχέση με το πρωτότυπο.

Επίσης υπάρχουν αρχεία MKV τα οποία περιέχουν αυτούσιο το stream του πρωτότυπου BluRay, τα λεγόμενα remuxes, με αποτέλεσμα φυσικά να έχουν πανομοιότυπη εικόνα με τα πρωτότυπα BluRay.

Οπότε, υπάρχουν αρχεία MKV ανάλυσης 720p με χαμηλό bitrate, τα οποία παίζουν μέτρια προς άσχημα, αλλά υπάρχουν και αρχεία MKV τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα πρωτότυπα BluRays.

Τώρα, πότε έχει νόημα να βλέπουμε αρχεία ανάλυσης 720p και πάνω;

Με λίγα λόγια, όταν το μέσο προβολής μας έχει εγγενή ανάλυση μεγαλύτερη από 576i.

Κατά γενική ομολογία, ακόμα και το πιο μέτριο αρχείο 720p είναι σαφώς ανώτερο σε ποιότητα εικόνας από ένα κλασικό DVD. Οπότε, σπάνια δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με τα αρχεία των 720p, ότι bitrate και αν έχουν.

Φυσικά δεν είναι το ίδιο να έχουμε μια TV 32" και να βλέπουμε από τα 4μ με το να έχουμε πανί των 100" και να βλέπουμε από τα 3μ. Στην 32άρα και στα 4μ ότι ανάλυση και αν έχει, και πρακτικά ότι υλικό και να παίξουμε, θα πάρουμε πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα στο μάτι.

Αλλά, αυτό δεν σημαίνει και ότι στο πανί των 100" στα 3μ είναι απαραίτητο να παίζουμε μόνο BluRay.

Και οι καλές ματρόσκες των 1080p μια χαρά θα παίξουν.

Απάντηση: Re: Δίλημμα για Oθόνη

Για να βάλουμε μερικά πράγματα σε τάξη, για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις.

Για αρχή, και το BluRay είναι ένα συμπιεσμένο φορμά, του οποίου ο τρόπος συμπίεσης διαφέρει ελάχιστα από τα αρχεία τύπου MKV, η πλειοψηφία των οποίων είναι συμπιεσμένη με το codec x264. Υπήρχαν μάλιστα στο παρελθόν δισκάκια BluRay τα οποία ήταν συμπιεσμένα σε MPEG-2, codec σαφώς υποδεέστερο του x264.

Αυτό που αλλάζει (για ανάλυση 1080p) είναι το bitrate, δηλαδή ουσιαστικά ο βαθμός συμπίεσης. Έτσι υπάρχουν αρχεία MKV σε αναλύσεις 720p και 1080p, και σε σχετικά χαμηλό ή υψηλό bitrate, σε σχέση με το πρωτότυπο.

Επίσης υπάρχουν αρχεία MKV τα οποία περιέχουν αυτούσιο το stream του πρωτότυπου BluRay, τα λεγόμενα remuxes, με αποτέλεσμα φυσικά να έχουν πανομοιότυπη εικόνα με τα πρωτότυπα BluRay.

Οπότε, υπάρχουν αρχεία MKV ανάλυσης 720p με χαμηλό bitrate, τα οποία παίζουν μέτρια προς άσχημα, αλλά υπάρχουν και αρχεία MKV τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα πρωτότυπα BluRays.

Τώρα, πότε έχει νόημα να βλέπουμε αρχεία ανάλυσης 720p και πάνω;

Με λίγα λόγια, όταν το μέσο προβολής μας έχει εγγενή ανάλυση μεγαλύτερη από 576i.

Κατά γενική ομολογία, ακόμα και το πιο μέτριο αρχείο 720p είναι σαφώς ανώτερο σε ποιότητα εικόνας από ένα κλασικό DVD. Οπότε, σπάνια δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με τα αρχεία των 720p, ότι bitrate και αν έχουν.

Φυσικά δεν είναι το ίδιο να έχουμε μια TV 32" και να βλέπουμε από τα 4μ με το να έχουμε πανί των 100" και να βλέπουμε από τα 3μ. Στην 32άρα και στα 4μ ότι ανάλυση και αν έχει, και πρακτικά ότι υλικό και να παίξουμε, θα πάρουμε πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα στο μάτι.

Αλλά, αυτό δεν σημαίνει και ότι στο πανί των 100" στα 3μ είναι απαραίτητο να παίζουμε μόνο BluRay.

Και οι καλές ματρόσκες των 1080p μια χαρά θα παίξουν.

ωραίo post:SFGSFGSF:

έχω όμως μια απορία

Δεν είναι οξύμωρο να ψάχνει κάποιος να αγοράσει νέα τηλεόραση , να κοιτάζει λεπτομέρειες, όπως ανάλυση, αντίθεση,Hz,πλάσμα η Lcd Κτλ όταν πρώτον δεν έχει σκοπό να δει πάνω από 720p ή αν έχει σκοπό να δει τέτοιο υλικό να αγοράζει τηλεοράσεις λιγότερες απο 46"?

Και κάτι άλλο, πως μπορώ να δω το αρχείο που έχω, τι ανάλυση και τι bitrate έχει?
γιατί στα .mkv παταω δεξί κλίκ αλλα στα details δεν λέει όπως τα .avi

Last edited:
Απάντηση: Re: Δίλημμα για Oθόνη

ωραίo post:SFGSFGSF:

έχω όμως μια απορία

Δεν είναι οξύμωρο να ψάχνει κάποιος να αγοράσει νέα τηλεόραση , να κοιτάζει λεπτομέρειες, όπως ανάλυση, αντίθεση,Hz,πλάσμα η Lcd Κτλ όταν πρώτον δεν έχει σκοπό να δει πάνω από 720p ή αν έχει σκοπό να δει τέτοιο υλικό να αγοράζει τηλεοράσεις λιγότερες απο 46"?

Και κάτι άλλο, πως μπορώ να δω το αρχείο που έχω, τι ανάλυση και τι bitrate έχει?
γιατί στα .mkv παταω δεξί κλίκ αλλα στα details δεν λέει όπως τα .avi

ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ ...εεε, του ΟΞΥΜΩΡΟΥ ήθελα να πω!
Αλλά πως να το καταλάβουν όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα;
Λόγω κόστους επιλέγουν να μην το "αντιλαμβάνονται".
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι θα έβλεπαν στην πλειοψηφία ταινίες ποιότητας CAM αν δεν είχε κλείσει το ακατονόμαστο...

Αν έχεις πρόβλημα να δεις τις λεπτομέρειες μπορείς να δοκιμάσεις και αυτό.