Δημιουργία Εμπορικής Ιστοσελίδας ;

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,373
Στενή συγγενής μου, διαμένουσα στο εξωτερικό (Σουηδία) θέλει να ασχοληθεί με το διαδικτυακό εμπόριο ειδών τέχνης ...

Μου ζήτησε να κοιτάξω την περίπτωση η ιστοσελίδα της να στηθεί στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι τα σχετικά κόστη είναι χαμηλότερα σε σχέση με την Σουηδία ... εγώ είμαι ψιλοάσχετος με αυτά και ερωτώ αν κάποιος γνωρίζει :
α. καταρχήν υπάρχει ίσως φίλος συνφορουμίτης που ασχολείται με το αντικείμενο, ώστε τυχόν να αναλάβει το εγχείρημα ;
β. Πόσο περίπου είναι το κόστος για μια ανάλογη ιστοσελίδα η οποία θα απευθύνεται σε αγορές/πελάτες (κατά κύριο λόγο) της αλλοδαπής ;
γ. πρέπει να συσταθεί κάποια (έστω μονοπρόσωπη, ή απλά προσωπική) εταιρεία στην Ελλάδα, αφού η ιστοσελίδα θα λειτουργεί εδώ ; υποθέτω φορολογικά & νομικά θα υπάγεται στο ελληνικό σύστημα /δίκαιο ; μπορεί ενώ η σελίδα είναι στην Ελλάδα, η όλη οικονομική διακίνηση (πληρωμές μέσω καρτών paypal, κλπ. να γίνεται στην Σουηδία, όπου και τυχόν θα συσταθεί η όποια εταιρεία ;

άλλες απορίες προς το παρόν δεν μου έρχονται στο μυαλό, ωστόσο, αν κάποιος γνωρίζει παραπάνω ώστε να εξειδικεύσει επί του θέματος, παρακαλώ ας το κάνει ...

Ευχαριστώ

Α. Όχι πια, αλλά αν θέλεις να σε στείλω στην παλιά μου εταιρία.

Β. Το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνική λύση. Υπάρχουν από έτοιμες εφαρμογές με παραμετροποίηση (συχνά ενοικιάζονται με τον μήνα), έως custom λύσεις. Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί μετά από εκτενή συζήτηση. Μην ξεχνάς όμως ότι το site έχει και κόστος λειτουργίας και υποστήριξης, που πρέπει να συνυπολογιστεί στην επιλογή ανάδοχου.

Γ. Όχι. Ή ιστοσελίδα θα φιλοξενείται έτσι κι αλλιώς σε server του εξωτερικού, αφού απευθύνεται στην εξωτερική αγορά. Η υπεύθυνη εταιρία για τη λειτουργία θα είναι στη Σουηδία, ο πάροχος δεν φέρει καμμία ευθύνη. Απλώς θα κόβει τιμολόγια στη Σουηδική εταιρία. Το μόνο θέμα είναι η εταιρία που θα κάνει την εκκαθάριση των πιστωτικών καρτών να υποστηρίζεται σωστά από το site. Αφού θα είναι Σουηδική ίσως να έχει διαφορετικό interface, αλλά αυτό είναι καθαρά τεχνικό θέμα.

Το μόνο θέμα είναι η εταιρία που θα κάνει την εκκαθάριση των πιστωτικών καρτών να υποστηρίζεται σωστά από το site. Αφού θα είναι Σουηδική ίσως να έχει διαφορετικό interface, αλλά αυτό είναι καθαρά τεχνικό θέμα.

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις !

υπάρχει ξεχωριστός συνεργάτης/εταιρεία για την εκκαθάριση των καρτών των πελατών ; θα υπέθετα ότι αυτό θα γινόταν μέσω ενός λογαριασμού τραπέζης από την οικεία τράπεζα ...

Όχι, είναι λίγο μπερδεμένη η κατάσταση. Υπάρχουν ανεξάρτητες εταιρίες που συνεργάζονται με όλες τις πιστωτικές, υπάρχουν οι ίδιες οι πιστωτικές (Visa, Mastercard) και υπάρχουν και οι τράπεζες που εκδίδουν τις πιστωτικές. Όλοι αυτοί μπορεί να κάνουν την εκκαθάριση, και συχνά η χρέωση πηγαίνει από τον έναν στον άλλον (αυτόματα) μέχρι να βγει η έγκριση. Φια να διαλέξεις με ποιον θα συνεργαστείς παίζουν ρόλο τρία πράγματα:
1. Πόσες κάρτες υποστηρίζει. Πχ εγώ όταν πάω να πληρώσω με Mastercard Debit Card σε site που από πίσω έχει την Alpha Bank έχω πρόβλημα, ενώ με Mastercard Credit Card όχι!
2. Πόσα λεφτά θέλει. Υπάρχει ένα εφάπαξ ποσό, μια μηνιαία συνδρομή, και ένα ποσοστό επί των πωλήσεων. Και έτσι άλλος συμφέρει για μεγάλο όγκο πωλήσεων (μεγαλύτερη συνδρομή, μικρότερο ποσοστό) και άλλος για μικρό όγκο (μικρότερη συνδρομή, μεγαλύτερο ποσοστό).