δημιουργια ηχοσυστηματος -ερωτησεις

gerogePs

New member
31 August 2013
50
καλημερα φιλοι μου

αποφασισα να φτιαξω ενα κουτι-ηχειο για να κανω και εγω τη πλακα μου...και επειδη ξερετε περισσοτερα απο μενα ειπα να ζητησω τις αποψεις σας...γενικα ασχολουμαι αρκετουτσικα με ηχεια και ηλεκτρονικα..δεν λεω οτι ξερω τα παντα αλλα δεν ειμαι τελειως ασχετος....

λοιπον η ιδεα μου... θα αγορασω ενα στερεοφωνικο αυτοκινητου το οποιο βγαζει 4 εξοδους απο 40 watt και θα συνεδσω πανω του 4 ηχεια.2 Pioneer των 35 watt RMS (200 peak) που τα εχω ηδη αγορασει και αλλα 2 jbl των 45 watt rms και 135W peak.και τα δυο ειναι διπλου κωνου με τουιτερ μαζι...ολα αυτα θελω να τα βαλω σε ενα κουτι που θα φτιαξω ειτε απο κοντρα πλακε ειτε απο mdf.αυτο που δεν ξερω ακομη ειναι το πως να φτιαξω το κουτι.Τι εννοω?...δεν ξερω αν πρεπει για τα 4 διαφορετικα να φτιαξω μικρα κουτακια μεσα στο μεγαλο ηχειο...και αν δεν χρειαζεται για το καθε ενα ποσα bass reflex χρειαζομαι...2 ή 4. επισης σκεφτομουν η τοποθετηση να γινει ως εξης...τα δυο Jbl να μπουν στις 2 ακριανες πλευρες του μπροστινου μερους και τα αλλα δυο λιγο πιο κατω σαν ενα V. εχετε κατι αλλο να προτεινεται?

Εχω δει αρκετα βιντεο στο Youtube με κουτια κλπ...δεν εχω καταλαβει ακομη για το τι κολες-μονωτικα χρειαζεται στις τρυπες και ποση διεργασια χρειαζεται....ξερω (απο οτι καταλαβα) οτι πρεπει να φτιαξω "κλεισιματα" στις γωνιες ωστε να περναει καλυτερα ο ηχος-αερας.

τελικα υαλοβαμβακα χρειαζεται να βαλω? η αν δεν βαλω υαλοβαμβακα να βαλω σφουγγαρια(δεν θυμαμαι πως ακριβως λεγεται ...αυτο το πυραμιδοειδες :P )

οσον αφορα την ηλεκτροδοτηση του cd-stereo σκεφτομουν να βγαλω μια προεκταση για εναν 12volt-ο φορτιστη ..η θα εχει θεμα λετε?? μου ειχε ερθει και μια ιδεα αν δεν εκανε το ρευμα (γιατι δεν θυμαμαι αν θελει συνεχες ή εναλλασομενο) να εβρισκα την ιδια ταση σε τροφοδοτικο υπολογιστη και να του εκανα μια μικρη πατεντα....

αλλη ερωτηση..ποσο μεγαλο θεωρειται οτι πρεπει να ειναι το κουτι? ποσο χωρο χρειαζεται για το καθε ηχειο κλπ....

η εξωτερικη επενδυση σκεφτομαι να γινει με μαυρη τσοχα...εχετε καμια καλυτερη ιδεα (οικονομικη ---ειχα βρει το τετραφωνικο 2 ευρω)και πως θα κολλησει στο ξυλο..με βενζινοκολα ή βλακειες λεω??

Συγγνωμη αν σας κουρασα και σε ευχαριστω που εφτασες μεχρι εδω και το διαβασες ολο....αν εχεις οποιαδηποτε ιδεα-παρατηρηση θα χαρω να την ακουσω

Ευχαριστω προκαταβολικα

Να προτείνω να διαβάσεις μερικά υπάρχοντα θέματα για κατασκευή ηχείων.
Γενικά δεν έχεις λόγο να βάλεις 4 ηχεία πλήρους φάσματος 2+2.
Ούτε και να μπλέξεις με ηχεία και ενισχυτές αμαξιού.

Συμφωνω με τον tmjuju.

Καταλαβαινω οτι απλα θες να πειραματιστεις, να δημιουργησεις και εν γενη να κανεις την πλακα σου.
Θες ομως και το αποτελεσμα να αξιζει, ετσι δεν ειναι. ?

Φανταζομαι το συστημα θα παιξει σε χωρο σπιτιου. Σε περιπτωση αρκετων τ.μ. τα σχεδον 20w/καναλι του ενισχυτη του ραδιοcd δεν θα οδηγησουν και τιποτε σωστα. Οσον αφορα τα ηχεια, καλα ειναι για ενα μικρο χωρο αυτοκινητου που ισως δεν εχουμε αξιωσεις για τον ηχο, αλλα για σπιτι δεν... Αν αναζητησεις ακριβοτερες μοναδες, και παλι θα μπορουσες να στραφεις σε μοναδες που δεν προοριζονται για αυτοκινητο (λιγο πιο ποιοτικες).

Αφηνω απ'εξω τροφοδοτικο μιας και εκει θα μπορουσες να κανεις τη δουλεια σου και με ενα τροφοδοτικο pc (για οικονομια) αλλα φαντασου το τελικο αισθητικο αποτελεσμα σε σχεση με την αποδοση του ολου εγχειρηματος.

Το post μου δεν εχει σκοπο να σε αποθαρρυνει να κατασκευασεις κατι.
Αντιθετως, καλο θα ηταν να διαβασεις μερικα πραγματα πρωτα και υστερα να ασχοληθεις αν θες με κατασκευη ηχειων και πλαισιωση με καποιον home ενισχυτη.
Το αποτελεσμα θα σε ανταμειψει και ηχητικα και ψυχολογικα. Οσον αφορα το κοστος, ολα γινονται σχετικα φθηνα αν ψαχτεις λιγο.

Αν παλι επιμενεις να ξεκινησεις το project, να σου πω οτι πιθανοτατα θα χρειαστεις καλυτερο ξεχωριστο ενισχυτη απο τον ενισχυτη του radiocd, αλλα αυτο συνεπαγεται και μεγαλυτερο τροφοδοτικο και μεγαλυτερο κοστος σε περιπτωση που θελησεις να βαλεις ενισχυτη αυτοκινητου. (τροφοδοσια με συνεχες DC)

Oποτε δεν εχει νοημα να χρησιμοποιηθουν υλικα που προοριζονται για το συνεχες ρευμα του αυτοκινητου, τη στιγμη που θα εγκατασταθουν σε σπιτι και μπορεις να κανεις χρηση του 220 AC.

θα ελεγα να προσανατολιστεις μεν στην κατασκευη ηχειων (με τις αναλογες μοναδες) να διαβασεις μερικα πραγματα περι κατασκευων/μετρησεων κλπ και να τα συνοδευσεις με καποιον ετοιμο οικιακο δικαναλο ενισχυτη. (υπαρχουν και μετ/νοι φθηνοι)
-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: δημιουργια ηχοσυστηματος -ερωτησεις

Συμφωνω με τον tmjuju.

Καταλαβαινω οτι απλα θες να πειραματιστεις, να δημιουργησεις και εν γενη να κανεις την πλακα σου.
Θες ομως και το αποτελεσμα να αξιζει, ετσι δεν ειναι. ?

Φανταζομαι το συστημα θα παιξει σε χωρο σπιτιου. Σε περιπτωση αρκετων τ.μ. τα σχεδον 20w/καναλι του ενισχυτη του ραδιοcd δεν θα οδηγησουν και τιποτε σωστα. Οσον αφορα τα ηχεια, καλα ειναι για ενα μικρο χωρο αυτοκινητου που ισως δεν εχουμε αξιωσεις για τον ηχο, αλλα για σπιτι δεν... Αν αναζητησεις ακριβοτερες μοναδες, και παλι θα μπορουσες να στραφεις σε μοναδες που δεν προοριζονται για αυτοκινητο (λιγο πιο ποιοτικες).

Αφηνω απ'εξω τροφοδοτικο μιας και εκει θα μπορουσες να κανεις τη δουλεια σου και με ενα τροφοδοτικο pc (για οικονομια) αλλα φαντασου το τελικο αισθητικο αποτελεσμα σε σχεση με την αποδοση του ολου εγχειρηματος.

Το post μου δεν εχει σκοπο να σε αποθαρρυνει να κατασκευασεις κατι.
Αντιθετως, καλο θα ηταν να διαβασεις μερικα πραγματα πρωτα και υστερα να ασχοληθεις αν θες με κατασκευη ηχειων και πλαισιωση με καποιον home ενισχυτη.
Το αποτελεσμα θα σε ανταμειψει και ηχητικα και ψυχολογικα. Οσον αφορα το κοστος, ολα γινονται σχετικα φθηνα αν ψαχτεις λιγο.

Αν παλι επιμενεις να ξεκινησεις το project, να σου πω οτι πιθανοτατα θα χρειαστεις καλυτερο ξεχωριστο ενισχυτη απο τον ενισχυτη του radiocd, αλλα αυτο συνεπαγεται και μεγαλυτερο τροφοδοτικο και μεγαλυτερο κοστος σε περιπτωση που θελησεις να βαλεις ενισχυτη αυτοκινητου. (τροφοδοσια με συνεχες DC)

Oποτε δεν εχει νοημα να χρησιμοποιηθουν υλικα που προοριζονται για το συνεχες ρευμα του αυτοκινητου, τη στιγμη που θα εγκατασταθουν σε σπιτι και μπορεις να κανεις χρηση του 220 AC.

θα ελεγα να προσανατολιστεις μεν στην κατασκευη ηχειων (με τις αναλογες μοναδες) να διαβασεις μερικα πραγματα περι κατασκευων/μετρησεων κλπ και να τα συνοδευσεις με καποιον ετοιμο οικιακο δικαναλο ενισχυτη. (υπαρχουν και μετ/νοι φθηνοι)
-bye-

ευχαριστω και τους δυο σας για την λυπητερη αλλα καλοδεχουμενη απαντηση....

να σημειωσω αρχικα οτι ο ενισχυτης σε καθε καναλι βγαζει 40 watt και οχι 20

ναι οντως ηθελα να κανω ενα πειραμα-τη πλακα μ-και να ασχοληθω και λιγο εε και το ειχα βρει μια οικονομικη λυση ολο αυτο...(ευτυχως εχω αγορασει μονο τα 2 ηχεια)

η αληθεια ειναι οτι δεν το ειχα ψαξει τοσο πολυ για να ξερω τι θα χρειαστω(βασικα αυτο εκανα τωρα)

εχω εναν ενισχυτη που εφτιαξε ο πατερας μου αλλα δεν ξερω ουτε ποσα watt βγαζει ουτε τι αντιστασεις εχει και ηθελα κατι διαφορετικο...δυστηχως η ιδεα μου μου αρεσσε αρκετα...σε στυλ κομπακτ συστηματος αλλα αφου δεν λεει..

οποτε θελετε(θα αρχισω φυσικα το διαβασμα) να μου στειλετε τις προτασεις σας? ευχαριστω:a0210:

Οι τιμες των watt των ραδιοcd ειναι ολιγον πλασματικες. Υπο προυποθεσεις δηλαδη (στα τοσα ohm, στα 14.4 V κλπ)
Εμπειρικα, κυμαινονται +- 20 ανα καναλι (και ισως οχι ολα τα καναλια να παιζουν ταυτοχρονα, ή σε ολο το συχνοτικο φασμα κλπ μαρκετινιστηκα κολπα δηλαδη)

Για διαβασμα, αν εννοεις για κατασκευη ηχειων θα προτεινα να κοιταξεις και στην κατηγορια diy, μεχρι καποιοι πιο εμπειροι να σου προτεινουν καποια Link.

Re: Απάντηση: δημιουργια ηχοσυστηματος -ερωτησεις

ααα ευχαριστω...οποτε αρχιζω διαβασμα και ,....περιμενω