δημοσιογραφια...

δηλαδη οποιος διαβασει το κειμενο στην Ελευθεροτυπια καταλαβαινει πως ειναι σχεδον αυτουσιο το κειμενο της Guardian ή μηπως μονο οι παραγραφοι που αναφερουν τον Πετριδη?

Δεν εχετε δει σε διαφορες εφημεριδες αυτουσιες μεταφρασεις κειμενων αλλων εντυπων και μαλιστα με το λογοτυπο του εντυπου απ'οπου προερχεται το αυθεντικο κειμενο? Δεν ειναι καλυτερα ετσι?

φυσικα υπαρχει και το θεμα της κακομεταφρασης.

Ο αδερφός μου δουλεύει στα computer graphics μεγάλου καναλιού.
Τον χρησιμοποιούν κυρίως στις ειδήσεις αλλά επειδή φτιάχνει παπάδες του ζητούν από έγκυρες δημοσιογραφικές εκπομπές έρευνας να βοηθήσει.
Σε κάποιο αναλυτικό ρεπορτάζ για το Ιράν και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις έχει φτιάξει τα γραφικά.
Παρακουλουθώ με τρομερό ενδιαφέρον. Ξαφνικά το βίντεο δείχνει τον πλανήτη μας από δορυφόρο , η κάμερα ζουμάρει συνεχώς, φτάνει σε κάτι ορεινούς όγκους, ζουμάρει ξανά, φαίνονται κάτι περίεργες εγκαταστάσεις, ζουμάρει πάλι και φαίνονται κτίρια τα οποία είναι ψιλοθαμένα στο έδαφος.
Μου σηκώνεται η τρίχα. Σοκ.
Ωχ , λέω τα βρήκανε.
Στο τέλος της εκπομπής πέρασε στα ευχαριστώ του δημοσιογράφου το όνομα του brother.
Του τηλεφωνώ και τον ρωτάω σοκαρισμένος που βρήκε τα πλάνα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ποιές πυρηνικές εγκαταστάσεις μου λέει.
Ένα βουνό βρήκα και κάτι κτίρια τα οποία μπορεί να είναι στη Βενεζουέλα αλλά τα έδεσα τέλεια ο κερατάς.

Εντάξει είμαι και λίγο ηλίθιος αλλά το έχαψα για πλάκα το σκηνικό.
Και η εικόνα μπορεί πολλές φορές να είναι χίλιες ψεύτικες λέξεις .

Θα συμφωνήσω και με τον Σπυράκο. Με ενοχλεί λιγότερο το κλέψιμο από το πληρωμένο και κατευθυνόμενο κείμενο.

Μιά και ο Τζιμάκος αναφέρθηκε στα κατευθυνόμενα κείμενα,και μιά και ο Πετρος παραπονιέται για την Ελλάδα να τον ´παρηγορήσω´λίγο με το τι εχει γίνει στο εξωτερικό.Και πρωτα στίς Η.Π.Α.
Στόν πρώτο πόλεμο τού Περσικού Κόλπου το 1991,στην Βαγδάτη υπήρχαν μονον δυο(!!!!!!)ανταποκριτές.Οι άλλοι ηταν στα αεροπλανοφόρα τών Αμερικανών και δεν γραφόταν τίποτα χωρίς την έγκριση τού Πενταγώνου.Ειχαν κατασχεθεί και τα κινητά.Κανείς πολίτης δεν ειδε τίποτα.Το spiegel μηνες μετά εβγαλε εικόνες απο το Ιράκ,και έφριξε ο κόσμος.Τοτε ειχε βγεί και η εικόνα τού περίφημου κορμοράνου,που πεθαινε βουτηγμένος στο πετρέλαιο στήν ακτή τού Κουβέιτ και ειχαν σοκαριστεί οι Δυτικοί.Αποδειχτηκε βέβαια οτι το πουλί ειχε ψοφήσει στην Βορεια Θάλασσα,απο διαρροή πετρελαίου ενός δεξαμενοπλοίου.:flipout: :flipout:
Στην προσφατη κρίση τού Ιράκ,υπήρχαν πολλοί δημοσιογράφοι στήν Βαγδάτη.Δεν ειδαμε όμως καμία πραγματική μάχη.Ουτε στήν Βασόρα,ούτε στην Νατζάφ,ουτε στην Νασρίγια(αντίσταση 3 εβδομάδων) ,ούτε στό αεροδρόμιο τής Βαγδάτης(πολύνεκρη μάχη δύο ημερων).Aντιθετα στην διεθνή κοινή γνώμη περνουσαν τερατολογίες,όπως ψευτικες καταλήψεις πόλεων,ανύπαρκτη εξέγερση Σιιτών μουσουλμώνων στήν Βασόρα,ανύπαρκτη αυτομόληση τού αντιπροέδρου τού Ιράκ που ηταν ψευδής και ουτω καθ´εξής.Το καλύτερο ηταν η στημένη απελευθέρωση της 19χρονης νοσοκομας Τσεσικα Λιντς,που ηταν αιχμάλωτη σε νοσοκομείο τής Νασρίγια.Οι Αμερικανοί στησανε την διασωση του στρατιώτη Ραιαν ξανά.....Οι Times του Λονδινου μηνες αργότερα απεκάλυψαν οτι η ´επέμβαση απελευθέρωσης´τής νοσοκόμας έγινε μια ημέρα μετά τήν πτώση τής Νασρίγια,οταν όλοι οι ιρακινοί στρατιωτες και πολιτοφύλακες είχαν εγκαταλείψει τήν πόλη.!!!!
Το Υπουργείο Αμυνας των Η.Π.Α.εστησε εναν σκηνοθετημενο πόλεμο.Προσέλαβε μάλιστα και σκηνοθέτη,ονοματι George Alisson,απο το Hollywood,τουσκασε 1000000 δολλαρια,και ο τυπος εφτιαξε ενα ονειρικό σκηνικό με τούς Αμερικανούς απελευθερωτές που εδιναν καραμέλες σε κοριτσακια του Ιράκ,που επιαναν ατσαλάκωτους Ιρακινούς που στο ενα πλανο κρατούσαν την λευκη σημαια με το δεξί και στο επόμενο οι ιδιοι όλοι μαζί(:flipout: ) με το αριστερό!!!!
Αυτο ομως που ηταν καινοτομία ηταν οι λεγόμενοι ´ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι´.Αγγλιστί ´ebedded´,που ακριβώς σημαίνει ομοκρέβατοι,δηλαδή εστηναν κ@λο στούς Αμερικανούς.Εγραφαν οτι ηθελαν τα αφεντικά τους.Οσοι αρνηθηκαν πηραν σκληρό μηνυμα.Οι αμερικανοί στις 8/4/2003 χτυπησαν ταυτόχρονα το Αλ Τζαζίρα ,τηντηλεόραση του Αμπού Ντάμπι και το ξενοδοχείο Παλαιστινη.Τοχαν κανει και στο Βελιγραδι και στο Αφγανιστάν.Και τωρα τους αντιγράφουν οι ισραηλινοί στην Παλαιστίνη.Οι αμερικανοί χτύπησαν και δυτικούς δημοσιογραφους.Στο ιρακ σκοτωθηκαν 13 δημοσιογραφοι και 7 τεχνικοί.!!!!
Οι New York Times απεκάλυψαν το 2002 οτι το Πενταγωνο ειχε φτιάξει μια υπηρεσία ´Γραφείο Στρατηγικής Επιρροής´(Ο.S.I),που ειχε σαν αποστολή την ´επίδραση στην κοινή γνώμη και στίς πολιτικές ελίτ...σε συμμαχικες χωρες της Μεσης Ανατολής,της Ασιας και της Δυτικής Ευρωπης´Η υπηρεσία θα ασχολείτο και με ´λευκή´και με ´μαυρη ´προπαγάνδα.
Πισω απο την υπηρεσια ηταν ο νεος Γκαιμπελς,ο Ραμσφελντ.
Στο τελος του 2002 επανήλθαν οι New York Times,και προσέθεσαν οτι η υπηρεσία προτεινε επίσης τα κατωθι.
1)Ανάθεση σε εταιρειες δημοσιων σχεσεων,για δημιουργία φιλοαμερικανικών εκδηλωσεων και διαδηλώσεων στο Πακιστάν.
2)Δημιουργία μυστικού δικτύου τζαμιών και ισλαμικών σχολών σαν αντιβαρο στους εξτρεμιστές.
3).Να πληρώνει Ευρωπαίους Δημοσιογραφους,οι οποίοι θά χειροκροτούν με τα αρθρα τους την Αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Φυσικά και η Ελλάδα δεν εμεινε εξω απο αυτήν την κατάσταση.Τωρα για το ποιοί αμειβονται αρκεί να δεί κανείς συγκεκριμένα ονόματα σε μεγάλες ελληνικες εφημερίδες που εχουν υποστηρίξει καθε εισβολή της αμερικής και τού Ισραήλ.Αυτοι ειναι χειρότεροι απο καθε τηλεοπτικο σταρ δημοσιογραφο.
Και παγκοσμίως φαινεται καθαρά η χειραγώγηση της κοινής γνωμης.
Υ.γ
Παρόμοια ειχαν συμβει και στο Κοσσοβο ,οπου απεδείχθη μετα τον Πολεμο οτι εβαζαν τους ιδιους Αλβανούς προσφυγες να βολταρουν διαρκώς για να φαινονται πολλοί..

Απάντηση: Re: Απάντηση: δημοσιογραφια...

MHTΣ said:
Δεν μου έχει φανεί κάτι τέτοιο εμένα. H αναφορά σου από το web πάντως είναι και αυτή μέσα στο παιχνίδι αλλά θέλει ψάξιμο...

ρωτα και μενα που βλεπω μονο ΕΡΤ ;;;;;;

μια σαχλα και τιποτα αλλο ........ ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!

οταν οι Νησιωτες καναν διαμαρτυρια που τα νησια τους δεν εχουν πλοια και οταν πηγαν ολοι μαζι στο υπουργειο ναυτιλιας για να παραπονεθουν στον υπουργο ΤΙΠΟΤΑ δεν εδειξε η ΕΡΤ !!!!!!!!!!

και ενα σωρο αλλα που τα διαβαζω στις εφηνεριδες στο ιντερνετ και τσιμουδια η ερτ ........ :slapface: :slapface: :slapface: :slapface:

Από την πλευρά μου...

...το μόνο που έχω να πω είναι ότι ντρέπομαι ειλικρινά που η επαγγελματική μου ταυτότητα γράφει "δημοσιογράφος", έστω και αν η δουλειά μου δεν έχει, στην ουσία, καμιά σχέση με το εν λόγω σινάφι (τεχνική δημοσιογραφία, γαρ).
Θυμάμαι όταν πρωτοξεκίνησα, πριν από 20-τόσα χρόνια, ήταν να πάρω την πρώτη μου συνέντευξη, από τον τότε διευθύνοντα της ΙΒΜ στην Ελλάδα και είχα προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσα, διαβάζοντας επί μια εβδομάδα σε βιβλιοθήκες, επιμελητήρια και μορφωτικά τμήματα πρεσβειών (πού Ιντερνετ, τότε...) ό,τι σχετικό και άσχετο με την κολοσσιαία τότε εταιρεία, ώστε να μην πιαστώ αδιάβαστος σε καμιά ερώτηση.

Όταν, λοιπόν, η γραμματέας τού ανήγγειλε στο Ιντερφον ότι "έχει έρθει για το ραντεβού σας ο δημοσιογράφος του περιοδικού "τάδε", ήθελα ν´ανοίξει η γη να με καταπιεί -άκου "δημοσιογράφος": τεχνικός συντάκτης ήμουνα, όχι ο Τέρενς Κουίκ...
"Τώρα θα δείτε", μονολόγησα. "Θα σας βγάλω το λάδι στις ερωτήσεις, θα σας στριμώξω και για εκείνο το θέμα των προμηθειών του Δημοσίου, θα, θα ...".

Αμ δε. Ο κύριος είχε ΕΤΟΙΜΗ, δακτυλογραφημένη την "συνέντευξη" (φυσικά, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εταιρείας) και χωρίς πολλές κουβέντες, περίμενε να φωτογραφηθεί και μετά έφυγε για "μίτινγκ", αφήνοντάς με σύξυλο.

Τι έκανα; Πήγα στον αρχισυντάκτη μου ωρυόμενος κι εκείνος μόνο που δεν με απέλυσε. Πήρε´μπροστά μου τηλέφωνο τη γραμματέα και ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ να μάς στείλει την "συνέντευξη" για να δημοσιευτεί αυτούσια.
Ευτυχώς, χωρίς το όνομά μου από κάτω.

Βλέπετε, είχα ήδη παραιτηθεί στον εκδότη, όπου προσέφυγα για να βρω το δίκιο μου (και άκουσα ένα εξάψαλμο για τους "σημερινούς νέους που δεν εκτιμούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται" κ.ο.κ.).

Η σκηνή επαναλήφθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, άλλες 7-8 φορές σε διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, με παραπλήσιες ιδέες. Μετά βαρέθηκα, κουράστηκα, μεγάλωσα, ήρθε ο γάμος και το παιδί, σφίξανε οι κ@λ%ι, έπρεπε να ζήσει και η οικογένεια.

Συμβιβάστηκα. Πια, δεν μού προκαλεί καμιά εντύπωση ό,τι και να διαβάσω γι' αυτό το σινάφι που, όπως καλά λένε στην Αμερική, είναι το δεύτερο πιο βρώμικο μετά τους δικηγόρους από όλα τα επαγγέλματα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: δημοσιογραφια...

Μπελλος Ευαγγελος said:
ρωτα και μενα που βλεπω μονο ΕΡΤ ;;;;;;

μια σαχλα και τιποτα αλλο ........ ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!

οταν οι Νησιωτες καναν διαμαρτυρια που τα νησια τους δεν εχουν πλοια και οταν πηγαν ολοι μαζι στο υπουργειο ναυτιλιας για να παραπονεθουν στον υπουργο ΤΙΠΟΤΑ δεν εδειξε η ΕΡΤ !!!!!!!!!!

και ενα σωρο αλλα που τα διαβαζω στις εφηνεριδες στο ιντερνετ και τσιμουδια η ερτ ........ :slapface: :slapface: :slapface: :slapface:

Mάλιστα. Eνδιαφέρον. Tελικά ίσως EPT και NET να μην είναι τόσο καλές στις ειδήσεις όσο έλεγαν. Πάντως πιστεύω ότι σίγουρα είναι πολύ καλύτερες από τα υπόλοιπα κανάλια...

Σπυρο, οι περιπτωσεις που αναφερεις δεν εμπιπτουν στην κατηγορια της κακης δημοσιογραφιας ή της τεμπελιας ή της προχειρότητας ή της απλης αντιγραφης. Ειναι πολυ πιο σοβαρες και ετσι μπορω να τις "δικαιολογησω". Αυτά που στην ουσια ηθελα να στηλιτευσω είναι φαινομενα όπως αυτά που αναφερει ο Δ.Μ. και ο Σπυρος Κωστοπουλος. Νταξ, το ψαρι βρωμαει από το κεφαλι αλλα και η ουρα δεν είναι αμέτοχη, ετσι?

Ετσι ετσι... Ψοφαμε κι εμεις για μαϊμουδορεπορταζ ομως. "Κρανιου τοπος" μια εκφραση που σιχαθηκα να την ακουω τις τελευταιες μερες. Και αφηστε με την ζεστη. Νομιζε κανεις πως ηρθε ο Μαυρος Θανατος και θα επαιρνε κεφαλια

Πέτρος Μακρής said:
Σπυρο, οι περιπτωσεις που αναφερεις δεν εμπιπτουν στην κατηγορια της κακης δημοσιογραφιας ή της τεμπελιας ή της προχειρότητας ή της απλης αντιγραφης. Ειναι πολυ πιο σοβαρες και ετσι μπορω να τις "δικαιολογησω". Αυτά που στην ουσια ηθελα να στηλιτευσω είναι φαινομενα όπως αυτά που αναφερει ο Δ.Μ. και ο Σπυρος Κωστοπουλος. Νταξ, το ψαρι βρωμαει από το κεφαλι αλλα και η ουρα δεν είναι αμέτοχη, ετσι?

Πετρο ,ανήκουν στήν κατηγορία τής κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας,πού είναι πολύ πιό επικίνδυνη,γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις,σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.Η κυρία Στεφανίδου και όλα τα παραδημοσιογραφικά κυκλώματα,είναι θέμα άλλης τάξεως-απεχθές και αυτό,αλλά μπορείς να κλεισεις τήν τηλεόραση-.Τελος οι αντιγραφείς ειναι άλλη ιστορία επίσης-ενοχλητική μέν και δείγμα τεμπελιάς,αλλά λιγότερο επικίνδυνοι,αφού ´κοπιάρουν ´μιά ήδη υπάρχουσα είδηση-.

Σπύρος Σούρλας said:
Πετρο ,ανήκουν στήν κατηγορία τής κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας,πού είναι πολύ πιό επικίνδυνη,γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις,σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.Η κυρία Στεφανίδου και όλα τα παραδημοσιογραφικά κυκλώματα,είναι θέμα άλλης τάξεως-απεχθές και αυτό,αλλά μπορείς να κλεισεις τήν τηλεόραση-.Τελος οι αντιγραφείς ειναι άλλη ιστορία επίσης-ενοχλητική μέν και δείγμα τεμπελιάς,αλλά λιγότερο επικίνδυνοι,αφού ´κοπιάρουν ´μιά ήδη υπάρχουσα είδηση-.

φυσικα συμφωνω...

konnos said:
Ετσι ετσι... Ψοφαμε κι εμεις για μαϊμουδορεπορταζ ομως. "Κρανιου τοπος" μια εκφραση που σιχαθηκα να την ακουω τις τελευταιες μερες. Και αφηστε με την ζεστη. Νομιζε κανεις πως ηρθε ο Μαυρος Θανατος και θα επαιρνε κεφαλια

Πύρινη λαίλαπα, τραγική φιγούρα, χάρτινος πύργος, κρανίου τόπος.
Mέχρι και εγώ τα έχω μάθει πια. Eίναι όλοι τους απίστευτοι...:violent-smiley-030: