Διπλοκαλωδιωση

DELTA

AVClub Enthusiast
15 August 2008
1,155
Σπάτα
Πως μπορει να γινει διπλοκαλωδιωση αν ο ενισχυτης δεν εχει διπλες εξοδους και τα δυο καλωδια δεν χωρανε στι υποδοχες των καλωδιων του ενισχυτη? Δεν μπορω να καταλαβω αν ο ενισχυτης εχει υποδοχες για μπανανες.

Κάποια καλώδια πωλούνται ήδη έτοιμα για διπλοκαλωδίωση με 2 μπανάνες από τη μία πλευρά και 4 από την άλλη (π.χ. τα nordost).
Αν θέλεις να παίξεις και να δεις αν θα υπάρχει διαφορά, ξεβιδώνεις απλά το binding του ενισχυτή, βάζεις γυμνό το ένα καλώδιο μέσα στην τρύπα που έχει (σε κάποια μπαίνει και η μπανάνα ακόμη), βιδώνεις, και την μπανάνα από την κανονική πλευρά...

Είναι δυνατή η διπλοκαλωδίωση αν στην πλευρά του ενισχυτή τα δύο καλώδια ενωθούν σε κοινό βύσμα.

Στη θεωρία η διπλοκαλωδίωση εξαφανίζει την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (intermodulation distortion), ενώ μειώνει και τη συνολική αντίσταση του συστήματος καλωδίου-ηχείου που "βλέπει" ο ενισχυτής με συνέπεια να απαιτείται να δώσει μεγαλύτερα ρεύματα. Άρα θα πρέπει να έχεις ένα στιβαρό ενισχυτή ειδικά αν τα ηχεία σου είναι 4Ω. Μικρότερη αντίσταση είναι φυσικά δυνατό να πετύχεις και με ένα καλώδιο μεγαλύτερης διατομής.

Στην πράξη δεν είναι σίγουρο ότι θα δεις ακουστό αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν είδα καμία διαφορά, αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν είσαι διατεθειμένος να προχωρήσεις καλή επιτυχία.

Οι μπανάνες είναι το αντίστοιχο των βυσμάτων RCA (αυτών για τις συσκευές) με μακρύτερο στέλεχος (σε αντίθεση με τα δίχαλα ή το γυμνό καλώδιο). Τι ενισχυτή έχεις;

Τα καλωδια ειναι 4mm και δεν ξερω αν χωρανε καν σε μια μπανανα.
Ο ενισχυτης ειναι ROKSAN KANDY K2 και τα ηχεια ειναι 8 ohm

Δεν έχω δει μπανάνα να μην μπορεί να δεχθεί έστω και 4mm καλώδιο...
Λογικά δέχεται και πιο χοντρά.

Οι μπανανοκατασκευαστές είναι ενήμεροι για τον κάλο που έχουμε στον εγκέφαλο... :flipout:

Δεν έχω δει μπανάνα να μην μπορεί να δεχθεί έστω και 4mm καλώδιο...
Λογικά δέχεται και πιο χοντρά.

Οι μπανανοκατασκευαστές είναι ενήμεροι για τον κάλο που έχουμε στον εγκέφαλο... :flipout:
Εννοώ και τα δυο καλωδια σε μια μπανανα.

Και πάλι δεν νομίζω να έχεις θέμα...
Αλλά μία δοκιμή θα σε πείσει. Πάρε μία μπανάνα των 10 λεπτών από ένα ηλεκτρονικάδικο και δοκίμασε...
Ή πήγαινε εκεί από όπου θα αγοράσεις τις μπανάνες με τα καλώδιά σου και πες του να δοκιμάσεις να βάλεις τα δύο καλώδια σε μία μπανάνα... Ίσως να τα τερματίσει και ο ίδιος...

Μπορει να χρησιμοποιησει καποιος ταυτοχρονα και μπανανα (οριζοντια) και γυμνο καλωδιο (καθετα)? Η δεν ειναι σωστος τροπος?

Πως μπορει να γινει διπλοκαλωδιωση αν ο ενισχυτης δεν εχει διπλες εξοδους και τα δυο καλωδια δεν χωρανε στι υποδοχες των καλωδιων του ενισχυτη? Δεν μπορω να καταλαβω αν ο ενισχυτης εχει υποδοχες για μπανανες.

Υπάρχει κάποιος λόγος να γίνει κάτι τέτοιο; ;)

Στο εγχειρίδιο του ενισχυτή φαίνεται ότι δέχεται γυμνό καλώδιο μόνο. Το μεγαλύτερο καλώδιο που υποστηρίζει είναι 12 AWG (αμερικανική κλίμακα) που αντιστοιχεί σε 2mm². Άρα μπορείς για κάθε ηχείο να χρησιμοποιήσεις καλώδιο μεταξύ 1,6 και 2mm².

Το 4άρι καλώδιο που έχεις δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις (εκτός εάν είναι 2x2mm²). Διπλοκαλωδίωση μπορείς να κάνεις μόνο με καλώδιο από 4x0,8mm² έως 4x1,0mm² (εννοώ ότι μέσα στην εξωτερική μόνωση κάθε καλωδίου θα υπάρχουν τέσσερα καλώδια, το καθένα με δική του μόνωση και θα συνδεθούν:

δύο στο (+) του ενισχυτή
δύο στο (-) του ενισχυτή
από ένα σε κάθε μπόρνα του ηχείου

για κάθε κανάλι

Ελπίζω να βοήθησα

Attachments

• kandy.jpg
    kandy.jpg
    124.2 KB · Views: 37
Σωστα αυτα που λες, αλλα εχω την εντυπωση οτι μπορει να υποδεχθει και μπανανες , οποτε λυνεται το θεμα και με τα μεγαλα καλωδια.
Αυτα μου απαντησαν σε ερωτηση μου απο την εταιρια που το αγορασα,
Kandy does accept banana plugs in the back, και If you are using biwire cable (2-4) you should connect the 2 plugs at one end (+ and -) and the other 4 plugs at the speaker end.

Απλα με παραξενευει που δεν αναφερει τιποτε τετοιο το manual.

Last edited:
Επειδή οι μπανάνες είναι ενάντια στο CE (γιατί μπορεί κάποιος να τις βάλει στην πρίζα, και μην γελάτε γιατί το έκανε γνωστή μου) οι υποδοχές στους ενισχυτές είναι πάντα βουλωμένες. Συνήθως όμως τα πλαστικά βγαίνουν και μπορείς να συνδέσεις μπανάνες.

Απάντηση: Re: Διπλοκαλωδιωση

Επειδή οι μπανάνες είναι ενάντια στο CE (γιατί μπορεί κάποιος να τις βάλει στην πρίζα, και μην γελάτε γιατί το έκανε γνωστή μου) οι υποδοχές στους ενισχυτές είναι πάντα βουλωμένες. Συνήθως όμως τα πλαστικά βγαίνουν και μπορείς να συνδέσεις μπανάνες.

Και για ποιό λόγο να βάλεις μπανάνες;
Δεν είναι καλύτερα να βάλεις απ' ευθείας το γυμνό καλώδιο; (λιγότερες ενώσεις)

Κανονικά ναι, εκτός κι αν τα τερματίσεις με καμιά κόλληση ή θερμοσυστελλόμενο για να μην έχεις φθορές.
Προσωπικά, αν δεν ήταν τερματισμένο το όποιο καλώδιο έπεφτε στα χέρια μου, το άφηνα γυμνό.

Εκεί που πραγματικά εξυπηρετούν είναι σε μαγαζιά, που βάζεις-βγάζεις συνεχώς...

Ναι σε μαγαζιά που βάζουν-βγάζουν συνεχώς εξυπηρετεί, αλλά στο σπίτι γιατί να έχω μπανάνες;
Βέβαια τα μαγαζιά τα εξυπηρετούν και για άλλο λόγο οι μπανάνες: Πολύ πιο εύκολα μπορεί να πουλήσει κάποιος σε αστρονομική τιμή ένα κομμάτι φύκια... ε, συγγνώμη καλώδιο ήθελα να πω, όταν είναι τερματισμένο με κάποιο ζευγάρι "μουράτες" μπανάνες, παρά το ίδιο κομμάτι καλώδιο γυμνό...

Στη θεωρία, πάντα, η επιφάνεια του γυμνού καλωδίου μπορεί να παρουσιάσει κάποια οξείδωση με τον καιρό. Οι μπανάνες συνήθως έχουν κάποια επίστρωση (χρυσός ή άλλο) και εφόσον γίνει κόλληση του καλωδίου στη μπανάνα και αυτή δεν επηρεάζεται εσωτερικά.

Είναι άχρηστο να χρησιμοποιεί κανείς μπανάνα σφίγγοντας το καλώδιο μόνο μηχανικά (εκτός αν ο ενισχυτής δε δέχεται γυμνό καλώδιο).

Re: Απάντηση: Διπλοκαλωδιωση

Στη θεωρία, πάντα, η επιφάνεια του γυμνού καλωδίου μπορεί να παρουσιάσει κάποια οξείδωση με τον καιρό. Οι μπανάνες συνήθως έχουν κάποια επίστρωση (χρυσός ή άλλο) και εφόσον γίνει κόλληση του καλωδίου στη μπανάνα και αυτή δεν επηρεάζεται εσωτερικά.

Είναι άχρηστο να χρησιμοποιεί κανείς μπανάνα σφίγγοντας το καλώδιο μόνο μηχανικά (εκτός αν ο ενισχυτής δε δέχεται γυμνό καλώδιο).

O ενισχυτης δεχεται γυμνο καλωδιο αλλα η υποδοχη δεν ειναι αρκετα μεγαλη ωστε να δεχτει δυο καλωδια μαζι. Γι αυτο ψαχνω για μπανανες που παρεχουν αυτη την δυνατοτητα μεγαλυτερης υποδοχης η συνδεσης 2 καλωδιων.

υπαρχουν πολυ καλες και οικονομικες μπανανες απο την supra επιχρυσες που μπορεις να κολησεις 2 καλωδια πολυ ανετα , με ενα καλο και δυνατο κολητηρι ενοειται για γρηγορες και καθαρες κολησεις.