Μόλις τώρα είδα το θέμα και θα ήθελα να καταθέσω τη μικρή μου εμπειρία από κάποιες προσπάθεις για DIY ανοδίωση, που έκανα πριν από 2 περίπου χρόνια.
- Η κάθοδος καλύτερα να είναι ένα φύλλο από μόλυβδο. Εναλλακτικά, έχω δει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλουμίνιο, κράμα τύπου 6061 ή 6063.
- Η τάση που προτείνεται είναι 12 βολτ με πυκνότητα ρεύματος 150 mA/in^2 ή 1,6 A/dm^2 επιφανείας ανόδου.
- Πριν την ανοδίωση, καθαρίζουμε, γυαλίζουμε το κομμάτι, το απολιπαίνουμε (degrease) και το εμβαπτίζουμε σε χλιαρή καυστική σόδα (NaOH) 10% (2,5 mol/lt) για 15-30 δευτερόλεπτα (η καυστική σόδα διαλύει πολύ εύκολα το αλουμίνιο - αν το αφήσουμε πολύ ώρα, θα μας το φάει πολύ).
- Ακολούθως, ξεπλένουμε με απεσταγμένο νερό.
- Εμβαπτίζουμε στο λουτρό της ανοδίωσης: θειικό οξύ 10% - 20% (1,5Μ) [αν θυμάμαι καλά, είχα αναμίξει ηλεκτρολύτη μπαταριών μολύβδου με απεσταγμένο νερό σε αναλογία 1:1]. Η επιφάνεια της καθόδου (μόλυβδος) πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτήν της ανόδου (αλουμίνιο προς ανοδίωση).
- Ανοδιώνουμε για 1 ώρα περίπου
- Αφαιρούμε από το λουτρό και ξεπλένουμε με απεσταγμένο νερό.
- Αν θέλουμε να αφήσουμε το κομμάτι στο φυσικό χρώμα του αλουμινίου, προχωράμε στη διαδικασία κλεισίματος των ανοιχτών πόρων που έχουν προκύψει από την ανοδίωση, με βράσιμο σε απεσταγμένο νερό για μισή ώρα περίπου. Γυαλίζουμε με ένα μαλακό πανάκι και είμαστε έτοιμοι.
- Αν θέλουμε να προχωρήσουμε με βαφή του κομματιού, κάνουμε τη βαφή ως εξής: μετά το ξέπλυμα με απεσταγμένο νερό, εμβάπτιση του κομματιού στο διάλυμα του χρώματος, ζεσταμένο στους 60°C, για 20 λεπτά περίπου.
Εδώ να πω ότι, έχοντας ψάξει κάποια πράγματα σχετικά με τις κατάλληλες βαφές και βλέποντας ότι οι εξειδικευμένες βαφές για αλουμίνιο πωλούνται πανάκριβα, έχοντας ήδη διαβάσει ότι μπορούν να χρησιμοποιοηθούν κάποιες βαφές για ρούχα, πήγα στο τέως μαγαζί του Μεταξά (ναι, αυτός που έβγαζε και τις βαφές για αυγά), κάπου κάτω στην Καπνικαρέα και πήρα να δοκιμάσω 3 διαφορετικές βαφές ρούχων: για βαμβακερά, για συνθετικά και για μάλλινα. Μετά από δοκιμές, κατέληξα ότι η καλύτερη βαφή είναι αυτή για μάλλινα. Αυτή για συνθετικά ίσα-ίσα που ακούμπησε, η δε βαφή για βαμβακερά έβαψε μεν, αλλά πολύ αχνά.
- Μετά τη βαφή, ακολουθεί η γνωστή διαδικασία βρασίματος για το κλείσιμο των πόρων.
Κάπου είχα τα δείγματα που είχα φτιάξει, πάει όμως καιρός και δεν ξέρω πού είναι. Αν τα βρώ, θα τα φωτογραφίσω να σας τα δείξω.