DIY DAC με DSD1794A

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
375
Καλησπέρα αγαπητό φόρουμ και καλή χρονιά,

εδώ και χρόνια ήθελα να φτιάξω/σχεδιάσω το δικό μου DAC με βάση το PCM1794A και πρόσφατα
κατάφερα να το πάρω ως πτυχιακή για την σχολή μου (ΤΕΙ Ηλεκτρονικών Μηχανικών Αθήνας).
Μικρό disclaimer δεν θέλω να μου κάνετε την πτυχιακή αλλά έχω μερικές απορίες στο πώς δουλεύει το DSD1794A και στο κομάτι του I/V.

Μερικές πληροφορίες:
1) Amanero
2) Atmega1284p
3) DSD1794A ως dual mono
4) Galvanic Isolation (Si8640/ADUM1250) ανάμεσα στα Amanero/Atmega1284p και τα DSD1794A/analog
5) tps7a47x / tps7a33 για τροφοδοσία
6) Αν έχω χρόνο θα φτιάξω και utility ελένχου από το PC
7) Θα είναι 4 πλακέτες Αmanero/ μC + Isolators / DAC + IV / PSU

Ορίστε ένα πρώτο σχεδιάγρα της πλακέτας του μικροελεκτή και των isolators.

Μέχρι και το κομάτι των isolators φένεται να δουλεύει οκ διότι το δοκίμασα με το PCM5102 και άκουσα κανονικά ότι έβαζα.
Με τα DSD1794A δεν είχα τόσο καλή επιτυχία. Για αρχή 1 από τα 3 που κώλησα στους dip μετατροπείς το έκαψα.
Κατάφερα να τα ενώσω με I2C στον μικροελενκτή σωστά και να διαβάσω με επιτυχία ους καταχωρητές. Οπότε και αυτό το κομάτι check.
Αυτό όμως που πρόσεξα είναι ότι όταν βάζω να παίξει κάτι ο υπολογιστής, ο καταχωρητής Zero-Detection Flag αλλάζει σε Not Zero αλλά στην έξοδο του DAC δεν έχω καθόλου σήμα.
Σαν I/V (προσωρινά) έβαλα 100Ω αντιστάσεις προς την γείωση. Δεν θα έπρεπε στην έξοδο να δώ κάτι?
Χρησιμοποιησα σαν osciloscope την κάρτα ήχου του υπολογιστή μου (96Khz sample rate) αλλά ήταν φλατ τελείως η γραμμή.
Επίσης όλες τις δοκιμές τις έκανα σε protoboard αλλά νομίζω ότι κάτι θα έπρεπε να δώ έτσι και αλλιώς στην έξοδο του DAC.

Ορίστε και μια φώτο από το όλο ενχείρημα.

iz5l.jpg

ΣΩΣΤΑ ναι το μπερδεψα με το ρεσετ , υπαρχει περιπτωση να τσιμπάει ψιλό δυναμικό και να κάνει μπέρδεμα ,, αλλα δεν ειναι αυτό

εάν βγάλεις τον ελέγκτη το τσιπάκι μπάινει σε deafult κατάταση και πάιζει με την μία ,

το δοκίμασες ?

Ναι το δοκίμασα και έπαιξε αλλά δεν πρέπει να ήταν αυτό. Μάλλον είχα ξεχάσει το Vcc1 στο pin 23 και τώρα έπαιξε.

Τώρα έχω άλλο θέμα. Στην έξοδο δεν βγάζει ημίτονο αλλά κάτι ... άλλο. Μάλλον του protoboard θέμα όμως διότι μερικές στιγμές το βγάζει καλά.

6syf.png

Δεν ξέρω τί σκατά συμβαίνει με αυτά τα DSD1794A αλλά μάλλον έχουμε και δεύτερο προβληματικό.
Το άλλαξα με το άλλο που έχω και είναι κομπλέ τώρα. Επίσης το μάλλον χαλασμένο το χάνει και ο μικροελενκτής (Ι2C) μετά από μερικά δευτερόλεπτα....

md51.png

MIA χαρα δειχνει με τις συνθήκες που παίζει ,δεν έχει πυκνωτη βρε πουθενα και το IV , δεν θα το λεγα IV ,, :Banane0:
ουσιαστικά ειναι εκτός προδιαγραφών :2thumb22sup:

κοιτα τι θέλει γυρω του για να έρθει σε λογαριασμό ..

Attachments

• aaa.jpg
    aaa.jpg
    156.5 KB · Views: 328
Μια χαρά. Παίζει και η αυτόματη εναλλαγή από PCM σε DSD. κομπλεεεεε

Τώρα πρέπει να καταλάβω γιατί κάηκε το άλλο DSD1794Α (είναι ακριβά τα τιμημένα).......

MIA χαρά ,, αλλά εγω προσωπικά δεν θα έβαζα γαλβανική απομονωση σε αυτο το επίπεδο , θα πρέπει κανονικά να κάνεις reclock μετά γιατι η γαλβανική το σκοτώνει στο jitter το σήμα , πρακτικά ακούς σαν να έχει μπεί eco στο σήμα και μπερδέυει λεπτομέρειες ,

Που θα την έβαζες?
Το jitter μπορώ να το μετρήσω στην σχολή αφού φυσικά φτιάξω την πλακέτα.
Αν το reclocker μπεί σε δική του πλακέτα? Νομίζω θα είμαστε οκ.

Η όλη κατασκευή είναι modular και επίσης έχω κάποιο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο να την παραδώσω.
Έλεγα να τελείωνα με την πλακέτα του DSD και μετά να ασχοληθώ με το reclocking εκτός πτυχιακής.
Θα μου μείνει έτσι και αλλιώς.

Ένα μικρό update. Είμαι στην φάση του να φτιάξω και το I/V stage.
Μέχρι στιγμής φαίνεται να πηγαίνει καλά αλλά σίγουρα η τροφοδοσία θέλει αναβάθμιση.
Έχει αρκετό θόρυβο στα 50-100 κτλπ HZ απλά δεν ξέρω αν είναι μόνο τα Regulators ή και
ο μετασχηματιστής επηρεάζει τις μετρήσεις.

http://imgur.com/q4fhqJc
http://imgur.com/dh28eTu
http://imgur.com/2HUekIy

ProjectLine.... είναι με διαφορά ο πιο φτηνός.
Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχουν silkscreen...