DIY Eπεξεργαστης Home Cinema 5.1

ultra

New member
23 January 2010
22
Γεια σας.
Σημερα παρουσιαζω τον επεξεργαστη home cinema 5.1 που εχω σχεδιασει.
Ο παρων επεξεργαστηςκαι κανει πραγματικη αναπαραγωγη 5.1 απο οποιαδηποτε stereo πηγη, και μαλιστα με την εγκριση της SRS LABS.
Αυτο γινεται με την εφαρμογη ενος αλγορυθμου, rms detectors, την κατευθυντικοτητα του μικροφωνου κατα την εγγραφη, και την αναδειξη του περιβαλλοντος θορυβου που ειναι κρυμμενος σε καθε στερεοφωνικη εγγραφη.
Χρησιμοποιουνται high performance Voltage Controlled Amplifiers (VCA), χαμηλης παραμορφωσης, ενω ολη η επεξεργασια του σηματος γινεται σε πραγματικο χρονο (real time), κι ετσι δεν ειναι απαραιτητο το delay στα καναλια του περιβαλλοντος ηχου.
Η αποκωδικοποιηση pre-encoded πηγων ειναι εξαιρετικη.
Ολη η αναπτυξη και η κατασκευη εχει γινει απο τον υποφαινομενο.
Η πλακετα που εχω σχεδιασει ειναι σε μεγεθος eurocard (10x16 εκατοστα),
ενω τα περισσοτερα υλικα ειναι σε μορφη smd.
Για να ισχυει η εγκριση της SRS, οι τιμες καποιων υλικων πρεπει να ειναι πολυ συγκεκριμενες. Ετσι πολλες αντιστασεις ειναι metal film μεγαλης ακριβειας, απο την σειρα Ε96.
Την πλακετα αυτη συνοδευει ενα SMPS και μια αλλη πλακετα με εξι καναλια τελικων ενισχυτων 6x20WRMS/4Ω.
Τοποθετηθηκε και ενας επιλογεας τριων εισοδων με remote control.
Να σημειωσω οτι οι προσοψεις ειναι απο την πρωτοτυπη κατασκευη, και εχουν δουλευτει στο χερι με λιμα. Εχουν σχεδιαστει κι αυτες στο PC και εχουν δημιουργηθει αρχεια gerber για την κοπη τους σε CNC.
Μια και εχω στην κατοχη μου αλλα 16 pcb, η κατασκευη πωλειται στις Αγγελιες του forum, στους "ενισχυτες".

Re: Eπεξεργαστης Home Cinema 5.1

Ακολουθουν οι φωτογραφιες

Attachments

• IMGP0047.jpg
    IMGP0047.jpg
    65.7 KB · Views: 171

...και η πιο προσφατη εκδοχη της προσοψης...

Attachments

• IMGP0614.jpg
    IMGP0614.jpg
    36.8 KB · Views: 121
  • IMGP0608.jpg
    IMGP0608.jpg
    46.5 KB · Views: 174

Η πανω οψη καθως και η πισω...
Στην πισω οψη, υπαρχουν επιπλεον δυο εξοδοι για την οδηγηση του subwoofer:
Η πρωτη περιλαμβανει 12db/oct low pass στους 100Hz (Bessel),για την περιπτωση που θελουμε να οδηγησουμε ενεργο sub, και η δευτερη ειναι full range, αν θελουμε να οδηγησουμε ενεργο subwoofer με αλλη συχνοτητα αποκοπης.

Attachments

• IMGP0617.jpg
    IMGP0617.jpg
    41.7 KB · Views: 97
  • IMGP0612.jpg
    IMGP0612.jpg
    46.5 KB · Views: 146

Εναλλακτικα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αυτο το επαργυρο pcb του επεξεργαστη, στο οποιο υπαρχουν ενσωματωμενοι και 6 προενισχυτες δυο βαθμιδων, με ικανοτητα οδηγησης >2Vrms/1K.
Φυσικα περιλαμβανει και ξεχωριστα rails για την τροφοδοτηση των προενισχυτων.
Ετσι μπορουμε να οδηγησουμε εξωτερικους τελικους ενισχυτες ισχυος.

Attachments

• IMGP0680.jpg
    IMGP0680.jpg
    78.8 KB · Views: 73

Τελος, να συμπληρωσω οτι διαθετω γραπτη αδεια της κατασκευαστριας εταιριας του chip, μια και η κατασκευη υποκειται σε license.

Attachments

• IMGP0108.jpg
    IMGP0108.jpg
    92.5 KB · Views: 71

φιλε ultra πολυ ενδιαφερον το θεμα σου αλλα καλυτερα ελα εδω πραγματικα μπραβο για την υλοποιηση!!

Ευχαριστω.
Για εκει που λες πηγαινα, αλλα οι διαχειριστες ειχαν αλλη αποψη... Μεχρι και στον "δικαναλο ηχο" φιλοξενηθηκε το θεμα...
Τελος παντων, ειμαι στην διαθεση σας για οποιεσδηποτε ερωτησεις/αποριες.