DIY Home nas server με xpenology

FrankyGR

Established Member
25 March 2008
173
Παιδιά καλησπέρα. Πριν λίγο καιρό μου κάηκε o επεξεργαστής και to motherboard από ένα desktop, o οποίος είχε πάνω 5 σκληρούς (2 SSD, 3 HDD).
Λέω να μην πάω σε έτοιμες λύσεις synology...
Σκέφτομαι να κρατήσω τις μνήμες και σκληρούς να πάρω ένα motherboard, ένα επεξεργαστή, ένα τροφοδοτικό (platinum 300W-400W) και ένα midi tower και να φτιάξω ένα NAS με xpenology.
Σκέφτομαι τους δύο δίσκους να τους κάνω RAID 1 γκαι να έχω ασφαλή πολύτιμα αρχεία, φώτο, οικογενειακα video κ.α.
Τον ένα SSD να βάλω το λειτουργικό (xpenology) και τους άλλους (μπορεί να πάρω ένα ακόμη) για πολλές ταινίες και σειρές που έχω.
Θέλω να τις στριμάρω με plex server σε TV , ipad , iphone κτλ.
Θα ήθελα αν γίνεται λίγο βοήθεια στην επιλογή motherboard και επεξεργαστή και ίσως μετέπειτα και στο software :)
Τι λέτε ?

Παιδιά καλησπέρα. Πριν λίγο καιρό μου κάηκε o επεξεργαστής και to motherboard από ένα desktop, o οποίος είχε πάνω 5 σκληρούς (2 SSD, 3 HDD).
Λέω να μην πάω σε έτοιμες λύσεις synology...
Σκέφτομαι να κρατήσω τις μνήμες και σκληρούς να πάρω ένα motherboard, ένα επεξεργαστή, ένα τροφοδοτικό (platinum 300W-400W) και ένα midi tower και να φτιάξω ένα NAS με xpenology.
Σκέφτομαι τους δύο δίσκους να τους κάνω RAID 1 γκαι να έχω ασφαλή πολύτιμα αρχεία, φώτο, οικογενειακα video κ.α.
Τον ένα SSD να βάλω το λειτουργικό (xpenology) και τους άλλους (μπορεί να πάρω ένα ακόμη) για πολλές ταινίες και σειρές που έχω.
Θέλω να τις στριμάρω με plex server σε TV , ipad , iphone κτλ.
Θα ήθελα αν γίνεται λίγο βοήθεια στην επιλογή motherboard και επεξεργαστή και ίσως μετέπειτα και στο software :)
Τι λέτε ?
το xpenology δεν θέλει αποκλειστικό δισκο για την εγκατάσταση, θα φτιάξεις ενα USB stick που θα κανει boot και από εκεί το λειτουργικό εγκαθίσταται σε όλους τους δίσκους

Budget?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ποσά ταυτόχρονα plex streams?

Λέω για σίγουρα 2 μπορεί και 3. Budget δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω μέχρι 300-350 Ευρώ θα είμαι ΟΚ για motherboard, cpu , tower και τροφοδοτικό.

Τώρα σε ένα macbook pro 2010 έβαλα μέσω parallels το DSM για να το δω και να παίξω λίγο.
Μου αρέσει πολύ το περιβάλλον.

το xpenology δεν θέλει αποκλειστικό δισκο για την εγκατάσταση, θα φτιάξεις ενα USB stick που θα κανει boot και από εκεί το λειτουργικό εγκαθίσταται σε όλους τους δίσκους

Δηλαδή δεν χρειάζεται να το βάλω σε κανένα δίσκο ?
Απλώς θα έχω το στικάκι και από εκεί θα κάνω boot το DSM ?

To FreeNAS είναι καλύτερο ή να μείνω στο XPEnology ?

Υπαρχουν 2-3 διαφορετικες λιστες με compatible hardware, αλλα η πιο επισημη ειναι μαλλον αυτη
http://xpenology.me/compatible/

υπηρχε και ενα google docs,αλλα ειναι παλιο και με πολυ λιγες mobos. Αν απο τα 2-3 ταυτοχρονα streams χρειαζεται transcoding μονο ενα τοτε τα πραγματα ειναι σχετικα ευκολα γιατι δεν χρειαζεσαι δυνατη cpu. Μια καλη ιδεα για να διαλεξεις hardware ειναι να πας στο σαιτ τους, xpenology.com και να δεις σε τι hardware το τρεχουν οι πιο πολλοι εκει. Μετα δες αναλογα με την τσεπη σου να παρεις καποιο cpu με cpubenchmark score 2000-3000.

https://support.plex.tv/hc/en-us/articles/201774043-What-kind-of-CPU-do-I-need-for-my-Server-computer-
Επισης δες τι players θα χρησιμοποιεις και αν θα χρειαζονται trascoding ή αν θα γινεται δουλεια με direct play (το καλυτερο) ή εστω direct stream. Γενικα πολυς κοσμος το τρεχει πανω σε hp microserver και σε asrock q1900.

Παιδιά τι λέτε γι αυτά ?
Πιστεύω θα είναι μια χαρά....

Cpu: Intel i3 6100
Motherboard: MSI H170M Pro VDH D3
PSU : Seasonic S12G-450W
Case : Zalman R1 MID Tower

Off topic. Σε κουτια (οπως το συγκεριμενο zalman) που οι σκληροι μπαινουν "πλαγια" και τα διαφημιζουν ως "ευκολα για αντικατασταση σκληρων", με τα καλωδια τι γινεται; Τα εχεις ηδη περασει απο την πισω μερια του cage, αλλα εκει εχει καμμια υποδοχη βυσματων το cage ή απλα ανοιγεις το κουτι και απο τις δυο μεριες και βαζεις τον σκληρο ενω με το αλλο χερι κρατας τα καλωδια (απο την αλλη μερια του κουτιου) και τα επανασυνδεεις;

Δεν ξερω αν καταλαβατε τι γραφω :)

Off topic. Σε κουτια (οπως το συγκεριμενο zalman) που οι σκληροι μπαινουν "πλαγια" και τα διαφημιζουν ως "ευκολα για αντικατασταση σκληρων", με τα καλωδια τι γινεται; Τα εχεις ηδη περασει απο την πισω μερια του cage, αλλα εκει εχει καμμια υποδοχη βυσματων το cage ή απλα ανοιγεις το κουτι και απο τις δυο μεριες και βαζεις τον σκληρο ενω με το αλλο χερι κρατας τα καλωδια (απο την αλλη μερια του κουτιου) και τα επανασυνδεεις;

Δεν ξερω αν καταλαβατε τι γραφω :)

δεν ξέρω για το zalman αλλά στο silencio που εχω πρέπει να ανοίξεις και τα δυο πλαϊνά

Έτσι πίστευα και εγώ, αν και ειχα την ελπίδα να υπάρχει κανένα μαγικό κόλπο :)
Ευχαριστώ και συγγνώμη για την παρεκτροπή

cpu : Intel i3 6320
board : Asus H170 Pro
ram : Kingston HyperX Fury 8GB (2x4GB) DDR4 2666MHz
psu : EVGA SuperNOVA G2 550W
tower : Corsair Carbide Series 230T Black

Τα παράγγειλα τι λέτε ? Γύρω στα 150W μου βγάζουν τα online psu calculators. ´Έχω μετρητή όταν έρθουν θα δω.

Τώρα από software τι λέτε ? XPEnology ή FreeNAS ?
Ευχαριστώ προκαταβολικά :)