DIY πικάπ - ημερολόγιο

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Εδώ και καιρό θέλω να ξεκινήσω να φτιάχνω ένα δικό μου πικάπ.

Σε αυτή τη φάση έχω κατασταλάξει στο τι τεχνολογίες θέλω να χρησιμοποιήσω και έχω και μια ιδέα πως να το φτιάξω, αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος...

Το thread θα προχωρήσει ΠΟΛΥ αργά...

Σ αυτή τη φάση ξεκίνησα να πειραματίζομαι με headshells

Σαν template χρησιμοποίησα το αλουμινένιο της Jelco, αλλά θέλω να το κάνω κοντύτερο μιας και δεν χρειάζομαι ούτε το μήκος του ούτε τις ράγες για τις βίδες της κεφαλής.
Σε πρώτη φάση το έκανα σε μαόνι, αλλά θέλω να δοκιμάσω και σφένδαμο ή βενγκέ, αν και θα είναι σημαντικά βαρύτερο. Iδανικά θα ήταν νά βρισκα λίγο έβενο, αλλά θα δούμε... έτσι κι αλλιώς είναι σχετικά εύκολο να τα φτιάξεις...

Το μπράτσο είναι 7μιση χιλιοστά σωλήνας ανθρακόνημα με πάχος μισό χιλιοστό. Στη συνέχεια θα δοκιμάσω και μικρότερο στα 5mm γιατί πρέπει να μειώσω και άλλο το βάρος γι αυτό που έχω στο μυαλό μου.

DIM_3568.jpg

Stay tuned...

O λεπτότερος σωλήνας είναι βαρύτερος τελικά. Εξαιτίας του χοντρότερου υλικού. 1mm πάχος υλικού και 3,4gr το ένα και 0,35mm και 2,8gr το άλλο. Οπότε κρατάω το χοντρό μιας και δεν χάνει σε ακαμψία.

Δοκίμασα επίσης βεγκέ και σφένδαμο για το head-shell. Το μαόνι είναι με διαφορά το ελαφρύτερο. Τα 3 διαφέρουν ελάχιστα σε διαστάσεις όπως τά φτιαξα, αλλά η διαφορά βάρους είναι εμφανής.

Τώρα μένει απλά να φτιάξω ένα template για να μπορέσω να το φτιάξω με περισσότερη ακρίβεια.

DIM_3570.jpg

καλησπέρα Δημήτρη,

μπορείς να μας παρουσιάσεις το σχέδιο που ετοιμάζεις ή μας το κρατάς για έκπληξη?

Λευτέρης

Το τελικό σχέδιο θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τα υλικά που θα καταφέρω να βρώ και θα εξελιχθεί αρκετά αργά. Φυσικά ό,τι προτάσεις, πολύ ευχαρίστως να τις ακούσω.

Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορώ να πώ είναι ότι σίγουρα το σώμα θα είναι μάζας και συγκεκριμένα από συνδυασμό βαριών ξύλων σε διάφορες διατάξεις.

To μοτέρ θα είναι στηριγμένο σε direct drive μηχανισμό, ενώ το πηγάδι πιθανότατα θα είναι καστομιά στηριγμένη σε μαγνήτες, αλλά δεν έχω φτάσει ακόμα μέχρι εκεί...

Προς το παρόν δουλεύω το βραχίωνα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.
Στο μυαλό μου έχω το Cantus opus και το TT2 της ClearAudio, και προς το παρόν παλεύω να βρώ σωστά ρουλεμανάκια και άξονα για να πατήσουν.