DIY turntable-tonearm?

Re: Απάντηση: DIY turntable-tonearm?

Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά εδώ.
Είναι στο Βόλο, στέλνουν με αντικαταβολή και είναι εξυπηρετικότατοι και συνενοήσιμοι (αρκεί να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά :operator: γιατί με το mail δεν...) και μου φαίνεται πως έχουν και μεγάλη ποικιλία.
Έχω ψωνίσει μία φορά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θέλω όλο το μαγαζί, σπίτι μου, τώρα! :speechless-smiley-0

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY turntable-tonearm?

Θέλω όλο το μαγαζί, σπίτι μου, τώρα! :speechless-smiley-0

Επ!!!
Τα είχα πεί! Δεν τα είχα πει; -bye-
Οι ταινίες από υαλονήματα/κέβλαρ/κάρμπον ίσως είναι ό,τι πρέπει για τα "λαιμουδάκια" στις ντουντούκες... εχμ σόρυ κόρνες :grinning-smiley-043 ήθελα να πω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY turntable-tonearm?

Επ!!!
Οι ταινίες από υαλονήματα/κέβλαρ/κάρμπον ίσως είναι ό,τι πρέπει για τα "λαιμουδάκια" στις ντουντούκες... εχμ σόρυ κόρνες :grinning-smiley-043 ήθελα να πω.

Εχεις δουλεψει τετοιου ειδους υλικο Λαμπρο? Αν θελω πχ να κανω ενα χωνι να καταληγει σε διαμετρο ~ μετρο ?

tonal… δεν ανεβάζεις ένα μικρό project να πάρουμε μια ιδέα πως δουλεύετε το νήμα… Μερικές φώτο και τα βασικά υλικά ή κάποιο Link. Σε τι κατασκευή το είχες χρησιμοποιήσει?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY turntable-tonearm?

Επ!!!

Υαλονήματα χρησιμοποιώ κι εγώ.
Αλλά και τα υπόλοιπα υλικά τα γλυκοκοιτάω.
Απειροι συνδιασμοί.

Έχω δουλέψει μικρές επίπεδες επιφάνειες.
Τα υλικά αυτά είναι σαν ύφασμα, σχετικά εύκαμπτα ανάλογα και με το πάχος (σα νάυλον ας πούμε).
Η κατασκευή επιβάλλεται να γίνει σε εξωτερικό καλά αεριζόμενο χώρο και να μέινει σε κατάλληλο χώρο μέχρι να στεγνώσει η εποξική ρητίνη.
Χρειάζεται κάποιο καλούπι/υποστήριξη και μικρές κατασκευές με λεπτομέρειες κτλ είναι ακρετά δύσκολο να κατασκευαστούν (ανόλογά και το πάχος του υφάσματος). Για να μην κολάνε στο "καλούπι" τυλίγω το "καλούπι" με σελοφάν (αυτό που χρησιμοποιούμε για τα φαγητά).
Γενικότερα απ´ότι έχω δοκιμάσει το εποξικό που έχω χρησιμοποιήσει δεν κολλά εύκολα (πχ σε αλουμίνιο δεν κόλλησε) αλλά καλύτερα να δένεται ο γάιδαρος.
Η εφαρμογή γίνεται σε στρώσεις μία-μία χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε να στεγνώσει η κάθε στρώση πριν εφαρμόσουμε την επόμενη.
Πρώτα καλύπτεται η επιφάνεια με το πανί και αν χρειάζεται αυτό στερεώνεται (πχ με κόλλα σε σπρέυ), μετά περνάμε με ένα πινέλο ή κάτι ανάλογο την εποξική ρητίνη εμποτίζοντας όλο το ύφασμα κοκ. Όσο λιγότερη ρητίνη τόσο πιο άκαμπτο (αρκεί βέβαια να έχει εμποτιστεί όλο το πανί).
Περίπου η αναλογία κατά βάρος μεταξύ πανιού και ρητίνης που χρειάζεται αν δεν κάνω λάθος είναι 1:1.

Η ρητίνη είναι μίξη δύο υλικών (εποξική) και πρέπει να τηρηθεί η αναλογία πρόσμιξης που δίνεται αλλιώς το υλικό που περισσεύει παραμένει σχετικά υγρό (τα μόρια του σκληρυντή και της ρητίνης συνδέονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να στερεοποιούνται οπότε ότι περισσέψει παραμένει σε υγρή μορφή και το αποτέλεσμα είναι μια κολλώδης υφή αλλά αν τηρηθούν οι αναλογίες δεν υπάρχει πρόβλημα).
Υπάρχουν διάφοροι τύποι που στεγνώνουν σε θερμοκρρασία περιβάλλοντος και άλλοι που θέλουν υψηλότερη θερμοκρασία, οπότε για ερασιτεχνική χρήση ο πρώτος τύπος είναι μια χαρά (η μόνη διαφορά είναι πως οι δεύτερες έχουν καλύτερη αντοχή αλλά προορίζονται για χρήση σε εφαρμογές που η κατασκευή υποβάλλεται σε πιο βαριές μηχανικές καταπονήσεις).
Η ρητίνη παραμένει υγρή για αρκετό χρονικό διάστημα (απλά μετά από κάποια ώρα -15~20 λεπτά/δίνεται- αρχίζει και παράγει θερμότητα λόγω εξώθερμης αντίδρασης) οπότε αν πρόκειται να δουλέψουμε μεγάλες επιφάνειες ίσως θα ήταν συνετό να παρασκευάζεται το μίγμα σε τμήματα.

Δεν χρειάζεται να αναπνέει για να στερεοποιηθεί οπότε μπορεί να καλυφθεί πχ με σελοφάν ή κάτι ανάλογο εξωτερικά για καλύτερη εφαρμογή στο "καλούπι".
Μετά από μία μέρα είναι σχεδόν στερεοποιημένο το υλικό αλλά ακόμη διατηρεί κάποια πλαστικότητα. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3-4 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για να στερεοποιηθεί αρκετά το "έργο" ώστε να μην αλλάζει μορφή αν το πιέσουμε. Επίσης δεν συρρικνώνεται η ρητίνη όταν στεγνώνει.

Το τελικό σύνθετο υλικό επεξεργάζεται με ευκολία (κόβεται, τρυπιέται κτλ) και ανάλογα με τον αριθμό των στρώσεων που αρχικά εφαρμόστηκαν διατηρεί κάποια ελαστικότητα αλλά και αρκετή αντοχή που αν ξεπεραστεί κάποιο όριο ~μάλλον υψηλό :grinning-smiley-043~ απλά σπάει (αλλά γενικότερα σπάει δύσκολα...).
Δεν έχω χρησιμοποιήσει πάνω από δύο στρώσεις ανθρακόνημα συν μια στρώση υαλόνημα αλλά για το πάχος του (0.9 χιλιοστά) σίγουρα διατηρεί παραπάνω από αξιόλογη μηχανική αντοχή :guitarist:.

Τι χρειάζεται:
  1. Η ρητίνη .
  2. Το πανί. Σε ανθρακόνημα, αραμίδιο (κέβλαρ;) και γυαλί. Στην αριστερή στήλη (fabrics, braids, tapes). Έχει απίστευτη ποικιλία.
    Tα πανιά τα δίνει ανά 1τ.μ. και φαντάζομαι πως τις ταινίες (κάρμπον και κέβλαρ) και τα σωληνωτά κάρμπον τα δίνει ανά μέτρο (ακέραιος).
    Τα υαλόπανα είναι φτηνά και είναι μια καλή αρχή για πειραματισμούς αν πρόκειται να φτιαχτεί κάτι περίπλοκο σε σχήμα (πχ πρώτο χέρι μία στρώση και από εκεί και πέρα βλέπουμε).
Ουφ! Τα είπα όλα.
Νομίζω πως ό,τι χρειάζεται να ξέρει κανείς το έχω γράψει αλλά και οι τύποι είναι αρκετά εξυπηρετικοί (γνωρίζουν καλύτερα από εμένα γιατί από ό,τι κατάλαβα ασχολούνται και οι ίδιοι και δεν εμπορεύονται απλά) και σίγουρα θα λύσουν τις όποιες απορίες αν τους πάρετε τηλέφωνο (με email δύσκολο).

@tmjuju
Δεν έχω φτιάξει κάτι για μένα ακόμα (μόνο για ένα φίλο) οπότε το μόνο που έχω είναι τα υπολείμματα.
Φωτό από τα "αποφάγια" σε λίγο.

@Τζιμάκος
Όπως τα λέει ο πρόεδρος.

Last edited:
Και μερικές φωτογραφίες
(τρεις στρώσεις : 2 carbon και 1 υαλόνημα, συνολικό παχος 0.9 χιλιοστά )
Στη δεύτερη πιέζω αρκετά με τα δάκτυλα για να το λυγίσω όσο φαίνεται.
Μετά από την πίεση επανέρχεται στο αρκικό του σχήμα.

Attachments

• IMG_0141-1.JPG
    IMG_0141-1.JPG
    49.6 KB · Views: 35
  • IMG_0142-1.JPG
    IMG_0142-1.JPG
    49.2 KB · Views: 33
  • IMG_0144-1.JPG
    IMG_0144-1.JPG
    57.6 KB · Views: 35
  • IMG_0145-1.JPG
    IMG_0145-1.JPG
    73.5 KB · Views: 30
τωρα αυτα τα Multiwall carbon nanotubes μου δινουν τροφη για μοντιφα στο rega....θεωρητικα θα μπορουσα να γεμισω τον βραχιονα με δαυτα και ή να τον καταστρεψω ή να τον βελτιωσω ή να μην πετυχω τιποτα....ε ρε γλεντια το μαγαζι, καταστροφη σκετη

Απάντηση: Re: DIY turntable-tonearm?

τωρα αυτα τα Multiwall carbon nanotubes μου δινουν τροφη για μοντιφα στο rega....θεωρητικα θα μπορουσα να γεμισω τον βραχιονα με δαυτα και ή να τον καταστρεψω ή να τον βελτιωσω ή να μην πετυχω τιποτα....ε ρε γλεντια το μαγαζι, καταστροφη σκετη

Αν προσέξεις λέει 2-3% κατά βάρος στη ρητίνη δηλαδή ελάχιστη ποσότητα.
Τέτοια υλικά (όπως και τα fillers) μπαίνοιν σαν πρόσθετα στη ρητίνη για ενίσχυση αλλά δεν ξέρω αν δίνουν κάτι σε χρήση με τα υφάσματα.

Και ο πολυεστέρας κάπως έτσι δουλεύει.
Έχω ένα φιλαράκι που τον δουλεύει γερά.
Να ζητήσω βοήθεια από αυτόν άραγε;