Δοκιμές. Δοκιμές iFi 2021. DAC's, Αξεσσουάρ, κλπ.

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,619
Αθήνα, Ηλιούπολη
Έτσι που έχουμε κλειστεί μέσα λόγω πανδημίας, αν μη τι άλλο, περισσεύει χρόνος. Τουλάχιστον ας αξιοποιηθεί για δοκιμές. Να βγαίνει κάτι χρήσιμο από αυτή την ιστορία.

Χάρη στην ευγενική προσφορά των
αντιπροσώπων της iFi και ειδικά του φίλου Γιώργου (ΚΟΨ), έφτασαν στα χέρια μου για δοκιμές μερικά από τα προϊόντα της iFi.

α) Ο γνωστός μας iFi Zen DAC

ZEN-DAC-3-1.jpg

ZEN-DAC-6-1.jpg

β) Τροφοδοτικό iFi iPower 5 Volt

iPower-usa.jpg

γ) Το καινούργιο iFi DC iPurifier2

DC-iPurifier2-6.jpg

DC-iPurifier2-1.jpg

δ) Το νεώτερο iFi iPurifier3 USB

iPurifier3-DSC_3423.jpg

iPurifier3-DSC_3424.jpg

δ) Και το iFi iSilencer+

isilencer-plus-c-a-white-bg-1536x1075.jpg

ε) Επίσης Καλώδιο Wireworld με βύσματα της Wireworld, Pentaconn, 4,4 mm -> 2 x XLR Male, μήκους 2m, custom made από την εδώ αντιπροσωπεία.

Όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν σε διάφορους συνδυασμούς με:
  • Mini PC, Windows 10
  • TP Link USB3 Active Hub, 7 θέσεων

• Rupert Neve Precision RNHP Headphone Amplifier.
  • iFi Nano iDSD
  • Fiio M11 DAP/DAC
  • EMU 0404 USB
  • EMU PM5 Precision Monitors
Ακουστικά
  • Sennheiser HD-600
  • Audeze LCD-1
  • Final Sonorous III
  • AKG K271 (1st Gen, Made in Austria)
  • Blue Mo-Fi
  • Final Heaven IV
  • Final B3

Σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ακουστά αποτελέσματα προπάντων με τα αξεσσουάρ της iFi με διάφορους συνδυασμούς ποιότητας.

Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί. Δύσκολο να συστηματοποιηθούν. Αλλά θα γίνεται σιγά-σιγά. Χαλαρά. Και καθώς θα προχωράει το πράγμα, τα αποτελέσματα θα γράφονται εδώ μέσα... -bye-

Επειδή αναφέρθηκε το TP Link USB3 Active Hub, 7 θέσεων με εξωτερική τροφοδοσία θα έλεγα ότι είναι μια εξαίρετη επιλογή ακόμη και όταν μιλάμε για την ποιότητα του ήχου .
Εκεί που θα περίμενες λόγω καθαρά διαδρομής του ήχου θα είχαμε υποβάθμιση ,ίσα -ίσα είδα βελτίωση σε πολλούς τομείς ...
Καλή συνέχεια με το review.
PMVg2RI.jpg

vG9saXQ.jpg

776rx0d.jpg

@MakisM
Μάκη, σε ευχαριστώ, με απάλλαξες από τον κόπο να περιγράψω το TP Link, που όντως είναι καλή επιλογή, για όποιον ενδιαφέρεται! :D

Αν και το δικό μου είναι λίγο πιο μικρό μοντέλο, μόνο με 2 fast charge USB Ports, οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι έξτρα, ειδικά για φόρτιση. Οι 7 κύριες USB 3.0 θύρες παραμένουν ελεύθερες για χρήση.

ένα κατεβατό φωτογραφίες Μιχάλη και λέω ..άντε θα έχει και το ifi ZEN Phono -να μας πεις τι λέει αυτό που τόσα καλά λόγια ακούμε....
αλλά που..........................

ένα κατεβατό φωτογραφίες Μιχάλη και λέω ..άντε θα έχει και το ifi ZEN Phono -να μας πεις τι λέει αυτό που τόσα καλά λόγια ακούμε....
αλλά που..........................
Θα μπορούσε να γίνει και αυτό.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες. Αλλά αν συνεργαστούμε, ίσως υπάρξουν! :cool:

Υ.Γ. Στα σχέδια για τη χρονιά είναι η απόκτηση ένος πολύ μεγάλου Hi-End Phono. Πολλά τα εμπόδια. Οικονομικά, τι άλλο; Αλλά μεγάλες και οι πιθσνότητες να ξεπεραστούν...

Θα μπορούσε να γίνει και αυτό.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες. Αλλά αν συνεργαστούμε, ίσως υπάρξουν! :cool:

Υ.Γ. Στα σχέδια για τη χρονιά είναι η απόκτηση ένος πολύ μεγάλου Hi-End Phono. Πολλά τα εμπόδια. Οικονομικά, τι άλλο; Αλλά μεγάλες και οι πιθσνότητες να ξεπεραστούν...

πολύ μεγάλο Hi-End phono, μόνο αν βουτήξεις στα πελάγη των λυχνιών κατά την ταπεινή μου γνώμη.. σε τρανζίστορ δεν αξίζει ο κόπος πιστεύω.
και απ'όσο ξέρω, τις λυχνίες εσύ τις αγαπάς όσο οι γάτες το μπάνιο.... :flipout:

προσωπικά κάποια στιγμή θα το κάνω το βήμα προς τις λυχνίες στο phono, σε συγκεκριμένη μικρή εταιρία για να έχω τον κατασκευαστή ..αγκαζέ σε ότι χρειαστώ :laugh:

πολύ μεγάλο Hi-End phono, μόνο αν βουτήξεις στα πελάγη των λυχνιών κατά την ταπεινή μου γνώμη.. σε τρανζίστορ δεν αξίζει ο κόπος πιστεύω.
και απ'όσο ξέρω, τις λυχνίες εσύ τις αγαπάς όσο οι γάτες το μπάνιο.... :flipout:

προσωπικά κάποια στιγμή θα το κάνω το βήμα προς τις λυχνίες στο phono, σε συγκεκριμένη μικρή εταιρία για να έχω τον κατασκευαστή ..αγκαζέ σε ότι χρειαστώ :laugh:

Εδώ θα διαφωνήσω, τα τρανζίστορ μπορούν να είναι εξαιρετικά. Ειδικά στο phono είναι πολυ δυσκολο να ξεπεράσεις τα εγγενή προβλήματα θορύβου των λυχνιών (δύσκολο, όχι αδύνατο).

Εδώ θα διαφωνήσω, τα τρανζίστορ μπορούν να είναι εξαιρετικά. Ειδικά στο phono είναι πολυ δυσκολο να ξεπεράσεις τα εγγενή προβλήματα θορύβου των λυχνιών (δύσκολο, όχι αδύνατο).

σαφώς και μπορούν να είναι εξαιρετικά.
τρελά λεφτά δεν χρειάζονται να πέσουν για τρανζίστορ.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν.
Επειδή περιλαμβάνουν αρκετά πράγματα, θα ξεκινήσω να γράφω υπό μορφή σημειώσεων λίγο-λίγο τα αποτελέσματα που θα βρίσκω. Θα διευκολύνει. Κάποια στιγμή προς το τέλος θα συνοψίσουμε τα αποτελέσματα και θα βάλουμε μία τάξη.

-Το TP Link USB Hub που αναφέραμε πιο πάνω έχει διακόπτη On-Off. Πολύ σημαντικό στην περίπτωση μας. Διακόπτει τη σύνδεση όλων των συσκευών που είναι πάνω του συνδεμένες. Ανάμεσα τους και του iFi Zen DAC. Ο οποίος δεν εχει δικό του On-Off. Ενεργοποιείται και απενεργοποιείται αυτόματα, αναλόγως εάν παίρνει σήμα ή όχι από την USB.

Και τροφοδοτείται από την USB.

Αν όμως έχουμε συνδέσει το iFi iPower 5 Volt, ο Zen DAC τροφοδοτείται από αυτό και ανάβει στο πίσω μέρος ένα πράσινο ενδεικτικό led που μας πληροφορεί ότι ο Zen DAC έχει λάβει χωριστή τροφοδοσία. Η λειτουργία του όμως ως DAC ελέγχεται από την USB θύρα. Που λειτουργεί και ως διακόπτης On-Off.

Επομένως βοηθάει πολύ ο διακόπτης λειτουργίας του USB Hub, διότι λειτουργεί και ως On-Off του Zen Dac.

• Like
Reactions: vlad66
Η πρώτη εντύπωση από την επαφή με το Zen Dac πολύ θετική. Βαρύ μεταλλικό αλουμινένιο περίβλημα που τον κάνει γερά φτιαγμένο και πολύ ανθεκτικό. Καθόλου πλαστικό. Μικρός σε μέγεθος μπορεί να τοποθετηθεί με ευκολία οπουδήποτε. Έκατσε άνετα πάνω στον Rupert Neve Precision RNHP Headphone Amplifier. Όπως είναι και οι δύο γεροφτιαγμένες μεταλλικές κατασκευές, είναι σαν να είναι ο ένας φτιαγμένος για τον άλλον! 😄

• Like
Reactions: Sonorus
Στη συνέχεια συνέδεσα τον Zen Dac.
Τροφοδοτικό το iFi iPower 5 Volt που ανέφερα πιο πάνω. Καλώδιο σύνδεσης USB 2.0 ένα πολύ καλό και βολικό κοντό καλώδιο της Wireworld, το οποίο μου είχε αφήσει ο Γιώργος (ΚΟΨ) για τις δοκιμές, πάνω στο TP Link USB 3 Hub που προαναφέρθηκε, υπολογιστής ένα Mini PC, Windows 10, μικρό σε μέγεθος, πολύ βολικό για γραφείο, τραπέζι και φορητές καταστάσεις.

Υπολόγιζα ότι θα μου ζητήσει να εγκαταστήσω drivers, το λογισμικό της iFi. Όμως δεν χρειάστηκε τίποτε. Τον αναγνώρισε αμέσως! Και έβγαλε μήνυμα ότι "η συσκευή σας είναι ήδη εγκατεστημένη και έτοιμη για χρήση" (already installed and ready for use). Περίεργο, πολύ περίεργο! Μετά θυμήθηκα. Είχα ήδη εγκατεστημένο στο PC το μικρό παλιότερο iFi Nano iDSD του οποίου επίσης είμαι κάτοχος. Η iFi χρησιμοποιεί τους ίδιους drivers για όλα τα μοντέλα της (με κάποιες εξαιρέσεις, αν θυμάμαι σωστά). Για τον υπολογιστή ήταν ένα ακόμα iFi.
Φόρεσα ένα ζευγάρι ακουστικά -όποια βρήκα μπροστά μου- τα συνέδεσα πάνω στον Zen Dac και έβαλα κάποιο κομμάτι στην τύχη να παίξει. Έπαιζε κανονικά, η σύνδεση επιτυχής.
Ωραιότατα!

Στη συνέχεια συνέδεσα τον Zen Dac.
Τροφοδοτικό το iFi iPower 5 Volt που ανέφερα πιο πάνω. Καλώδιο σύνδεσης USB 2.0 ένα πολύ καλό και βολικό κοντό καλώδιο της Wireworld, το οποίο μου είχε αφήσει ο Γιώργος (ΚΟΨ) για τις δοκιμές, πάνω στο TP Link USB 3 Hub που προαναφέρθηκε, υπολογιστής ένα Mini PC, Windows 10, μικρό σε μέγεθος, πολύ βολικό για γραφείο, τραπέζι και φορητές καταστάσεις.

Υπολόγιζα ότι θα μου ζητήσει να εγκαταστήσω drivers, το λογισμικό της iFi. Όμως δεν χρειάστηκε τίποτε. Τον αναγνώρισε αμέσως! Και έβγαλε μήνυμα ότι "η συσκευή σας είναι ήδη εγκατεστημένη και έτοιμη για χρήση" (already installed and ready for use). Περίεργο, πολύ περίεργο! Μετά θυμήθηκα. Είχα ήδη εγκατεστημένο στο PC το μικρό παλιότερο iFi Nano iDSD του οποίου επίσης είμαι κάτοχος. Η iFi χρησιμοποιεί τους ίδιους drivers για όλα τα μοντέλα της (με κάποιες εξαιρέσεις, αν θυμάμαι σωστά). Για τον υπολογιστή ήταν ένα ακόμα iFi.
Φόρεσα ένα ζευγάρι ακουστικά -όποια βρήκα μπροστά μου- τα συνέδεσα πάνω στον Zen Dac και έβαλα κάποιο κομμάτι στην τύχη να παίξει. Έπαιζε κανονικά, η σύνδεση επιτυχής.
Ωραιότατα!

μου άρεσε αυτό το ..-όποια βρήκα μπροστά μου-
:ROFLMAO:

Στη συνέχεια έπρεπε να συνδέσω τον Zen Dac για τη βασική του χρήση. Ως DAC για τον ενισχυτή ακουστικών της Rupert Neve RNHP.
Επέλεξα κατ' αρχήν τη στερεοφωνική έξοδο RCA (βλ. πίσω όψη) με την αντίστοιχη RCA stereo είσοδο του Rupert Neve.

ZEN-DAC-6-1.jpg

Ο Zen Dac έρχεται εφοδιασμένος μέ ένα ζεύγος καλά interconnect RCA εύκαμπτα μικρόυ μήκους 30-40 cm περίπου, που περιλαμβάνονται στη συσκευασία του. Πολύ βολικά και πρακτικά όταν έχουμε να συνδέσουμε συσκευές πολύ κοντά η μία με την άλλη. Όπως στην περίπτωσή μας. Ο DAC επικάθεται πάνω στον ενισχυτή ακουστικών. Αντικατέστησα λοιπόν τα interconnect που χρησιμοποιούσα πριν, τα Audioquest Evergreen με αυτά της iFi. Το Audioquest Evergreen το χρησιμοποιούσα για τη σύνδεση του Fiio M11 ως DAC/Amp για τον ενισχυτή ακουστικών. Πολύ καλά interconnect, αλλά έχουν μήκος 1,5 m και είναι σκληρά, δύσκαμπτα. Δυσκολεύουν, τραβούν τις συσκευές, όταν είναι απλωμένα οριζόντια πάνω σέ ένα γραφείο/τραπέζι. Τα interconnect της iFi είναι πολύ πιο βολικά. Και αν ακόμα είναι ποιοτικά ανώτερα τα Audioquest, το πολύ μικρό μήκος των iFi θα αντισταθμίσει τις τυχόν διαφορές.

Στην πίσω όψη τουZen Dac βλέπουμε ένα μικρό διακόπτη με τις ενδείξεις VARIABLE/FIXED. Ορίζει εάν η στερεοφωνική του έξοδος θα ελέγχεται από το δικό του ποτενσιόμετρο Volume ή όχι. Το άφησα στη θέση Fixed. Θέλω ο έλεγχος Volume να γίνεται από τον ενισχυτή (ακουστικών) μόνο. Η θέση Fixed, όπως αποδείχτηκε δεν επηρρεάζει το Volume των ακουστικών που είναι συνδεμένα πάνω του στην πρόσθια όψη της συσκευής. Αυτά ελέγχονται από το Volume του Zen Dac. Πολύ καλό, διότι έτσι μπορούμε να έχουμε συνδεδεμένα ταυτόχρονα δύο ζευγάρια ακουστικά, ένα στον ενισχυτή ακουστικών και ένα στον Zen Dac και να ακούμε το ίδιο πρόγραμμα, ρυθμίζοντας το Volume ανεξάρτητα στο κάθε ένα. (Αν χρησιμοποιηθεί και η Balanced έξοδος του Zen Dac υπάρχει η δυνατότητα και για ένα ζευγάρι ακόμα).

Όλα εντάξει λοιπόν. Στα Windows δεν ξεχνάμε (όταν έχουμε περισσότερες) να δηλώσουμε ως συσκευή εξόδου τον iFi. Και οι ακροάσεις ξεκινούν...

• Like
Reactions: vlad66
Πριν προχωρήσω καθόρισα πρώτα τη σειρά και τη μέθοδο των δοκιμών του Zen Dac. Οι οποίες ομαδοποιήθηκαν σε δυό μεγάλους κύκλους ακροάσεων ως εξής:

Α) Ο Zen Dac ως ενισχυτής ακουστικών. Ο πρώτος μεγάλος κύκλος.

Β) Ο Zen Dac ως DAC αυτοτελώς. Ο δεύτερος μεγάλος κύκλος.

Κάθε μεγάλος κύκλος ομαδοποιήθηκε περαιτέρω σε μικρότερους. Για να απαντηθούν κάποια ερωτήματα:
  • Μέ ή χωρίς το iFi iPower; (Δηλαδή με την ξεχωριστή τροφοδοσία, ή μόνο με τροφοδοσία από τη θύρα USB);
  • Με το iFi Silencer+ ή χωρίς;

• Με το iFi iPurifier3 USB ή χωρίς;

• Με συνδυασμό και των δύο iFi Silencer+ και iFi iPurifier3 USB;
Οι συνδυασμοί είναι αρκετοί. Αλλά έχουν τη σημασία τους. Διότι κάθε μία από τις παραπάνω διαφοροποιήσεις στο set-up του Zen Dac αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα και από μία δυνατότητα αναβάθμισης του βασικού μοντέλου που φθάνει ομολογουμένως σε μία πολύ ελκυστική τυπική τιμή καταλόγου.

Κάθε υποπερίπτωση θα περιλαμβάνει ένα κύκλο ακροάσεων με το ίδιο σύνολο από μία σειρά μουσικών κομματιών, που καλύπτουν όλα τα είδη μουσικής και όλο το φάσμα ακουστικών συχνοτήτων με γνωστές και πολύ καλές ηχογραφήσεις που τις χρησιμοποιώ από χρόνια σε διάφορες δοκιμές. Έτσι έχω εξοικειωθεί πως παίζουν σε διάφορα συστήματα και το κυριώτερο, ξέρω πως πρέπει να παίζουν, όταν αποδίδονται σωστά.

Επέλεξα λοιπόν να ξεκινήσω τον πρώτο κύκλο ακροάσεων και δοκιμών με τον Zen Dac ως ενισχυτή ακουστικών.

Και να ακολουθήσει ο επόμενος κύκλος, ο Zen Dac μόνο ως DAC.

Πρόγραμμα ακρόασης
Σε όλες τις ακροάσεις χρησιμοποιώ μία σειρά κομμάτια από καλές ηχογραφήσεις, FLAC, Hi-Resolution, κλπ. από τα κυριότερα είδη μουσικής, ώστε να έχω μία πιο πλήρη αντίληψη. Τα κομμάτια αυτά επαναλαμβάνονται κάθε φορά με κάθε αλλαγή στο Set-up, ώστε να φανούν, αν υπάρχουν, διαφορές.
Χρησιμοποιούνται και αρκετά άλλα κομμάτια κατά περίσταση, αλλά το βασικό πρόγραμμα είναι αυτό.

Κλασσική Μουσική

Zbigniew Preisner, The Double Life of Veronika
Van den Budenmayer

Isaak Albéniz, Suite Española
Rafael Frühbeck De Burgos, New Philharmonia Orchestra [XRCD24]
Asturias (Leyenda)

Mussorgsky, Pictures at an Exhibition
Promenade

Nikolai Rimsky-Korsakov:
Scheherazade

Nikolai Rimsky-Korsakov: The Snow Maiden - Dance of the Tumblers
Artist: Minnesota Orchestra / Eiji Oue
Album: HDtracks Ultimate Download Experience

Wolfgang Amadeus Mozart: Violin Concerto in G major (KV 216) - Allegro
Marianne Thorsen / TrondheimSolistene
Album: HDtracks Ultimate Download Experience

Dmitri Shostakovich, Jazz Suite N°2 - Waltz n°2
Jazz Suites (Theodore Kuchar, National Symphony Orchestra of Ukraine)

Carl Orff, Carmina Burana
Artist: André Previn, London Symphony Orchestra, 1974,
Fortuna Imperatrix Mundi, “O Fortuna”

Jazz, Rock, etc.

Mark Knopfler, Sailing to Philadelphia

Sailing To Philadelphia

Cat Stevens, Tea For The Tillerman
Where Do The Children Play?

Norah Jones, Come Away With Me
Come Away With Me

Pink Floyd, The Wall (CD1) (1979)
Another Brick In The Wall (part 2)