Δοκιμές με Audio Baluns πάνω σε UTP

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Δε ξέρω αν το θέμα είναι κατάλληλο για τη DIY μιας και δεν είναι ιδιοκατασκευή αλλά μπορεί και να γίνει. Η περιέργειά μου κεντρίστηκε από εδώ: everythingovercat5.com και έχοντας δοκιμάσει με επιτυχία αυτό εδώ είπα να πάω και σε κάτι καινούργιο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να μεταφέρουμε σήματα line level σε μεγάλες αποστάσεις. Φυσικά επιλέγουμε Balanced και πάααμε... Όταν όμως αυτό που έχουμε είναι μόνο unbalanced και η απόσταση είναι τραγικά μεγάλη; Αγοράζουμε signal connvertors και χιλιόμετρα καλωδίων; Γιατί να μη βάλουμε ένα ζεύγος Audio Baluns με κανα χιλιόμετρο συνεστραμμένου καλωδίου; Βρήκα το πανάκριβο MUXLAB 500053 και παράγγειλα ένα ζεύγος στα 183.30 με μεταφορικά. Ναι το ξέρω ήταν πολλά. Το καναδέζικο κουτάκι περιέχει ένα PCB με ενα RJ45 socket για το cat5, και 4 επίχρυσα RCA μέτριας ποιότητας. Εσωτερικά έχει τέσσερις μετασχηματιστές προσαρμογής στα 100Ωhm για το cat5 και ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ! Δώσε τώρα 90 ! Το δοκίμασα πάνω σε ένα καρούλι 200m. CAT6 της DINTEK (E190815 UTP Cat.6 (PVC) UTP, 23AWG, Solid). Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Δεν είχα εξασθένηση του του σήματος, ούτε μεγάλα επίπεδα θορύβου. Μια χαρά. Το δοκίμασα και χωρίς το balun και ήταν αρκετά χάλια. Όταν πέρασα δίπλα στο cat6 γραμμές υψηλής και από δύο φάσεις μάλιστα, έγινε πανικός. Φυσιολογικό βέβαια αλλά εκεί μόνο το balanced σε σώνει. Αυτός μπορεί να είναι ένας περιορισμός για κάποιον που θέλει να το βάλει στο δίκτυο του σπιτιού του ή του γραφείου του οπού τα UTP είναι σε ίδια κανάλια με πρίζες.

Ηχητικά δείγματα μπορείτε να ακούσετε εδώ

Φωτογραφίες εδώ

MUXLAB%2520500053%2520Audio%2520Balun%252012.jpg

Προς το τέλος του μήνα περιμένω και κάτι unbalanced σε balanced μηχανάκια οπότε θα έχω εντυπώσεις και από εκεί. Μιλάω για μεταφορά Balanced σημάτων πάνω σε cat6 με δυο ζευγάρια για συμπλήρωση του TRS.