Dolby Atmos - Τοποθετήσεις ηχείων και προβλήματα

emperor

Senior Member
2 February 2008
685
Main Listening Position NYC
Να αρχίσω πρώτος ένα thread σχετικά με το περιβόητο dolby atmos και τα προβλήματα που μέχρι στιγμής έχω αντιμετωπίσει:

Ο ενισχυτής είναι ο Denon 5200 με εξωτερική 5 καναλη ενίσχυση για να μπορώ να υποστηρίξω παραπάνω κανάλια.
Επιθυμητό που θα ήθελα: 7.1.4 με τα 4 να είναι Top Front (εμπρός ψηλά) και Top Middle (ψηλά πάνω από το κεφάλι ακρόασης/θέασης).
Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται. Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο μετά από 50 λεπτά μιλώντας με Dolby σε conference call με την υποστήριξη της Denon. Μου είπαν ότι θα με καλέσει ένας 'chief engineer' αν βρουν λύση αλλά απ'ότι κατάλαβα δεν υπάρχει ή δεν τους ξανάτυχε (?).

Εν πάσει περιπτώση, και ο ίδιος ο ενισχυτής μέσα στο manual αναγράφει ότι οι διαθέσιμες θέσεις για Top είναι 3, δηλαδή είναι Top Front, Middle και Rear. Το ζήτημα είναι ότι σου δίνει είτε μόνο Top Middle (και άρα πας σε 2 επάνω μόνο) είτε μπρος και πίσω (οπότε χάνεις τα middle που δεν θέλω γιατί τα έχω ήδη εγκαταστήσει...) είτε μέση και πίσω που δεν το θέλω γιατί έχω εγκατεστημένα μπροστινά και τα surround back μου είναι σε μεγάλο ύψος και θα τα χάσω.

Το 2ο ζήτημα που αντιμετώπισα είναι με τις προενισχύσεις. Ο ενισχυτής υποστηρίζει ζωντανά 9 ενισχυτικά + 2 με τις εξόδους προενίσχυσης που δίνει. Εγώ, διαθέτω έναν πεντακάναλο emotiva, τον οποίο όμως μέχρι σήμερα λόγω του 4520 τον είχα με διπλοκαλωδίωση αριστερο-δεξί κεντρικά και το μεσαίο.

Δυστυχώς, αυτό με τον νέο Denon δεν γίνεται. Εχουν βάλει μία νέα τεχνολογία και ΔΕΝ μπορείς να σταματήσεις το αριστερό-δεξί ενισχυτικό του (re-assign δηλαδή) και εάν θέλεις να παίξεις με 7.1.4 θα πρέπει καλά και σώνει να βγάλεις κάποιο άλλο κανάλι από τα ύψους του atmos σε ενισχυτή. Εάν κάνω αυτό φυσικά, ξεχνάω την διπλοκαλωδίωση γιατί δεν υπάρχουν άλλες θέσεις κενές.

Τέλος, μία μικρότερης σημασίας παρατήρηση, δεν διαθέτει την πολυ ωραία λειτουργία για δυνάμωμα των διαλόγων στο κεντρικό κανάλι που είχε ο 4520. Θα παρακαλούσα όποιοι έχουν ήδη προχωρησει σε παρόμοιες εγκαταστάσεις με atmos να μοιραστούμε τις εμπερίες και να δούμε τελικά και ποια είναι η καλύτερη τοποθέτηση όχι μόνο για atmos movies αλλά και για το DDS το οποίο φαντάζομαι θα χρησιμοποιούμε κυρίως.

Αυτά ακούω και επιβεβαιώνω τον εαυτό μου που κρατιέμαι και δεν παίρνω ακόμα προενισχυτή με Atmos.
Εγω είμαι για 7.2.6 setup ( top front, top middle, top rear ) αλλά έχω αποφασίσει να περιμένω λίγο καιρό να "στρώσουν" τα πράγματα.

Ίσως με κανά firmware update να διορθωθεί το θέμα που δεν σου δίνει το combination top F+M ( Front + Middle )

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά θέλεις τα front wide height ο ενισχυτής να τα χρησιμοποιεί ως height ?

Οχι. Μάλιστα μόλις με πήρανε από την Dolby και όχι από την Denon και μου το εξήγησαν:

Για να κάνω αυτό που θέλω, πρέπει να ορίσω τα μπροστινά ηχεία ύψους σαν FH (Front Height) και αυτά που είναι πάνω από το κεφάλι μου σαν Top Middle. Mου εξήγησαν ότι δεν γίνεται να έχω "συνεχόμενο" συνδυασμό αλλά πρέπει πάντα να υπάρχει ένα κενό μεταξύ των εν τέλει 5 διαφορετικών τοποθετήσεων δηλαδή: FH - Top Front - Top Middle - Top Rear - RH. Δεν γίνεται δηλαδή να ΜΗΝ αφήνουμε ένα κενό ενδιάμεσα.
Άρα, και αυτό που θέλει να κάνει ο Bill γίνεται (βέβαια ο Bill έχει άλλο πρόβλημα το ότι δεν υπάρχει ενισχυτής να υποστηρίζει 13 κανάλια ταυτόχρονα σε προενίσχυση).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μόλις μου το επιβεβαίωσε και ο jds από το avsforum. http://www.avsforum.com/forum/90-re...hread-x4100-x5200-x7200-181.html#post31093842

Ααα νομίζω ότι κατάλαβα τώρα. Θέλεις να κάνεις αυτό

atmos_2.jpg

το TRR και το TRL θα τα πάρεις από προενίσχυση. Σωστά ?

Τόλη αυτό ήθελα να αποφύγω :)

Aυτό που ήθελα και το χω κάνει είναι να έχω τα front height oπως είναι στο σύστημα (δες την παρουσίαση στην υπογραφή μου) και επειδή τώρα τοποθέτησα πάνω από το κεφάλι 2 ηχεία να έχω και τα Top Middle. Εκανα εγώ όμως λάθος και έβαζα τα μπροστινά ως Top Front και δεν με άφηνε να βάλω τα άλλα ως middle αλλά μου έδινε μόνο την επιλογή TR. Γενικά το manual είναι λίγο gtp που λέμε άσε που οι επιλογές είναι μία ζαλάδα και μισή γιατί μπερδεύεσαι με τις εξόδους, μπερδεύεσαι και με τα amp-assign μπερδεύεσαι και με το Dolby atmos, ολα έχουν διαφορετική ονομασία. Εγώ κατέληξα να κάνω σχέδιο και πάλι λάθος το χα κάνει. Εν πάσει περιπτώσει να ναι καλά που ασχολήθηκαν μαζί μου και τέλος καλό όλα καλά.

Ουσιαστικά όπως τα χω το TMR και TML θα το πάρω από προενίσχυση.

Νομίζω ότι μπορείς να έχεις το 7.1.4 χωρίς να καταργήσεις τα front wide.

Αυτό πρέπει να είναι το σωστό.

atmos_3.jpg

Σωστό. Με τη διαφορά ότι λόγω κακογραμενου Μανιουαλ τα μωβ wide ονομάζονται top middle σε atmos μέσα στον denon.

Ωπ! Τώρα κατάλαβα. ΕΣΥ λες να διατηρήσω δηλαδή και το 11.1 neo x. Σωστό μου ακούγεται, κάτσε να δούμε αν γίνεται. Thanks!

7.2.6 δεν υπάρχει σε Dolby atmos πάντως. Μέχρι 4 οροφής μπορείς να έχεις. Άλλο οροφής και άλλο ύψους. Και στον SC-LX88 πάντως για να έχεις wide ή height πρέπει να έχεις 2 οροφής. Και το ίδιο γίνεται και με τις εξόδους προενίσχυσης.

Δεν νομίζω ότι το 11.1 που έχεις μπορείς να το διατηρήσεις, αλλάζοντας μόνο μέσα από το μενού το set-up των ηχείων. Νομίζω ότι επιβάλλεται και βάλε-βγάλε καλωδίων κάθε φορά.

7.2.6 δεν υπάρχει σε Dolby atmos πάντως. Μέχρι 4 οροφής μπορείς να έχεις. Άλλο οροφής και άλλο ύψους. Και στον SC-LX88 πάντως για να έχεις wide ή height πρέπει να έχεις 2 οροφής. Και το ίδιο γίνεται και με τις εξόδους προενίσχυσης.

Δεν νομίζω ότι το 11.1 που έχεις μπορείς να το διατηρήσεις, αλλάζοντας μόνο μέσα από το μενού το set-up των ηχείων. Νομίζω ότι επιβάλλεται και βάλε-βγάλε καλωδίων κάθε φορά.

Θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω εώς την Κυριακή φαντάζομαι. 7.2.6 δεν υπάρχει απ'όσο ξέρω λόγω περιορισμού των επεξεργαστών των receivers. Αν και διάβασα ότι ένας integra (αν λέω καλά τον κατασκευαστή) με κόστος κάπου $15Κ (!) δίνει 7.χ.6 και είναι μόνο για Pro-installers.

Νομίζω ότι μπορείς να έχεις το 7.1.4 χωρίς να καταργήσεις τα front wide.

Αυτό πρέπει να είναι το σωστό.

View attachment 111471

Προκύπτει το εξής πρόβλημα εάν συνδεθούν όλα αυτά. Όπως βλέπεις τα TRR και TRL θα παίζουν μαζί με τα FWR και FWL. Συνεπώς όταν θα αλλάζει μέσα από το μενού το set-up των ηχείων, θα έχει ένα ζεύγος ηχείων να αναπαράγει περιεχόμενο σε λάθος θέση.

Θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω εώς την Κυριακή φαντάζομαι. 7.2.6 δεν υπάρχει απ'όσο ξέρω λόγω περιορισμού των επεξεργαστών των receivers. Αν και διάβασα ότι ένας integra (αν λέω καλά τον κατασκευαστή) με κόστος κάπου $15Κ (!) δίνει 7.χ.6 και είναι μόνο για Pro-installers.

Ως τι; Ως έξτρα ηχεία που αναπαράγουν το ίδιο σήμα με κάποια από τα οροφής; Anyway, σε οικιακό Dolby Atmos αναφερόμουν.

Αυτό που είπα πριν το κατάλαβες για τα FWL και FWR? Όταν έχεις 4 οροφής να παίζουν, σύμφωνα με το διάγραμμα, το ένα ζεύγος της οροφής θα αναπαράγεται και από τα FWL και FWR. Αυτό προυποθέτει για να μην γίνεται να βγάζεις τα ηχεία από τις μπόρνες.

Ως τι; Ως έξτρα ηχεία που αναπαράγουν το ίδιο σήμα με κάποια από τα οροφής; Anyway, σε οικιακό Dolby Atmos αναφερόμουν. Αυτό που είπα πριν το κατάλαβες για τα FWL και FWR? Όταν έχεις 4 οροφής να παίζουν, σύμφωνα με το διάγραμμα, το ένα ζεύγος της οροφής θα αναπαράγεται και από τα FWL και FWR. Αυτό προυποθέτει για να μην γίνεται να βγάζεις τα ηχεία από τις μπόρνες.
Ο 5200 και ο 7200 έχουν μία σειρά από pre-out τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις. Εχεις λοιπόν πλέον πολλαπλά mode στον ενισχυτή κάτι που δεν ίσχυε παλιά. Ενα από αυτά είναι και το dolby atmos.

Εάν υποθέσουμε ότι έχω συνδεδεμένα δηλαδή σε μία κλασική διάταξη 9.1 ή 11.1 DTS Νεο Χ. ολα μου τα ηχεία, έχω ξεχωριστά pre-out για τα ηχεία οροφής. Πάντα μιλάμε βέβαια ότι στον παράγοντα μπαίνει εξωτερικός ενισχυτής μιας και κανένα από αυτά τα 2 μοντέλα δεν βγάζουν ταυτόχρονα πάνω από 9 κανάλια. Τουλάχιστον έτσι έχω καταλάβει μετά από τόσες συζητήσεις μαζί τους σήμερα, θα εφαρμόσω αυτά που είπανε και θα επανέλθω με το τι τελικά ισχύει.

Ξεχωριστό pre-out έχεις, αλλά το ότι τα FWR και FWL και οροφής από τις μπόρνες ηχείων ότι είναι κοινά το παρατήρησες; Τεσπά, δοκιμάζεις και μας λες.

Πιστεύω πως η επόμενη, πιο "ωριμασμένη" φουρνιά high end home theater oriented ενισχυτές θα έχουνε καλύτερη υποστήριξη και για μεγαλύτερες διατάξεις.
Αν όχι... καλωσήλθες Dolby CP850 :p