Δορυφορική σε νέα οικοδομή

vageliskokos

Established Member
14 August 2009
188
Κατευθείαν στο ψητό... Οικοδομή στα τούβλα, πριν μπει ηλεκτρολόγος. 4 επίπεδα: Υπόγειο-Ισόγειο-1ος-Σοφίτα

ΘΕΛΩ
Ο κάθε όροφος (επίπεδο) να βλέπει το δικό του ανεξάρτητο κανάλι (δορυφορικό ή επίγειο). Ιδεατά, αν δεν είναι πολύ δύσκολο, στον κάθε όροφο να μπορεί η κάθε τηλεόραση να δείχνει επίσης το δικό της ανεξάρτητο κανάλι. Συνολικά θα έχω 10 πρίζες TV/SAT. Θέλω να πιάνω τουλάχιστο 2 δορυφόρους.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σκοπεύω να βάλω πρίζες TV/SAT με μονό καλώδιο και ξεχωριστό για την κάθε μία πρίζα. Ολα θα καταλήγουν σε "computer room" στο υπόγειο

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Τι και πόσα καλώδια από το πιάτο στο "computer room"?
2. Τι και πόσα καλώδια από την επίγεια κεραία στο computer room?
3. Χρειάζομαι κάτι άλλο σε αυτό το στάδιο από καλωδίωση;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Last edited:
Για το μοίρασμα του τηλεοπτικού και δορυφορικού σήματος δε χρειάζεσαι κέντρο διανομής στο υπόγειο. Διπλασιάζεις τις συνδέσεις και τις απώλειες.
Εναν ενισχυτή τηλεοπτικού σήματος στη σοφίτα και για κάθε πρίζα ξεχωριστό καλώδιο. Μια πρίζα για TV, μια για Sat.
Αυτή είναι η ιδανική λύση.
Στήνεις ένα πιάτο με δύο 8πλα lnb και τροφοδοτείς ανεξάρτητα 8 δέκτες με το σήμα δύο δορυφόρων.

Άρα λες:

A. 2 πρίζες (και συνεπώς 2 καλώδια) ανά δέκτη. 1 για SAT και 1 για TV. Αποκλείουμε τη λύση 1 πρίζας TV/SAT με ένα καλώδιο;

B. Τα καλώδια όλα να καταλήγουν σε σταθμό κάπου ψηλά και όχι στο υπόγειο.

Πόσα όμως καλώδια θα πρέπει να μου τραβήξει ο ηλεκτρολόγος από τη θέση του πιάτου στο σταθμό; Στο σταθμό χρειάζεται να έχω και UTP δίπλα του;

Α. Μπορείς να συνδυάσεις tv/sat με ένα καλώδιο σε μια πρίζα. Για την απόλυτη και αυτόνομη λύση προτίμησε ξεχωριστές γραμμές με δύο πρίζες. (αυτό είναι πρόταση δική μου. Εσύ επιλέγεις)

Β. Η διανομή των καλωδίων καλό είναι να ξεκινά από ψηλά.

Τόσα καλώδια, όσοι και οι δέκτες που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Οι διακόπτες Diseqc μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικά κοντά στο πιάτο.

Μην μπερδευεσαι καθε μπριζα θα εχει απλα ενα καλωδιο που θα ερχεται κατευθειαν απο επανω ......απο εκει που θα μπει ο ενισχυτης κεραιας οχι απο το πιατο ......... καπου θα βαλεις μεσα ενα ενισχυτη και ισως ενα πολυδιακοπτη....

Σκοπεύω να βάλω πρίζες TV/SAT με μονό καλώδιο και ξεχωριστό για την κάθε μία πρίζα. Ολα θα καταλήγουν σε "computer room" στο υπόγειο λαθος στην σοφιτα ειναι το σωστο και ενα καλωδιο utp μην ξεχασεις για δυκτιο ....ααααα εγω εβαλα απο καθε μπριζα και ενα καλωδιο απο το πατωμα στον απεναντι τοιχο και μια μπριζα ασυνδετη προς το παρων και αμα θελω ετσι παω την μπριζα απεναντι αμεσως χωρις κοπο ......

Συνοψίζω αυτά που κατάλαβα:

Από το πιάτο να φεύγει ένα καλώδιο προς το σταθμό συγκέντρωσης. Αν θέλω να πιάνω 2 δορυφόρους, βάζω εξωτερικά (στο σημείο του πιάτου) ένα διακόπτη Diseqc και πιάνω παραπάνω δορυφόρους με το μονό καλώδιο. Στην περίπτωση αυτή χρειάζομαι κάποιο καλώδιο ή αναμονή τροφοδοσίας για το διακόπτη Diseqc; Αν πάλι δε βάλω διακόπτη Diseqc, τότε για 2 δορυφόρους χρειάζομαι 2 καλώδια από το πιάτο στο σταθμό συγκέντρωσης;

Ο σταθμός συγκέντρωσης είναι καλύτερα να βρίσκεται ψηλά (π.χ. στο ψηλότερο πάτωμα του κλιμακοστασίου).

Επίσης χρειάζομαι ένα καλώδιο από το σημείο της επίγειας κεραίας προς το σταθμό συγκέντρωσης.

Από το σταθμό συγκέντρωσης ένα ξεχωριστό καλώδιο προς την κάθε πρίζα SAT και άλλο ένα προς την κάθε πρίζα TV.
Διευκρίνηση: μπορώ να βρω πρίζες που να διαθέτουν 2 υποδοχές, μία TV και μία SAT για να μη γεμίζω τον τόπο 2πλές πρίζες;

Τέλος το UTP πριζάκι, που χρειάζεται; στο Σταθμό συγκέντρωσης;

Συγγνώμη για την ασχετοσύνη μου...:nounder:

Last edited:
Πολύ μπέρδεμα φίλος! Πας σε ακριβές λύσεις. Με τον σταθμό συγκέντρωσης όπως τον αναφέρεις τι θες ακριβώς από αυτό; Να μοιράζεις net από αυτό σε κάθε όροφο; Να παίζεις video από το pc στο όλο δίκτυο. Να βλέπεις σήμα από κάμερα, τι; UTP πρίζες καλά είναι να βάλεις σε κάθε σημείο που θα έχεις και μια SAT/TV πρίζα (υπάρχουν εννοείτε).
Όταν το διάβασα όλο, μια λέξη μου ήρθε στο μυαλό μου που τα λύνει όλα. "Unicable". Η υλοποίηση αυτήν είναι η πλέον καταλληλότερη για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις γλυτώνοντας τα άπειρα καλώδια και όχι μόνο. Οπότε καταφεύγεις σε χρήση multiswitch με unicable και σε δέκτες που έχουν αυτήν την δυνατότητα. Στο παρακάτω link είναι από DELTA Electronics διαθέτει ανάλογα multiswitch http://www.dct-delta.de/englisch/index.cfm που από ότι είδα στην δική σου κατάσταση είναι το μοντέλο SUM 928. Ότι έχω βρει γράφω, δεν έχω προτίμηση σε κάτι, η επιλογή θα είναι δική σου αν επιλέξεις αυτό το δρόμο.

Με τον σταθμό συγκέντρωσης όπως τον αναφέρεις τι θες ακριβώς από αυτό; Να μοιράζεις net από αυτό σε κάθε όροφο; Να παίζεις video από το pc στο όλο δίκτυο. Να βλέπεις σήμα από κάμερα, τι;

To έγραψα στο 1ο Post:
ΘΕΛΩ
Ο κάθε όροφος (επίπεδο) να βλέπει το δικό του ανεξάρτητο κανάλι (δορυφορικό ή επίγειο). Ιδεατά, αν δεν είναι πολύ δύσκολο, στον κάθε όροφο να μπορεί η κάθε τηλεόραση να δείχνει επίσης το δικό της ανεξάρτητο κανάλι.

Όπου "τηλεόραση", βάλε "δέκτη" για να μη γίνει μπέρδεμα.

Ο "σταθμός συγκέντρωσης" που θέλω, δεν είναι τίποτα επιστημονικό, είναι ένα σημείο που θα καταλήγουν όλα (πρίζες και πιάτο) για να έχω την ευελιξία να επιλέξω λύσεις (όπως αυτή που προτείνεις). Παρεμπιπτόντως στη λύση που προτείνεις, βλέπω 8 καλώδια από το πιάτο προς το multiswitch και ένα καλώδιο για όλες τις πρίζες (ή 2 για 2 δορυφόρους), σωστά;

Ο "σταθμός συγκέντρωσης" που θέλω, δεν είναι τίποτα επιστημονικό, είναι ένα σημείο που θα καταλήγουν όλα (πρίζες και πιάτο) για να έχω την ευελιξία να επιλέξω λύσεις (όπως αυτή που προτείνεις).

Το έγραψαν τα παιδιά τότε, θα είναι στο υψηλότερο σημείο δηλαδή σε σένα στην σοφίτα. Το πιάτο θα είναι εκτός οικίας οπότε δεν περιλαμβάνεται στο "σταθμό συγκέντρωσης" σου αλλά μόνο τα καλώδια που θα φεύγουν από αυτό. Επίσης οι πρίζες θα 'ναι σε κάθε όροφο-επίπεδο οπότε εάν πρόκειται για σοφίτα θα έχεις εκεί αυτές που θες μόνο, οι άλλες στους υπόλοιπους ορόφους. Έστω πχ από το σχηματικό που έδωσα ότι ο πολυδιακόπτης και οι δύο πρίζες θα 'ναι στην σοφίτα ώστε με την σειρά τους να καταλήγουν στο υπόλοιπο δίκτυο.

Παρεμπιπτόντως στη λύση που προτείνεις, βλέπω 8 καλώδια από το πιάτο προς το multiswitch και ένα καλώδιο για όλες τις πρίζες (ή 2 για 2 δορυφόρους), σωστά;
Τα 8 καλώδια είναι από τα δύο Quattro Universal LNB που χρειάζεσαι (4 καλώδια ανά LNB για κάθε δορυφόρο που θέλεις). Τα δυο καλώδια έχουν να κάνουν με την διανομή, με μέγιστο 8 δέκτες σε κάθε γραμμή άρα σύνολο έως 16 δέκτες. Το ίδιο σήμα μεταφέρουν κατά κάποιο τρόπο και τα δύο για να καταλάβεις. Μην σε μπερδεύει αυτό.

Σε όλο αυτό που ζητάς πάντως υπάρχουν πολυποίκιλες υλοποιήσεις, αλλά η πιο απλή είναι η παραπάνω κατά την γνώμη μου πάντα. Αλλιώς για λήψη δύο δορυφόρων με αυτόνομη θέαση καναλιών από κάθε δέκτη (8 συνολικά) που θα τροφοδοτείται ο κάθε ένας από ξεχωριστώ καλώδιο μαζί με επίγειο σήμα χρειάζεται: 2 Octo Universal LNB, 8 Diseqc 2:1, 8 Combiner TV-SAT, 8 τερματικές πρίζες SAT/TV (ούτως η άλλος θα έμπαιναν διέλευσης και τερματικές), 1 επίγειο ενισχυτή κεντρικής εγκατάστασης, 1 Splitter 1:8, 16 καλώδια από τα 2 LNB που θα πάνε στα 8 Diseqc, 8 καλώδια από την έξοδο κάθε Combiner TV-SAT προς κάθε πρίζα. Έτσι και πάει λέγοντας!!!

Last edited:
Σαφέστατος, ευχαριστώ!

Πιστεύετε ότι περνώντας και επίγειο και δορυφορικό στο ίδιο καλώδιο προς την πρίζα, δεν υπάρχει πρόβλημα; Κι όταν το μονό καλώδιο φτάσει στην πρίζα, πώς διαχωρίζεται στις 2 υποδοχές (ΤV και SAT);

Σαφέστατος, ευχαριστώ!

Πιστεύετε ότι περνώντας και επίγειο και δορυφορικό στο ίδιο καλώδιο προς την πρίζα, δεν υπάρχει πρόβλημα; Κι όταν το μονό καλώδιο φτάσει στην πρίζα, πώς διαχωρίζεται στις 2 υποδοχές (ΤV και SAT);

Χαίρομαι που μπόρεσα να βοηθήσω!
Όχι τι πρόβλημα να υπάρχει. Ποιος ο λόγος τότε της ανάπτυξης μιας τέτοια τεχνικής. Οι πρίζες έχουν πίσω τους μια υποδοχή για το ομοαξονικό καλώδιο ή και μια για ράδιο αν έχεις με SAT/TV/FM πρίζα. Ο διαχωρισμός δορυφορικού και επίγειου σήματος γίνεται μέσα στην πρίζα με τα επιμέρους κυκλώματα που διαθέτει, δε σε απασχολεί αυτό. Υπάρχουν φυσικά και διαχωριστές SAT/TV (κάνουν ότι και οι πρίζες) που χωρίζουν από το ένα καλώδιο το δορυφορικό και το επίγειο σήμα σε επιμέρους ξεχωριστές εξόδους.

Ο παραπάνω σχεδιασμός έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα.
ΔΕΝ είναι συμβατός με όλους τους δέκτες. Θα λειτουργούν σωστά ΜΟΝΟ οι δέκτες που υποστηρίζουν unicable.

Καλύτερα πάρε έναν πολυδιακόπτη 17/8 (θα έχεις μέχρι και 4 δορυφόρους + την επίγεια κεραία) και από εκεί θα κατέβουν 8 καλώδια. Ένα για κάθε πρίζα (sat/tv).
Το 17 είναι οι είσοδοι (4 καλώδια για κάθε ένα quattro lnb με μέγιστο 4 lnb + 1 για την επίγεια κεραία)
Το 8 είναι πόσες εξόδους έχει (δηλαδή πόσες αυτόνομες ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ πρίζες υποστηρίζει)
Αν δε θέλεις να βάλεις μελλοντικά άλλους δορυφόρους, τότε μπορείς να πάρεις πολυδιακόπτη 9/8 για 2 δορυφόρους και επίγεια κεραία.

Με αυτή τη συνδεσμολογία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι δέκτες που υποστηρίζουν diseqc 1.0 (δηλαδή ΟΛΟΙ). Ο κάθε δέκτης θα είναι ανεξάρτητος.
Κατά τα άλλα θέλεις ένα quattro lnb για κάθε δορυφόρο, καλώδια και τελείωσες.

Να απλοποιησουμε λιγο την κατασταση?
Το αν θα βαλει πολυδιακοπτη η οκταπλα lnb δεν εχει σημασια σε αυτη τη φαση...
Τωρα περναει καλωδια...
Για λογους οικονομιας μηκους, αλλα κα χωρου προτεινεται το σημειο συγκεντρωσης της δορυφορικης να ειναι στη σοφιτα, σε καπιο (μεγαλο για λογους ψυξης) ντουλαπι, και αν ειναι εφικτο κοντα στο σημειο που ειναι το πιατο.
(Εγω θα εβαζα σωληνα pvc και θα την εκλεινα με σφουγαρρι ωστε καλωδια να περνανε απο εξω οποτεδηποτε, αλλα αυτο ειναι απλα θεμα ευκολιας). Τα diseq/ μεικτες κλπ σε εσωτερικο χωρο ειναι πολυ καλυτερα...
Απο κει και περα...
9 καλωδια απο το πιατο στο σημειο συγκεντρωσης κατ'ελαχιστον
και ενα ανεξαρτητο καλωδιο κατηγοριας sat προς καθε μπριζα.

Επιπλεον, ως μελλοντικη προβλεψη περνα και 2 επιπλεον καλωδια απο το computer room προς το σημειο συγκεντρωσης στη σοφιτα.. ποτε δεν ξερεις..

Και μιας και ειπες computer room, να προσθεσω μερικες ιδεες..
1. Σκεψου σοβαρα τη περιπτωση να τραβηξεις ξεχωριστες μπριζες για ups(κοκκινες) για το καθε σημειο τηλεορασης. (με ξεχωριστο ουδετερο και γειωση, και ξεχωριστο πινακα στο υπογειο για τη διανομη τους).
Στειλε και μια τετοια πριζα στη σοφιτα, στο σημειο συγκεντρωσης.
Στη χειροτερη βαλε μονο αυτη τη γραμμη να περνει απο το ups του computer room....
Με τν ευαισθησια των σημερινων flat τηλεορασεων (και τη μειωμενη καταναλωση) με ενα ups γυρω στα 1500kva κανεις πολυ καλη δουλεια.

2. Σε καθε σημειο tv να τραβηχτουν και δυο καλωδια utp cat5e και να τερματιστουν σε διπλη πριζα στον τοιχο.
(το cat6 μεσα σε σπιτια ειναι σαφως δυσκολοτερο και δεν προσφερει κατι)
Απο την αλλη ακρη να τερματιστουν ολα στο υπογειο σε patchpanel.

Βαλε οπωσδηποτε και μια διπλη utp στο σημειο συγκεντρωσης στη σοφιτα.

Μην ασχοληθεις με καλωδια τηλεφωνιας.
Απλα φερε τουλαχιστον ενα utp απο το σημειο που ερχεται ο οτε στο υπογειο εκει που εχεις και το patchpanel...

Last edited:
Τωρα περναει καλωδια...
Σωστά! Θέλω μόνο τις minimum εργασίες που πρέπει να κάνει τώρα ο ηλεκτρολόγος. Κρατάω λοιπόν σαν πιο ευέλικτη λύση:

1. Σωλήνα στον τοίχο που να χωράνε 9 καλώδια SAT από το πιάτο στο σημείο συγκέντρωσης
2. Από το σημείο συγκέντρωσης 1 ξεχωριστό καλώδιο SAT σε κάθε πρίζα TV/SAT
3. UTP σε κάθε σημείο τηλεόρασης και επίσης στο σημείο συγκέντρωσης στη σοφίτα

Επίσης πολύ καλή η ιδέα για το ups.

Επιπλεον, ως μελλοντικη προβλεψη περνα και 2 επιπλεον καλωδια απο το computer room προς το σημειο συγκεντρωσης στη σοφιτα.. ποτε δεν ξερεις
Τύπου SAT εννοείς;

Οι πρίζες έχουν πίσω τους μια υποδοχή για το ομοαξονικό καλώδιο ή και μια για ράδιο αν έχεις με SAT/TV/FM πρίζα. Ο διαχωρισμός δορυφορικού και επίγειου σήματος γίνεται μέσα στην πρίζα με τα επιμέρους κυκλώματα που διαθέτει, δε σε απασχολεί αυτό.

Δηλ. το FM στην τριπλή πρίζα (TV/SAT/FM) δέχεται το δικό του καλώδιο, ξεχωριστό από το SAT. Για τις άλλες 2 υποδοχές (TV και SAT) υπάρχει πίσω από την πρίζα μόνο μία υποδοχή που υποδέχεται το καλώδιο SAT. Σωστά το κατάλαβα;

UTP βαλαμε ηδη...
Ναι sat εννοω.

Και τα 2 utp σε καθε θεση δεν ειναι υπερβολη... (το ιδιο σκαψιμο ειναι, στην ιδια μπριζα πανε...) Ομως αμα εχεις ενα δεκτη που να θελει internet και ενα media player , εκει τις θες τις δυο πριζες..

Οχι τα fm δεν χρειαζονται ξεχωριστο καλωδιο.. fm, tv, sat ολα στο ιδιο.
Ασε που κεραια fm σπανιως χρησιμοποιειται πλεον.. Πιο πολλα προβληματα δημιουργει παρα λυνει, στο μπουκωμενο φασμα των πολεων..