Δορυφορικοί ..μύθοι

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Ας αναφέρουμε τα πιο απίθανα πράγματα που έχουμε ακούσει για την δορυφορική λήψη, τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση. Στα πρώτα μας βήματα όλοι ξεκινήσαμε με περιορισμένες γνώσεις γύρω από τα δορυφορικά δρώμενα και ζητήσαμε την γνώμη γνωστών, φίλων αλλά και των ειδικών.
Οι γνωστοί και φίλοι μας έδωσαν τα «φώτα» τους από την προσωπική τους εμπειρία ή "όπως άκουσαν" αφιλοκερδώς αλλά τις απόλυτες λύσεις μας παρείχαν οι "ειδικοί".
Μοιραστείτε μαζί μας όλα αυτά όπως σας μεταφέρθηκαν ή όπως τα καταλάβατε..

Θα αναφέρω κάτι πολύ παλιό που ανάγεται στην εποχή 88-89 όταν οι δήμοι έβαζαν αναμεταδότες για δορυφορικά κανάλια αλλά δεν είχε ακόμη νομιμοποιηθεί η ιδιωτική τηλεόραση. Οσοι λοιπόν θυμούνται τον αείμνηστο υπουργό κο Μαρούδα, μπορει να έχουν συγκρατήσει και την εκπληκτική του δήλωση...ότι θα καταρρίψει όσους δορυφόρους πετάνε πάνω απο την Ελλάδα!
Βεβαια, εκείνη την εποχή, δεν ήταν αυτονόητο ακόμη και για ένα υπουργό να ξέρει ότι οι γεωστατικοί δορυφόροι δεν πετάνε πάνω απο την Ελλάδα, αλλά πολύ πάνω απο τον Ισημερινό και συνεπώς θα ήταν ανέφικτη η κατάρριψή τους, όσοι πάντως ξέραμε, γελάσαμε με την ψυχή μας!

Θυμάμαι το 87 όταν αγόρασα το πρώτο μου πιάτο τον ιδικό που ου το πούλησε να μου λέει ότι είναι απίστευτα δύσκολο να το εγκαταστήσω μόνος μου και ότι θα παιδεύομαι για μέρες ίσος και μήνες αφού οι δορυφόροι είναι πολύ μακριά και δεν θα μπορέσω ποτέ να τους βρω στην τύχη . Βέβαια ο άνθρωπός όλα αυτά τα έλεγα για να μου κάνει την εγκατάσταση που τότε ο ´δεκτής και το πιάτο – LNB – καλώδια στοίχιζαν 50 χιλιάρικα και η εγκατάσταση τους άλλα 50. Του λέω ότι θα προσπαθήσω και αν δεν τα καταφέρω θα σε πάρω τηλέφωνο. Μόλις έφτασα σπίτι και συνέδεσα τα καλώδια ξεκίνησα το ψάρεμα του hotbird . μέσα στο επόμενο λεπτό είχα βρει τον δορυφόρο . Παίρνω τηλέφωνο αμέσως στον μάστορα ο οποίος κατάλαβε ότι θα τον καλέσω σπίτι μου.
- Τι έγινε μου λέει τόσο ήταν η προσπάθεια σου , απογοητεύτηκες μέσα σε μίση ώρα ? Στα έλεγα εγώ αλλά εσύ ήθελες να παιδευτείς .
- ¨Όχι ρε φίλε απλά πήρα να σου πω ότι η το πιάτο είναι ίδι στην ταράτσα και εγώ απολαμβάνω αυτή τη στιγμή το RTL
.Από τότε μέχρι και σήμερα αν και μεσολάβησαν 20 χρόνια η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ στα δορυφορικά μαγαζάκια της γειτονιάς. Μόνο που τώρα σου λεν ότι η αναβάθμιση του δέκτη είναι τραγικά δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεσή και αν θέλεις να τον αναβαθμίσεις μην επιχηρήσεις μόνος σου αλλά να το πάς σ´ αυτούς να το πράξουν με ασφάλεια , συνέπεια , επαγγελματισμό και φυσικά να τους κεράσεις και τον καφέ που λέει ο λόγος . Τώρα καφές και 10ευρό πρώτη φορά το ακούω αλλά τι να πεις.

Ομοιως με την εγκατάσταση του σταθερού πιάτου, άκουσα κι εγώ διάφορα για εγκατάσταση κινητού πιάτου. Δεν γίνεται, θέλεις πεδιόμετρο, θα σου πάρει κανένα μήνα κτλ.
Αφού διάβασα λοιπόν στο internet οτι μπόρεσα να βρώ για το πως στήνεται ένα κινητό πιάτο, πήρα ένα μοτέρ diseqc motec sg2100A του κούμπωσα πάνω ένα από τα δύο πιάτα μου και εντός δύο ημερών βλέπω πλέον hotbird, astra 19.2 & 28.2, eurobird, serius, arabsat, hellas sat, hispasat.
Νομίζω οτι αν πιάνει λίγο το χέρι σου και έχεις χρόνο αξίζει να ασχοληθείς ο ίδιος..