@Zizu
Κατ' αρχήν γεια χαρά και από μένα. Εφόσον όπως λες σου λύθηκαν απορίες τότε πολύ νόημα να λέμε τα ίδια πράγματα δεν έχει. Επειδή κάποτε ήμουν στην θέση σου, θα σου πω ορισμένα πράγματα ως αρχικές κατευθύνσεις.
1 Ξεκαθάρισε πόσα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. ΔΕΝ έχει νόημα να συζητάς γενικά και αόριστα χωρίς αυτό το θέμα ξεκαθαρισμένο. Δεν έχει επίσης νόημα να πεις οτι θέλεις "κάτι καλό".
2 Με δεδομένο οτι είσαι άσχετος, την εγκατάσταση θα την κάνει τεχνικός. Αυτό σημαίνει οτι από τα λεφτά που ΘΑ διαθέσεις, πρέπει να αφαιρέσεις από 100 -120 ευρώ. Οι τιμές είναι εντελώς ενδεικτικές (Πχ εσύ μπορεί να ΞΕΡΕΙΣ να κάνεις εγκατάσταση, ή να έχεις φιλαράκι που ξέρει και θα την κάνει τσάμπα κτλ).
3 ΘΕΛΕΙΣ όπωσδηποτε HD δέκτη, εκτός αν δεν έχεις τέτοια τηλεόραση και δεν σκοπεύεις να αποκτήσεις ποτέ. Αν όμως έχεις HD τηλεόραση, μη το συζητάς καθόλου. ΔΕΝ είναι όλοι ακριβοί, όπως νομίζεις.
4 Το 90% από τα καλά κανάλια στους δορυφόρους είναι κλειδωμένα. Το υπόλοιπο 10% είναι "από δω και από κει", και το κυριότερο είναι οτι δεν είσαι και σίγουρος για το πότε κάποιο κανάλι είναι αδιάφορο. Ένα φαινομενικά αδιάφορο κανάλι, μπορεί αύριο να γίνει ενδιαφέρον.
5 Αν δεν έχεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ενδιαφέρον (πχ εμένα με νοιάζουν κυρίως τα αθλητικά) τότε είναι σχεδόν μονόδρομος να προσπαθήσεις να πιάσεις το δυνατόν περισσότερους δορυφόρους. Αν θέλεις να βλέπεις κάτι πιο συγκεκριμένο, τότε γίνεται να "στοχεύσεις" σε επιλεγμένους δορυφόρους.
6 Πριν κάνεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, βεβαιώσου οτι δεν έχεις πρόβλημα να εγκαταστήσεις δορυφορικά. Πχ μπορεί να ανακαλύψεις οτι δεν έχεις μπαλκόνι που βλέπει δυτικά, ή οτι στην πολυκατοικία σου απαγορεύεται κτλ.
7 Αν νομίζεις οτι "60 ευρώ νοβα το μήνα Χ 12 = 720. Εγώ θα βάλω δορυφορικά και θα τα βλέπω τσάμπα", νομίζεις ΛΑΘΟΣ. Το κόστος ενός συστήματος πχ ενδεικτικά είναι
Πιάτο ~ 1,2 = 60-70 ευρώ
Lnb = 10-15
Δέκτης = 150 - όσο αντέχεις
μοτέρ (λέμε τώρα) = 50-70
εγκατάσταση = ~120 (ίσως και παραπάνω)
Αμέσως μαζεύτηκαν +400 ευρώ. Και αυτά ΜΟΝΟ για τα λίγα ελεύθερα κανάλια.
Αυτά για αρχή
Σίμος