Dreambox σε σκάφος;

17 June 2006
25,397
Αθήνα
οπως λέει και ο τίτλος του θέματος, το σενάριο είναι κατά πόσο μπορεί να συνδεθεί ο dreambox στο internet μέσω 3G για χρήση π.χ. σε ένα σκάφος;
Τι χρειάζεται;

Υ.Γ. Δεν το γνωρίζω, αλλά υποθέτουμε ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη 3G στα πελάγη.

Ενα pc με ενα stick 3g και μοιρασμα του internet μεσω του lan ειναι αρκετο.
3g στις κεντρικες κυκλαδες υπαρχει σιγουρα τουλαχιστον στις ροτες των πλοιων της γραμμης (πχ απο πειραια για Παρο με COTE υπαρχει συνεχως).
Αν εχεις λυσει και το προβλημα του συνεχους προσανατολισμου της κεραιας τοτε γινεται...

Φαντάζομαι κι ένα netbook με 3G κάνει δουλειά ε;

Και ο dreambox συνδεδεμένος με utp καλώδιο με το netbook ή με στικάκι wifi;

Τι εννοείς προσανατολισμό της κεραίας ; ποιάς κεραίας; του 3G;

Θα σας στεναχωρήσω αλλά νομίζω η χρήση 3G για dreambox δεν παίζει λόγω τον ports που είναι κλειδωμένα από τον πάροχο. Πως θα στείλετε κάτι στον dream? Σε ποιο port?

Φαντάζομαι κι ένα netbook με 3G κάνει δουλειά ε;

Και ο dreambox συνδεδεμένος με utp καλώδιο με το netbook ή με στικάκι wifi;

Τι εννοείς προσανατολισμό της κεραίας ; ποιάς κεραίας; του 3G;

Της δορυφορικής ρε συ εννοεί. Που θα βλέπει το πιάτο?

Ναι κανει και netbook....
Και με στικακι wifi γινεται αλλα πρεπει να βαλεις και access point η stick wifi και στον dreambox και αρχιζει και μπερδευει λιγο το πραγμα.
Οτι γινεται γινεται παντως

Για την κεραια αναφερομαι για το δορυφορο, το 3g δεν θελει ιδιαιτερα πραγματα αν και θα βοηθουσε πολυ να ειναι κοντα σε παραθυρο. (η τουλαχιστον οχι θαμενο μεσα σε σιδερα..)

Και δεν χρειαζεται να ανοιξουμε και πορτες στο 3g...
ενα απλο outgoing connection μια χαρα θα ειναι

Re: Απάντηση: Dreambox σε σκάφος;

Θα σας στεναχωρήσω αλλά νομίζω η χρήση 3G για dreambox δεν παίζει λόγω τον ports που είναι κλειδωμένα από τον πάροχο. Πως θα στείλετε κάτι στον dream? Σε ποιο port?

δεν ξέρω τι γίνεται με τα usb των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και το software που χρησιμοποιούν. εγώ πάντως για κάποιο καιρό που δεν είχα internet στο σπίτι βολευόμουν με το κινητό μου. σύνδεση του κινητού (windows mobile) στη usb, μοίρασμα της σύνδεσης στις ιδιότητες δικτύου του pc, και cross καλώδιο στον dm800 και έπαιζε μια χαρά!!

edit: Λάθος μου. δεν το έκανα με μοίρασμα σύνδεσης, αλλά με bridge connections!!

Last edited:
Απάντηση: Re: Dreambox σε σκάφος;

Και δεν χρειαζεται να ανοιξουμε και πορτες στο 3g...
ενα απλο outgoing connection μια χαρα θα ειναι

Αρα κατευθείαν το utp καλώδιο από τον DM στο netbook και θα παίξει ε; Σίγουρα δεν χρειάζεται πόρτες και τέτοια ε;

Ναι για δορυφορική κεραία υπάρχει κατάλληλη.

Re: Απάντηση: Re: Dreambox σε σκάφος;

Οταν λεμε θα παιξει εννοουμε οτι το dreambox θα εχει internet.
Πρεπει να ρυθμισεις και internet connection sharing στο netbook.
Επισης ο dream θα πρεπει να κανει ping απο το net book και να εχει οπωσδηποτε ορισμενη ως default gateway την ip του lan του netbook.

Αν και με εξέπληξε αυτό που ανέφερε ο πόντιος, δεν είχα φανταστεί τους πάροχους 3G να κλειδώνουν πόρτες, υπάρχει λύση με το forward σε ξεκλείδωτες πόρτες, πχ η 20711 στην 80.

Όσον αφορά την σύνδεση του dreambox με το δίκτυο, προτείνω την λύση του 3G router ως πρώτη, ρούτερ κανονικό (δεν το υποστηρίζουν όλα) με 3G στικάκι ως δεύτερη και την σύνδεση του κινητού κατευθείαν με τον dreambox εφόσον υπάρχουν οδηγοί (drivers) για το εν χρήση μοντέλο. Με την τελευταία λύση είναι δυνατή η χρήση και του GPRS δικτύου αφού αυτό που (φαντάζομαι) ότι έχει κατά νού χρειάζεται μικρό όγκο (με γρήγορο ping).

Όσο για το προσανατολισμό της δορυφορικής κεραίας δεν νομίζω να είναι θέμα α) γιατί έχει αυτόματο σύστημα κεραίας σε θόλο και σκάφος 50μ.με εγγλέζο μπάτλερ ή β) το χρειάζεται για τα λιμάνια, όπως έχω δεί να κάνουν οι περισσότεροι που βγάζουν κεραία στην προβλήτα.

Να ρωτήσω κάτι; Ολο αυτό το σκηνικό εννοώ dreambox και 3G το έχει δοκιμάσει κανένας σας ή μιλάμε τι ισχύει στην θεωρία;

Ρωτάω για να μην αρχίσουν περιττές αγορές και συνδρομές 3G για το τίποτα.

Το έχω δοκιμάσει, και εχω κάνει εξαντλητικα τεστ. Με 3G 1,5 χρονο και με απλο GPRS για 6 μηνες. Το εχω κανει και με 3g router, και με ICS απο laptop. Παιζει κανονικότατα, αλλά στο gprs πρεπει να εχεις καλο σημα για να μην εχει σπασίματα. Εαν πχ εχεις gprs 1 μπαρα σήμα θα κάνει στιγμιαια σπασιματακια (δεν ειναι απαγορευτικα απλα ειναι λιγο σπασ@@δικο). Απο 2 μπάρες και πάνω ειναι σαν να εισαι με LAN. Στο 3g ουτε λογος για προβλημα αφου το badwidth είναι υπερ-αρκετο. Γενικα στο Αιγαιο υπάρχει παντου 3g ακόμα και στο πέλαγος, οπότε μην αγχώνεστε για τη κάλυψη.
Το traffic που απαιτει ο dreambox είναι περιπου 1MB την ώρα, δηλαδη για 24ωρη λειτουργια Χ 30 ημέρες, μια συνδεση 3G με 1GB το μήνα φτανει και περισσευει.

Το θέμα δεν έχει να κάνει με dreambox και 3g, αλλά με το 3g γενικότερα. Δυστυχώς η δική μου τοποθέτηση δε θα είναι τόσο ευχάριστη.

Πρωτ' απ' όλα, η καλύτερη λύση είναι να πάρεις ένα 3g router. Υπάρχουν πολλά που παίρνουν πάνω τους το usb 3g modem που σου έχει δώσει ο provider και το δίνουν μέσω του router τόσο ενσύρματα όσο και με wifi. Ένας αξιόλογος τέτοιος router (και φτηνός) είναι ο Edimax 3g-6200n . Φυσικά μπορεί να δουλέψει και με netbook και ICS.

Τώρα, το πρόβλημα με το mobile internet είναι πως δε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα δουλεύει. Μπορεί στο Χ σημείο να παίζουν όλα καλά, ενώ στο Ψ σημείο να μη μπορεί να περάσει ούτε byte. Η εμπειρία μάλιστα έχει δείξει πως πιο αρνητικός παράγοντας από την έλλειψη σήματος είναι η γεμάτη κυψέλη. Μπορεί να έχεις πολύ καλό σήμα αλλά να είσαι σε γεμάτη κυψέλη και το δίκτυο να δίνει προτεραιότητα στις voice κλήσεις και τα data session να κόβονται συνέχεια. Μπορεί επίσης τη μία μέρα η κυψέλη να είναι άδεια και να πηγαίνουν όλα σφαίρα και την άλλη μέρα (πχ Σ/Κ) να έχει γεμίσει η κυψέλη από τουρίστες και να μη μπορείς να πάρεις ούτε byte, παρά μόνο στις πολύ νυχτερινές ώρες.

Στο GPRS έχεις στην καλύτερη περίπτωση ping time κοντά στα 400 με 500ms (και πολλές φορές 700 και 800). Οπότε σε αυτή την περίπτωση ξεχνάς συστήματα που έχουν απαίτηση για χαμηλό round trip (πχ NDS). Αντίθετα ένα καλό 3g session έχει ping times γύρω στα 120 με 150ms.

Πές μου φίλε μου πως έκανες την σύνδεση γιατι προσπαθώ και δεν τα καταφέρνω. Εχω λαπτοπ win 7, στικάκι 3G(Internet on the go 300mb) και dreambox 800 θέλω να κάνω συνδεση με gross over η με όποιον τρόπο τα κατάφερες, εαν γινεται λεπτομέρειες στον τρόπο Ευχαριστώ

Το έχω δοκιμάσει, και εχω κάνει εξαντλητικα τεστ. Με 3G 1,5 χρονο και με απλο GPRS για 6 μηνες. Το εχω κανει και με 3g router, και με ICS απο laptop. Παιζει κανονικότατα, αλλά στο gprs πρεπει να εχεις καλο σημα για να μην εχει σπασίματα. Εαν πχ εχεις gprs 1 μπαρα σήμα θα κάνει στιγμιαια σπασιματακια (δεν ειναι απαγορευτικα απλα ειναι λιγο σπασ@@δικο). Απο 2 μπάρες και πάνω ειναι σαν να εισαι με LAN. Στο 3g ουτε λογος για προβλημα αφου το badwidth είναι υπερ-αρκετο. Γενικα στο Αιγαιο υπάρχει παντου 3g ακόμα και στο πέλαγος, οπότε μην αγχώνεστε για τη κάλυψη.
Το traffic που απαιτει ο dreambox είναι περιπου 1MB την ώρα, δηλαδη για 24ωρη λειτουργια Χ 30 ημέρες, μια συνδεση 3G με 1GB το μήνα φτανει και περισσευει.