DSD και foobar

giavra

Senior Member
18 December 2008
446
Καβάλα
Λοιπόν λεβέντες υπάρχει ενα sony vaio vgn-nr21s με περασμένα τα windows7 ultimate.Μέχρι τώρα έπαιζε με foobar και usb dac χωρίς προβλημα τα flac ape wav wavpack κ.α και για όση ωρα ήθελα όμως δοκιμάζοντας σήμερα ριπαρισμένα sacd dsd και έχοντας εγκαταστήσει τα καταληλα πρόσθετα (foo_input_dsdiff+foo_input_sacd-0.5.11)έχω το εξής πρόβλημα μετα απο περίπου 1 ωρα αναπαραγωγής και εκει που έχω φτιάξει κεφάλη (βλέπε διάθεση) με δεσμέυει το foobar το 100% του επεξεργαστή και ο ήχος κάνει διακοπές.Καταλαβαίνω οτι η κωδικοπίηση που κάνει ο foobar για την αναπαραγωγη των sacd είναι απευθείας μετατροπη σε pcm και αυτο απαιτεί κάποια επεξεργαστικη ισχύ αλλα τόσο λαχανιασμα.Και ρωτω μήπως το αντιμετώπισε και κάποιο αλλο μέλος το ιδιο θέμα.Να ξεκαθαρισω οτι όλα τα αλλα φορμα τα αναπαράγει κανονικα και μέχρι της 2 ή 2,5 ωρες χωρίς προβλημα κολήματος.Επίσης δεν μπορω να δουλέψω asio ή wasapi γιατί όταν το ταίζω με τα dsd τότε μου βγαζει μύνημα οτι η συσκευή που είναι συνδεδεμένη με το προγραμμα foobar (usb dac) δεν μπορεί να κωδικοιποήσei την συχνοτητα δειγματοληψιας επειδη είναι υψηλή.Το usb δουλεύει μέχρι 16/48.Πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι την αγορα καινουριου η υπάρχει λύση;

Το foobar έχει διάφορες επιλογές
Για να κάνει dsd -> pcm με διάφορες μεθόδους και αλγορίθμους
Πήγαινε πάλι στο configuration των plugins και ψάξε να υποβιβάσεις τον ήχο σε 16/48 που λες ότι υποστηρίζεται

Re: Απάντηση: DSD και foobar

Το foobar έχει διάφορες επιλογές
Για να κάνει dsd -> pcm με διάφορες μεθόδους και αλγορίθμους
Πήγαινε πάλι στο configuration των plugins και ψάξε να υποβιβάσεις τον ήχο σε 16/48 που λες ότι υποστηρίζεται

Το έχω δει δεν έχω πειράξει το προγραμμα απο την αρχη ήταν στην δειγματοληψια που ανέφερες απο default configuration του foobar.Έχω δώσει και μία ανάσα στο buffer
σε μιά προσπάθεια μπάς αλλά δεν βλέπω διορθωση.Τώρα η θα το απεγκαταστήσω και θα το επαναγκαταστήσω η δεν ξέρω τη φταίει.Ειναι μια παράξενη περίπτωση πραγματικά.

Χμμμ… τι να πώ να είναι τόσο παλιό το laptop που να μη τα καταφέρνει ? Δε ξέρω
Αν δεν έχεις την τελευταία έκδοση foobar δοκίμασε να αναβαθμίσεις στην τελευταία

Re: Απάντηση: DSD και foobar

Χμμμ… τι να πώ να είναι τόσο παλιό το laptop που να μη τα καταφέρνει ? Δε ξέρω
Αν δεν έχεις την τελευταία έκδοση foobar δοκίμασε να αναβαθμίσεις στην τελευταία

την τελευταία εκδωση του προγραμματος έχω,το λαπτοπ ειναι αγορασμένο το 2008.Θα κάνω reset της ρυθμίσεις όλες στο πρόγραμμα,απλά πρέπει να το σετάρω απο την αρχη ξανα.

Δες για τις τελευταίες εκδόσεις των components toy foobar. Στο δικό μου βλέπω foo_input_sacd 0.6.0.

Παλιότερα είχα προβλήματα σε συγκεκριμένα αρχεία που το foobar δεν μπορούσε να παίξει. Δεν ξέρω αν έφταιγαν τα αρχεία ή τα components που χρησιμοποιούσα. Παρατήρησε σε ποια αρχεία έχεις κολλήματα.

Sorry, αλλά μπορείτε να μου πείτε το υλικό τι είναι;;; δισκάκι SACD ή αρχείο με DSD κωδικοποίηση;

Δες για τις τελευταίες εκδόσεις των components toy foobar. Στο δικό μου βλέπω foo_input_sacd 0.6.0.

Παλιότερα είχα προβλήματα σε συγκεκριμένα αρχεία που το foobar δεν μπορούσε να παίξει. Δεν ξέρω αν έφταιγαν τα αρχεία ή τα components που χρησιμοποιούσα. Παρατήρησε σε ποια αρχεία έχεις κολλήματα.

πιθανόν να φταιει το οτι εχω παλιο component,θα το αλλαξω στο foo_input_sacd 0.6.0 και τα ξαναλέμε

Αντικατεστησα το παλιο με foo_input_sacd 0.6.0 και όλα εντάξει.ευχαριστώ τα μέλοι για τις παρατηρήσεις τους

Παίδες,

Εγκατέστησα το plug in, παίζει κανονικά μέσω ASIO με την Xmeridian G2.

Από τα settings του plug in (SACD) όρισα το downsampling στα 88200.

Στην επιλογή PCM->DSD ποια επιλογή προτείνετε;

Σε πρώτη φάση έχω το multistage (floating point).

Και εγώ εκεί το έχω μιας και ειναι η ορισμένη θέση απο το ίδιο το πρόγραμμα.Αλήθεια πως παίζει η κάρτα; τα dsd;

Και εγώ εκεί το έχω μιας και ειναι η ορισμένη θέση απο το ίδιο το πρόγραμμα.Αλήθεια πως παίζει η κάρτα; τα dsd;

Απευθείας; δε δοκίμασα... (τα παίζει αλήθεια;;;)) - το έβαλα απ' ευθείας DSD->PCM 88200.

Επίσης δοκίμασα το direct conversion και παίζει καλύτερα τελικά. Καταναλώνει όμως και 10% παραπάνω cpu.

Στο φορητό πάντως έχω προβλήματα. Έκανα την ίδια διαδικασία, αλλά μόνο σε 44100 δέχεται το downsampling. Τα 88200 δεν τα δέχεται το Sabre, αλλά η αμέσως χειρότερη επιλογή είναι τα 44100.

Γιατί δεν υπάρχει επιλογή 48000;;;

Δυστυχώς το φορητό είναι που χρησιμοποιώ για ακροάσεις (αυτό είναι συνδεδεμένο στο συστημά μου).

Η Xmeridian δε θυμάμαι να δίνει δυνατότητα για DSD playback όποτε υποχρεωτικά θα πρέπει να τα μετατρέπεις σε PCM
Οι αλγόριθμοι όπως παρατήρησες είναι cpu intensive Οπότε λογικό ανάλογα με το μηχάνημα να χαμηλώνουμε settings.
Όσο για το 44.1 88.2 176.4 (και όχι 48 και πολλαπλάσια)
Πολύ χοντρικά το DSD είναι 64 φορές η δειγματοληψία του CD (64χ44.1=) αλλά 1bit (άρα 1/16o πληροφορίας) ανά δείγμα.
Ο αλγόριθμος μετατροπής για να είναι και αποδοτικός (γρήγορος) άρα δουλεύει και αυτός με πολλαπλάσια του 44.1

Φυσικά υπάρχουν και offline εργαλεία μετατροπής (όχι real time όπως αυτό στο foobar) όπως το γνωστό Saracon της Weiss
Αν και άποψη μου, τα SACD ας τα κρατάμε-αρχειοθετούμε ως ISO και ας μη τα μετατρέπουμε σε κάποιο άλλο format εάν δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος.

Ελάχιστοι μετατροπείς (ADC/DAC's) έχουν εγγενή ικανότητα αναπαραγωγής DSD (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού). Και μόνο τώρα τελευταία κάτι αρχίζει να γίνεται στα Software Players. Η κλασσική λύση είναι να γίνεται απ' ευθείας μετατροπή σε PCM, όπως πολύ σωστά διευκρινίζει ο Τάσος (tmju).

Για το θέμα της ρύθμισης είναι τυπικά σωστό να γίνεται στα πολλαπλάσια των 44,1 KHz. Πάντως εγώ που συνήθως χρησιμοποιώ τους ASIO 2 Drivers, των επαγγελματικών interface, πολλές φορές ρυθμίζω την αναπαραγωγή στα 96 ή και στα 192 KHz χωρίς να μου δημιουργηθεί πρόβλημα. Και για να είμαι ειλικρινής δεν παρατηρώ διαφορές (ούτε κι' έχω ψάξει, εδώ που τα λέμε).

Για την αναπαραγωγή DSD θα πρότεινα επίσης και την Audiogate της Korg, που εκτός από εργαλείο έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικό Software player. Στα Windows το J.River παίζει εγγενώς τα DSD αρχεία, αλλά πρέπει και ο DAC να έχει την αντίστοιχη δυνατότητα.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο οι εξελίξεις είναι θετικές στον τομέα αυτό. Θα δούμε...

Όντως η Xmeridian δεν υποστηρίζει απ' ευθείας DSD.

Αναπαράγει όμως άνετα τα 176.4, οπότε κατέληξα εκεί...

Για την αναπαραγωγή DSD θα πρότεινα επίσης και την Audiogate της Korg, που εκτός από εργαλείο έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικό Software player. Στα Windows το J.River παίζει εγγενώς τα DSD αρχεία, αλλά πρέπει και ο DAC να έχει την αντίστοιχη δυνατότητα.

Σε άμεση σύγκριση με το foobar 2000, (DSD->PCM 24/176.4) το Audio Gate παίζει ασύγκριτα καλύτερα. Σε συνσυασμό με την Auzen το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!

Το foobar διατηρεί το πλεονέκτημα αναπαραγωγής αρχείων sacd.iso όμως...

Εγω βλέπω εδω http://www.audiostream.com/content/dsd-ready-dacs-short-list αυτα που είναι dsd dac πρεπει να παίζουν απευθείας τα dsd χωρίς ενδιάμεσε μετατροπές,όμως δεν τα έχω ακουσει και δεν ξέρω και ποιός μπορει να τα έχει ακουσει να μας πει αξίζει και πόσο η αγορά τους;

Εγω βλέπω εδω http://www.audiostream.com/content/dsd-ready-dacs-short-list αυτα που είναι dsd dac πρεπει να παίζουν απευθείας τα dsd χωρίς ενδιάμεσε μετατροπές,όμως δεν τα έχω ακουσει και δεν ξέρω και ποιός μπορει να τα έχει ακουσει να μας πει αξίζει και πόσο η αγορά τους;
Η αγορά τους αξίζει με το παραπάνω. Τα περισσότερα είναι και κορυφαία συμβατικά DAC's (PCM). Και η τιμή τους όμως είναι ανάλογη.

Έχω επιφυλάξεις για κάποια (τα δύο τελευταία της λίστας σίγουρα, το Pioneer και Simple Design, πιθανόν δε Fostex και Chord) ότι δεν αναπαράγουν απ' ευθείας το DSD σήμα, αλλά το μετατρέπουν πρώτα σε PCM.

Από τον κατάλογο λείπουν μερικά: Οι DAC's της Prism Sound με την αντίστοιχη προσθήκη.

Οι αντίστοιχοι DAC's της DAD.

Επίσης Esoteric.

Έχω ακούσει το πιο παλιό μοντέλο της EMM LABS. Ξέρω καλά τον ήχο της DSD εγγραφής στο Korg, που είμαι κάτοχος. Και ξέρω καλά και τον ήχο της Prism Sound (έχω τον Ορφέα -χωρίς DSD όμως).

Την εγγραφή σε DSD τη χρησιμοποιώ κυρίως για ψηφιοποίηση βινυλίων, περιστασιακά έχω κάνει σ' αυτό το format και εγγραφές ζωντανής μουσικής (δοκιμαστικά). Εκείνο που μπορώ να σου πω για την εγγραφή σε DSD (ειδικά στα 5,6448 MHz) είναι πως διατηρεί όλη τη φυσικότητα, δυναμική περιοχή και ζεστασιά του αναλογικού ήχου, είναι κάπως πιο φυσική θα έλεγα. Η μετέπειτα μετατροπή, περαιτέρω επεξεργασία και τελική αναπαραγωγή σε PCM καθόλου δεν βλάφτει. Η αρχική όμως εγγραφή σε DSD έχει ένα μικρό προβάδισμα, θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου.

Δεν μπορώ να το τεκμηριώσω επιστημονικά, με μετρήσεις ή άλλο τρόπο, όμως η διαίσθηση και η εμπειρία μου μ' έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η αρχική ψηφιοποίηση, η A/D μετατροπή είναι πολύ πιο σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα από τα επόμενα στάδια...