DSD και foobar

Αυτό πώς να παίζει άραγε;
http://exasound.com/e20DAC/e20DACOverview.aspx

Από μετρήσεις πάντως καλά τα πάει νομίζω.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Σχεδόν όλα όσα θα ήθελε κανείς από ένα δικάναλο DAC.
Η καναδέζικη εταιρεία καινούργια και εντελώς άγνωστη. Και η τιμή μετά τις μετατροπές περίπου 2000 ευρώ χωρίς μεταφορικά και φόρους.

Το ηλεκτρονικό τους όμως κατάστημα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα ως χώρα αποστολής, (ενώ περιλαμβάνει ολόκληρη την υπόλοιπη ευρωζώνη).

Και η εταιρεία είναι εντελώς άγνωστη. Για να κατανικηθούν οι δισταγμοί εφαρμόζει πολιτική 30 ημερών δοκιμής στο σπίτι για όσους κατοικούν στον Καναδά και ΗΠΑ.

Πάντως κινεί τό ενδιαφέρον (και ανοίγει την όρεξη)!
 
Φίλιππε στο diyaudio.com θα βρεις πολλές συζητήσεις για την exaSound / exaDevices αλλά δε θυμάμαι κάποιον που να το έχει στην Ελλάδα.

Γενικά, καθώς το περιεχόμενο σε DSD είναι κατά πολύ λιγότερο από το PCM είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί αγορά dac μόνο και μόνο για αυτό το feature. Ενώ λογικά όσο περνά ο καιρός θα το βλέπουμε σα feature σε όλο και περισσότερες οικονομικές υλοποιήσεις.
 
Re: Απάντηση: DSD και foobar

Φίλιππε στο diyaudio.com θα βρεις πολλές συζητήσεις για την exaSound / exaDevices αλλά δε θυμάμαι κάποιον που να το έχει στην Ελλάδα.

Γενικά, καθώς το περιεχόμενο σε DSD είναι κατά πολύ λιγότερο από το PCM είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί αγορά dac μόνο και μόνο για αυτό το feature. Ενώ λογικά όσο περνά ο καιρός θα το βλέπουμε σα feature σε όλο και περισσότερες οικονομικές υλοποιήσεις.

μακάρι να γίνει σύντομα και στην κατηγορια γύρω στα 500 Ομως χωρις μεγάλες υποχωρήσεις σε σχέση με τα μεγάλα και ακριβά μοντέλα
 
Το βασικότερο για εμένα είναι το υλικό...

Για 2-3 SACD.iso δεν αξίζει να δώσει κανείς χρήματα. Αν έχεις όμως υλικό αλλάζει...
 
Μπράβο εξαιρετικο το korg και πολλύ σοφη η επιλογη σου για φηφιοποίηση των βυνιλίων σε αυτο το φορμά.
Εύγε
 
Kαι πολύ καλά θα κάνεις! Ασχολούμαι εδώ και δύο χρόνια και τα αποτελέσματα είναι φαντασμαγορικά.

Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτό http://www.korg.com/mr2 με το συνοδευτικό του πρόγραμμα http://www.korguser.net/audiogate/en/index.htmlγιατην εγγραφή και την επεξεργασία και αυτό http://store.sony.com/p/SCD-XA5400ES/en/p/SCDXA5400ES και αυτό http://mytekdigital.com/storeus/index.php/hifi-products/stereo192-dsd-silver.html (κυρίως το δεύτερο για λόγους ευκολίας) για την αναπαραγωγή.
Έχω ένα αρκετά καλό (και κλάψ ..ακριβό..) πικάπ το οποίο χρησιμοποιώ για την μεταφορά και γενικά το πρώτο που θα πρέπει να προσέξες είναι η ποιότητα του αναλογικού σου εξοπλισμού αφου αυτή θα καθορίσει το 90% του αποτελέσματος.

Υπάρχουν και ακριβότεροι Korg εγγραφείς που γράφουν σε ποιότητα διπλάσια απο το DSD64 του sacd ΣΕ DSD128 ενώ το ακριβότερο Korg MR2000 έχει και την φήμη του άριστου αναπαραγωγέα (με μερικούς πρακτικούς συμβιβασμούς όμως) μερικοί το θεωρούν ελαφρώς καλύτερο απο το Mytek.

Τέλος υπάρχει και αυτό http://www.tonyskeyboards.gr/default.asp?static=3&Product_ID=1418 το αποίο έχει πιό πολλές on board editing δυνατότητες και πιό πολλές εισοδο-εξόδους αλλα γράφει μόνο DSD64 (όχι οτι χάλασε και ο κόσμος) . Πιστεύω οτι κάνει μιά χαρά την δουλειά αλλα ουσιαστικά υτό που πληρώνει κανείς είναι τις δυνατότητες επι τόπου επεξεργασίας χωρίς υπολογιστή κάτι που μπορεί να δελεάσει τους λιγότερο έμπειρους με pc/mac (άν έχει μείνει και κανένας) οι οποίες όμως είναι αρκετά πολυπλοκότερες και πιο άβολες απο το να χρησιμοποιεί κανείς το αστεία εύκολο και εύχρηστο Audiogate στον υπολογιστή του.

Aν αναρρωτιέσαι για τις δύο ποιότητες (DSD64 DSD128) εγώ που γράφω με την πρώτη "την στάνταρ" ανάλυση έχω βρεί το ιερό μου δισκοπότηρο.. Στο αρκετά αποκαλυπτικό μου σύστημα δεν ακούω καμία απολύτως διαφορά απο το αναλογικό πρωτότυπο ούτε στον όγκο της πληροφορίας αλλα το κυριότερο ούτε στον αέρα τις χροιές και την ροή!..

Τέλος έχε υπόψη σου οτι το Audiogate της Korg έχει την δυνατότητα εξαγωγής σε ότι format τραβάει η όρεξη σου και της δημιουργίας AUDIO CD''s με ήχο εκπληκτικά κοντά στο πρωτότυπο DSD είδικά με τον αλγότιθμο Κorg Aqua σε χρήση κάτι που επιτρέπει να χαίρεσαι τις εγγραφές σου με τους φίλους σου στο οητό σου στο Αυτοκίνητο με εκπληκτική πιστότητα..
 
Last edited:
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την απάντηση. Αν κατάλαβα σωστά την έξοδο του phono σου την οδηγείς στην line είσοδο του mr2 και τα μετατρέπεις σε dsdiff αρχείο που το αποθηκεύεις σε sd κάρτα;
 
Την tape out του ολοκληρωμένου μου http://www.luxman.co.jp/global/product/ia_l-590a2.html την παίρνω με ένα ποιοτικό καλώδιο L-R RCA σε καρφί Jack και το "καρφώνω" στο Korg το οποίο κάνει όλη την δουλειά σαν ένα DAT φαντάσου μόνο που αντί για κασέτούλα γράφει στην SD κάρτα. Μετά το συνδέω στον υπολογιστή που το βλέπει σαν στικάκι, τραβάω τα αρχεία απο μέσα και τα δουλεύω.

Εδώ φαίνεται λίγο η διαδικασία http://www.youtube.com/watch?v=2Ym7HfskXK8&list=UUu3yiplu0x-pUM8-x-XWzXQ&index=4&feature=plcp
 
Παίδες,

Μου κάνει εντύπωση πόσο καλά ακούγονται τα SACD-R iso σε σχέση με τα 44.1/16 κομμάτια...

Πλέον λόγω παιδιών κάνω ακροάσεις είτε απευθείας από τον υπολογιστή (Auzen X-Meridian G2-> M-Audio M40 ή -> Sennheiser HD650).

Πολλοί έχουν πει πως δεν ακούν διαφορές μεταξύ του DSD layer και του CD layer, προσωπικά δε συμφώνησα ποτε...

Μέσω foobar λοιπόν μετατρέπω τα SACD-R iso σε 16μπιτα WAV και η διαφορά είναι χαώδης ακούγοντας από το παραπάνω σύστημα.

Δε μιλάω μόνο τονικά. Μιλάω για το συναίσθημα που μεταφέρει η μουσική. Εχθές άκουγα το Kind of Blue και ενώ το dsd με συγκινούσε και με ικανοποιούσε απίστευτα, το 16μπιτο περιεχόμενο με άφηνε αδιάφορο. Ήταν πιο περιορισμένο πιο "κονσέρβα"...

Ενώ το ένα έμοιαζε με "ηχογράφηση" το άλλο ήταν ελεύθερο και αληθινό.
 
Με τα ακουστικά οι διαφορές ακούγονται ευκολότερα.

Τα SACD κι εμένα μου ακούγονται καλύτερα αλλά πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι πρόκειται για πιο προσεγμένες "δουλειές" σε σχέση με τα υπόλοιπα CD.


[Για να παίξει το foobar τα SACD δε χρειάζεται μετατροπή από πριν, το foobar τα μετατρέπει την ώρα που τα παίζει εκτός κι αν είναι πολύ αργός ο υπολογιστής]