dsl συνδέσεις...οι γκουρού ας βοηθήσουν

πω πω... 2 σελίδες γνώμες βασίζονται λανθασμένα στην αρχική περιγραφή περί "φίλτρου". Δεν υπάρχει φίλτρο στην ISDN, μόνο splitter.

2 δρόμοι υπάρχουν για σένα:

1. Παίρνεις το splitter και το modem παραμάσχαλα κάθε φορά που θα θες να αλλάξεις δωμάτιο. Το βάζεις στην εκεί πρίζα και συνδέεσαι πατώντας "connect"

2. Αγοράζεις ένα modem - router της προκοπής και πετάς τη σαβούρα που έχεις. Αν είναι και ασύρματο μπορείς να ανοίγεις οποιοδήποτε PC υποστηρίζει wireless και να συνδέεσαι αυτόματα. Αν είναι μόνο ενσύρματο, πρέπει ή να τραβήξεις καλώδια, ή να χρησιμοποιήσεις μια από τις τεχνολογίες δικτύου μέσω ρευματος όπως http://www.devolo.com/co_EN_cs/produkte/dlan/dlan200avplussk.html

Πάντως το ασύρματο δίκτυο επειδή το έχω μετρήσει με ειδικό μηχάνημα είναι (θεωρητικά) βλαβερό σε απόσταση 5-10 εκατοστά από την κεραία, αντίθετα με άλλες συσκευές όπως φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα, κινητά που "ψήνουν" και στα 3-5m

supersonic, με το ISDN τα πράγματα αλλάζουν στη συνδεσμολογία.

Χωρίς ADSL, η πιο πιθανή συνδεσμολογία για ISDN στα ελληνικά σπίτια είναι:

OTE --- NT (netmod)
NT --- υπόλοιπες πρίζες (από τις αναλογικές εξόδους του netmod συνήθως).

Με ADSL, η συνδεσμολογία γίνεται:

OTE --- splitter
splitter (έξοδος NT) --- NT
ΝΤ --- υπόλοιπες πρίζες
splitter (έξοδος Modem) --- Modem
Modem --- H/Y

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις αν θες να βάζεις το modem σε διαφορετικά δωμάτια είναι να πάρεις την έξοδο modem του splitter και να τη στείλεις μέσω ενός έξτρα ζευγους που έχεις διαθέσιμο στις υπόλοιπες πρίζες.

Αν τώρα έχεις 2 ζεύγη ελεύθερα, και το καλώδιο είναι καλής ποιότητας, το καλύτερο θα ήτανε να στήσεις ένα δικτυάκι ethernet (έστω και 10ρι αν τα καλώδια δεν σηκώνουν 100ρι) και να πάρεις ένα ενσύρματο router για να έχεις internet ταυτόχρονα παντού, χωρίς άναψε-σβύσε του modem.

Όχι τιποτ'άλλο, αλλά με ένα router έχεις και καλύτερη ασφάλεια στο internet λόγω του NAT.

Εγώ ISDN έχω και μάλιστα το Netmod είναι στην τελευταία πρίζα του σπιτιού και επιστρέφει στις υπόλοιπες πρίζες το τηλεφωνικό σήμα από το αναλογικό Pots του netmod.
Το "περίεργο" καλώδιο στην ουσία μπορείς να μην το χρησιμοποιήσεις αν αρχίσεις να αλλάζεις τη συνδεσμολογία στις πρίζες, αλλά δεν το προτείνω.
Είναι δύσκολο με λόγια να το περιγράψεις...αύριο αν έχω λίγο χρόνο θα φτιάξω ένα σχεδιάγραμμα.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις αν θες να βάζεις το modem σε διαφορετικά δωμάτια είναι να πάρεις την έξοδο modem του splitter και να τη στείλεις μέσω ενός έξτρα ζευγους που έχεις διαθέσιμο στις υπόλοιπες πρίζες.

αυτό μου φαίνεται πιό εφικτό από όλα.
Πάντως το ξεκαθάρισα.
Δεν θέλω ούτε ρούτερ, ούτε ενσύρματο ούτε ασύρματο.

Γιά την ώρα.
όταν δεν υπάρχει στην αγορά τίποτα ενσύρματο, τότε θα το συζητήσω...

ευχαριστώ γιά την βοήθεια (μόλις γύρισα από το νετμοντ) αύριο θα το δω ξανά με το φως της ημέρας γιά να δώ πως θα το δρομολογήσω.

Re: Απάντηση: dsl συνδέσεις...οι γκουρού ας βοηθήσουν

Εγώ ISDN έχω και μάλιστα το Netmod είναι στην τελευταία πρίζα του σπιτιού και επιστρέφει στις υπόλοιπες πρίζες το τηλεφωνικό σήμα από το αναλογικό Pots του netmod.
Το "περίεργο" καλώδιο στην ουσία μπορείς να μην το χρησιμοποιήσεις αν αρχίσεις να αλλάζεις τη συνδεσμολογία στις πρίζες, αλλά δεν το προτείνω.
Είναι δύσκολο με λόγια να το περιγράψεις...αύριο αν έχω λίγο χρόνο θα φτιάξω ένα σχεδιάγραμμα.

όντως δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια.
Κάνω ακριβώς αυτό.
το ένα ζευγάρι που έφερνε σήμα οτε πήγε στο σπλίτερ και μετά αποσυνδέθηκε από όλες τις πρίζες του σπιτιού και συνδέθηκε εκεί με ένα άλλο ζευγάρι το αναλογικό σήμα από το netmod.

με τη λογική αυτή θεωρούσα ότι το σήμα αυτό της εξόδου του νετομοντ ήταν όπως ήταν το πρωτότυπο και ότι θα μπορούσα να ξανακάνω όλη την ιστορία από την αρχή.

Λοιπόν με αυτό το πολύ πρόχειρο διάγραμμα νομίζω ότι θα γίνουν όλα πολύ πιο κατανοητά. Φυσικά αντί να φτιάχνουμε περίεργα καλώδια μπορούμε να αλλάξουμε εσωτερικά τη συνδεσμολογία στην πρίζα. Αυτό όμως δεν είναι το καλύτερο ειδικά αν το σπίτι δεν είναι δικό μας γιατί σε περίπτωση που φύγουμε και ξεχάσουμε να τα φέρουμε στην αρχική κατάσταση ο επόμενος δεν θα μπορεί να καταλάβει γιατί δεν έχει τηλέφωνο. Πάντως αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση στο σπίτι μου. Έχω ISDN και έχω βάλει το netmod στην σχεδόν τελευταία πρίζα του σπιτιού (στο δωμάτιό μου) μέσω της μία αναλογικής εξόδου δίνω 1 γραμμή σε όλο το υπόλοιπο σπίτι. Στην δεύτερη αναλογική έξοδο έχω ορίσει άλλο εικονικό νούμερο το οποίο δουλεύει μόνο με συσκευή στο δωμάτιο αυτό. Το router τον έχω συνδέσει 4-5 πρίζες μακριά γιατί έτσι έχω δει πως το netmod επηρεάζει λιγότερο την ταχύτητα που κλειδώνει η σύνδεση. Χωρίς να συνδέσω το netmod κλειδώνω στα 4.5 MBit, αν συνδέσω το netmod στην ίδια πρίζα η πτώση είναι 1 Mbit και λίγο παραπάνω. Τώρα έτσι όπως τα έχω κλειδώνω στα 3.9 MBit.
Τέλος προφανώς δεν ενώνουμε καλώδια με στρίψιμο και μονωτική ταινία. Γυμνώνουμε ένα καλώδιο από τη μια πλευρά του και με προσοχή τοποθετούμε τα βύσματα. Αν δεν έχουμε το εργαλείο και βύσματα πάμε σε κάποιο κατάστημα κοντά μας ή τελικά αλλάζουμε τα καλώδια πίσω από την πρίζα όπου χρειαζόμαστε μόνο ένα κατσαβίδι.
Ελπίζω να βοήθησα...

Attachments