DSLR μεχρι 600

cover

New member
27 October 2008
31
Καλησπερα παιδες,

Θελω τα φωτα σας για την αγορα οικονομικης DSLR δηλαδη να μην υπερβενει τα 600 ευρω.

Πηγα σε ενα καταστημα και μου δωσανε διαφορε εναλλακτικες οπου και σας παραθετω:

• Canon 1000D μαζι με φακο 18-55IS στα 475
  • Canon 500D με φακο 18-55IS στα 667 ή με το φακο 17-85IS στα 675
  • Nikon D5000 με φακο 18-55VR στα 597

Για να μην γινομαι κουραστικος να σας πω τι χρειαζομαι απο μια φωτογραφικη μηχανη:
-[FONT=&quot] [/FONT]φωτογραφιες για κινουμενα αντικειμενα μιας και ο μπομπιρας ειναι μολις 8 μηνων και δεν μπορω να τον εχω ακουνητο για πολυ ωρα J
-[FONT=&quot] [/FONT]να μην περιμενω πολυ για την επομενη φωτογραφια
-[FONT=&quot] [/FONT]το φλας να φορτιζει σχετικα γρηγορα. Μη φανταστειτε οτι εχω τρελες απαιτησεις γιατι τοσα χρονια με μια Sony Cybershot μοντελο 2004 δεν κανει και λιγο χρονο?
-[FONT=&quot] [/FONT]Οι φωτογραφιες να βγαινουν και σε μερα και σε σκοτεινα σημεια. Δεν περιμενω να βγαζει στο απολυτο σκοταδι αλλα οχι και να θελω να βγαλω κανα τοπιο στας εξοχας και να μην μπορω!

Αυτα γενικα...

Σας ευχαριστω εκ των προτερων,
Πανος

Καλησπερα παιδες,

Θελω τα φωτα σας για την αγορα οικονομικης DSLR δηλαδη να μην υπερβενει τα 600 ευρω.

Πηγα σε ενα καταστημα και μου δωσανε διαφορε εναλλακτικες οπου και σας παραθετω:

• Canon 1000D μαζι με φακο 18-55IS στα 475
  • Canon 500D με φακο 18-55IS στα 667 ή με το φακο 17-85IS στα 675
  • Nikon D5000 με φακο 18-55VR στα 597

Για να μην γινομαι κουραστικος να σας πω τι χρειαζομαι απο μια φωτογραφικη μηχανη:
-[FONT=&quot] [/FONT]φωτογραφιες για κινουμενα αντικειμενα μιας και ο μπομπιρας ειναι μολις 8 μηνων και δεν μπορω να τον εχω ακουνητο για πολυ ωρα J
-[FONT=&quot] [/FONT]να μην περιμενω πολυ για την επομενη φωτογραφια
-[FONT=&quot] [/FONT]το φλας να φορτιζει σχετικα γρηγορα. Μη φανταστειτε οτι εχω τρελες απαιτησεις γιατι τοσα χρονια με μια Sony Cybershot μοντελο 2004 δεν κανει και λιγο χρονο?
-[FONT=&quot] [/FONT]Οι φωτογραφιες να βγαινουν και σε μερα και σε σκοτεινα σημεια. Δεν περιμενω να βγαζει στο απολυτο σκοταδι αλλα οχι και να θελω να βγαλω κανα τοπιο στας εξοχας και να μην μπορω!

Αυτα γενικα...

Σας ευχαριστω εκ των προτερων,
Πανος

Μπράβο σου που προσδιόρισες τις απαιτήσεις σου.

Λοιπόν όποια και να πάρεις, πάρτην, απλώς θα βάλεις κι ένα ποσό (περίπου 200) για ένα ξεχωριστό φλας. Και ο λόγος είναι πολύ σημαντικός. τα μάτια του παιδιού σου στις φλασιές. Αν έχεις γνωστό οφθαλμίατρο ρώτα τον να σου πει κατά πόσο επιτρέπεται να αστράφτει φλασιά πάνω στα ευαίσθητα μάτια των μωρών. Και καλά 1-2 ή έστω 10 φορές. Αν είναι όμως να τραβάμε συχνά τα παιδιά μας (π.χ.κάθε εβδομάδα) τότε πρέπει να προσέχουμε. Καλύτερα να πάρεις φθηνότερη μηχανή, παρά να μην πάρεις φλας, ειδικά γι αυτή τη δουλειά.

Πάντα εξωτερικό φλας και πάντα με το φλας να βλέπει προς το ταβάνι.

με την Ε-30 συγουρα παιρνεις και το FL36R, που ειναι ωραιο και μικρο φλας,αλλα το πακετο βγαινει καπου κοντα στα 700 ευρω και ειναι χωρις καπιο φακο....μπορεις να δεις την ε-620 μαζι με το 14-42 (500 κατι ευρω) συν το FL36R, αλλα 200 ευρω

Φίλε μου επειδή το μόνιμο θέμα μου είναι η μπεμπα μου (11 και κάτι μηνών) θα συμφωνήσω 100% με τον φίλο ΒΛΑΣΙΔΗ. Φλας χρειάζεσαι να μπορείς να "παγώσεις" την κίνηση του μωρού (να μην σου βγαίνει κουνημένο) αλλά επίσης και να έχεις το απαραίτητο φως μέσα στο σπίτι.
Η τεχνική που λογικά θα χρησιμοποιήσεις λέγεται bouncing και εν ολίγης στρέφεις το φλας στο ταβάνι, στον πίσω τοίχο κλπ ώστε να μην έχεις αυτό το σκληρό φως που βγάζει το φλας απ'ευθείας αλλά και να μη στραβώνεις το μωρό.

Φίλε μου επειδή το μόνιμο θέμα μου είναι η μπεμπα μου (11 και κάτι μηνών) θα συμφωνήσω 100% με τον φίλο ΒΛΑΣΙΔΗ. Φλας χρειάζεσαι να μπορείς να "παγώσεις" την κίνηση του μωρού (να μην σου βγαίνει κουνημένο) αλλά επίσης και να έχεις το απαραίτητο φως μέσα στο σπίτι.
Η τεχνική που λογικά θα χρησιμοποιήσεις λέγεται bouncing και εν ολίγης στρέφεις το φλας στο ταβάνι, στον πίσω τοίχο κλπ ώστε να μην έχεις αυτό το σκληρό φως που βγάζει το φλας απ'ευθείας αλλά και να μη στραβώνεις το μωρό.

Μονο μια παρατήρηση : Αυτή η τεχνική δουλευει (και πολύ καλά) οταν ο τοιχος στον οποιο στρέφουμε το φλας ή το ταβανι ειναι λευκός, αλλιως το χρωματικό αποτελέσμα δεν θα ειναι το επιθυμητό.

Είστε λιγάκι υπερβολικοί, το μεν πρώτο διορθώνεται, το δε δεύτερο, όταν λέμε "χαμηλά" εννοούμε κάτω από 4-5 μέτρα (δλδ μην είναι κανένα γυμναστήριο το μέρος) αφού η ισχύς των περισσότερων εξωτερικών φλας επαρκεί.

Για το πρώτο, εάν ανεβάσουμε κάπως το iso (στα 800-1600) για να γράψει και το φόντο -και όχι όπως συνηθίζουν οι αρχάριοι με το φλας, που τραβούν με iso100 "επειδή έχουμε φλας"- ούτως ή άλλως θα χρειαστεί να διορθώσουμε κάπως χρωματικά για βέλτιστο αποτέλεσμα, αφού ο περιβάλλων φωτισμός θα έχει διαφορετική θερμοκρασία σε σχέση με το φλας.

Και παραπάνω απο 4-5 μέτρα αν είναι το ταβάνι γίνεται δουλεία. Ανεβάζεις λίγο το iso όπως λές και ζουμάρεις το φλας ώστε η ακτίνα να έχει μικρότερο άνοιγμα και να φτάνει πιο μακρια. Έχω φωτογραφίσει με bounce σε αίθουσα δεξιώσεων ιδιέτερα ψηλοτάβανη χωρίς πρόβλημα κανένα.

Είστε λιγάκι υπερβολικοί, το μεν πρώτο διορθώνεται, το δε δεύτερο, όταν λέμε "χαμηλά" εννοούμε κάτω από 4-5 μέτρα (δλδ μην είναι κανένα γυμναστήριο το μέρος) αφού η ισχύς των περισσότερων εξωτερικών φλας επαρκεί.

Για το πρώτο, εάν ανεβάσουμε κάπως το iso (στα 800-1600) για να γράψει και το φόντο -και όχι όπως συνηθίζουν οι αρχάριοι με το φλας, που τραβούν με iso100 "επειδή έχουμε φλας"- ούτως ή άλλως θα χρειαστεί να διορθώσουμε κάπως χρωματικά για βέλτιστο αποτέλεσμα, αφού ο περιβάλλων φωτισμός θα έχει διαφορετική θερμοκρασία σε σχέση με το φλας.

Ακριβώς όπως τα λες, αυτό έχω δει και εγώ στην πράξη. Μάλιστα κάπου διάβαζα ότι ένα φλας σαν το Canon 430 EX II μπορεί να φωτίσει μια 3οροφη πολυκατοικία.!!!

Απ''την άλλη καμιά φορά και όταν μιλάμε για πορτέτο μπορεί να θέλεις να βγεί μαύρο το φόντο ώστε να τονιστεί το πορτραίτο.

Noμιζω οτι μια καλή τεχνική για να γράψει καλά το φοντο ειναι να φωτομετρήσουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει και μετά να παρουμε τις τιμες που ειδαμε για aperture & shutter και να τις βαλουμε σε manual mode αλλα με ελαφρά μεγαλύτερη ταχύτητα κλειστρου (π.χ αν η φωτομετρηση μας εδειξε s=1/60 f=5.6, τοτε δοκιμαζουμε σε μια λιγο μεγαλύτερη ταχύτητα κλειστρου (π.χ shutter=1/30 f=5.6). Eννοειται οτι χρησιμοποιούμε το flash για να παγώσουμε την κινηση του θεματός μας. Aν δεν κανω λαθος η τεχνική λεγεται drag the shutter και απαιτει εξασκηση (οπως οτιδηποτε στην φωτογραφια) αλλά μπορεί να δωσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Επισης αναλογο καλά αποτέλεσμα (ειδικά για πορτραίτα) μπορει να επιτευχθει χρησιμοποιώντας rear sync flash.

Επισης τα περισσοτερα καλά flash εχουν την δυνατότητα να ορισεις balanced lighting mode. (iTTL-BL στα Nikon). Στο mode αυτό το συστημα εκθεσης του φλας (αν το εχω καταλάβει καλά) προσπαθει να ισορροπήσει το φωτισμο του θεματός μας με το background. Αυτο ειναι κυριως χρησιμο σε περιπτώσεις που το background ειναι φωτεινοτερο απο το θεμα μας (π.χ φωτογραφηση εξω στην παραλία, γαμος/βαπτιση σε εξωτερικο χώρο, πορτραιτο σε εξωτερικο χώρο με τον ήλιο πισω απο το προς φωτογράφηση θεμα)

Περισσοτερα εδώ για οποιον εχει χρονο και διαθεση
http://nikonclspracticalguide.blogspot.com

Tωρα αυτο που λετε οτι ενα απλο φλας μπορει να φωτισει 3ωροφη πολυκατοικια, χμμ.. δεν ξερω τι εννουμε λέγοντας "φωτισει"
Να εχουμε υποψη μας οτι η εξασθένιση του φωτός που παράγει το φλας οταν "φυγει" απο την μοναδα και ταξιδευει προς το αντικειμενο μος υπακουει στον "inverse square law" νομο της Φυσικής. ´Δηλαδή για καθε αποσταση x που διανύεται η μειωση της έντασης του φωτος ειναι x*x.

Επισης το 430ΕΧ δεν ειναι το κορυφαιο φλας της Canon οποτε αν αυτο που λές ισχυει (σε καποιο βαθμο) θεωρώ πιθανότερο να ισχυει στην ναυαρχιδα της Canon το 580ΕΧ.

Last edited:
Tωρα αυτο που λετε οτι ενα απλο φλας μπορει να φωτισει 3ωροφη πολυκατοικια, χμμ.. δεν ξερω τι εννουμε λέγοντας "φωτισει"
Να εχουμε υποψη μας οτι η εξασθένιση του φωτός που παράγει το φλας οταν "φυγει" απο την μοναδα και ταξιδευει προς το αντικειμενο μος υπακουει στον "inverse square law" νομο της Φυσικής. ´Δηλαδή για καθε αποσταση x που διανύεται η μειωση της έντασης του φωτος ειναι x*x.

Επισης το 430ΕΧ δεν ειναι το κορυφαιο φλας της Canon οποτε αν αυτο που λές ισχυει (σε καποιο βαθμο) θεωρώ πιθανότερο να ισχυει στην ναυαρχιδα της Canon το 580ΕΧ.

Μα είτε ισχύει είτε όχι προσωπικά δεν του δίνω καμία σημασία. Ειδικά σε θέματα φωτισμού πορτραίτου άλλα πράγματα απασχολούν.πχ πως να μαλακώσεις το φως να αποφύγεις σκιες κλπ..