Dual boot linux ubuntu 11.04 με windows 7

FragoulisNaval

Supreme Member
4 November 2009
7,820
Δίπλα στον Pseiras.....
Κύριοι καλή σας ημέρα!

Εχτές προσπάθησα να εγκαταστήσω τα ubuntu linux 11.04 στον υπολογιστή ενός φίλου side by side με windows 7. Η εγκατάσταση έγινε κανονικά αλλά το πρόβλημα είναι το εξής.

Δεν μου εμφανίζεται ο boot loader για να επιλέξω με πιο λειτουργικό να ξεκινήσει ο υπολογιστής. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα windows 7 ήταν εγκατεστημένα στο C: αλλά λόγω έλλιψης χώρου τα ubuntu δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν εκεί και αναγκάστικα να τα βάλω στο δεύτερο partition του σκληρού δίσκου στο D.

Και ενώ έδωσα εντολή να γραφτεί ο νέος loader παράλληλα με αυτός των windows 7, πήρα το νο3.

Μήπως μπορεί κανείς να βοηθήσει πώς θα κάνει ο φίλος μας να βγαίνει ο loader με την επιλογή ποιό λειτουργικό θα εκκινεί ο υπολογιστής?

Τις απαντήσεις σας και στον kpaiss παρακαλώ!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Πολύ φυσιολογικό μου ακούγεται να μπει σε άλλο partition ή ακόμα και σε άλλο δίσκο το linux... Αν έχεις έναν μόνο δίσκο, θα δημιουργήσει αυτό τα partitions που χρειάζεται.
Τώρα τι φορτώνει? 7άρια απευθείας? Η ubuntu?
Και από όσο θυμάμαι, δεν μπαίνει ο grub παράλληλα με τον loader των 7, αλλά εμφανίζεται πριν... Αν δλδ είχες πριν loader για τα 7 (με π.χ. 7 / ΧΡ dual boot), εμφανίζεται πρώτα ο grub, και μετά ο loader των 7... Αν όμως δεν είχες πριν loader, απλά τώρα θα υπάρχει ο grub και τίποτα άλλο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Dual boot linux ubuntu 11.04 με windows 7

Πολύ φυσιολογικό μου ακούγεται να μπει σε άλλο partition ή ακόμα και σε άλλο δίσκο το linux... Αν έχεις έναν μόνο δίσκο, θα δημιουργήσει αυτό τα partitions που χρειάζεται.
Τώρα τι φορτώνει? 7άρια απευθείας? Η ubuntu?
Και από όσο θυμάμαι, δεν μπαίνει ο grub παράλληλα με τον loader των 7, αλλά εμφανίζεται πριν... Αν δλδ είχες πριν loader για τα 7 (με π.χ. 7 / ΧΡ dual boot), εμφανίζεται πρώτα ο grub, και μετά ο loader των 7... Αν όμως δεν είχες πριν loader, απλά τώρα θα υπάρχει ο grub και τίποτα άλλο.

Τώρα bootάρει κατ ευθείαν τα 7άρια και δεν υπήρχε πριν άλλο loader με άλλο συνδυασμό windows/ubuntu.

Και το είχα κλικάρει την επιλογή για το πού είναι ο Loader των windows το ρημάδι.

Μήπως φταίει το γεγονός ότι τα 7άρια είναι 32bit ενώ τα ubuntu 64???

οχι, τα 32β με τα 64β δεν έχουν καμία σημασία (αρκεί φυσικά το μηχάνημα να είναι με 64μπιτο επεξεργαστη)

φαντάζομαι ότι έχεις επιλέξει να μπει σε λάθος σημείο ο grub... Και όχι στο πραγματικό MBR ώστε να τον βλέπει όταν εκκινεί. Λογικά με liveCD θα εκκινήσεις το μηχάνημα, και ψάξε το google για "reinstall grub", "restore grub" κλπ...

Γιατί αν τον αφήσεις στα default του μπαίνει εκεί που πρέπει, για να μην είναι τώρα... μάλλον κάτι επιλέχθηκε λάθος.

Re: Απάντηση: Dual boot linux ubuntu 11.04 με windows 7

οχι, τα 32β με τα 64β δεν έχουν καμία σημασία (αρκεί φυσικά το μηχάνημα να είναι με 64μπιτο επεξεργαστη)

φαντάζομαι ότι έχεις επιλέξει να μπει σε λάθος σημείο ο grub... Και όχι στο πραγματικό MBR ώστε να τον βλέπει όταν εκκινεί. Λογικά με liveCD θα εκκινήσεις το μηχάνημα, και ψάξε το google για "reinstall grub", "restore grub" κλπ...

Γιατί αν τον αφήσεις στα default του μπαίνει εκεί που πρέπει, για να μην είναι τώρα... μάλλον κάτι επιλέχθηκε λάθος.

Για να το κοιτάξω και θα σου πώ. Thanks anyway!!!!

Δοκίμασες από τα Bios να ξεκινήσεις από το δεύτερο σκληρό? Μη τυχών και είναι εκεί ο grub…

Απάντηση: Re: Dual boot linux ubuntu 11.04 με windows 7

από το 2ο partition εννοείς....... Οχι. Μπορείς να το κάνεις αυτό??

Ναι θα το κανω μολις γυρισω απο δουλεια :a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Dual boot linux ubuntu 11.04 με windows 7

κάντο και πάρε με τηλέφωνο ! τουλάχιστον να πώ ότι δεν έχασα την dianna τσάμπα :flipout:

Τωρα ξερω και τι δωρο θα σου παρω την επομενη φορα :flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Dual boot linux ubuntu 11.04 με windows 7

Αν αυτό που ξέρεις ΔΕΝ είναι ένας handmade by you F5 με 75W/ch τάξη Α τότε ξανασκέψου το......:flipout:

και τα δυο σε κανουν και ιδρωνεις οποτε θα διαλεξω τελευταια στιγμη :D

Επαιξε απο τον δευτερο δισκο μια χαρα.
Thanks both of you!!!:ernaehrung004:

Εγώ πάντως σε όλες τις multi boot καταστάσεις επιλέγω ξεχωριστούς σκληρούς, κάνω εγκατάσταση ξεχωριστά το κάθε λειτουργικό σε ένα σκληρό και χρησιμοποιώ τον boot loader του BIOS για να διαλέξω κάθε φορά τι να φορτώσει. Έτσι δεν υπάρχει ποτέ θέμα με grub κλπ.

και πόσους δίσκους να έχεις σε λάπτοπ? Βέβαια ούτε και αυτό με το bios είναι και ιδιαίτερα ευχρηστο...

εχω κάνει τουλάχιστον 4-5 εγκαταστάσεις με dual boot στην ιστορία των μηχανημάτων μου, μόνο μία φορά είχα πρόβλημα, όταν σε tripple boot κατάσταση αποφάσισα μα βγάλω με το χέρι εντελώς τα ΧΡ αφήνωντας μόνο τα 7 και το ubuntu... ε τότε ναι τα έκανα μαντάρα :computer: Αλλιώς δεν είχα θέματα με τον grub, και ότι απορία είχα πάντα υπήρχε έτοιμη απάντηση στις κοινότητες...

Σε λαπτοπ δεν έχω βάλει ποτέ dual boot γιατί δεν μου έχει χρειαστεί, για τα desktop μίλαγα. Το μέγιστο που έχω κάνει είναι να τρέχει VMWare και να φορτώνει δεύτερο λειτουργικό από εξωτερικό σκληρό.