Dual camera - raw formats and editing

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Dual camera - raw formats and editing

Δεν έχω dual cam κινητό ή κάποια από τις multi cam λύσεις που κυκλοφορούν
Οπότε το ενδιαφέρον μου είναι απλά θεωρητικό
Αναρωτιέμαι
εάν όταν έχουμε dual cam το raw που παίρνουμε είναι ένα και μοναδικό ή εάν είναι στην ουσία δυο frames πακεταρισμένα.

Καταλαβαίνω ότι εάν η μια κάμερα είναι βοηθητική – όπως στις περιπτώσεις black & white low res secondary cam. Μπορεί να χρησιμοποιείται από τον επεξεργαστή μόνο ως βοήθημα πριν να πατήσουμε το κλικ και να πάρουμε τη λήψη.
Λ.χ. μπορεί να χρησιμεύει α. για καλύτερο autofocus (στερεοσκοπικά δεδομένα) β. για καλύτερη φωτομέτρηση (πιο μεγάλο DR της Β&W)

Από την άλλη, ακόμα και εάν ο επεξεργαστής εκείνη τη στιγμή αξιοποίησε τα δεδομένα της βοηθητικής κάμερας, χρήσιμο θα ήταν να τα έχουμε και εμείς τα ίδια δεδομένα για post processing.

Άρα θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση το να έχουμε και τα δύο raw θα βοηθούσε.

Δεύτερο σκέλος,
Ακόμα και εάν είχαμε τα δύο raw , υπάρχει software που να μπορεί να τα αξιοποιήσει αυτόματα κατά το edit ?
Έχετε δει αντίστοιχη υποστήριξη σε αντίστοιχα προγράμματα ? capture one / lightroom κ.ο.κ. δε νομίζω να είναι έτοιμα με σχετικά συνδυαστικά προφίλ.
Οπότε μόνο με κάποιου τύπου layered editing πιθανά να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.

Σύντομα θα έρθει και το iphone 7 με dual cam από την LG … δε φαντάζομαι πρώτα να βγουν app που να μπορούν να κάνουν access το dual cam, και να μη μπούμε στα wokrstations μας :p
Καλοκαιρινές θεωρητικές απορίες :D