Dummy Load ή Ηχείο σαν Load?

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Ετοιμάζομαι για κάτι μετρήσεις ισχίος και έχω αρχίσει και πρόβληματίζομαι τώρα για τα εξής θέματα.

Καταρχήν δεν έχω όρεξη για κατασκεύη Dummy Load,οπότε έψαξα να βρω έτοιμες αντιστάσεις 8ωμες γύρο στα 100w η καθεμιά,αλλά δεν βρήκα.

Ερωτώ εγώ τώρα και λέω,δεν με ενδιαφέρει να βρω πόσα watt βγάζει ο ενισχυτής με 8 ή 6ohm dummy load,με ενδιαφέρει να βρω ποιά είναι η υσχή του,πάνω σε συγκεκριμένα ηχεία (τα οποία θα αλλάζουν αντίσταση με την συχνότητα όπως ξέρουμε),επειδή μιλάμε για multimedia συστήματα τα οποία δεν θα παίξουν ποτέ με άλλα ηχεία εκτός από αυτά που ήρθανε με το σετ.

Επομένως,αν χρησιμοποιήσω τα ηχεία του σετ,πάνω στον ενισχυτή του σετ,ως load,το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο,ή θα βγάλω κάνα περίεργο αποτέλεσμα και θα φάω ντομάτες;
Δεν θα κάνω κάποιο επίσημο τεστ,αλλά το αποτέλεσμα θα το ακούσουν 2-3 γνωστοί μου.

Δηλαδή,αν το ηχείο πχ στους 1k κύκλους,έχει αντίσταση 4.6ohm,το αποτέλεσμα θα βγει το ίδιο με το να χρησιμοποιούσα ένα dummy load στα 4.6ohm (δεν θα πετύχενα ίδια αντίσταση αλλά λέμε τώρα),ή θα μου βγεί κάνα τρελό νούμερο,επειδή κατά κάποιον περίεργο τρόπο το ότι χρησιμοποίησα ηχείο και όχι dummy load,θα "επηρεάσει";

Dummy Load 4.3ohm = τάδε watt ας πούμε 10
Ηχείο με Load 4.3ohm = τάδε watt ας πούμε 10,ή 4373243655304?

Και επίσης τέτοιες αντιστάσεις που μπορώ να βρω τοπικά για online παραγγελία με αντικαταβολή;
http://www.mcmelectronics.com/product/DISTRIBUTED-BY-MCM-28-048-/28-048

Και κάτι τελευταίο,Tone Generator θα χω στο PC με το Master Volume 100%,στο Tone Generator αφήνω στο 0db το gain,ή το ανεβάζω σε κάποιο επίπεδο;

Ελπίζω να βγάλουμε άκρη μέχρι το τέλος της βδομάδας.:BDGBGDB55:

Τώρα σοβαρά το λες θες να μετρήσεις ισχύ ενισχυτή με το φορτίο το ηχείο?

Δηλαδή αν ο ενισχυτής είναι 50 βαττ θα παίζεις 110-120 db μετρώντας? Πες μας που μένεις τουλάχιστον, να δούμε αν έχουμε απόσταση ασφαλείας.

Βάλε 4 17άβατες των 8 ωμ. Έχουν και λίγο επαγωγή (είναι σύρματος) αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος. Το ηχείο+καλώδια+κρος έχει παραπάνω.

Την απόκριση συχνότητας μέτρα τη σε χαμηλή ισχύ, με μερικές 2 βαττ συνδεμένες έτσι ώστε να δίνουν 8 ωμ.

Δεν είναι μετρήσεις ακριβείας αυτές. Μια μικροδιακύμανση του δικτύου έχει περισσότερες συνέπειες από μερικά mH επαγωγή.

Αν θέλεις να μετρήσεις και απόκριση σε πλήρη ισχύ (όχι ότι υπάρχει κάποιος λόγος, έτσι για το αθλητικόν του θέματος), τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις non inductive.

Δεν έχω πρόβλημα με την ένταση,τα χω κανονίσει αυτά,και απ'ότι είδα τα sine waves στο 0db είναι silent μπροστά σε μια μουσική ακρόαση κοντά στο full.

Τα μεγάφωνα σαν Load δεν θα έχουν πρόβλημα φαντάζομαι,παίζουν full για ώρες άνετα χωρίς υπερθερμάνσεις στα πηνία (αν αντέχεις και το 10% THD),εξάλλου εκτός απ'το subwoofer,τα άλλα δεν παίρνουν χαμηλές να σκιστεί η ανάρτηση.

Αντιστάσεις εύκαιρες θα μπορούσα να βρω κάποιες εδώ,αλλά στο 0.5/5 τις έντασης τις ανατινάζεις όλες μαζί.

Η λύση νομίζω είναι αυτή με τις 17άρες,τουλάχιστον για τους δορυφόρους,διότι το subwoofer θα τις ανατινάξει σίγουρα.

Αυτό με τα useless μεγάφωνα που λέει ο νίκος από πάνω,είναι το μόνο εύκολο,αλλά δυό ίδια δεν έχω δυστυχώς,εκτός αν βάλω μεγάλα woofer πάνω που δεν χαμπαριάζουν,απλά για την αντίσταση.

Επίσης αν βάλω αντιστάσεις στο νερό δεν θα αλλάξει η αντίσταση;
Μάλλον με Mineral Oil θα γίνεται η δουλειά καλύτερα.

Πάντως η μέτριση θα γίνει σε multimedia συστήματα,και είναι απλά να έχω μια ιδέα,δεν χρειάζομαι να βγει ακριβές,εξάλλου δεν θα βγει και σε περιοδικό.:BDGBGDB55:

Απ' όσο ξέρω όλες οι αντιστάσεις από 50W και πάνω έχουν ψήκτρα οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα ψήξης. Δύο 50W 16Ω παράλληλα νομίζω αρκούν.

Μάλλον δεν είμαι σε θέση για μέτρηση πλέον...

Κάτι δεν μου πάει καλά εδώ πέρα,ή κάνω ότι μου έρχεται...

Μου έρχεται να κάνω δοκιμή μόνο να δω τι μετρήσεις θα πάρω,πιάνω τα ηχεία,μετράω αντίσταση χωρίς να είναι πάνω στον ενισχυτή,βγάζει 2.1-2.2,βάζω τα ηχεία πάνω,παίζω 1khz sine wave στο max,αντίσταση 2ohm.

Τέρμα κάτω η ένταση,μετράω Volt,τι βλέπω; 00.0,ωραία... Τέρμα πάνω η ένταση παίζοντας διάφορα sine waves από 150 και φτάσε 10khz,τι μέτρηση να παίρνω άραγε... 00.2... Λέω δεν γίνεται,άκυρα πράγματα μου πάνε,και άκυρα πράγματα διάβασα.

Λέω για να δω το subwoofer που έχει πιο πολλά ρεύματα.
Ε εκεί και αν πέφτει γέλιο,τέρμα η ένταση με 50hz sine wave,όχι μόνο δεν μέτραγε volts,αλλά μου έδειχνε και -1 και από πάνω.

Εκεί που νόμιζα ότι κάτι θα κανα,με έριξε στο -1.

Να πω την αλήθεια απ'τα ηχεία έλαβα μια φορά μια μέτρηση 7.7v,αλλά δεν γίνεται δουλειά έτσι γιατί τα ηχεία ότι και να έκανα η αντίσταση ήτανε σταθερότατη.

Σάββα σε ευχαριστώ για την απάντηση,αν βγάλω άκρη να το κοιτάξω. -bye-

Υ.Γ Δεν είμαι άσχετος,από ηλεκτρονικά,κυκλώματα κτλ,έχω μεσαίας κατηγορίας γνώση,μέτρηση σε ενισχυτή δεν έχω κάνει όμως,αν είπα τίποτα που δεν πρέπει δικαιολογούμαι.:flipout:

Last edited:
Ναι,στο AC 00,0 - 200,0v

Απ´ότι διάβασα για μετρήσεις θελει True Volt RMS Meter και όχι πολύμετρο,αλλά με πολύμετρο στο AC κάτι κάνεις.

Last edited:
Στο τέλος το έπιασες το νόημα γιατί δεν μετράς σωστά.

Με πολύμετρο απλό, φορητό, μετράς average τάση και αξιόπιστη μέτρηση μόνο στο 1KHz. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις σε άλλες συχνότητες.

Βάλε ημίτονο 1KHz/0dB και το πολύμετρο σε AC και μέτρα το αποτέλεσμα. Κατόπιν μετέτρεψε τα average σε truerms και κάτι θα καταφέρεις...

Φυσικά η ισχύς που θα πάρεις δεν θα έχει σχέση με μέτρηση Hi-Fi, εφόσον δεν μπορείς να μετρήσεις ούτε παραμόρφωση, αλλά ούτε και να δεις τουλάχιστον το ημίτονο το πότε ψαλιδίζει!

Εδώ κατάφερες να αντέχεις 1 χιλιόκυκλο, τέρμα ισχύ! Δεν παίζεσαι!

Δεν θέλει true rms αν μετράς με ημίτονο.

Τα ηχεία έχουν σύνθετη αντίσταση πολύ διαφορετική από την ωμική του πηνίου φωνής και ειδικά τα γούφερ, με μεγάλες διακυμάνσεις.
Δεν την μετράει το πολύμετρο.

Έστω κι έτσι, ότι τάση και να διαβάσεις, αν δεν βλέπεις ταυτόχρονα και παραμόρφωση, μπορεί να έχει κλιπάρει προ πολλού και η τάση να συνεχίσει να ανεβαίνει

Απάντηση: Re: Dummy Load ή Ηχείο σαν Load?

Στο τέλος το έπιασες το νόημα γιατί δεν μετράς σωστά.

Με πολύμετρο απλό, φορητό, μετράς average τάση και αξιόπιστη μέτρηση μόνο στο 1KHz. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις σε άλλες συχνότητες.

Βάλε ημίτονο 1KHz/0dB και το πολύμετρο σε AC και μέτρα το αποτέλεσμα. Κατόπιν μετέτρεψε τα average σε truerms και κάτι θα καταφέρεις...

Φυσικά η ισχύς που θα πάρεις δεν θα έχει σχέση με μέτρηση Hi-Fi, εφόσον δεν μπορείς να μετρήσεις ούτε παραμόρφωση, αλλά ούτε και να δεις τουλάχιστον το ημίτονο το πότε ψαλιδίζει!

Εδώ κατάφερες να αντέχεις 1 χιλιόκυκλο, τέρμα ισχύ! Δεν παίζεσαι!

Το average του ημιτόνου είναι και true rms.
Πολλά πολύμετρα απλά, σταματάνε στα 400Hz, δεν φτάνουν καν χιλιόκυκλο. Υπάρχουν και κάποια που φτάνουν οριακά μέχρι εκεί (έχω ένα -των 30 ευρώ).

Άντε και τη μετράς την τάση, που θα ξέρεις πόση είναι η αντίσταση για να υπολογίσεις βαττ?

Τελικά πήγα σε άλλο σετ ηχείων.

Μετρήσεις εκεί γινόντουσαν νεράκι,απλά στο προηγούμενο σετ μάλλον δεν είχα υπομονή.

Δοκίμασα 50,100hz και 1khz,όχι παραπάνω,και τάση έπαιρνα,δεν ξέρω την ακρίβεια αλλά έκανε μέτρηση.
Ίσως σταματάει εκεί,αλλά τώρα έχω κάνα 3ωρο πάνω από ηχεία,βαρέθηκα θα δω άλλη στιγμή μέχρι που μετράει.:flipout:

Παλμογράφο για το THD έχω Software στο PC,αλλά δεν έχω buffer ακόμα διότι σήμερα δοκιμές έκανα,αλλά δεν έχει και πολύ σημασία,γιατί ακόμα και στα official specs σε τέτοια συστήματα το THD είναι απαράδεκτο (10%+),και ούτως ή άλλος είτε 10,είτε 12,ένα σχετικά απαιτητικό αυτί δεν μπορεί να ακούσει σε τέτοιο σύστημα με ένταση πάνω απ'το μισό.

Το 1khz δεν μου κάνε τίποτα,δεν παίρνω χαμπάρι είχα κάνει και τρόπο για να μειωθούν τα decibels,εκτός ότι 1-1.5khz ακούω συνεχώς λόγο προσωρινού προβλήματος ακοής,αλλά όσο να'ναι σου παίρνει τα αυτιά και βουίζουν μετά.

Το Tone Generator το χω έτσι αν βοηθάει:
http://i41.tinypic.com/fbw743.png

Αυτό με την αντίσταση το παρατήρησα και εγώ...

Πχ με το πολύμετρο έβγαζα στο woofer 4.2ohms,αλλά όταν το σύνδεα στον ενισχυτή,έπαιρνα την αντίσταση που έπαιρνα και όταν μέτραγα την αντίσταση στο output του ενισχυτή,δηλαδή 20-30-40ohms και βάλε.

Ίσως να μπορείς να βγάλεις watt αν ο κατασκευαστής έχει αναλυτικό datasheet του μεγάφωνου,πχ να λέει αναλυτικά τάδε ohms σε τάδε συχνότητα,και άλλα διάφορα,αλλά πολλά ζητάω από Multimedia σύστημα.

Πάντως στο θέμα αντίσταση μόνο με resistors βλέπω να κάνω κάτι...

Απ'ότι διάβασα,συνδέω τις αντιστάσεις,ανοίγω την ένταση όσο θέλω,αν βρίσκεται εύκαιρος ένας παλμογράφος τσεκάρω αν έχει παραμορφόσει το σήμα,μετράω Vrms,συνδέω το πολύμετρο σε resistance measurement mode,βγάζω τον ενισχυτή και μετράω τα Ohms πριν κρυώσει; Σωστό είναι αυτό;

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. -bye-

Να πω και την δικη μου πρακτικη.
Μετραω σε ωμικο φορτιο με αντιστασεις dale βατικες σε ψυκτρα ,ξαναμετρω οταν οι αντιστασεις ζεσταθουν πολυ[αν και εχουν καλο ΡΡΜ] για να βρω την νεα τιμη της αντιστασης του φορτιου,,και συνεχιζω προσεγγιστικα για ολο το φασμα.
Αυτα για 3,2 ωμ 6Ω, και 8ωμ.Ολα αυτα μετρωντας με το HP 3403C Voltmeter και σαρωνοντας ολο το φασμα με την γεννητρια ,και σε οπτικη ενδειξη της ενισχυμενης κυματομορφης απο τον παλμογραφο Tektronix η Μeguro που εχω.
Το ιδιο και με τριγωνο ,,τετραγωνο.Υπολογιζω την ισχυ με τα διαφορα ωμικα φορτια.
Βαζω παραλληλο χωρητικο φορτιο ειδικα αν ο ενισχυτης ειναι με NFB για να δω ασταθειες και τυχων στροφες φασης που εγκυμονουν ταλαντωσεις και αν παραστει αναγκη ρυθμιζω καταλληλως:BDGBDGB53:
Και στο τελος τοποθετω σαν φορτιο μεγαφωνο πληρους φασματος σχεδον ,,παραληλα με πυκνωτες κροσοβερ ,ακομα και ηχεια για δοκιμη [και πεταμα μετα ισως] και παρατηρω στο βολτομετρο το πλατος, και στον παλμογραφο τις κυματομορφες. Σε αυτη την φαση εχω δει πολλα παραξενα που δεν αποκαλυπτονται με το ωμικο φορτίο..
Και οπωσδηποτε με το τελευταιο τα αυτια βουλωμένα :grandpa:
Απο τις τελευταιες μετρησεις με τα μεγαφωνα να διεγειρονται σε ολο το φασμα ,καταλαβα οτι γερασα και δεν ακουω TIΠOTA πανω απο 13500-14000HZ :BXVZCBXZ6::BXVZCBXZ6::BXVZCBXZ6: Και η κορη μου[17 χρονων] στα 19 khz ετρεχε να φυγει απο τον χωρο ενοχλημενη φωναζοντας οπως και η γατα μου...xa :chinscratch:

Σε ευχαριστώ για την πρόσθεση σου.:a0210:

Πολύ ήθελα να ακούσω την τακτική μέτρησης ενός μέλους,διότι όταν διαβάζεις διάσκορπους οδηγούς που βρίσκεις τυχαία,δεν έχεις και πολύ εμπιστοσύνη ως προς την αξιοπιστία τους.

Θα κοιτάξω τώρα να βρω αντιστάσεις,να φτιάξω ένα dummy load,να κάνω μια dummy μέτρηση με το πολύμετρο,και να προχωρίσω για True RMS Meter,επειδή μετρώντας ενισχυτές,βρήκα ωραίο hobby,στο οποίο αξίζουν να πέσουν χρήματα.

Επίσης για όποιον έχει κάποια ιδέα,έχω κάποιες ερωτησούλες:

1) Ψάχνω να βρω diy υλικά από κάποιο κατάστημα που να στέλνει με αντικαταβολή,πχ αντιστάσεις και υλικά για buffer,μήπως έχει κανείς καμιά ιδέα;

2) Αν βάλω ποτενσιόμετρο στον ενισχυτή για να μειώσω την τάση εντελώς,έτσι ώστε να τον συνδέσω στην κάρτα ήχου όταν θα έχει την τάση που θέλω στην τάδε συχνότητα,θα λειτουργήσει ως buffer ή θα σηκωθεί κάνα μανιτάρι;

3) Για να μετρήσεις την αντίσταση του πηνίου σε κάποια συχνότητα,βάζεις αντίσταση στο θετικό ακροδέκτη και κάνεις μέτρηση;

4) Κάνα απαρχαιομένο RMS Meter εποχής... τότε που ο Einstein ήτανε μικρό παιδάκι,πόσο θα μου πάει;:flipout:

Ευχαριστώ όσους έχουν συμμετέχει έως τώρα. -bye-