DVD-Audio software ... τι κυκλοφορει ?

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,316
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Kαι για "καψιμο" και για παιξιμο
(oχι τοσο στο PC οσο στο BD player του σαλονιου).

... και ποια δισκακια DVD ειναι τα πιο συμβατα σε καθε player ...

Δεν νομιζω να εχει (το manual γραφει οτι παιζει DVD-audio).
Το ιδιο και η SB Audigy2 ZS (playback up to 24bit 192Khz).
Η ερωτηση μου ειναι για το software (δηλαδη στο PC).
Το Νero ΔΕΝ εχει επιλογη για καψιμο DVD-audio.
Απο το λιγο που εψαξα στο νετ, δεν βρηκα κατι ειδικα για DVD-audio.
Και δυστυχως, το DVD-audio εχει δικο του filesystem ωστε να διαβαζεται ως DVD-audio.
Δεν μπορεις να γραψεις χυμα καποια αρχεια flac η wav (24bit 192Khz) και να παιξουν !!!!

Last edited:
Το filesystem δεν είναι και πολύ διαφορετικό, είναι ένα folder AUDIO δίπλα στο folder VIDEO που έχουν όλα τα DVD. Αλλά μόνο το Cirlinka -αν το λέω σωστά- ξέρω να φτιάχνει τα αρχεία. Μπορείς όμως να κάνεις τα αρχεία 24/96 και να τα γράψεις ως στέρεο PCM σε DVD Video.

Η εγγραφη εγινε κανονικα. Η επιλογη DVD-audio επιλεχθηκε αυτοματα.
Τα flacs αναγνωριστηκαν ως 24-bit 96 Khz (οπως ηταν εξ'αρχης δηλαδη)
Ομως .... το δισκακι ΔΕΝ επαιξε στο BD player του σαλονιου (ΗΤ-D6750W).

Στο PC (μεσω VLC player) αναγνωριζεται και ακουγεται AΨΟΓΑ το δισκακι.

:nounder:

Για ρίξε μια ματιά : http://www.linnrecords.com/linn-dvd-audio.aspx

Θυμάμαι πάντως παλαιότερα ότι ο Θέμης Ζαφειρόπουλος είχε συστήσει κάποιο freeware ή shareware προγραμματάκι που έκανε καλή δουλειά, και το δισκάκι έπαιζε σε οποιοδήποτε dvd player, το οποίο αναγνώριζε τον δίσκο ως απλό dvd (είχα φτιάξει και γω δυό-τρία δισκάκια και έπαιζαν μια χαρά)... Δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα και λίγο που γκούγκλαρα δεν έβγαλα άκρη ...

Μάνο, ένα μουσικό DVD μπορεί να παιχτεί από ένα κοινό DVD player ή σε υπολογιστή Macintosh/Windows. Δεν πρέπει να συγχέεται με το δίσκο DVD-Audio, ο οποίος απαιτεί συσκευή συμβατή με DVD-Audio. Στο Mac γνωστές εφαρμογές για DVD-Audio Authoring είναι της Sonic Solutions και το Apple Logic Pro, τις οποίες βέβαια αγοράζεις.

Το μουσικό DVD, τώρα, σαν πρότυπο DVD είναι Universal Disk Format (UDF), περιέχει τα αρχεία της μουσικής και μπορεί επίσης να έχεις και πλήρη μενού πλοήγησης. Τα αρχεία ήχου μπορεί να είναι κωδικοποιημένα Dolby Digital 192 kbps ή ασυμπίεστα PCM 48 kHz/16 bit, 48 kHz/24 bit με υψηλότερη ποιότητα τα 96 kHz/24 bit. Τα αρχεία για πλήρη συμβατότητα πρέπει να είναι WAV ή AIFF. Δεν ξέρω αν σου λέω πράγματα γνωστά ή εάν βοήθησα.

Το Hd audio solo ultra ειναι ενα προγραμμα που ειναι φτιαγμενο για την εγγραφη δισκων dvd audio και γραφει μεχρι και 192-24.Εχω γραψει πολλα δισκακια με αυτο και το αποτελεσμα ηταν αριστο.

Μάνο, ένα μουσικό DVD μπορεί να παιχτεί από ένα κοινό DVD player ή σε υπολογιστή Macintosh/Windows. Δεν πρέπει να συγχέεται με το δίσκο DVD-Audio, ο οποίος απαιτεί συσκευή συμβατή με DVD-Audio. Στο Mac γνωστές εφαρμογές για DVD-Audio Authoring είναι της Sonic Solutions και το Apple Logic Pro, τις οποίες βέβαια αγοράζεις.

Το μουσικό DVD, τώρα, σαν πρότυπο DVD είναι Universal Disk Format (UDF), περιέχει τα αρχεία της μουσικής και μπορεί επίσης να έχεις και πλήρη μενού πλοήγησης. Τα αρχεία ήχου μπορεί να είναι κωδικοποιημένα Dolby Digital 192 kbps ή ασυμπίεστα PCM 48 kHz/16 bit, 48 kHz/24 bit με υψηλότερη ποιότητα τα 96 kHz/24 bit. Τα αρχεία για πλήρη συμβατότητα πρέπει να είναι WAV ή AIFF. Δεν ξέρω αν σου λέω πράγματα γνωστά ή εάν βοήθησα.

Γρηγόρη, το πρόγραμμα που ανέφερα, πλην δεν θυμάμαι το όνομα του, κανονικά dvd -audio έγραφε, πλην με ένα 'τρυκ' τα dvd players το καταλάβαιναν σαν απλό dvd δισκάκι ... και έγραφες pcm αρχεία μέχρι 24/96 ...

με τα προγραμματα που του εστειλα θα φτιαξει κανονικο dvd-a με τη μονη διαφορα οτι το samsung HT-D6750W δεν νομιζω να υποστιριζει dvd-a disc

Ναι ... ΔΕΝ υποστηριζει τελικα :icon15:

Μπερδευτηκα με τα κρυπτογραφικα του manual, οπου αναγραφει ...
"24-bit & 96 Khz audio tracks CAN be played back through an ordinary 12" DVD-Video consumer disk"

Οποτε, τα οσα εγραψε ο Γρηγορης και οι υπολοιποι μου εδειξαν οτι αναζητουσα μια ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ λυση.
DVD-Video πρεπει να γραψω. ΟΧΙ DVD-Audio .... (αν καταλαβα καλα). Η τελωσπαντων, καποια mixed
εκδοχη αυτων των δυο φορματ.

Last edited:
Δεν ξέρω τι παίζει με το Nero (μακάκιας γαρ) αλλά στο toast it υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος εγγραφής: Δημιουργείς ένα DVD-Video στο οποίο ρίχνεις τα αρχεία ήχου (FLAC ή AIFF) που θέλεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα κανονικό DVD που διαβάζεται από όλα τα πλέιερ, απλά δεν περιέχει εικόνα, μόνο ήχο 24/96.

Αυτη ηταν η αρχικη μου αμφιβολια > οτι ενα DVD-Video ισως εκανε απο μονο του downsampling σε 16bit/44Khz.
Εαν δεν κανει (υπολογιζoντας τον ογκο των 24bit/96Khz WAV αρχειων) τοτε τα αρχεια ηχου γινονται τοσο μεγαλα
που τρωνε σχεδον 1 giga απο τα συνολικα 4.5 .... :blink:.... που θα χωρεσει το video ?

Δεν ξέρω τι παίζει με το Nero (μακάκιας γαρ) αλλά στο toast it υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος εγγραφής: Δημιουργείς ένα DVD-Video στο οποίο ρίχνεις τα αρχεία ήχου (FLAC ή AIFF) που θέλεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα κανονικό DVD που διαβάζεται από όλα τα πλέιερ, απλά δεν περιέχει εικόνα, μόνο ήχο 24/96.
Σωστά αυτά που αναφέρει ο Κώστας με μια διευκρίνιση, τον ήχο τον επιλέγεις ασυμπίεστο PCM για μέγιστη ποιότητα γιατί το default είναι Dolby Digital. Βέβαια εννοείται ότι εάν ο ήχος σου είναι 16/44 επιλέγεις αντίστοιχα, μόνο εάν είναι 24 bit δίνεις τις επιλογές 24/48 ή 24/96.

Αυτη ηταν η αρχικη μου αμφιβολια > οτι ενα DVD-Video ισως εκανε απο μονο του downsampling σε 16bit/44Khz.
Εαν δεν κανει (υπολογιζoντας τον ογκο των 24bit/96Khz WAV αρχειων) τοτε τα αρχεια ηχου γινονται τοσο μεγαλα
που τρωνε σχεδον 1 giga απο τα συνολικα 4.5 .... :blink:.... που θα χωρεσει το video ?

Μπερδεύεσαι με απλά πράγματα. Η προδιαγραφή του DVD Video για δικάναλο ήχο έως 96/24, σημαίνει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η χωρητικότητα είναι δεδομένη και ένα δισκάκι χωράει σε gb αυτό που λέει. Συνεπώς, όπως έκαναν και κάποιες audiophile εταιρίες στα δεύτερα μισά των 90s, λίγο πριν υπάρξει το DVD-Audio, μόνο στατικές εικόνες θα χωρέσουν επιπλέον του δικάναλου περιεχομένου των 96KHz/24bit, άντε και κανένα μικρό βιντεάκι.

Αυτό δεν είναι DVD-Audio. Το DVD-Audio προυποθέτει δισκοπαικτικό μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να διαβάσει MLP. Εκεί μπορείς να έχεις 5.1 σε 96/24 ή 2.0 σε 192/24.
Τα απλά δισκοπαικτικά blu-ray και DVD, στη μόνη περίπτωση που μπορούν να παίξουν δίσκο DVD 5.1 96/24 είναι εκείνης τους DTS 96/24. Οπότε ψάχνεις ανάλογο δισκάκι (μάλλον ήταν ακόμα πιο σπάνια κι από το DVD-Audio).

Φυσικα και μπερδευομαι γιατι δεν χρειαστηκε ποτε μεχρι τωρα να γραψω 24bit/96Khz ηχο.

Τα αρχεια ηχου που εχω φτανουν τα 1.2 Gb. Κανενα CD δεν τα χωραει. Επρεπε να μαθω πως
γινεται η εγγραφη στο DVD. Kαι οπως εγραψα, χυμα αντιγραφη ισδυναμει με backup δισκακι
OXI με DVD-Audio. Ομως ουτε το DVD-Audio ειναι αυτο που χρειαζομαι γιατι απλα ΔΕΝ θα
παιζει παντου. Θα παιζει ΜΟΝΟ σε αναλογο δισκοπαικτικο μηχανημα (??!!)

Ομως, γραψε τι ειναι αυτο το MLP (δεν ειμαι γκουρου).
Γραψε και γιατι πρεπει να βρω δισκακι που να παιζει DTS 96/24 (μπορω, και που ?).

Μάνο, μην τρελαίνεσαι, είναι η μη απωλεστική συμπίεση της Meridian (Meridian Lossless Packing) που εφαρμόζεται στα περιεχόμενα του DVD-Audio. Εσύ θέλεις κάτι απλό, να γράψεις μουσικό DVD με περιεχόμενο 24/96 που να αναπαράγεται από την οποιοδήποτε συσκευή διαθέτει μονάδα DVD.

Μανο κοιταξε τα προγραμματα που σου εδωσα ειναι ολα μεσα αν θελεις να φτιαξεις δισκακι dvd-a,και ειδικοτερα εαν θελεις να επεξεργαστεις wav σε mlp αλλα και dts 24-96 αν εχεις τετοια αρχεια