DVD DISC πρόβλημα αναπαραγωγής

focusfilm

New member
έχω επεξεργαστεί κάποια ταινία με το avid liguid 7.1 και έχω γράψει το θέμα σε dvd. Μετά από 2 χρόνια τα dvd δεν παίζουν. Δέν έχουν γρατσουνιές ούτε δακτυλιές. Είναι πεντακάθαρα αλλά δέν παίζουν ούτε στον υπολογιστή ούτε σε συσκευή dvd. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα να τα ανοίξω; ή τι μπορώ να κάνω. Βοηθήστε !!! ευχαριστώ

Δοκίμασε με κανένα καινούριο drive, μήπως και καταφέρει να τα ριπάρει για να τα σώσεις.

Τί μάρκα δισκάκια είναι;

Δοκίμασα σε πολλά. (πάνω από 10 )Τα drives είναι καινούργια. Δέν παίζουν όμως και στις συσκευές για να κάνω recording από dvd σε dvd. Τα δισκάκια είναι TDK -R ετυπώσιμα.

Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά αν δεν κατάφερες να τα διαβάσεις με καινούριο drive, δεν υπάρχει σωτηρία...

Δεν τα είχες σε κάποιο 2ο backup;

Είχα κάνει 3 αντίγραφα και είχα 1 backup αλλά σε dvd. (είμαι επαγγελματίας και κρτάω πάντα σε backup τις δουλειές μου). Και τα 4 δεν παίζουν. Ούτε το backup. Θα πρέπει φαντάζομαι να υπάρχει λύση.

Είχα κάνει 3 αντίγραφα και είχα 1 backup αλλά σε dvd. (είμαι επαγγελματίας και κρτάω πάντα σε backup τις δουλειές μου). Και τα 4 δεν παίζουν. Ούτε το backup. Θα πρέπει φαντάζομαι να υπάρχει λύση.

Το υλικό στο οποίο γίνεται η εγγραφή στα εγγράψιμα/επανεγγράψιμα DVD είναι οργανικό και ως τέτοιο έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής (αν και να χαλάσουν τόσα πολλά επώνυμα δισκάκια, τόσο σύντομα, είναι λίγο ασύνηθες).

Από την πρώτη στιγμή που εγγράφεται ένα τέτοιο δισκάκι, κουβαλάει κάποια λάθη πάνω του, λόγω της εγγραφής και λόγω της όποιας αρχικής διάβρωσης που μπορεί να υπάρχει στο οργανικό υπόστρωμα, τα οποία όμως "περνάνε" από τον αλγόριθμο διόρθωσης των drives και ανακτούμε πλήρως τα δεδομένα που έχουμε εγγράψει. Στη συνέχεια, το οργανικό υλικό εξακολουθεί να διαβρώνεται, με αργό ή γρηγορότερο ρυθμό, αναλόγως των συνθηκών αποθήκευσης/χρήσης του δίσκου, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των λαθών. Κάποια στιγμή, τα λάθη αυτά θα αυξηθούν τόσο πολύ σε αριθμό, ώστε να ξεπερνάνε τις δυνατότητες των συστημάτων διόρθωσης λαθών των drives. Όταν συμβεί αυτό, αναλόγως της γεωγραφικής θέσης, όπου θα πρωτοεμφανιστεί, ο δίσκος αρχίζει να κάνει διακοπές κατά την αναπαραγωγή ή δεν αναγνωρίζεται καθόλου ή βλέπουμε το διαβόητο μήνυμα "cyclic redundant error". Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η μόνη σωτηρία μπορεί είναι κάποιο drive με καλό σύστημα διόρθωσης λαθών που να είναι καινούριο. Αν αποτύχει και αυτό, δεν έχουμε καμμία ελπίδα να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας στο σύνολό τους και με ρεαλιστικό κόστος...

Αν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε κάποιο DVD για αρχείο, βασικό είναι να γίνει η εγγραφή κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα αρχικά λάθη που θα εισαχθούν να είναι τα ελάχιστα δυνατά, ενώ και οι συνθήκες αποθήκευσης θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να μην επιταχύνουν τη διάβρωση.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές προς αυτόν τον σκοπό, είναι οι ακόλουθες:

- Χρησιμοποιούμε δισκάκια επώνυμα και παρτίδες από συγκεκριμένα εργοστάσια. Τα απολύτως κορυφαία, θεωρούνται τα That's, που είναι και τα μοναδικά made in japan. Maxell, TDK kαι Verbatim (εκτός τα Ινδίας), έχουν μέσες-άκρες παρεμφερή αξιοπιστία πλέον και θα έλεγα κατώτερη των That's.
- Εγγραφή σε ταχύτητα 4x.
- Δεν γράφουμε τίποτα πάνω στον δίσκο, δεν τυπώνουμε, δεν κολλάμε αυτοκόλλητα. Αν πρέπει να τον "σημάνουμε" κάπως, γράφουμε στο εσωτερικό δαχτυλίδι, το οποίο δεν έχει επιφάνεια εγγραφής από κάτω του.
- Το δισκάκι αρχειοθέτησης, δεν χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή, παρά μόνο για να ελεγχθεί μετά την εγγραφή και να κοπιαριστεί σε μεταγενέστερη φάση.
- Μετά την εγγραφή και τον έλεγχο, αποθηκεύεται εντός πλαστικής θήκης (όχι σε φάκελο), σε κάθετη θέση, σε σκοτεινό χώρο, χωρίς υγρασία και μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας (κατά προτίμηση σταθερή).
- Με την ίδια διαδικασία, δημιουργείται και 2η κόπια, που αποθηκεύεται σε διαφορετική τοποθεσία.
- Εντός πενταετίας, δημιουργούμε κόπιες με τις ίδιες διαδικασίες, σε φρέσκα δισκάκια.
- Καλό είναι να υπάρχει και μία τρίτη κόπια σε tape ή σκληρό δίσκο.

Φίλε JL ? είσαι πολύ κατατοπιστικός ! ευχαριστώ. Το φαντάστικα ότι μπορεί να φταίει η εκτύπωση γιατί κάποια αρχεία που τα έχω σε dvd fuji made in Japan, μη εκτυπώσιμα σώζονται ακόμα και παίζουν μετά από 5-6- και 7 χρόνια. Κάποιες διευκρινίσεις όμως. Με τι τρόπο θα κάνω εγγραφή για λιγότερα "εισαγόμενα λάθη". Από το πρόγραμμα που δουλεύω βγαίνει σε μορφή ISO και μετά γίνεται η εγγραφή. Μερικές δουλειές τις σώζω σε εξωτερικό σκληρό 1000 GB σε μορφή ISO και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σε tape δεν γίνεται γιατί έχω δημιουργίσει title menu εκτός αν θέλω μόνο το θέμα. Οκ. Πές μου σε παρακαλώ που μπορώ να βρώ dvd That's γιατί δεν τα ξέρω καθόλου. Το ''That's'' είναι μάρκα ή τύπος; Και τέλος ξέρεις κανένα εργαστήριο που μπορεί να τα ανοίξει; Δέν με ενδιαφέρει το κόστος. Εχαριστώ και πάλι.

Tα That's είναι της φίρμας Taiyo Yuden και μαζί με τα EMTEC Gold θεωρούνται τα ασφαλέστερα DVD της αγοράς.
Επίσης τα JVC είναι κατασκευής Taiyo Yuden.

Re: Απάντηση: DVD DISC πρόβλημα αναπαραγωγής

Φίλε JL ? είσαι πολύ κατατοπιστικός ! ευχαριστώ. Το φαντάστικα ότι μπορεί να φταίει η εκτύπωση γιατί κάποια αρχεία που τα έχω σε dvd fuji made in Japan, μη εκτυπώσιμα σώζονται ακόμα και παίζουν μετά από 5-6- και 7 χρόνια. Κάποιες διευκρινίσεις όμως. Με τι τρόπο θα κάνω εγγραφή για λιγότερα "εισαγόμενα λάθη". Από το πρόγραμμα που δουλεύω βγαίνει σε μορφή ISO και μετά γίνεται η εγγραφή. Μερικές δουλειές τις σώζω σε εξωτερικό σκληρό 1000 GB σε μορφή ISO και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σε tape δεν γίνεται γιατί έχω δημιουργίσει title menu εκτός αν θέλω μόνο το θέμα. Οκ. Πές μου σε παρακαλώ που μπορώ να βρώ dvd That's γιατί δεν τα ξέρω καθόλου. Το ''That's'' είναι μάρκα ή τύπος; Και τέλος ξέρεις κανένα εργαστήριο που μπορεί να τα ανοίξει; Δέν με ενδιαφέρει το κόστος. Εχαριστώ και πάλι.

O γενικός κανόνας για εγγραφή με λιγότερα λάθη, είναι η ταχύτητα εγγραφής 4x, για DVD (χαμηλότερες δε συστήνονται με τα σύγχρονα drives). Σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο, αν το drive μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα, μπορεί να γίνει έλεγχος των PI (Parity Inners) errors για διάφορες ταχύτητες εγγραφής στον ίδιο τύπο δίσκου, ώστε να προσδιορίσουμε την βέλτιστη ταχύτητα εγγραφής για τον συγκεκριμένο τύπο δίσκου.

Tα Τhat's και τα Taiyo Yuden γενικότερα, εισάγονται στην Ελλάδα από την www.discimpex.gr και μπορείς να τα βρεις σε διάφορα καταστήματα, εκτός του ίδιου του εισαγωγέα (π.χ. Πλαίσιο, e-shop, κτλ.). Προσωπικά, προτιμώ τα πακέτα That's από τα χύμα TY...

Tα That's είναι της φίρμας Taiyo Yuden και μαζί με τα EMTEC Gold θεωρούνται τα ασφαλέστερα DVD της αγοράς.
Επίσης τα JVC είναι κατασκευής Taiyo Yuden.

Έχω πετύχει και Fuji, Maxell, Verbatim, παλαιότερα, που ήταν κατασκευής TY.

Tα Εmtec είναι όντως καλά, Βασίλη; Είχα απογοητευτεί με τις βιντεοκασέτες τους, που ήταν σαφώς υποδεέστερες των BASF και δεν ασχολήθηκα καθόλου με τα οπτικά τους...

Απάντηση: Re: Απάντηση: DVD DISC πρόβλημα αναπαραγωγής

Tα Εmtec είναι όντως καλά, Βασίλη; Είχα απογοητευτεί με τις βιντεοκασέτες τους, που ήταν σαφώς υποδεέστερες των BASF και δεν ασχολήθηκα καθόλου με τα οπτικά τους...

Tα ΕΜΤΕC Gold (ή gold-black δεν θυμάμαι ακριβώς) είναι αρκετά ακριβά και θεωρούνται τα κορυφαία για αρχειοθέτηση.
Τώρα αν σου πώ ότι έχω CD (BASF* ceramic coat) απο το 1997 και ανοίγουν σφαίρα στον υπολογιστή μου.......

Δύσκολο να τα βρώ πια και γι αυτό μονο That's πλέον.....

* BASF νυν EMTEC

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DVD DISC πρόβλημα αναπαραγωγής

* BASF νυν EMTEC

Το ξέρω βρε, απλώς όταν έγινε η αλλαγή της ονομασίας, τα μαγνητικά τους χειροτέρεψαν κατά πολύ, ενώ οι πρώτες βασικές σειρές DVD-R/+R που είχαν βγάλει, προέρχονταν από το ίδιο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονταν τα Creation... :tdown:

Γι' αυτό σε ρωτάω, αν έχεις προσωπική καλή εμπειρία με δισκάκια που γράφουν Emtec πάνω (και ουχί BASF :D).

Mόνο για τα Gold ξέρω Γιάννη. Προφανώς είναι τα μόνα της ΕΜΤΕC με αυστηρές προδιαγραφές.
Από κεί και πέρα That's καί μόνο αυτά. Τα βρίσκεις εύκολα και δεν κοστίζουν πιιά.

Τα That's που λετε ειναι τα παλια τα Mitsui Gold??(ασχετο)

Οσον αφορα το θεμα, δοκιμασε να το διαβασεις σ ενα αρκετα πιο παλιο υπολογιστη, αφου με τα νεα drive δε γινεται τιποτα.Επισης αν μπορεσεις να το διαβασεις με το drive που ειχε γινει τοτε η εγγραφη, μπας και...

Επισης δοκιμασε καποια κιτ καθαριστικα κ επιδιορθωτικα που κυκλοφορουν στην αγορα.Κανουν δουλεια, καποτε ειχα χρησιμοποιησει κι εγω ενα τετοιο.

Η Τaiyo Yuden κατασκευάζει δισκάκια για λογαριασμό αλλων εταιρειών oπότε πολύ πιθανόν τα Mitsui ή κάποιες παρτίδες απο αυτά να έχουν κατασκευαστεί από την Τ.Υ.
Η Τhat's απλώς είναι φίρμα της ίδιας της Taiyo Yuden.

ok kotsidisjohn. Μήπως ξέρεις κάποιο συγκεκριμένο επιδιορθωτικό, εκτός απο τα κλασικά καθαριστικά; Δέν με ενδιαφέρει το κόστος αρκεί να κάνω τη δουλειά μου τώρα και μετά θα ακολουθήσω τις συμβουλές των φίλων.
Ακόμη, για τα That's , σε τι μου προτείνετε να γράφω, σε -R ή +R και ποια η διαφορά τους; και αν γράψω σε printable και τυπώσω θα έχω το ίδιο πρόβλημα;
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους. Ασχοληθήκατε πολλοί και πολύ μαζί μου. Όλες σας οι απόψεις με φώτισαν σε πράγματα που δεν είχα ασχοληθεί καθόλου. Ευχαριστώ και πάλι.

Re: Απάντηση: DVD DISC πρόβλημα αναπαραγωγής

Ακόμη, για τα That's , σε τι μου προτείνετε να γράφω, σε -R ή +R και ποια η διαφορά τους; και αν γράψω σε printable και τυπώσω θα έχω το ίδιο πρόβλημα;

Θεωρητικά, τα +R υποστηρίζουν εγγραφή με λιγότερα PI Errors και πιο αποτελεσματικό σύστημα διόρθωσης λαθών.

Στην πράξη όμως, ο αριθμός των PI Errors για δεδομένη ταχύτητα εγγραφής, επηρεάζεται περισσότερο από τον συνδυασμό drive-τύπου δίσκου, παρά από το + ή -.

Σε δισκάκια που προορίζονται για αρχειοθέτηση, δεν τυπώνουμε, δεν κολλάμε, δεν γράφουμε τίποτα πάνω τους.

ok JL ευχαριστώ. Αναπόφευκτα πρέπει να τυπώνω γιατί στον πελάτη πρέπει να δώσω τη δουλειά σε ετυπωμένο dvd. Θα του δίνω όμως και ένα μη ετυπώσιμο και θα κρατώ και εγώ αρχείο όπως μου είπες. Τελικά όμως έχεις να μου προτείνεις εσύ κάτι για να διορθώσω τα δισκάκια dvd που έχω το πρόβλημα; Κάτι μηχανικό διορθωτικό ή κάτι άλλο που ξέρεις; Ή κάποιο εργαστήριο που αναλαμβάνει τέτοιες δουλειές. Άς δοκιμάσω τουλάχιστον και ίσως κάτι μπορεί να γίνει. Αν όχι ... θα εκτεθώ ανεπανόρθωτα...

Όταν ένα δισκάκι βγαίνει off από διάβρωση, φίλε focusfilm, δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να το σώσεις πλήρως.

Μπορείς να κάνεις μία δοκιμή με το IsoBuster ή κάποιο παρεμφερές πρόγραμμα, μήπως και μπορέσεις να ανακτήσεις μερικώς, πιθανές, μη προσβεβλημένες περιοχές των δίσκων. Ίσως μπορείς να απευθυνθείς και σε κάποια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων, αν και οι χρεώσεις τους, μάλλον θα σε αποθαρρύνουν...

Σίγουρα δεν παίζει καθόλου καμμία κόπια, ούτε σε Player;

Σε ΚΑΝΕΝΑ σύγχρονο player δεν παίζουν. Είχα όμως στην αποθήκη μου ένα ξεχασμένο player 15ετίας και πλέον, μάρκας scott Μόνο σ'αυτό παίζει με κάποια μικρά κολήματα που και που. Πιστεύω ότι θα καταφέρω να κάνω κάτι και θα σώσω το 95% του θέματος κάνοντας recording σε άλλο dvd. Έκανα και με πρόγραμμα iso maker κάποια προσπάθια αλλά τίποτα. Το περίεργο όμως είναι... ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ... ΔΙΑΒΡΩΣΗ;;; Τέλος πάντων έκανα μια παραγγελία 100 That's printable για τους πελάτες μου και 100 μη ετυπώσιμα για τα αρχεία μου.Έπρεπε να πάθω για να μάθω...Οκ JL ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΥ !!! και όλους όσοι ασχολήθηκαν με το πρόβλημά μου.