dynamic eq

backousis

Supreme Member
18 June 2006
3,482
Ηρακλειο
επαιξα σημερα με τo δυναμικο εκουαλαιζερ του deq 2496 και τα αποτελεσματα ειναι πολυ ενδιαφεροντα.

εχει κανεις ασχοληθη με αυτο;

τα πειραματα τελειωσαν.

ειχα εναν συντονισμο στο χωρο μου στα 60Hz o οποιος εαν χαμηλωνα με παραμετρικο μου εκοβε την ατακα απο το χαμηλο οσο στενο ευρος και αν
εβαζα.

το προβλημα ηταν ακουστο σε συγκεκριμενα κομματια μονο οποτε το ειχα αφηση.

σημερα παιζοντας τονους για να δω ποσα db ενισχυση εχω παρατηρησα σταματωντας αποτομα τον τονο ο ηχος συνεχιζε για λιγο να ακουγεται.

λιγο κατω και λιγο πανω απο την επιμαχη συχνοτητα ο ηχος εσβηνε ακαριαια.

εβαλα λοιπον ενα δυναμικο eq που εχει τη δυνατοτητα να ενεργοποιηται μολις η σταθμη περαση ενα οριο.

με καταλληλη ρυθμιση της σταθμης και του attack- release καταφερα να λυσω το προβλημα.

το eq ενεργοποιηται λιγο καθυστερημενα attack=30ms ενω απενεργοποιηται στα 50ms.

ετσι η μποτια προλαβαινη να αναπτυχθη και μετα το eq επεμβαινη πριν συντονιση ο χωρος και γινη ουρα.

το προβλημα ειναι οτι το κολπο δουλευη ενα 70% ενω στο υπολοιπο 30% ειτε η σταθμη ειναι πολυ χαμηλη οποτε το eq δεν ενεργοποιηται η ειναι πολυ υψηλη οποτε ειναι μονιμα ενεργοποιημενο δημιουργωντας τη γνωστη ελλειψη ατακας.

καμια ιδεα;

μη μου πειτε να χτισω-γκρεμισω κανα τοιχο.

Θα έλεγα να δοκιμάσεις μικρότερο release, μάλλον όμως με μεγαλύτερη αποκοπή. Εγώ το χρησιμοποιώ με 40 και 20ms αντίστοιχα. Βάζοντας μικρότερο release, θα δεις κι από την ένδειξη της αποκοπής ότι η στάθμη της θα αυξομειώνεται περισσότερο. Πάντως με τις ρυθμίσεις που έχει αυτό το πράγμα μπορεί κανείς άνετα να σπάσει τα νεύρα του προσπαθώντας να βρει ακουστές διαφορές. (πχ με το ratio)

Φίλε Backousis, δουλεύω κι εγώ ένα τέτοιο, όχι όμως σε σπίτι, όπως προανέφερα σε προηγούμενο thread:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=24016
Μήπως έχεις ιδέα για την αυτόματη ρύθμιση του EQ με τη χρήση του μικροφώνου δοκιμών ECM-8000 κάνοντας ηχοβολισμό με ροζ θορυβο; Είμαι περίεργος να δω την ισοστάθμιση που θα μου προτείνει ως flat.

Θα έλεγα να δοκιμάσεις μικρότερο release, μάλλον όμως με μεγαλύτερη αποκοπή. Εγώ το χρησιμοποιώ με 40 και 20ms αντίστοιχα. Βάζοντας μικρότερο release, θα δεις κι από την ένδειξη της αποκοπής ότι η στάθμη της θα αυξομειώνεται περισσότερο. Πάντως με τις ρυθμίσεις που έχει αυτό το πράγμα μπορεί κανείς άνετα να σπάσει τα νεύρα του προσπαθώντας να βρει ακουστές διαφορές. (πχ με το ratio)

περιεργο μικροτερο release απο attack;

θα ειναι μονιμα ενεργοποιημενο σαν κανονικο eq με τις τιμες που προτεινης.

αληθεια το ratio τι ειναι;

περιεργο μικροτερο release απο attack;

θα ειναι μονιμα ενεργοποιημενο σαν κανονικο eq με τις τιμες που προτεινης.

αληθεια το ratio τι ειναι;

Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Και μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις μεταβάλοντας το release time και παρακολουθώντας την ένδειξη της μείωσης που επιφέρει το φίλτρο.(με release στο μέγιστο θα είναι σαν κανονικό eq)

To ratio, αν έχω καταλάβει καλά, καθορίζει το πόσο απότομα θα επέμβει το φίλτρο (όχι χρονικά), όταν το σήμα ξεπερνά τη στάθμη που έχουμε ορίσει.

Αν αναφέρεσαι στο compression ratio, είναι το ποσοστό συμπίεσης που
εφαρμόζει στο υπό επεξεργασία σήμα.
Που χάθηκες ρε φίλε?
Τι έγινε? στείλε pm.

Last edited:
Ενα helmholtz συντονισμενο στα 60hz η μια μπασοπαγιδα στενου ευρους στα 60. Αν βρεις και σε ποια σημεια στο δωματιο υπαρχει ο συντονισμος δοκιμασε και δυο φυλλα πετροβαμβακα 100kgr.

Ενα helmholtz συντονισμενο στα 60hz η μια μπασοπαγιδα στενου ευρους στα 60. Αν βρεις και σε ποια σημεια στο δωματιο υπαρχει ο συντονισμος δοκιμασε και δυο φυλλα πετροβαμβακα 100kgr.

βαγγελη για helmholtz σκεφτομουν και εγω.

ομως τι διαστασεις πρεπη να εχει;

o συντονισμος πρεπη να δημιουργητε απο το δευτερο ρυθμο του μηκους (6 μετρα) που ειναι πολυ κοντα με του υψους (3.1 μετρα).

α στα 30hz εχω ενα τεραστιο συντονισμο περιπου 20db αλλα τον εχω κατεβαση με τα παραμετρικα χωρις να χανω κατι αφου δεν υπαρχουν και πολλα οργανα τοσο χαμηλα.

A. το παρακατω site θα σου δωσει μερικες ιδεες
http://www.mhsoft.nl/user/acoustic calculator.asp

Εννοω πετροβαμβακα πυκνοτητας 100kgr, μην φανταστεις 100 κιλα πετροβαμβακα (υπαρχει σε πυκνοτητες 50, 75 και 100kgr/m). Πουλιεται σε φυλλα των 0,60χ1,20μ. Με 2 η 3 φυλλα μαζι μπορεις να εχεις καλο συντελστη αποροφησης στα 60hz. Οντως η κατασκευη helmholtz ειναι δυσκολη.