Ε-420 με pancake ή μια νέα compact;

13 March 2007
691
Βόλος
Καλησπέρα, πιστεύω το ερώτημα μου είναι ξεκάθαρο... έχω χαμηλό budget λόγω διακοπών και επειδή φέτος δε θέλω να κουβαλάω πολλά πολλά... σκεφτόμουν. Να κουμπώσω πάνω στην e420 μου τον pancake που θα μου στοιχίσει 170-180e ή να αγοράσω κάτι φθηνότερο σε μια απλή compact ; Τα χρήματα δυστηχώς είναι η προτεραιότητα - όσο χάλια και να βγάλει μια compact, π.χ FujiFilm FinePix av150 - φωτογραφίες παρέας θα είναι + ότι τραβάει βίντεο (επίσης κάτι κάνω σε μετ επεξεργασία σχεδόν πάντα και τα 14 MP με βολεύουν)

Θα ήθελα να ακούσω πολύ την γνώμη σας. Τονίζω ότι αν παίξω κοντά στα 100 ευρώ το προτιμάω, από τα 180 του Pancake. Είμαι φοιτητής βλέπετε και τα λεφτά δύσκολα μαζεύονται αυτόν τον καιρό ;)

Ευχαριστώ.

Σε ποιότητα φωτογραφίας προφανώς και η Όλυ θα είναι πολύ καλύτερη αλλα αυτό το γνωρίζεις ήδη. Δυναμικό εύρος, θόρυβος, βάθος πεδίου κλπ. Με έναν pancake το μέγεθος της μειώνεται αρκετά αλλα σίγουρα δεν φτάνει στα επίπεδα μιας κόμπακτ. Το αν μπορείς να ζήσεις με το μέγεθος αυτό μόνο εσύ το ξέρεις βέβαια.
Για την τιμή θα μπορούσες πιθανών να κοίταγες λίγο και στο ebay μήπως πετύχαινες κάποιον πιο παλιό σε καλή τιμή.
Προσωπικά θα επέλεγα την Ολύμπους καθώς ο φακός θα αξιοποιούταν περισσότερο απο μια μέτρια κόμπακτ την οποία δεν θα χρησιμοποιούσα μετά τις διακοπές αυτές. Το οικονομικό το καταλαβαίνω απόλυτα αφού και εγώ ώς φοιτητής "έκοβα" απο όπου μπορούσα για τα φωτογραφικά. Γιαυτό και κοίταγα αυτά που δίνω να ποιάνουν τόπο.

εγω εχω την ε410 με τον pancake,σε τσεπη παντως δεν μπαινει, και δεν εχει ζοομ. Οπτικα ειναι πολυ καλος φακος ,το μονο αρνητικο ειναι οτι εχει λιγη βαρελοιδης παραμορφοση.Εγω κουβαλαω την μηχανη σε τσαντα πλατης που εχω σχεδον παντα μαζι μου ετσι και αλλιως , και δεν εχω προβλημα.

Εγώ να σου πω την αλήθεια αν και έχω μια D-60 αποφάσισα και πήρα μια compact την οποία την έχω πάντα μαζί μου ακόμα και στο γραφείο. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου κάτσει.

Στην αρχή έκανα το λάθος να τη συγκρίνω με την D-60. Δεν σου κρύβω ότι αρχικά δεν με ενθουσίασε το αποτέλεσμα αλλά τελικά τα 2 μηχανήματα εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς.

Μια DSLR σαν μέγεθος είναι πάντα μια DSLR και καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με κάποια από τις πλέον αρκετά αξιόλογες ultra compact που χωράνε και στο τσεπάκι ενός σακακιού ή σε μια μπανάνα μαζί με κινητά, πορτοφόλια κ.λ.π.

Το κόστος τους σε σχέση με τις φωτογραφικές τους δυνατότητες έχει μειωθεί κατακόρυφα, υπάρχει η δυνατότητα video που δεν έχουν όλες οι DSLR ενώ ξέρεις ότι πάντα θα έχεις μια εφεδρική μηχανή σε περίπτωση που την χρειαστείς.

Και σίγουρα μα σίγουρα θα σου λείψει το 3-4Χ zoom της compact…

Με 100-150 ευρουλάκια και καλό ψάξιμο ειδικά αν είσαι από Αθήνα βρίσκεις κάτι αρκετά αποδεκτό. Σε αυτά τα χρήματα παίζουν αρκετές Panasonic και Canon.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι μια compact κρύβεται πιο εύκολα σε μια παραλία σε αντίθεση με την DSLR που λόγο όγκου και μόνο κάνει μπαμ και τραβάει περίεργα βλέμματα. Και ακόμα και στραβή να γίνει στην χειρότερη θα ξέρεις ότι σου φάγανε μια μικρή compact των 150 ευρώ και όχι τη βασική σου μηχανή.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά... επειδή πάντα ήθελα τον pancake ίσως πάω προς αυτόν... και χαλάλι τα χρήματα (καλά ας πληρωθώ πρώτα από την δουλειά :) )