E-SATA ΕΞΩΤΕΡΙΚΟς ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

thundergav

Senior Member
26 September 2007
608
Καλησπέρα παιδια,θα θελα τα φωτα σας για την αγορα εξωτερικου σκληρου δίσκου χωρητικοτητας 750gb ή 1T ..Βασική προυποθεση να υπαρχει σύνδεση E-SATA !!

Απο προσωπική μου εμπειρία η σύνδεση E-SATA δεν είναι και ότι καλύτερο γιατί:
1.Το βύσμα δεν "κουμπώνει"καλά, με αποτέλεσμα με το παραμικρό κούνημα
η κραδασμό να "χαθεί" η σύνδεσή σου και πιθανότατα κάποια δεδομένα που
εκείνη την ώρα μεταφέρειs.
2.Σε αντίθεση με το USB που οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θεs έχειs στην
διάθεσή σου τον σκληρό,πράγμα το οποίο δεν ισχύει με σύνδεση E-SATA,
γιατί για να τον ξεσυνδέσειs η το ανάποδο πρέπει να κάνειs shut down.

Πιστεύω να σε βοήθησα λίγο.

Μια φθηνη λυση ειναι να αγορασεις εναν εσωτερικο και μια θηκη (ε-σατα) και να τον κανεις εξωτερικο.

Τα "κατα" σου τα ειπε ο GEORGE.B
Πολυ σπαστικο να ανοιξεις το pc και να ξεχασεις να ανοιξεις τον σκληρο....

Tα "υπερ":
1. Πολυ μεγαλυτερες ταχυτητες απο usb2.

Εαν ασχολισε με HD ενας σκληρος ε-σατα θα σου ηταν αρκετα χρησιμος, λογο μεγαλο ογκον αρχειων.

Last edited:
Απάντηση: Re: E-SATA ΕΞΩΤΕΡΙΚΟς ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Απο προσωπική μου εμπειρία η σύνδεση E-SATA δεν είναι και ότι καλύτερο γιατί:
1.Το βύσμα δεν "κουμπώνει"καλά, με αποτέλεσμα με το παραμικρό κούνημα
η κραδασμό να "χαθεί" η σύνδεσή σου και πιθανότατα κάποια δεδομένα που
εκείνη την ώρα μεταφέρειs.
2.Σε αντίθεση με το USB που οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θεs έχειs στην
διάθεσή σου τον σκληρό,πράγμα το οποίο δεν ισχύει με σύνδεση E-SATA,
γιατί για να τον ξεσυνδέσειs η το ανάποδο πρέπει να κάνειs shut down.

Πιστεύω να σε βοήθησα λίγο.

Λαθος οι SATA controllers ειναι HOT PLUG! Αυτοι που εχουν προβλημα ειναι καποιοι παλιοι controllers σε παλιες Μ/Β που ουσιαστικα δν ηταν καθαροαιμοι SATA αλλα SATA σε IDE. Τωρα αυτο που λες για το βυσμα δν νομιζω οτι εχει πολυ μεγάλη βαση (βυσμα ειναι αυτο βεβαια και ποτε δν ξερεις). Τωρα βέβαια το SATA είναι άπειρες φορές πιο γρήγορο από τη USB όπου δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

Πιστεύω κι εγώ ότι η λύση του e-sata είναι μια από τις καλύτερες της εποχής μας για χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου.

Συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα με μοναδικό (ίσως ακόμα) μειονεκτηματάκι, ότι αν το εν λόγο κουτί του εξωτερικού σκληρού σου δίσκου διαθέτει μόνο την e-sata σύνδεση (και όχι και μια USB π.χ.) και από τη χρήση που θα του κάνεις προκύπτει να θες να το συνδέεις σε διάφορους ανεξάρτητους υπολογιστές, δεν θα έχεις την ίδια συμβατότητα (όπως π.χ. με τη λύση της USB σύνδεσης).
Αυτό γιατί πολύ απλά, ακόμα δεν έχει θεωρηθεί και τόσο στάνταρ το να συμπεριλαμβάνουν οι υπολογιστές και e-sata βύσματα.
Βέβαια υπάρχουν λύσεις με πρόσθετα λαμάκια που σου δίνουν αυτή την ευχέρεια μιας και που από πίσω τους συνδέονται με καλώδια στις κατάλληλες υποδοχές του MoBo αλλά και πάλι στο 99% των περιπτώσεων αυτό δε θα μπορείς να το κάνεις σε μη δικό σου υπολογιστή (δε θα σου το επιτρέπουν, δε θα έχεις το χρόνο, θέλει μια κάποια φασαρία κλπ).
Παρόλα αυτά, εγώ επιμένω πως είναι καλύτερη η λύση σύνδεσης μέσω e-sata τρόπου!

Επίσης θεωρώ πολύ συμφερότερο (όχι απαραίτητα στενά από την άμεσα οικονομική του διάσταση), το να οδηγηθείς σε λύση με ανεξάρτητο τέτοιο κουτάκι και ανεξάρτητο σκληρό δίσκο σαν αγορά. Άρα όχι λύσεις όπως αυτές που προτάθηκαν παραπάνω σε κάποια links. Όχι ότι αυτές οι λύσεις δεν είναι αξιόπιστε, ίσα ίσα μάλιστα! Απλά όμως με τη λύση των ανεξάρτητων κομματιών μπορείς ανά πάσα στιγμή να σκαντζάρεις δίσκους που θα τύχει να βρεθούν στα χέρια σου, στο ίδιο κατά τ' άλλα κουτάκι! Άρα μεγαλύτερη αυτονομία χρήσης!

Μια τέτοια λύση (όσο αφορά το ανεξάρτητο κουτί) μπορείς να βρεις και στην Ελληνική αγορά και θα σου πρότεινα να δεις τα χαρακτηριστικά της στο ακόλουθο link: TechPowerUp

Ελπίζω να έγινα κατανοητός!

Re: Απάντηση: Re: E-SATA ΕΞΩΤΕΡΙΚΟς ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Λαθος οι SATA controllers ειναι HOT PLUG! Αυτοι που εχουν προβλημα ειναι καποιοι παλιοι controllers σε παλιες Μ/Β που ουσιαστικα δν ηταν καθαροαιμοι SATA αλλα SATA σε IDE. Τωρα αυτο που λες για το βυσμα δν νομιζω οτι εχει πολυ μεγάλη βαση (βυσμα ειναι αυτο βεβαια και ποτε δν ξερεις). Τωρα βέβαια το SATA είναι άπειρες φορές πιο γρήγορο από τη USB όπου δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

Έχειs δοκιμάσει να βγάλειs το καλώδιο e-sata την ώρα που έχειs συνδέσει
τον σκληρό και δουλεύει;
Κανέναs SATA controller δεν είναι HOT PLUG.

Δοκίμασε να συνδέσειs western-seagate και plextor με καλώδιο sata και πέs μου!!

Οσο αφορά οτι η ταχύτητα μεταφοράs δεδομένων με σύνδεση SATA είναι η μεγαλύτερη δεν το συζητάμε καν.
Αλλά το θέμα είναι η μεταφορά των αρχείων να γίνεται με την μεγαλύτερη
δυνατή ασφάλεια και αυτή κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το USB.

Re: Απάντηση: Re: E-SATA ΕΞΩΤΕΡΙΚΟς ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Δεν θα το έλεγα.. Δυνατότητες sata hot plug είναι standard feature σε servers, αλλά γίνεται υπό προϋποθέσεις και σε PC.

Ρίξε μια ματιά εδώ.

Η συνδεση e-sata στους WD ειναι προβληματικη.

PanMan έχω 2 WD εξωτερικούs και συνδέονταs τουs με SATA μετά απο 1
δευτερόλεπτο το βήσμα φεύγει από την θέση του!!
Και δεν νομίζω να είμαι ο μόνοs!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: E-SATA ΕΞΩΤΕΡΙΚΟς ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Έχειs δοκιμάσει να βγάλειs το καλώδιο e-sata την ώρα που έχειs συνδέσει τον σκληρό και δουλεύει;
Γιώργο, είτε e-sata είτε USB κι αν είναι η σύνδεση του σκληρού δίσκου, άμα τραβήξεις το βύσμα σύνδεσής του (εντάξει, ή βγει από μόνο του λόγω κακής ποιότητας βυσμάτων) την ώρα που έχει ενεργό access στην επιφάνειά του (π.χ. σε αρχεία) και ειδικά αν γράφει (write access), θα υπάρχει πρόβλημα μικρότερο ή μεγαλύτερο κατά περίπτωση.
Μόνο αν υποστηρίζεται σωστά η έννοια HOT PLUG και από το σύστημα του δίσκου και από το σύστημα του controller του, δεν κινδυνεύεις για χοντρή ζημιά. Και πάλι όμως κάποια δεδομένα της στιγμής μπορεί να χαθούν.
Ακόμα κι αν σπανίζει σε e-sata η σωστή υλοποίηση HOT PLUG, το σίγουρο είναι ότι σε USB δεν υπάρχει καθόλου.

Σίγουρα δεν υπάρχει ο "τέλειος" τρόπος, δεδομένου ότι ο κάθε τρόπος έχει και τα μειονεκτήματά του τελικά. Γι αυτό το σωστό είναι να γνωρίζει κανείς τί θέλει και τι μπορεί από κάθε τρόπο να έχει, ώστε να αποφασίσει σχετικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: E-SATA ΕΞΩΤΕΡΙΚΟς ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Έχειs δοκιμάσει να βγάλειs το καλώδιο e-sata την ώρα που έχειs συνδέσει
τον σκληρό και δουλεύει;

Δοκίμασε να συνδέσειs western-seagate και plextor με καλώδιο sata και πέs μου!!

Άπειρες φορές με δίσκους Seagate και Samsung και WD εσωτερικό 2,5αρη. Απλά plug and play..... ουτε reset ουτε τπτ... ειναι θεμα controller...