Εφαρμογές για Android - μια αρχή στο χάος των επιλογών

17 June 2006
10,675
Μέχρι πρόσφατα ήμουν χρήστης windows mobile συσκευών. Οι εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες καλύπτουν τις περισσότερες -αν όχι όλες- τις ανάγκες των χρηστών. Σίγουρα σε αριθμό δεν είναι πολλές, αλλά οι περισσότερες είναι προσεγμένες και κάνουν καλά αυτό που υπόσχονται (τις περισσότερες φορές με χρηματικό αντίτιμο).
Στην μετάβασή μου στην πλατφόρμα Android το πρώτο που μου έκανε τρελή εντύπωση ήταν ο ήδη τεράστιος αριθμός εφαρμογών που υπήρχαν. Σίγουρα το να υπάρχουν τόσοι developers μόνο θετικό μπορεί να είναι, όμως ταυτόχρονα δυσκολεύει την επιλογή της ΜΙΑΣ εφαρμογής για ΚΑΘΕ ανάγκη. Κάθισα και έψαξα, κατέβασα, δοκίμασα και αυτό που μου άφησε άσχημη γεύση ότι πολλές εφαρμογές έχουν σε πρώτη μοίρα το φαίνεσθαι - Wow factor όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Έτσι είδα εφαρμογές που αντικειμενικά ήταν αισθητικά τρομερές που όμως δεν κάλυπταν καλά την ουσιαστική ανάγκη για την οποία δημιουργήθηκαν. Οι κριτικές δε πολλές φορές ήταν 5 αστέρων γιατί πολλοί θέλουν εφαρμογές που να σου μπαίνουν στο μάτι, πράγμα που μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Για αυτό το λόγο σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να υπάρχει μια λίστα με εφαρμογές που κάνουν αυτό που υπόσχονται για να έχουν οι νέοι χρήστες τουλάχιστον μια αρχή και να μπορούν όταν θέλουν να καλύψουν μια ανάγκη να έχουν μια συγκεκριμένη πρόταση. Σίγουρα με την πληθώρα των εφαρμογών που υπάρχουν, μπορεί να υπάρχουν ή να υπάρξουν ακόμη καλύτερες εφαρμογές. Επίσης σε αρκετές εφαρμογές θα γράφω δίπλα την αντίστοιχη που χρησιμοποιούσα στην windows mobile πλατφόρμα για διευκόλυνση.
Επίσης δεν αναφέρομαι καθόλου σε παραμετροποίηση της home screen και σε widgets. Μπορεί να γίνει κουβέντα σε άλλο θέμα για αυτά, όπως επίσης σε άλλο θέμα μπορεί να γίνει συζήτηση για GPS/Navigation.
Τέλος δεν έχω γράψει για εφαρμογές που ουσιαστικά δεν έχουν κανένα νόημα για την πλειονότητα των χρηστών (πχ metal detector που βρίσκει μέταλλο λίγα εκατοστά μακριά από την οθόνη) ή εφαρμογές που μπορούν να κάνουν πιο άνετη τη ζωή για πολύ συγκεκριμένα πράγματα (πχ εφαρμογές συγκεκριμένων website για μείωση του όγκου δεδομένων και άμεση ενημέρωση).
 
Last edited:
Εφαρμογή για αναπαραγωγή βίντεο/ήχου

RockPlayer
http://rockplayer.freecoder.org/index_en.html
Κόστος 9,99 $

Ένα από τα πράγματα που άργησε να έρθει στο Android ήταν η δυνατότητα να παίζεις βίντεο οποιουδήποτε τύπου (κυρίως divx) χωρίς να χρειαστεί να κάνεις οποιαδήποτε μετατροπή πρώτα. Αυτή η εφαρμογή είναι υλοποίηση των βιβλιοθηκών ffmpeg και παίζει -σχεδόν- τα πάντα. Το χρησιμοποιώ όπως χρησιμοποιούσα τον core player σε WinMo.
 
Internet Browsing

Αυτή τη στιγμή ο πιο ολοκληρωμένος browser είναι μάλλον ο Dolphin HD.
http://home.dolphin-browser.com/tunny/Home.htm
Είναι δωρεάν.

Για όσους δεν έχουν κάποιο απεριόριστο πρόγραμμα για δεδομένα στο κινητό τους καλό είναι να έχουν εγκατεστημένο και τον Opera Mini ο οποίος ουσιαστικά συμπιέζει στο server της Opera τις σελίδες και αυτές τελικά εμφανίζονται κατεβάζοντας πολύ λιγότερα δεδομένα. Σίγουρα δεν είναι ακριβώς το ίδιο όπως αν χρησιμοποιούσαμε ένα browser σαν τον Dolphin HD αλλά είναι μια καλή λύση για μείωση των δεδομένων που κατεβάζουμε.
http://www.opera.com/mobile/download/
Είναι δωρεάν.
 
File Explorer

ES File Explorer
http://www.estrongs.com/en/products/file-explorer.html
Είναι δωρεάν.

Αυτός ο file explorer κάνει τα πάντα. Βλέπεις τα αρχεία της συσκευής σου, μπορείς να μπεις σε υπολογιστές που βρίσκονται στο network neighborhood του router του σπιτιού σου (άρα καμία ανάγκη να συνδέεις το κινητό με καλώδιο με τον υπολογιστή), ftp και bluetooth explorer. Επίσης έχει ενσωματωμένη δυνατότητα διαχείρισης zip αρχείων.
Τον χρησιμοποιώ όπως χρησιμοποιούσα τον Resco File Explorer για WinMo.
 
Εφαρμογή καιρού

Δυστυχώς από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει εφαρμογή που να συνεργάζεται είτε με το Σύστημα Ποσειδών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών είτε με το meteo.gr. Αυτό θα ήταν το ιδανικότερο γιατί αποτελούν την καλύτερη λύση για τον Ελλαδικό χώρο.
Από πλευράς αξιοπιστίας προτείνω δύο εφαρμογές

AccuWeather
http://accuweather-com.en.softonic.com/android
Είναι δωρεάν

Weatherbug
http://weather.weatherbug.com/mobile/android.html
Είναι δωρεάν
 
Ebook readers

Ο καλύτερος μάλλον αυτή την εποχή ebook reader είναι ο CoolReader
http://coolreader.org/e-index.htm
Είναι δωρεάν

Υποστηρίζει αρκετά φορμάτ και κυρίως το epub. Υποστήριξη για mobipocket δεν υπάρχει για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων.

Για ανάγνωση mobi αρχείων μια πολύ καλή εφαρμογή είναι ο FBReader
http://www.fbreader.org/
Είναι δωρεάν.
 
Scanners

Ένας scanner όπου μπορεί να σας βρει πληροφορίες για το τι βλέπετε είναι το Goggles της google
http://www.google.com/mobile/goggles/
Είναι δωρεάν

Επίσης ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι και το Barcode Scanner που σκανάροντας οποιοδήποτε bar code μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε σχέση με αυτό.
http://code.google.com/p/zxing/downloads/list
Είναι δωρεάν
 
Έλεγχος χρήσης δεδομένων.

Αν αφήσουμε το android ελεύθερο κατεβάζουν οι εφαρμογές που τρέχουν στο background αρκετά δεδομένα και μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως στον επόμενο λογαριασμό.
Πρώτα χρειαζόμαστε ένα λογισμικό να ελέγχει τον όγκο των δεδομένων και να μπορεί να θέλουμε να μας ειδοποιεί ή και να κόβει τη σύνδεση.

Netcounter
http://www.jaqpot.net/netcounter/
Είναι δωρεάν

Επίσης υπάρχει και το παρακάτω αν θέλουμε να βλέπουμε και ποιες εφαρμογές τρώνε και τι από τη σύνδεση δεδομένων μας (δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη).

Network TrafficStats
To site είναι στα ρώσικα και δεν βγαίνει άκρη, δείτε την από το market. Είναι ότι πιο κοντινό στο SPB Wireless Monitor για WinMo. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη θέλει froyo (έχω 2.1 προς το παρόν)...
Υπάρχει δωρεάν έκδοση με διαφημίσεις και με 1.99$ μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Τέλος καλό είναι να υπάρχει και κάποιο widget που απλώς να κλείνει την δυνατότητα δεδομένων μέσω 3G/GPRS. Δεν προτείνω κάποιο συγκεκριμένο, δείτε πιο ταιριάζει στην home screen σας και επιλέξτε.
 
Last edited:
Να σημειωσω Γιωργο πως ειμαστε ακριβως στην ιδια κατασταση: apo WinMo 6 με HTC Kaiser σε Android 2.2 με HTC Evo. Τι μου εχει λειψει? Ο πληρης συγχρονισμος του Outlook (μαζι με tasks και notes), ενα πληρες office, ο core player. Κατα τα αλλα, προσαρμοζόμαστε... (Α! Και υποδοχη sim card...!:speechless-smiley-0)
 
Office πλήρες όντως δεν υπάρχει ακόμη, το Documents to go είναι το καλύτερο από αυτά που έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Ο rockplayer νομίζω θα σε καλύψει πλήρως σε σχέση με τον coreplayer.
Όσο για το outlook αν θέλεις να συνεχίσεις όπως πριν νομίζω πως το companionlink κάνει την δουλειά, απλώς έχει 39 $.
 
Για media χρησιμοποιώ τον Vplayer, αλλα δεν τον εβαλα εδω γιατι ο developer ενω ελεγε ενα μηνα πριν πως θα ειναι forever free τον εκανε επι πληρωμη...

Το μεγαλο ατου του core ηταν πως χρησιμοποιουσε καποιου ειδους driver για τον Καιζερ που εκανε ολη τη διαφορα.

Ευχαριστω για τα υπολοιπα.-bye-
 
Μια προσθήκη...
Το Hi MSN φαίνεται να μην ανανεώνεται και εμφανίζει και προβλήματα σε κάποιες συσκευές.
Το Mercury MSN Messenger υποστηρίζει περισσότερα (emoticons, nudge κλπ) υπάρχει στο market και έχει μια δωρεάν έκδοση με διαφημίσεις και μια χωρίς διαφημίσεις με χορηγία 2,99 .
 
Πολυ ενδιαφερον ολα αυτα !
Ποια εφαρμογη ειναι που την ενεργοποιηεις οταν ακους ενα τραγουδι και σου βγαζει τον τιτλο ?
 
Απάντηση: Re: Εφαρμογές για Android - μια αρχή στο χάος των επιλογών

Πολυ ενδιαφερον ολα αυτα !
Ποια εφαρμογη ειναι που την ενεργοποιηεις οταν ακους ενα τραγουδι και σου βγαζει τον τιτλο ?

SoundHound και Shazam.