´Εφυγε ο Dave Brubeck στα 91 του...

Magellan

Banned
28 July 2006
19,083
Εν πλώ
http://www.chicagotribune.com/entertainment/music/chi-dave-brubeck-dead-20121205,0,7126256.column

Ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ, που πέθανε σήμερα παραμονή των 92ων γενεθλίων του, γνώρισε τη δόξα στη δεκαετία του '50 με το κομμάτι "Take Five", που ηχογράφησε με το κουαρτέτο του και σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ (δυτική Καλιφόρνια), μέλος μιας οικογένειας μουσικών, προσανατολίστηκε πρώτα σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Νταριούς Μιγιό για τρία χρόνια.

Το 1951, σχημάτισε ένα κουαρτέτο τζαζ με τον σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ, τον ντράμερ Τζο Μορέλο και τον μπασίστα Γιουτζίν Ράιτ. Ηχογράφησαν το 1959 την σύνθεση του Ντέσμοντ "Take Five", η οποία τον ανέβασε στην κορυφή.

Ο δίσκος "Time out", που περιλαμβάνει το θρυλικό κομμάτι "Blue rondo a la Turk" (σύνθεση του Μπρούμπεκ), πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το κουαρτέτο θα παραμείνει ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια.

Το 1958 ο Μπρούμπεκ σχηματίζει ένα νέο κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα Τζέρι Μάλιγκαν. Από το 1972, παίζει με δυο από τους γιους του (Δύο Γενιές Μπρούμπεκ) και ξαναβρίσκει τον Μάλιγκαν το 1975.

Εδώ και είκοσι χρόνια, Ντέιβ Μπρούμπεκ δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του 50: χρήση της αντίστιξης, πολυφωνία, πειραματισμός στους ρυθμούς (η σύνθεση του "Take Five" έχει γίνει σε 5/4).

Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο.

Παντρεμένος από το 1942, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν πατέρας έξι παιδιών.

Πηγή:e-typos.com

Last edited:
Χειμώνας του 96 αν δεν κάνω λαθος, φτάνω το απόγευμα στο ωδείο και βλέπω τον καθηγητή μου στεναχωρεμένο.

"Τι έγινε Σταθη?", τον ρωτώ
"Πέθανε ο Gerry Mulligan. Μας έχει μεινει ο Dave" μου λέει
"Ποιοι είναι αυτοί?" ξαναρωτάω
"καλα άστο, πικάπ έχεις ρε Κωστή?"
"έχω ενα"

Στο επόμενο μάθημα με περιμενε μια σακούλα με το dave brubeck trio & gerry mulligan - live at the berlin philharmonie
Μου την δίνει και μου λέει: "Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι λευκοί jazzιστες που έχουν περάσει ποτέ από αυτόν τον πλανήτη. Α, είναι και ο Chick αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για εσένα".

Με τον Chick ακόμα δεν μπόρεσα να "χαθώ" μέσα στην μουσική του. Τεράστιο ταλέντο αναμφίβολα, αλλά δεν μου έκανε ποτέ κλικ. Ισως ποτέ δεν ήμουν ετοιμος για την μουσική του.
Με τον Dave και τον Gurry τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Αμέτρητα βράδυα μου έκαναν παρέα. Τους ευχαριστώ. RIP Dave

Last edited:
το take5 μου έκανε φοβερή εντύπωση γύρω στα 19 μου όταν άρχισα να ασχολούμαι και να παίζω jazz μουσική.
Λίγο αργότερα το blue rondo....που το έμαθα από τους Nice και επίσης με εντυπωσίασε επειδή ήταν 9/8.
Δεν ξαναασχολήθηκα.
Πρέπει να του αναγνωρίσω ότι έκανε μεγάλο breakthrough στην δύση με το μονό 5/4 όταν εμείς εδώ στην Ελλάδα τρώγαμε για πρωϊνό τα 7/8, τα 9/8, τα 11/8.

Εμένα, το "Gold and Silver" των Quicksilver Messenger Service, με οδήγησε στην αγορά του "Time Out" και στη γνωριμία με την μουσική του και με τον Paul Desmond.
Αλησμόνητος και καλό ταξίδι...

Ήταν από τους πρώτους όταν πρώτο άκουσα Jazz. Μάζεψα αρκετούς δίσκους και πάντοτε τον θαύμαζα. Καλό του ταξίδι. Τον ευχαριστούμε για την μουσική κληρονομιά που μας άφησε.

Εγώ πήρα δυο-τρεις δίσκους του, ποτέ δεν ήμουν μεν ο άρρωστος φαν, αλλά πάντοτε του έτρεφα σεβασμό. Ειδικά εκείνο το Blue Rondo είναι το κάτι άλλο...

Μεγάλος μουσικός, εξαιρετικός στις ζωντανές εμφανίσεις. Ας είναι........ Κρίμα :-(

Πληρης ημερων εφυγε και αφησε τεραστιο εργο,
καλο του ταξιδι

Το Take Five τον αδικησε και λιγο αφου οι περισσοτεροι νομιζουν οτι ειναι το μονο που εβγαλε,ενω το εργο του ειναι οντως τεραστιο.

Καλο του ταξιδι...

το take5 μου έκανε φοβερή εντύπωση γύρω στα 19 μου όταν άρχισα να ασχολούμαι και να παίζω jazz μουσική.
Λίγο αργότερα το blue rondo....που το έμαθα από τους Nice και επίσης με εντυπωσίασε επειδή ήταν 9/8.
Δεν ξαναασχολήθηκα.
Πρέπει να του αναγνωρίσω ότι έκανε μεγάλο breakthrough στην δύση με το μονό 5/4 όταν εμείς εδώ στην Ελλάδα τρώγαμε για πρωϊνό τα 7/8, τα 9/8, τα 11/8.
Καλό του ταξίδι.
supersonic: Μου θύμισες!!
Πριν κάμποσα χρόνια και κατά πάρα πολύ περασμένα τα δικά σου 19, άρχισα μαθήματα Πιάνου. Είχα διαβάσει για αυτούς τους ρυθμούς που έπαιζαν Brubeck & Co. Έρχεται ο Δάσκαλος στο σπίτι και για να τον εντυπωσιάσω, τρομάρα μου, του μιλάω με ενθουσιασμό για τα 9/8,11/8 κλπ.που είχαν κάνει τόση εντύπωση στη Δύση. Μου ρίχνει μια ματιά με σηκωμένο φρύδι,ξέρεις ,κάθεται στο πιάνο και πάρα νάχεις:
Χατζιδάκις “Χορός σε 11/8”.
Χατζιδάκις “Τώρα που πας στην ξενιτειά” 9/8 και άλλα που δεν θυμάμαι και δεν είχα συνδέσει ότι τα έχουμε «μέσα» μας. Όπως το είπες,"για πρωινό"

Last edited:
Πολλοί γνώρισαν την τζαζ μέσα απο τον Dave, και όχι μόνο απο το Take Five. Μας κράτησε παρέα πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να μας κρατάει και για τα επόμενα.
Κρίμα που για μια μέρα δεν πρόλαβε τα 92 έτη, τώρα θα είναι κι αυτός στη μεγάλη μπάντα εκεί πάνω...