Έφυγε ο σχεδιαστής Storm Thorgerson...

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,473
Αθήνα
Ο Storm Thorgerson, συνιδρυτής της σχεδιαστικής φίρμας Hipgnosis πέθανε σε ηλικία 69 ετών.

Thorgerson.jpg
RIP Storm!

tumblr_m3tiejKWF91qj7ry5o1_1280.jpg

Συζητωντας το εξωφυλο του Dark Side of the Moon .... (ρομαντικες εποχες, ηρωικες εποχες, ονειρικες εποχες ....)
Απο τα αριστερα στα δεξια ... Gilmour - Thorgerson - Waters !!!

Gilmour_Thorgerson_Waters.jpg

Απο την σελιδα των Pink Floyd στο Facebook ...

We are saddened by the news that long-time Pink Floyd graphic genius, friend and collaborator,
Storm Thorgerson, has died. Our thoughts are with his family and many friends.

David Gilmour has made the following statement:

"We first met in our early teens. We would gather at Sheep's Green, a spot by the river in Cambridge and
Storm would always be there holding forth, making the most noise, bursting with ideas and enthusiasm.
Nothing has ever really changed.

He has been a constant force in my life, both at work and in private, a shoulder to cry on and a great friend.
The artworks that he created for Pink Floyd from 1968 to the present day have been an inseparable part
of our work.

I will miss him." - David Gilmour

Last edited:
Ισως να εχω μονο 10-12 Τhorgerson εξωφυλλα δισκων ....
Αλλα ... ΔΕΝ γινεται να σας μεταφερω το αποτυπωμα τους στην εφηβικη μου ψυχη !!!!
Οταν με πιανει νοστος και ξεθαβω ολους αυτους τους δισκους βινυλιου ... και κοιταω

ΚΟΙΤΑΩ τον ψυχικο οριζοντα της εφηβειας μου .... ανοθευτο, ασυμβιβαστο, παρατολμο,
ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ !

http://www.youtube.com/watch?v=HpQ3zKSuEdo

Last edited:
Eνα εξωφυλλο δισκου που ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ με τον μινιμαλισμο και συμβολισμο του μια ολοκληρη γενια ....

1973 album covers.jpg

... και το σαλονι, εντος του αλμπουμ ...

1973 album (inside).jpg

... η αυθεντικη σχεδιαση ΔΕΝ περιειχε ενα διαφανο πρισμα (το σωτηριον ετος 1972).
Το διαφανο πρισμα μπηκε ΜΕΤΑ για να προσδωσει ακομα μεγαλυτερο μινιμαλισμο σε ενα, ετσι κι αλλιως, λιτο φαινομενο
... την αναλυση μιας δεσμης λευκου φωτος. Αλλωστε, το αρχικο πρισμα ειχε τοσο χρωματικο τονο που θα βαρυνε
αφορητα το υπολοιπο καταμαυρο background .... (!!!!) Παρατηρηστε την ανακλωμενη (90 μοιρες γωνια) αχτιδουλα
ΠΡΙΝ εισελθει η κυριως ακτινα εντος του πρισματος (φοβηθηκαν μην την ρουφηξει το μαυρο της εκτυπωσης :laugh:)

Original 1972 drawing.jpg

Εδω ... ο καλλιτεχνης ποζαρει διπλα στον βασιλια των Album art ICONS των 70s (an icon like no other)
νομιζω καπου μεσα στο 2010 (γλιτωσε απο καρδιακη ανακοπη για να τον αποτελειωσει ο καρκινος).

Storm 2010.jpg

Η 30χρονη επετειακη κυκλοφορια του Dark Side of the Moon ...(wallιζει, η μου φαινεται ?)

30th anniversary album cover.jpg

και η 40χρονη (2013-1973) επετειακη, στο επισημο site των Pink Floyd

40th anniversary album cover.jpg

Το επισημο site των Floyd, ΦΥΣΙΚΑ, εχει αφιερωμενη την αρχικη σελιδα του στα 40χρονα του Dark Side of the Moon.
ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ αριστερα .... και δεξια .... του πρισματος !!!!

http://darkside40.pinkfloyd.com/

Last edited:
Οπως ισως εχετε καταλαβει (...) ειμαι βαμμενος σουρεαλιστης !!!
Ο πνευματικος μου (πα)τερας ειναι ο Salvatore και ο Storm ο πιο γνησιος και συγχρονος
εκφραστης της Pop Art του Σουρεαλισμου (αν υπαρχει τετοια "σεχτα" ... σιγουρα ξεκινησε
στα μεσα της δεκαετιας του 60)

Συνεχιζουμε ...

Tree of Half Life !

Tree of half life.jpg

ΔΕΝ κοσμησε κανενα album των Floyd (απο οσο γνωριζω).

Φιλοτεχνηθηκε απο τον Storm (το 2003) για το συγκροτημα των Catherine Wheel.
Ομως, τελικα κατεληξε στην 30η επετειακη καμπανια των Floyd και νομιζω οτι εγινε
μπλουζακι ( :icon15: ... να τρελλαινεσαι ... )

Oποιος γνωριζει περισσοτερα ενημερωνει ....

Λοιπον, ειναι παιδαριωδες αυτο που κανω : να καθομαι να εξηγω ποιο concept παει σε ποιο εξωφυλλο !!!
Ειναι και εγωπαθες : "για κοιταχτε, εγω ξερω ... εσεις δεν ξερετε τιποτα απο αυτα".

Ο Σουρεαλισμος ειναι ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ελαχιστου συσχετισμου με την λογικη και καθημερινοτητα.
ΟΠΟΤΕ ΒΓΑΖΩ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ .... και αφηνω να απολαυσετε ανεμοπορησεις (παντα του Thorgerson).

Storm 01.jpg

Storm 02.jpg

Storm 03.jpg

Storm 04.jpg

Storm 05.jpg

Storm 06.jpg

Storm 07.jpg

Storm 08.jpg

Storm 09.jpg

Storm 10.jpg

(Εαν ... ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ... αντιλαμβανεστε καμια τεχνη σε ολα αυτα .... καποιο ελαχιστο σκιρτημα ψυχης
αφηστε το .... δεν σας παει ο Σουρεαλισμος .... ισως ειστε του Εξπρεσιονισμου ισως και του Ρεαλισμου)

Λοιπον, ειναι παιδαριωδες αυτο που κανω : να καθομαι να εξηγω ποιο concept παει σε ποιο εξωφυλλο !!!
Ειναι και εγωπαθες : "για κοιταχτε, εγω ξερω ... εσεις δεν ξερετε τιποτα απο αυτα".

Ο Σουρεαλισμος ειναι ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ελαχιστου συσχετισμου με την λογικη και καθημερινοτητα.
ΟΠΟΤΕ ΒΓΑΖΩ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ .... και αφηνω να απολαυσετε ανεμοπορησεις (παντα του Thorgerson)
...
(Εαν ... ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ... αντιλαμβανεστε καμια τεχνη σε ολα αυτα .... καποιο ελαχιστο σκιρτημα ψυχης
αφηστε το .... δεν σας παει ο Σουρεαλισμος .... ισως ειστε του Εξπρεσιονισμου ισως και του Ρεαλισμου)
Εκφράσου ελεύθερα, δεν παρεξηγούμε. Σαν γραφίστας δικαιολογείται η ευαισθησία σου. Ανέμενε για το μέλλον, να σε τροφοδοτήσω με ερεθίσματα σε ένα νήμα με γραφιστικές και σχεδιαστικές ...εξερευνήσεις.

Ο Thorgerson λειτουργούσε τουλάχιστον σε μένα σαν απελευθερωτής του νου και της ψυχής. Και είναι αυτή η υπέρβαση και η υπερβολή που αν της αφεθείς, σε βοηθά να απεγκλωβιστείς από το μικρόκοσμό σου...

ειναι θαυμα ολα.
ολα τα εχει δει το ματι μας σε ανυποπτους χρονους αλλα τωρα αποκτουν μεγαλυτερη αξια
θελουμε κι αλλα
μη μας παρεξηγας

Και δυο ακόμη δημιουργίες του για ένα αγαπημένο μου συγκρότημα

scorpions-lovedrive+1.jpg

και

animal.jpg

Σημερα, που ολα ειναι χαλαρα ... ο καθενας λεει την αποψαρα του και αξιωνει τoν θαυμασμο ΟΛΩΝ,
σημερα που ο καθενας εχει βρει μια περπατησια ολιγον μεθυσμενη, ενα αναστημα ολιγον θεικο και
μια πλαγια εκφραση συμπαθους φονικης αγελαδας .....

.... ας γυρισει στο σωτηριον ετος 1978, και ας κοιταξει αυτο το εξωφυλλο (Hipgnosis - Storm Thorgerson)
των XTC (που, επισης, δεν πολυακουγα) και ας αναρωτηθει ΠΟΣΟ ευκολα μια δισκογραφικη εταιρια θα
αποφασιζε να τυπωσει ενα τετοιο εξωφυλλο ....

ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1978 .... ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ .....

XTC Go2 cover.jpg

και ας ερθει μετα να πει, τι ειναι ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, τι ειναι ΠΡΟΩΘΗΣΗ και τι .... ΣΦΑΛΙΑΡΑ σε ΠΡΟΒΑΤΑ !!!!

Τι φαντασια θελει για να συνθεσεις το παραπανω εξωφυλλο ? ΚΑΜΙΑ .... δεκα αραδες ειναι, τιποτα !
Ειναι ΟΜΩΣ αυτα τα μικρα που προσπερνας πολλες φορες .... αλλα οταν σταθεις και διαβασεις ΜΙΑ ΦΟΡΑ,
αναρωτιεσαι ... "τι κανω εγω στον κοσμο ... καταπινω μασημενη σκεψη τριτων ... ΤΙ ΣΚΤ ΚΑΝΩ ? ...."

Εγω εγινα γραφιστας ...... και παρολο που η ορμη μου ξεθωριασε, αδυνατισε, εχασε στοχευση ....
ακομα ΠΕΡΙΜΕΝΩ να συλλαβω την εικονα που παρακαμπτει παγιωμενες συμπεριφορες και
καθοδηγουμενες κοσμοαντιληψεις.

Και ισως να περιμενω ...... για παντα !

ΕΣΕΙΣ ...... θα λουφαξετε ..... ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ??

Last edited: