Εγγραφή CD από flac : πως γίνεται σωστά ?

Re: Απάντηση: Εγγραφή CD από flac : πως γίνεται σωστά ?

Κοιτα συμπτωση! Χτες προσπαθησα κατι παρομοιο και επαθα μια φρικη.
Κατεβαζω λοιπον απο καποιο torrent σε flac το Denon Audio Technical Cd, που εχει τονους σε διαφορες συχνοτητες και εντασεις.
Μετατρεπω τα flac σε wav.
Και τα δυο αρχεια επαιζαν σωστα στον υπολογιστη.
Γραφω λοιπον, οπως ο φιλος πιο πανω, ενα audio Cd απο τα wav με το Roxio.
Το βαζω στο cd player, τα μουσικα κομματια που ειχε (ορχηστρα,τζαζ,ροκ κλπ) επαιζαν κανονικα.
Παω να δοκιμασω τους τονους και εμεινα σαν χαζος λιγο.
Βαζω τα 100Hz και ακουγεται ενας οξυς τονος αντι για βαθυς. Μπα!
Στα 250Hz το ιδιο.
Στα 4000Hz ενας λιγο πιο οξυς.
Στα 5-22000Hz δεν ακουγεται τιποτα.
Τι διαολο? Αρχισα να κοιταω τις συνδεσεις των ηχειων μηπως δεν παει σημα στα γουφερ, ξερω γω.
Ε μετα το δοκιμασα και στον υπολογιστη και ειδα οτι το προβλημα ηταν οτι δεν ειχε γραφτει σωστα το cd.
Οποιος καταλαβαινει γιατι γινεται αυτο και πως λυνεται ας μας εξηγησει.

Λες ότι έγραψες το CD με το Roxio. Να υποθέσω ότι εννοείς Roxio Toast It ή Popcorn σε υπολογιστή Mac; σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται να μετατρέψεις πρώτα το flac σε wav, το Roxio κάνει αυτόματα τη μετατροπή σε pcm κατά την εγγραφή. Για δοκίμασέ το.
 
Ο μόνος σίγουρος τρόπος να ελέγξετε τα προγράμματα σας και τις συσκευές σας είναι να ριπάρετε μόνοι σας ένα CD, (κατά προτίμηση με το Exact Audio Copy).
+1000 τα αγνώστου πατρός τα αποφεύγουμε.
 
Λοιπόν αυτό το Exact Audio Copy είναι το εργαλείο που έψαχνα. Κάνει τα πάντα και έχει φοβερή παραμετροποίηση. Και οι οδηγίες για τη χρήση του στο βοηθητικό site αναλυτικότατες. Ευχαριστώ και πάλι όλους για τις συμβουλές και τη βοήθεια.
 
1. 20x είναι μεγάλη ταχύτητα για ήχο. Μείνε κάτω από 10x. Εγώ επιμένω στην πιο αργή ή στη δεύτερη πιο αργή ταχύτητα που υποστηρίζει ο εγγραφέας.
2. Έχεις της τελευταία έκδοση του plugin FLAC για το Nero; Γιατί η πρώτη είχε κάποια bug.
3. Η αυτόματη εξισορρόπηση της στάθμης δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσεις την ένταση. Γιατί εξισορροπέι τη μέγιστη στάθμη των κομματιών, ενώ το αυτί θέλει να εξισορροπήσει τη μέση στάθμη!
4. Και, ναι, κυκλοφορεί σαβούρα ριπαρισμένων στο ίνετρνετ ακόμα και σε FLAC.
 
Nero plugin 1.0.0.33 το τελευταίο που βρήκα, αν και ήταν σχετικά παλιάς χρονολογίας έκδοση. Δεν ξέρω αν υπάρχει νεότερο.
Αυτό με τη σαβούρα το διαπίστωσα κι εγώ παρότι ορισμένα έχουν πληροφορία στο cue οτι κατασκευάστηκαν με το Exact Audio Copy.
Κατεβάζω, ακούω, επιλέγω και αν δεν μου αρέσει ... delete.
 
4. Και, ναι, κυκλοφορεί σαβούρα ριπαρισμένων στο ίνετρνετ ακόμα και σε FLAC.

Αν εννοείς σαβούρα την ποιότητα του ριπαρίσματος -που μάλλον αυτό εννοείς, έτσι δεν είναι; - πώς τη διακρίνει κανείς;
 
Αν εννοείς σαβούρα την ποιότητα του ριπαρίσματος -που μάλλον αυτό εννοείς, έτσι δεν είναι; - πώς τη διακρίνει κανείς;

Δεν υπάρχει τρόπος να τη διακρίνεις άμεσα.
Οπότε αποφεύγουμε τα αγνώστου πατρός.
Τόσο απλά – ριπάρουμε μόνοι μας :-)
 
Αν εννοείς σαβούρα την ποιότητα του ριπαρίσματος -που μάλλον αυτό εννοείς, έτσι δεν είναι; - πώς τη διακρίνει κανείς;
Κάποια έχουν μέχρι και dropout και κλικ!
Κάποια άλλα είναι μετατροπές από MP3. Υπάρχει ένα πρόγραμμα (True Audio Tau Analyzer) που προσπαθεί να τα ανιχνεύσει αυτά.
Από και και πέρα δεν υπάρχει τρόπος να τα βρεις, εκτός αν έχεις δυνατότητα για σύγκριση με δίσκους που ήδη έχεις για να δεις μήπως αυτός που τα ανεβάζει κάνει προχειροδουλειά.
Οι πιο τυπικοί uploader βάζουν μέσα στα αρχεία και το log από το πρόγραμμα που έκανε το rip. Έχω δει κάποιους να σκανάρουν τον κωδικό μήτρας του ίδιου του cd σαν υπογραφή ότι έχουν το αυθεντικό.
 
A, ok. Πάντως, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το mastering. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Thriller και το Bad. Τα γνωστά με τη συμπίεση της δυναμικής περιοχής...
 
A, ok. Πάντως, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το mastering. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Thriller και το Bad. Τα γνωστά με τη συμπίεση της δυναμικής περιοχής...

Άλλο το να είναι σαβούρα το πρωτότυπο και άλλο να γίνονται ατασθαλίες στα rips.
Με το EAC (και άλλα) μπορεί ο καθένας μας να καταφέρει να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο.
 
σε πολλά αρχεία στο ιντερνετ υπαρχει και "rip log" όπου αναφέρονται πληροφορίες με ποιό πρόγραμμα και ρυθμίσεις έγινε το ριπαρισμα
 
σε πολλά αρχεία στο ιντερνετ υπαρχει και "rip log" όπου αναφέρονται πληροφορίες με ποιό πρόγραμμα και ρυθμίσεις έγινε το ριπαρισμα

Το οποίο είναι και αυτό διαβλητό και τελικά μη έμπιστο 100%.
Για αυτό λέω τα αγνώστου πατρός μη προσπαθούμε να τα εμπιστευτούμε :-)
 
Γιατί σε rapidshare?
Εδώ το official site του burrrn http://www.burrrn.net/?page_id=6

Πάντως μόνο με cue μπορείς να ξέρεις τα διαστίματα μεταξύ των tracks του album. Με τυχέο τρόπο και τυχαία προγράμματα μπορεί λ.χ. να καταλήξετε σε cd κλασικής μουσικής με παύσεις εκεί που δε θα έπρεπε….
 
Μετά από την καθοδήγηση και τις γνώμες των συμμετεχόντων αλλά και λίγο ψάξιμο κατέληξα στην παρακάτω μέθοδο για την κατασκευή audio cd με επιλεγμένα κομμάτια από αρχεία flac :
1) Μετατροπή των flac σε wav (με το flacfrontend ή άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα)
2) Δημιουργία μιας playlist στο foobar με τα επιλεγμένα κομμάτια (πλέον σε μορφή wav)
3) Δημιουργία cuesheet των επιλεγμένων wav με επιλογή όλων στην playlist, δεξί κλικ, utilities, save as cuesheet (προυποθέτει την εγκατάσταση του plugin : cuesheet creator)
4) Εγγραφή του audio cd με το Exact Audio Copy φορτώνοντας το cue που δημιουργήσαμε.
Το αποτέλεσμα είναι άριστο ποιοτικά και μπορούμε να κατασκευάσουμε τα δικά μας audio cd (τουλάχιστον εμένα αυτός ήταν ο στόχος μου). Το δοκίμασα με cd's που ριπάρισα εγώ (τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες για τη δημιουργία των flac, wav και τήν εγγραφή) και το ξαναέκαψα χωρίς να μπορώ να διακρίνω διαφορές από το αρχικό.
Πάντως σε flac που κατέβασα παρ´ότι έγραφαν οτι είχαν ριπαριστεί με Exact Audio Copy ήταν σαβούρες (φοβερό φύσημα που ακουγόταν όχι μόνο στα κενά αλλά και με τα όργανα). Σα να είχαν αντιγράψει κακογραμμένη κασσέτα.
Τώρα θα μου πείτε : και γιατί παιδεύεσαι να γράψεις audio cd αφού έχεις τις συλλογές σου σε flac στον υπολογιστή, πίσω θα γυρνάμε ?
Ηθελα να δω πως γίνεται να έχεις ένα δίσκο που να σου αρέσουν όλα τα κομμάτια και όχι το 2ο και το 11ο και μετά να αλλάζω δίσκο. Να έχω μερικούς δίσκους που να παίζουν παντού (σε όλα τα player) και να τους απολαμβάνω από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς συμβιβασμούς στην ακουστική ποιότητα.
Αν είχε κι άλλος αντίστοιχο κόλλημα, τα παραπάνω θα του δώσουν μία καλή λύση.
 
Last edited: