Εγκατάσταση δορυφορικού σε οικοδομή

dimipap

New member
7 September 2010
88
Καλησπέρα παιδιά. Στην οικοδομή που μένω λέμε να βάλουμε δορυφορικό.
Η οικοδομή έχει 3 διαμερίσματα και πάνω στην ταράτσα βγαίνουνε 3 καλώδια tv. Τώρα σκέφτομαι πώς να κάνω την εγκατάσταση!
Να πάρω ένα πιάτο 1Μ , Quad LNB , τρία COMBAINER για να τα ρίξω μέσα στα επίγεια
και κάτω να αλλάξω όλες τις πρίζες να τις βάλω tvsat?
Θα είναι σωστά? Μπορεί να γίνει με κάποιον άλλο τρόπο?

Καλησπέρα παιδιά. Στην οικοδομή που μένω λέμε να βάλουμε δορυφορικό.
Η οικοδομή έχει 3 διαμερίσματα και πάνω στην ταράτσα βγαίνουνε 3 καλώδια tv. Τώρα σκέφτομαι πώς να κάνω την εγκατάσταση!
Να πάρω ένα πιάτο 1Μ , Quad LNB , τρία COMBAINER για να τα ρίξω μέσα στα επίγεια
και κάτω να αλλάξω όλες τις πρίζες να τις βάλω tvsat?
Θα είναι σωστά? Μπορεί να γίνει με κάποιον άλλο τρόπο?

Χμμμμ... 3 καλώδια στην ταράτσα = 1 για κάθε διαμέρισμα ... Αλλά :

1. Πόσες πρίζες TV έχει το κάθε διαμέρισμα;
2. Σε πόσες απο αυτές θα θέλεις να έχεις TV+Sat;
3. Ξέρεις ποιά απο τις πρίζες (αν είναι παραπάνω απο μία) είναι η τερματική;
4. Πόσους δορυφόρους θέλεις να πιάνεις; (αλλη πρόταση αν είναι ένας, άλλη αν είναι περισσότεροι)

Για δώσε μας λίγες περισσότερες λεπτομέρειες ...

Last edited:
Ναι όντος πρέπει να γίνω ποιο περιληπτικός

1. Πόσες πρίζες TV έχει το κάθε διαμέρισμα;
1.Στα δύο διαμερίσματα έχει δύο πρίζες και στο τρίτο έχει τρεις.

2. Σε πόσες απο αυτές θα θέλεις να έχεις TV+Sat;

2.Στα δύο διαμερίσματα που έχει από δύο πρίζες θέλουν να βλέπουν εκεί που είναι η τερματική όποτε πρέπει να αλλάξω και τις δύο και στο τρίτο διαμέρισμα που είναι το δικό θα τις κάνω όλες tv sat (στην μία θέλω να βλέπω αλλά ας τις αλλάξω όλες ποτέ δεν ξέρεις).

3. Ξέρεις ποιά απο τις πρίζες (αν είναι παραπάνω απο μία) είναι η τερματική;

3. Αυτήν την ερώτηση πιστεύω να την κάλυψα με την απο πάνω απάντηση.

4. Πόσους δορυφόρους θέλεις να πιάνεις; (αλλη πρόταση αν είναι ένας, άλλη αν είναι περισσότεροι)

4.Λέω να βάλω δύο hot bird και Astra.

Σε αυτην την περίπτωση με δύο δορυφόρους θα χρειαστεί να βάλω πολυδιακόπτη και τα lnb θα είναι δύο Quatro?

Last edited by a moderator:
Αν θέλεις τη γνώμη μου, βαλε ένα wavefrontier με 4πλα lnd να ησυχάσεις...

Είναι υψηλό το κόστος για 2 μόνο δορυφόρους ... Αλλά ακόμα κι αν το πάρει με σκοπό να επεκτείνει μελλοντικά τις λήψεις, τότε θα πρέπει να πάρει με το ίδιο σκεπτικό και τα αντίστοιχα switches και τό κόστος θα ανέβει κι άλλο...

Το κάτοπτρο του ενός μέτρου είναι μια χαρά για τη δουλειά που το θέλει. Δύο καλά 4πλά LNB, 3 από αυτά ή σαν αυτά (το multiswitch 9/4 κοστίζει πολύ περισσότερο, όπως και τα quattro απο τα quad => ανεβαίνει το κοστος) και τέλος ... Με τα συγκεκριμένα switches μάλιστα, έχει και το περιθώριο ενός ακόμα δορυφόρου...

Εσωτερικά τώρα, οι πρίζες δεν είναι τόσες που να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξασθένησης σήματος, ιδίως αν το καλώδιο είναι της προκοπής ...

Το μόνο που εκκρεμεί, είναι η δυνατότητα να είναι παραπάνω απο ένας δορυφορικός δέκτης σε κάποιο διαμέρισμα. Εκεί αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία του σχεδιασμού....

Έχετε αποφασίσει ποιους δορυφόρους θέλετε να βλέπετε;
Πιστεύω πως είναι επιβεβλημένη και η θέση των 39Ε που θα εκπέμψει το πακέτο του οτε, οπότε η λύση του WF είναι μονόδρομος.
13-19-28-39 είναι ένα καλό πακέτο 4αδας δορυφόρων που μαζί με τα αντίστοιχα Lnb-multiswitch θα σας δώσει αρκετές επιλογές μελλοντικά.

Re: Απάντηση: Εγκατάσταση δορυφορικού σε οικοδομή

Έχετε αποφασίσει ποιους δορυφόρους θέλετε να βλέπετε;
Πιστεύω πως είναι επιβεβλημένη και η θέση των 39Ε που θα εκπέμψει το πακέτο του οτε, οπότε η λύση του WF είναι μονόδρομος.
13-19-28-39 είναι ένα καλό πακέτο 4αδας δορυφόρων που μαζί με τα αντίστοιχα Lnb-multiswitch θα σας δώσει αρκετές επιλογές μελλοντικά.

Λευτέρη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φίλου μας, είναι ασύμφορο. Αλλά αν θέλει όντως και τις 39Ε, συμφωνώ οτι είναι μονόδρομος !

Καλημέρα παιδιά. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθεια που μου δίνεται. Σκεφτόμαστε να βάλουμε 13 και 19 τώρα στο μέλλον αν βάλουμε και τους 39 βάζουμε ακόμα ένα πιάτο δεν υπάρχει πρόβλημα.
Φίλε mouratos αν βάλω το DiSEqC που με προτείνεις θα χρειαστεί να βάλω 3 πάνω στην κεντρική εγκατάσταση ένα για το κάθε διαμέρισμα?

Αν βάλω πολυδιακόπτη απο 9x4 απο μια αναζήτηση που έκανα έχει γυρο στα 150ε + τα lnb quatro όντος βγαίνει πολύ ποιο πάνω η τιμή.

Ποιο σωστή εγκατάσταση ποια είναι αυτήν με τα DiSegC η με πολυδιακόπτη?

Τώρα για το καλώδιο που κατεβαίνει κάτω στα διαμερίσματα. Ένας προηγούμενος ενοικιαστείς είχε βάλει nova και το έριχνε το δορυφορικό μέσα στα επίγεια. Ο Δέκτης που είχε ήταν ένας humax από ότι θυμάμαι και το σήμα που έδειχνε στον δέκτη ήταν 92%. Οπότε δεν φαντάζομαι να έχει πρόβλημα τώρα.

Καλημέρα παιδιά. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθεια που μου δίνεται. Σκεφτόμαστε να βάλουμε 13 και 19 τώρα στο μέλλον αν βάλουμε και τους 39 βάζουμε ακόμα ένα πιάτο δεν υπάρχει πρόβλημα.
Φίλε mouratos αν βάλω το DiSEqC που με προτείνεις θα χρειαστεί να βάλω 3 πάνω στην κεντρική εγκατάσταση ένα για το κάθε διαμέρισμα?

Αν βάλω πολυδιακόπτη απο 9x4 απο μια αναζήτηση που έκανα έχει γυρο στα 150ε + τα lnb quatro όντος βγαίνει πολύ ποιο πάνω η τιμή.

Ποιο σωστή εγκατάσταση ποια είναι αυτήν με τα DiSegC η με πολυδιακόπτη?

Τώρα για το καλώδιο που κατεβαίνει κάτω στα διαμερίσματα. Ένας προηγούμενος ενοικιαστείς είχε βάλει nova και το έριχνε το δορυφορικό μέσα στα επίγεια. Ο Δέκτης που είχε ήταν ένας humax από ότι θυμάμαι και το σήμα που έδειχνε στον δέκτη ήταν 92%. Οπότε δεν φαντάζομαι να έχει πρόβλημα τώρα.

Οι διακόπτες που θα χρειαστείς είναι όντως 3, ένας για κάθε διαμέρισμα.
Αυτός που πρότεινα, απλά έχει το πλεονέκτημα οτι έχει και μια θέση ακόμα (για τις 39Ε του ΟΤΕ που λέει κι ο Λευτέρης).
Δεν τίθεται ζήτημα πλεονεκτήματος για τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση. Τα multiswitch 9/4 ΔΕΝ θα σου αφήσουν θέση για άλλο μελλοντικό δορυφόρο, αρα θα πρέπει να πας σε cascading multiswitches σε ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση και το κόστος θα ανέβει κι άλλο !
Για την περίπτωσή σου, αυτός που ανέφερα (αλλά και οι 4/1 + Combiner που κυκλοφορούν, που αφήνουν 2 θέσεις κενές για μελλοντική επέκταση) είναι και σαφώς φτηνότεροι και κάνουν την ίδια δουλειά.

Οσο δε για τον περιορισμό του ενός δέκτη ανά διαμέρισμα, τον ανέφερα γιατί κάθε άλλη λύση (για περισσότερους δέκτες) απαιτεί ή έξτρα καλωδίωση ή unicable. Και αυτό το τελευταίο είναι "γκρίζα ζώνη" ακόμα και όσον αφορά υποστήριξη απο τους δέκτες και όσον αφορά τα LNB ...

Στα υπόψη ότι για 39- 28,2 - 23,5 - 19,2 - 16 και 13 μοίρες καλύπτεσαι άνετα και από 1,20 πιάτο αλουμινίου. Οπότε κατεβάζεις και το κόστος του πιάτου....

Στα υπόψη ότι για 39- 28,2 - 23,5 - 19,2 - 16 και 13 μοίρες καλύπτεσαι άνετα και από 1,20 πιάτο αλουμινίου. Οπότε κατεβάζεις και το κόστος του πιάτου....

Αληθέστατο !

Αλλά ανεβαίνει και το κόστος των διακοπτών όμως ...
Τέλος πάντων, ο φίλος μας έχει στα χέρια του αρκετή πληροφορία να επεξεργαστεί ! Ας περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα αποφασίσει :smile:

Edit: Εκτός κι αν ξεκινήσει με 2 δορυφόρους και στην πορεία αλλάζει switches όταν θα προσθέτει LNBs ... Με αυτή τη λογική, κάτι μπορεί να γίνει, αν ξεκινήσει με 4/1 + Combiner !

Last edited:
Λοιπόν παιδιά όντος μου δώσατε πολλές ιδέες και αυτό που λέω να κάνω είναι:
Να πάρω δυο DISEQ σαν αυτό που μου πρότεινε ο mouratos για να βάλω για τα δύο διαμερίσματα και για μένα να πάρω ένα diseq 8/1 και να προσπαθήσω να κάνω αυτό που λέει ο Αντώνης(γιατί μου άρεσε πολύ η ιδέα του) και ένα combiner για να τα ρίξω στα δικά μου επίγεια.

Ποιό πιάτο 1,20 μου προτείνετε?
Τι πρίζες λέτε να βάλω?
Μια απορία που έχω με τις πρίζες! Αν στο ένα διαμέρισμα που έχει 2 πρίζες μια διελεύσεως και μία τερματική θέλω να βάλω το δορυφορικό στην διελεύσεως πρέπει να αλλάξω και την τερματική?

Συγνώμη αν σας ζάλισα με τις πολλές ερωτήσεις μου:frown:

Καλησπέρα παιδιά!!
Λοιπόν σήμερα πήγα πήρα τα υλικά που χρειάζομαι και μέσα στο σαββατοκύριακο θα την κάνω την εγκατάσταση.
Θα βάλω 3 δορυφόρους 13,16,19 μπορείτε να μου πείτε σε ποια συχνότητα θα κάνω scan για τον καθένα γιατι θα ανεβάσω δέκτη επάνω μιας και δεν έχω πεδιόμετρο!!