Εγκατάσταση καινούριας κεραίας

artofsound

New member
30 September 2010
2
0
Χαιρετώ όλη την παρέα του AVclub...Καλώς σας βρήκα!! :)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι 2 και θα ήθελα τις πολύτιμες συμβουλές σας. (Σε περίπτωση που το θέμα έπρεπε να το ανοίξω σε άλλη κατηγορία, παρακαλώ διορθώστε με).

Στην πολυκατοικία που μένω το σήμα της τηλεόρασης είναι χάλια. Οι περισσότεροι έχουν αλλάξει κεραία κι από οτι άκουσα πολλοί έχουν βάλει τη δική τους στην ταράτσα (όπου υποψιάζομαι πως θα γίνεται χαμός από κεραίες με 20 περίπου διαμερίσματα). Anyway, ακριβώς τι έχουν κάνει δεν ξέρω, αλλά στο δικό μου σπίτι (που πρόσφατα μετακόμισα) το σήμα πάσχει.

Σκέφτομαι λοιπόν κι εγώ να βάλω δική μου κεραία στην ταράτσα. Μένω στον 4ο όροφο, η πολυκατοικία έχει 6 ορόφους κι έτσι πιστεύω πως δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο η εγκατάσταση.

Τα προβλήματα τώρα...

1ον: Δεν γνωρίζω τίποτα από κεραίες. Μοντέλα, τύποι, τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ, ώστε να επιλέξω την κατάλληλη. Φυσικά τεχνικός θα την εγκαταστήσει, αλλά θέλω να έχω κι εγώ μια ιδέα ως προς το τι αγοράζω-εγκαθιστώ.

2ον: Υπάρχει στο μπαλκόνι ένας διακλαδωτής που παίρνει την κεραία (με το μάπα σήμα) και το δίνει με ενα καλώδιο στα υπνοδωμάτια και με ένα άλλο καλώδιο στο σαλόνι. Με αυτό τι γίνεται? Θα χρειαστώ ενισχυτή σήματος λόγω μέτρων καλωδίου?

Η κεραία θα τοποθετηθεί στο κέντρο του Πειραιά, αν αυτό απαιτείται ως πληροφορία.

Συγνώμη για την έκταση του post, προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα το θέμα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

Καλησπέρα,

1. Κεραίες υπάρχουν πολλές. Μικρές, μεσαίες, μεγάλες με τιμές λιανικής από 20 μέχρι και πάνω από 100 .

Έχω δοκιμάσει πολλές και έχω καταλήξει σε 3 ανάλογα με την περιοχή.

Αν έχει μέτριο έως καλό σήμα η περιοχή βάζω την FLASHD της Ikusi που έχει γύρω στα 80 . Είναι μικρή, διακριτική, συναρμολογείται σε μερικά δευτερόλεπτα και είναι ωραία εμφανισιακά.

Αν δε θες να δώσεις βέβαια τόσα λεφτά, μπορείς να πάρεις μια απλή μικρή με 30-40 ...

Αν δεν έχει καλό σήμα βάζω τη μεγάλη τριπλή της Televes που εχει γύρω στα 130 και απότι έχω δει είναι η πιο καλή.

Επειδή όμως δεν δίνουν όλοι τόσα για κεραία υπάρχει η αντίστοιχη κινέζικη, πάλι στο ίδιο μέγεθος, τριπλή, κίτρινη κτλ. και έχει 70 ...

Μένω Άνω Γλυφάδα που υπάρχει πρόβλημα με το σήμα και έχω βάλει πολλές τέτοιες και πιάνουν πάρα πολύ καλά.

2. Ο διακλαδωτής που λες είναι απλό splitter με μία είσοδο και 2 εξόδους?

Τώρα με την ψηφιακή τηλεόραση, οι απαιτήσεις σε σήμα είναι χαμηλότερες, οπότε αν βάλεις μια μεγάλη κεραία θα είσαι πιστεύω εντάξει και χωρίς ενισχυτή για μόνο 2 θέσεις.

Αν έχεις όρεξη και πιάνουν λίγο τα χέρια σου, δοκίμασε να τη βάλεις και μόνος. Δεν είναι τίποτα...

Γενικά πάντως δεν είμαι υπέρ σαυτό που γίνεται στις πολυκατοικίες. Αντί να βάλουν κάποια χρήματα όλοι μαζί και να βάλουν μία καλή κεραία με έναν καλό ενισχυτή, πάει και βάζει ο καθένας τη δικιά του με αποτέλεσμα να βλέπουμε ταράτσες γεμάτες με κεραίες...

Γεια σου φίλε μου, η περιοχή σου έχει μια χαρά δυνατό σήμα, οπότε και μια κεραία "χελιδόνα"
με τελική τιμή 30-35 ευρώ μαζί με ιστό και τα πάντα, θα σε καλύψει.

image.php

sx643.jpg

203866512.jpg

Σε τέτοιες περιπτώσεις που η περιοχή λαμβάνει καλό σήμα (όπως η δική σου) δεν υπάρχει λόγος για την "τριπλή"
καθώς μπορεί εύκολα να δημιουργήσει είδωλα εκεί που δεν υπάρχουν.

1) Πόσα σημεία θα πάρουν κεραία σπίτι σου?
2) Ο "διακλαδωτής" τι γράφει επάνω, μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς είναι?
3) Το καλώδιο από τον "διακλαδωτή" έως τα δωμάτια και το σαλόνι φαίνεται καινούριο?
4) Το καλώδιο είναι εξωτερικά στον τοίχο καρφωμένο?

Υπάρχει ένα κατάστημα πολύ γνωστό στον Πειραιά με ηλεκτρολογικό υλικό, που θα βρεις ότι χρειαστείς.

Πειραιά δεν έτυχε να βάλω ποτέ κεραία, αλλά αφού έχει δυνατό σήμα όπως λέει ο φίλος sakis, όντως η τριπλή είναι περιττή...

Και με μια μικρή χωρίς ενισχυτή για 2 θέσεις θα είσαι μια χαρά.

Φίλιππε, μήπως πρέπει να μεταφερθεί το θέμα αυτό στις εγκαταστάσεις ???

To topic του φίλου είναι η ιστορία της πατρίδας μας.

1 Εντελώς χάλια εγκατάσταση κεραίας επίγειας λήψης και διαμοιρασμός σήματος, το πιθανότερο από κάποιον που πριν 6-7 χρόνια πουλούσε σουβλάκια (Αυτό το είδα με τα μάτια μου) και τώρα "σηκώνει οικοδομές"...
Βάλτε τώρα εσείς τι μπορεί να έχει γίνει άρτια, στο σπίτι αυτό.

2 20+ επιπλέον εγκαταστάσεις κεραιών σε μια ταράτσα το έτος 2010 (!) Ήμαρτον. Συνολικά έχουν, πλέον, ξοδευτεί περισσότερα απ' ότι εάν έμπαινε μια σωστή κεντρική. Επίσης, στατιστικά 2 τουλάχιστο έχουν κάνει ζημιά στην (όποια) μόνωση της ταράτσας. (Σιγά μην έχει ΣΟΒΑΡΗ μόνωση. Εδώ κεραία δεν μπορεί να βάλει, μόνωση θα κάνει ;)

3 Ο topic starter έχοντας ψάξει ελάχιστα βάζει το θέμα του δλδ πρόβλημα με ΕΠΙΓΕΙΑ κεραία, στην ενότητα ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΙ (!) ΔΕΚΤΕΣ (!!)

Τουλάχιστο εδώ, ο άνθρωπος πήρε σωστές απαντήσεις.

Φίλιππε, δεν κάνεις(-ετε) μια υποκατηγορία με επίγεια ή τουλάχιστο άλλαξε λίγο τον τίτλο του επίγεια ψηφιακά. Σαν τον άνθρωπο αυτόν υπάρχουν δεκάδες.

Σίμος

Aποωη μου ειναι ειναι να ξεκινησεις με την αντικατασταση του καλωδιου,αν αυτο δεν σε καλυψει προχωρας σ οσα σωστα αναφερθηκαν παραπανω.Την δοκιμη θα την κανης πριν τις διακλαδωσεις εννοειται,γιατι μπορει να φταινε και οι διακλαδωσεις

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας και ζητώ συγνώμη για την απουσία μου, αλλά ο χρόνος μου είνια πολύ περιορισμένος δυστυχώς. Φυσικά και θα λάβω πολύ σοβαρά τις προτάσεις και τις υποδείξεις σας, πριν την τελική μου απόφαση για το τι θα κάνω.

Ζητώ επίσης συγνώμη που έβαλα σε λάθος κατηγόρια το θέμα. Ομολογώ πως μπερδεύτηκα λίγο στην κεντρική σελίδα με τα θέματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως "πάσχει" το forum.

Η αλήθεια πάντως είναι πως στη γειτονιά μου κάθε πολυκατοικία έχει αμέτρητες, θα μπορούσε κανείς να πει, κεραίες στην ταράτσα...δείγμα πως ούτε σε αυτό μπορούμε να "συνεργαστούμε" οι Έλληνες. Anyway, άλλη κουβέντα αυτό. Και πάλι σας ευχαριστώ, να είστε καλά :)